ΚΑΝΕΙΣ άλλος προπονητής της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δεν έχει αμφισβητηθεί περισσότερο από τον Ιμανόλ Ιδιακέθ. Η έλλειψη σταθερότητας στην απόδοση της ομάδας, τα αρνητικά αποτελέσματα κυρίως με τις μικρές ομάδες, η απόσταση από την κορυφή και η σύγκριση με το… πέρυσι, είναι οι βασικοί λόγοι που μερίδα του κόσμου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς τον Βάσκο τεχνικό.

ΑΝΗΚΕΙ ωστόσο μονάχα στον 45χρονο προπονητή η ευθύνη των όσων ανέφερα πιο πάνω; Προφανώς κι όχι. Θα αγγίζει τα όρια της εμπάθειας προς το πρόσωπό του αν δεν δώσει κανείς τα κομμάτια που αναλογούν στους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορείς να ρίχνεις το ανάθεμα αποκλειστικά στον (οποιονδήποτε) προπονητή, όταν σε πέντε παιχνίδια η ομάδα έχει χάσει βαθμούς στις καθυστερήσεις.

ΕΙΝΑΙ κακός προπονητής ο Ιδιακέθ; Η απάντησή μου είναι «όχι». Είναι ένας τεχνικός ικανός, με συγκεκριμένη φιλοσοφία, προτερήματα κι αδυναμίες. Εδώ ακριβώς έγκειται το ερώτημα: μπορεί η ΑΕΚ να προχωρήσει την επόμενη σεζόν με αυτόν στο τιμόνι και να φτάσει επιτέλους στην κατάκτηση του τίτλου;

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ του κόσμου, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν-ορθώς-την κρίση του Τσάβι Ρόκα για τον προπονητή. Αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα παίρνονται με γνώμονα άλλα στοιχεία. Ας μη ξεχνάμε τα δύο πιο σημαντικά πράγματα στην όλη ιστορία: πρώτον, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ τον πιστεύει και δεύτερον, ο κόουτς έχει κλειστό συμβόλαιο και του χρόνου. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να εξεταστεί, είναι η αγωνιστική φιλοσοφία με την οποία θα πορευτεί τη νέα σεζόν. Διότι προφανώς, αυτό που είδαμε φέτος από αγωνιστικής πλευράς, δεν έχει καμία σχέση με την περσινή εικόνα.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ απαραίτητο να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ουσιαστικής ενίσχυσης που θα την ανεβάσουν πραγματικά επίπεδο και θα της επιτρέψουν να κάνει το βήμα παραπάνω. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα θωρακίσει και τον προπονητή της. Το χειρότερο για την ΑΕΚ είναι να μπει στη νέα χρονιά, έχοντας μόνιμα πάνω από την «Αρένα» να πλανάται το συννεφάκι μουρμούρας για τον Ιδιακέθ…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