• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Φρατζέσκος: «Για χάρη του Γκέραρντ ενώθηκαν τόσες γενιές»
22/11/2017 12:18

Ο Κώστας Φρατζέσκος μίλησε στο Sport24.gr για όσα έζησε την Δευτέρα το βράδυ στο “Γεντί Κουλέ” στο φιλικό προς τιμή του Ευγένιου Γκέραρντ και τι ήταν αυτό που έκανε τον ίδιο όσο και αρκετούς απ’ όσους βρέθηκαν εκεί να λυγίσουν και να βάλουν τα κλάματα.

Η εικόνα με τον Κώστα Φρατζέσκου την Δευτέρα (20/11) το βράδυ στο “Γεντί Κουλέ” στο φιλικό προς τιμή του Ευγένιου Γκέραρντ αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη που τρέφει όλος ο κόσμος της Κρήτης και όχι μόνο αλλά και οι πρώην ποδοσφαιριστές του προς τον Ολλανδό.

Φυσικά δεν ήταν μόνο Φρατζέσκος αυτός που “έσπασε”, που λύγισε, όταν ο Γκέραρντ μπήκε στο “Γεντί Κουλέ” και όλο το γήπεδο χειροκροτούσε. Το ίδιο συνέβη με τους περισσότερους απ’ όσους ήταν εκεί όπως ο Πουρσανίδης, ο Νιόμπλιας, ο Γκουλής και αρκετοί ακόμα που βρέθηκαν στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του Γκέραρντ.

Ο Κώστας Φρατζέσκος σε συνέντευξη του στο Sport24.gr μίλησε για τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα στην Κρήτη. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν αρκετοί πρώην παίκτες του με τον Γκέραρντ μια μέρα πριν στο σπίτι του και τι προσπαθούσε να συλλαβίσει στον καθένα για να δείξει ότι καταλάβαινε ενώ μίλησε και για τον Ολλανδό του παρελθόντος.

Τι έχει κρατήσει απ’ αυτόν τώρα που και ο ίδιος έχει ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητής και αναφέρθηκε σε ένα γούρι που είχε στην έναρξη κάθε χρονιάς ο Ολλανδός και λίγοι γνωρίζουν έως σήμερα.

Είδαμε τόσο εσάς όσο και πολλούς ακόμα πρώην παίκτες του Γκέραρντ να “σπάνε” κατά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Τι συνέβη;

“Υπήρχε πολύ φόρτιση συναισθηματική. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που γνώριζες για πάρα πολλά χρόνια να είναι σε αυτή την κατάσταση είναι λογικό. Ο Γκέραρντ είναι ένας άνθρωπος που για χάρη του ενώθηκαν τόσες γενιές ποδοσφαιριστών. Βρεθήκαμε γενιές που δεν είχαμε παίξει μεταξύ μας”.

Την ώρα που μπήκε στο “Γεντί Κουλέ” ο Γκέραρντ κορυφώθηκε η συναισθηματική φόρτιση;

“Από πριν υπήρχε ένα έντονο κλίμα. Άλλωστε την προηγούμενη μέρα είχαμε πάει στο σπίτι του και τον είδαμε. Ήταν και εκεί φορτισμένο το κλίμα. Στο γήπεδο όταν φώναζαν το όνομα του και ήταν σε αυτήν κατάσταση, κούνησε τα χέρια του, χειροκρότησε και εκεί δεν αντέχεις. Παρά την κατάσταση στην οποία είναι αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα και όταν πήγαμε στο σπίτι του για να τον χαιρετίσουμε ένας-ένας κάτι συλλάβισε σε όλους μας και μας συγκίνησε”.

Σε εσάς τι είπε;

“Σε μένα είπε απλά φάουλ. Είναι τρελό πράγμα αυτό”.

Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που έχετε ζήσει ποτέ σε γήπεδο;

“Και μέσα σε γήπεδο και έξω απ’ αυτό. Ο Γκέραρντ κατάφερε να ενώσει τόσο κόσμο και να είναι συμπαθής σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πόσοι παίκτες μετείχαν σε αυτή την εκδήλωση. Ακόμα και ο Ίσις με τον Βέρα που ήρθαν από τη Χιλή και ξόδεψαν πάρα πολλά λεφτά για τα εισιτήρια τους. Αυτός ο άνθρωπος μας κράταγε και μας έδινε το δικαίωμα να παρατείνουμε τη καριέρα μας.

