• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Τι φέρνει το super deal του Σαββίδη με τους Ιάπωνες
16/03/2018 23:43

Ο όμιλος “AGROCOM” ενώνει πάνω από 40 εταιρίες (με περισσότερους από 15.000 εργαζομένους) που ανήκουν στον Ιβάν Σαββίδη και βρίσκεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιριών σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”.

Έχει ετήσιο συνολικό όγκο ακαθάριστων πωλήσεων που ανέρχεται στο 1,30 δις. ευρώ και αυτό το στοιχείο από μόνο του αναδεικνύει το μέγεθος του deal (εφόσον ολοκληρωθεί μετά τους σχετικούς ελέγχους) που έκανε ο ομογενής επιχειρηματίας με τους Ιάπωνες της Japan Tobacco για την Donskoy Tabak (στην οποία περιλαμβάνεται και η ΣΕΚΑΠ).

Τα 1,6 δις δολάρια (ή 1,27 δις. ευρώ) που θα αποκομίσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του με έδρα το Ροστόφ ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό προφίλ του και του προσφέρουν τη δυνατότητα για νέες επενδύσεις.

ΤΟ TIMING ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιβάν Σαββίδης έψαχνε εδώ και καιρό να φύγει από το χώρο της βιομηχανίας καπνού. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχαν δεκάδες ρεπορτάζ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τις επαφές που έκανε με Κινέζους και Ιάπωνες και τελικά μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων κατέληξε στη “σούπερ” συμφωνία με τον επιχειρηματικό κολοσσό της JTI που ο βασικός μέτοχός της είναι η ιαπωνική κυβέρνηση.

Ενδεχομένως το timing των ανακοινώσεων να σχετίζεται και με τη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας μετά το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και το λάθος του να εισβάλει στο γήπεδο οπλοφορώντας.

Πιθανό να ήθελε να ήθελε να τονώσει τη δημόσια εικόνα του και να “απαντήσει” σε ισοπεδωτικά σχόλια για την παρουσία του στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι παραμένει ένας πολύ ισχυρός επενδυτής, από αυτούς που ψάχνει η χώρα για να βγει από την κρίση.

ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ 1,6 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΑ “ΠΕΣΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το σίγουρο είναι ότι τα 1,6 δις δολάρια δίνουν στον Σαββίδη τη δυνατότητα για νέες μεγάλες επενδύσεις και, όπως έλεγαν στο Sport24.gr στενοί συνεργάτες του, μεγάλο μέρος τους θα διατεθούν στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο στενός συνεργάτης του Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν σχολιάζοντας την πώληση της ΣΕΚΑΠ και της Donskoy Tabak.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων”, σημειώνει, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή επιχειρηματικών πεδίων με τα οποία θα ασχοληθεί από εδώ και πέρα ο Ιβάν Σαββίδης.

Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εν Ελλάδι επενδύσεις του, αλλά συνολικά για τον όμιλο “Agrocom”. Απόδειξη αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη πριν λίγες μέρες με επενδυτική εταιρία για την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Hyatt Regency Rostov-Don-Plaza» στο Ροστόφ.

Ο ΠΑΟΚ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΑΘΕΡΑ

Θα μπορούσαν να συσχετιστούν όλα τα παραπάνω με την ενασχόληση του Σαββίδη με τον ΠΑΟΚ; Επί της ουσίας, δεν φέρνουν κάτι καινούριο, απλά πιστοποιούν ότι ο Σαββίδης έχει έρθει για να ριζώσει στην πατρίδα του και ο ΠΑΟΚ, φυσικά, αποτελεί μία ισχυρή σταθερά για τον ίδιο. Το πλάνο επένδυσής του στον Δικέφαλος είναι ξεκάθαρο και δεδομένο:

-Το project της νέας Τούμπας έχει “ανοίξει” εδώ και λίγο καιρό, ενώ η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου, σε συνδυασμό με την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας (με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό) παραμένουν ψηλά στις υπό μελέτη επενδύσεις.


btm