• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Μουσκάλλη στο «Όλα Μάλε»
21/09/2017 20:11
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Μουσκάλλη στο «Όλα Μάλε»

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Όλα Μάλε» σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για όλους και για όλα.

Για το φετινό πρωτάθλημα και την Ομόνοια:

«Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός είναι το πιο καλό κομμάτι ενός λαού. Θεωρώ πως θα δούμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Πέραν από την Ανόρθωση και την Ομόνοια βάζω και την ΑΕΛ. Η Ανόρθωση ανεβαίνει, το ίδιο και η Ομόνοια, έκανε καλές μεταγραφές. Η Ομόνοια έχασε την υπερηφάνεια της. Αναζητά να βρει τον δρόμο των επιτυχιών, βαραίνετε, βιάζεται, αγχώνεται., είναι λάθος. Η διαχείριση πρέπει να γίνει 90% πνευματικά και 10% αγωνιστικά. Είναι καλοί παίκτες όλοι. Πρέπει να τους δώσω μιας φιλοσοφία. Το 90% είναι καθημερινή ψυχολογική προετοιμασία των παικτών. Ο προπονητής είναι διαχειριστής ψυχών. Αυτό με δίδαξε η καριέρα μου η κοινωνική διάσταση και το εφάρμοσα και πέτυχα».

 Για τους προπονητές και πως αυτό λειτουργούσε στους πάγκους:

«Ο κάθε παίκτης έχει οικογενειακά, ψυχολογικά προβλήματα. Ήμουν υπόχρεος να τα επιλύσω. Ήμουν 25 ώρες το 24ωρο μαζί τους. Αυτό με κούρασε. Νομίζεται πως οι παίκτες είναι μηχανές που μπαίνουν στο γήπεδο; Έχουν προβλήματα που πρέπει να τα δει ο κάθε προπονητής. Ο προπονητής πρέπει να διανέμει τον χρόνο του πολύ στην επαφή με τους παίκτες. Εγώ τους φωτογράφιζα με τα μάτια μου. Είχε παίκτη που έλεγα πως κάτι έχει, τον ρωτούσα και μου έλεγε τίποτα. Μου έλεγε το πρόβλημα του και ήταν και πολύ μεγάλο. Του έλεγα ότι είμαι ο πατέρας του, να με εμπιστευτεί. Μου είπε πως είχε πρόβλημα με την γυναίκα του. Του είπε απόψε θα έρθω σπίτι σου και του έλυσα το πρόβλημα του. Δεν με κούρασε η προπόνηση όσο η ψυχοπλακωτική δουλειά».

Για την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο:

«Να την χρησιμοποιούμε μέχρι εκεί που μας βοηθά. Πριν 20 χρόνια έκανα σεμινάριο για την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και όταν ήρθα πίσω, δεν την χρησιμοποίησα. Έχω στατιστικά απίστευτα, αλλά μου άρεσε να το κάνω manual. Τα έκανα μόνος μου, παρακολουθούσε όλες τις ομάδες πότε έβαζαν γκολ, ποιοι τα έβαζαν. Ήταν σκοτωμός αλλά αυτό έκανα. Τώρα είναι η τεχνολογία».

Για τους μυϊκούς τραυματισμούς και τις προπονήσεις:

«Όταν βλέπω ομάδες να έχουν αρκετούς μυϊκούς τραυματισμούς με προβληματίζει. Πως γίνεται, πρέπει οι παίκτες να έχουν καλή αθλητική ζωή. Όπως είπε σε ένα σεμινάριο, η καλύτερη διατροφή ενός παίκτη, είναι η άριστη προπόνηση. Ο μυς έχει επιβάρυνση, ξέρεις πως να τον διορθώσεις και τι προπόνηση να του δώσεις. Δεν θεωρώ δικαιολογία τα συνεχή παιχνίδι. Η αποθεραπεία παίζει μεγάλη σημασία. Είχα φέρει μασέρ από την Βουλγαρία. Μου έτυχε περίπτωση ομάδας που όταν έμπαιναν μέσα οι παίκτες δεν ήταν σε εγρήγορση. Ο προπονητής πρέπει να είναι πάντα στη πρίζα, να παρατηρεί. Σκέφτηκα τι μπορεί να συμβαίνει και πήγα να δω το μασάζ των παικτών πριν το παιχνίδι. Ήταν επιφανειακό. Ο μυς δεν ξυπνά, ο μυς κοιμάται. Έτσι βρήκα το λάθος. Εγώ ότι έμαθα στη ζωή μου θέλω να τα δώσω, δεν είμαι εγωιστής».