Ήταν μια πολύ όμορφη γιορτή που ανέλαβε να την φέρει εις πέρας ο Ηλίας Πουρσανίδης που είχε την ιδέα και πρέπει όλοι να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για ότι έκανε ώστε να ζήσουμε αυτή τη στιγμή, ότι συνέβη στο “Γεντί Κουλέ” για χάρη του Γκέραρντ. Να δούμε την αγάπη που του δείχνει ο κόσμος και όλοι μας”.

Θεωρείτε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε;

“Ναι ο κόσμος ανταποκρίθηκε παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Σίγουρα θα μπορούσε να έρθει και παραπάνω κόσμος αλλά στην Κρήτη είναι δεδομένο η αγάπη προς το πρόσωπο του Γκέραρντ”.

Πως ήταν που τόσοι πολλοί παίκτες διαφορετικών γενιών όπως είπατε βρεθήκατε στα ίδια αποδυτήρια;“Ήταν πολύ όμορφα, λέγαμε ιστορίες που είχαν συμβεί στον ΟΦΗ, τις ιστορίες που περνάγαμε όταν παίζαμε εκεί πέρα. Βρεθήκαμε παιδιά που δεν ήξερε ο ένας τον άλλο. Νοιώθαμε τόσα άνετα με αυτό το κάλεσμα που έγινε προς τιμή του Γκέραρντ”.

Τι θυμάστε από την εποχή που παίζατε υπό τις οδηγίες του στον ΟΦΗ;

“Πως ήταν συνέχεια με ένα χαμόγελο. Όταν μας είχε στον ΟΦΗ ήθελε να τα βλέπουμε όλα θετικά και όχι αρνητικά. Όλα υπέρ μας και μας είχε κοντά του συνέχεια. Δεν έβλεπε αρνητικά πράγματα για τον ΟΦΗ. Ήμασταν μια φοβερή οικογένεια, όλη τη μέρα μαζί, περνούσαμε καταστάσεις και ήταν πάντα δίπλα μας”.

Πλέον έχετε γίνει και εσείς προπονητής, έχετε ακολουθήσει κάποια συμβουλή του ή κάτι που σας είχε πει ή κάτι που έκανε ο ίδιος σαν προπονητής;

“Αυτό που μου έχει μείνει είναι πως όταν πηγαίναμε στην προπόνηση πάντα πηγαίναμε με όρεξη γιατί δεν ξέραμε τι θα κάνει την επόμενη μέρα σαν ασκησιολόγιο. Πάντα είχε κάτι το διαφορετικό και κρατούσε τους παίκτες σε εγρήγορση συνέχεια. Μας έκανε να μην  πλήττουμε καθόλου. Ο παίκτης μπορεί να πλήττει όταν ξέρει ότι κάθε μέρα θα κάνει τα ίδια πράγματα. Με τον Γκέραρντ δεν γινόταν αυτό”.

Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε μια ιστορία από τη συνύπαρξη σας με τον Γκέραρντ που δεν την έχετε μοιραστεί μέχρι τώρα ποια θα ήταν αυτή;

“Είναι ένα γούρι που είχε πάντα ο Γκέραρντ και το έμαθα όταν πήγα στον ΟΦΗ. Πάντα πριν από κάθε ματς συνήθιζε να μπαίνει στα δωμάτια των παικτών να λέει μια κουβέντα και να φεύγει. Τον δεύτερο χρόνο που ήμουν στην ομάδα εγώ ήμουν πιο νέος και ήμουν στο δωμάτιο μαζί με τον Πουρσανίδη που είχε περισσότερο χρόνο στο σύλλογο. Παίζαμε με την Καλαμάτα εκτός έδρας και το προηγούμενο βράδυ μπαίνει στο δωμάτιο ο Γκέραρντ και λέει: “Το δωμάτιο του πάγκου”. Τίποτα άλλο και αποχώρησε.

Όταν έφυγε μου λέει ο Ηλίας: “Αύριο δεν θα ξεκινήσουμε, θα είμαστε στον πάγκο”. Του λέω “τι λες, αποκλείεται”. Και όμως την επόμενη μέρα δεν ξεκινήσαμε, ήμασταν στον πάγκο και μπήκαμε στη συνέχεια στο παιχνίδι. Πάντα την πρώτη αγωνιστική συνήθιζε να αφήνει δυο βασικούς ποδοσφαιριστές του εκτός ενδεκάδας. Κάθε χρονιά δυο διαφορετικούς ποδοσφαιριστές τους άφηνε εκτός”.


btm