Για την προετοιμασία μιας ομάδας:

«Την πρώτη φορά που πήγα στην Ευρώπη δεν ήξερα πότε να ξεκινήσω την προπόνηση. Πάντα ρίσκαρα στην Ευρώπη. Έφερνα φόρμα τους παίκτες 70%, ρίσκαρα. Κάθε εβδομάδα ανέβαινε η ετοιμότητα των παικτών. Όταν ξεκινούσε το πρωτάθλημα η ετοιμότητα ήταν στο 100%. Ομολογώ, είχα αγωνία».

Για την απουσία του από το ποδόσφαιρο και το πέρασμα του από την Βουλή.

«Διέδωσα στη Βουλή τα καλά του ποδοσφαίρου. Όλοι οι Βουλευτές με ρωτούσαν για το ποδόσφαιρο, όχι για την πολιτική. Θυμάμαι μια φορά μιλούσα με τον κ. Ομήρου, τον πρόεδρο της Βουλής και μιλούσαμε για ποδόσφαιρο. Κύριε Μουσκάλλη μου λέει, είναι τούτο το ποδόσφαιρο; Κύριε Μουσκάλλη μπράβο μου λέει. Στη Βουλή δεν ξέρουν. Έβαλα θέματα στην Επιτροπή Παιδείας για τον αθλητισμό,. Δώσαμε χρήματα στα προσφυγικά σωματεία, έγραψα θέμα για το ποδόσφαιρο. Όμως, μετά ήθελα να συνεχίσω στο ποδόσφαιρο όταν έφυγα από την Βουλή (2011) αλλά κάποια γεγονότα με απέτρεψαν. Για παράδειγμα, τα στοιχήματα με φοβίζουν. Ακούω πάρα πολλά και στην εποχή μας δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Μου λείπει το ποδόσφαιρο προπονητικά αλλά δεν με αφήνει η γυναίκα μου. Μου λέει «μου είπε ετέλειωσες και θα χαρούμε τη ζωή μας». Στο γήπεδο πάω και μυρίζουμε το χόρτο. Έχει δυο χρόνια που τριβιτζιάζουμαι».

Για την ποδοσφαιρική του καριέρα:

«Αγωνίστηκα στη Νέα Σαλαμίν από το 1965 μέχιρο το 1974 μετά έγινε η εισβολή. Έπαιζα αμυντικός, στο κέντρο και επιθετικός. Ήμουν μέτριος παίκτης. Στα 26 μου χρόνια ασχολήθηκα με την προπονητική».

Για το πως έφυγε από την Ανόρθωση:

«Έχω συναισθήματα ευγνωμοσύνης για την Ανόρθωση. Μπορεί να υπήρχε μια κόντρα με τον πρόεδρο αλλά στο συμβούλιο ψήφιζαν υπέρ μου για παραμονή. Εγώ τους είπα να ψηφίσει ένας εναντίων μου. Ήθελα να φύγω από την Ανόρθωση για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θυσιάστηκε για την ομάδα. Να μην έχει αντιρρήσεις. Εγώ παίζω για τον κόσμο. Αν έμενα εκεί θα υπήρχε κόντρα. Εγώ έφυγα μέρα Πέμπτη από την Ανόρθωση και Σάββατο παίζαμε με τη Νέα Σαλαμίνα. Πήγα στα αποδυτήρια, μίλησα στους παίκτες και τους είπα πως πρέπει να κερδίσουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και κερδίσαμε! Άσχετα πως δεν ήμουν προπονητή».

Για την ανατροπή και τη νίκη με 4-3 επί της Ανόρθωσης:

«Ήμουν στην ΑΕΚ και παίζαμε με την Ανόρθωση στο ΓΣΖ. Προπονητής ήταν ο Κετσπάγια στην Ανόρθωση, στο πρώτο ημίχρονο μας κέρδιζαν με 3-0. Πήγα στο ημίχρονο, έδωσε ένα γύρω στους παίκτες, τους είδα, έκλεισα την πόρτα και έφυγα. Δεν τους είπα τίποτα. Έκανα κάποιες αλλαγές μετά και έγινε η ανατροπή. Όταν είδαν τον προπονητή τους να μην μιλά και να κάνει αυτό το πράγμα, έφθασαν στην ανατροπή. Τους παίκτες πρέπει να τους ξαφνιάζεις θετικά στο παιχνίδι. Και στην προπόνηση. Εγώ ποτέ δεν έκανα την ίδια προπόνηση δυο φορές».

Για την ατάκα που είπε για το ΑΠΟΕΛ:

«Το ΑΠΟΕΛ αποδείχθηκε ιστορικά πως εκεί που το έχεις πεθαμένο, μας ξάφνιασε και αναστήθηκε και είπα πως είναι κάττος εφτάψυχος. Και έμεινε».

Για την άποψη που έχει για τον Κώστα Μαλέκκο:

«Είναι παρεξηγημένο παιδί κατά την άποψη μου. Είναι ένας εύκολα καθοδηγούμενος παίκτης, άνθρωπος, χαρακτήρας. Είμαι ευτυχής στην καριέρα μου γιατί δεν βρήκα δυσκολίες. Ο Μαλέκκος ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Εμένα μου αρέσουν οι παίκτες οι κοντοί και οι ευέλικτοι. Για εμένα ο σωματότυπος του Μαλέκκου είναι πολύ καλός. Θυμάμαι που ήμουν στην Ανόρθωση και παίζαμε στο Μακάρειο την Ομόνοια. Δεν ήξερα ποιον να βάλω πάνω του και έβαλα τον Βάσο Τσαγγάρη. Αν του έδινες τον παραμικρό αέρα θα σου έκανε την ζημιά».

Για τους Κύπριους παίκτες:

«Δεν γίνεται ομάδα να έχω τέσσερις διερμηνείς γιατί έχω παίκτες από πολλές χώρες. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια. Τώρα υπάρχει αυτή η δυσκολία. Πως να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα; Θα μιλήσω προπονητικά. Το ποδόσφαιρο έχει μια κοινή γλώσσα ανεξαρτήτως της γλώσσας επικοινωνίας. Ο προπονητής αν μιλά αγγλική ή ελληνικά, πρέπει να μιλά η γλώσσα του σώματος. Αυτή την καταλαβαίνουν όλοι οι παίκτες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όταν μιλά πρέπει να καθορίζει το μέγεθος της επικοινωνίας με τους παίκτες. Είναι μια κουτσουρεμένη τακτική αλλά λέω για τους προπονητές πως πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Εγώ είμαι υπέρ των Κυπρίων παικτών. Είμαι υπέρ της πρότασης του Πλατινί για έξι ντόπιους και πέντε ξένους παίκτες, όμως δυστυχώς παίζουν μόνο ξένοι. Δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξει αυτό».

Για τις διαφορές Κυπρίων με ξένων παικτών:

«Είμαστε καλομαθημένα παιδιά, δεν φθάσαμε σε επίπεδο των ξένων παικτών. Αυτό ξεκινά από την οικογένεια. Γίναμε 40 χρονών και η μητέρα μας μας λέει μωρό μου. Μετά την εισβολή δημιουργήθηκαν και άλλα προβλήματα. Αργούμε να ωριμάσουμε, να μεγαλώσουμε. Οι ξένοι είναι πιο εθισμένοι στον επαγγελματισμό. Η οικογένεια είναι καλή αλλά δεν μας αφήνει να ονειρευτούμε μόνοι μας».

Για τον συνεργατισμό:

«Είμαι εθελοντής έχει 35 χρόνια και βοηθώ τον συνεργατισμό σαν κίνημα. Βοηθώ και τους πελάτες μέλη, κυρίως για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βοηθώ τα μέλη, τα εκπροσωπώ. Ενώσαμε τα προσφυγικά σωματεία και έγινε μια συμφωνία για να αποφορτωθούν αυτά τα σωματεία για να πληρώνουν μια δόση, βοηθούμενα και από τον ΚΟΑ. Ο συνεργατισμός βοήθησε τα μέγιστα αυτά τα σωματεία».

Για το αν τέλειωσε η δυναστεία του ΑΠΟΕΛ:

«Όχι για όνομα του Θεού. Το ΑΠΟΕΛ απέκτησε ένα μέταλλο, μια νοοτροπία. Πόσοι παίκτες του ΑΠΟΕΛ έπιασαν πρωτάθλημα; Όλοι. Διαχειρίστηκαν τίτλους ομαδικά και ατομικά. Στο ΑΠΟΕΛ είναι φορτωμένοι πρωταθλήματα, είναι μέσα στο DNA τους».

Για το ποια ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο:

«Ο Απόλλωνας παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο Νίκος Κίρζης ξόδεψε αρκετά λεφτά για αυτή την ομάδα. Έχει 26 παίκτες τους ίδιους. Για αυτό οι αλλαγές πετυχαίνουν όλες. Είναι ευρωπαϊκή ομάδα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Έχει πολλούς παίκτες κοντά στο γκολ, προπονημένους και ποιοτικούς παίκτες. Προετοιμάζεται να πιάσει τίτλο».

Άλλες ατάκες:

«Στην Κύπρο καθορίζουμε ηλικιακά την εμπειρία. Είναι λάθος».

«Ο προπονητής είναι η μεγαλύτερη επένδυση ενός σωματείου».


btm