• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Οι αριθμοί “κλείνουν το μάτι” στον Γκιστ
17/03/2018 12:43
Οι αριθμοί “κλείνουν το μάτι” στον Γκιστ

Το παιχνίδι του Martin Carpena πιθανότατα είναι αυτό που θα αλλάξει την ιστορία του Παναθηναϊκού Superfoods στην EuroLeague, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Το “τριφύλλι” πήρε την εκτός έδρας νίκη που αναζητούσε εδώ και καιρό, γυρίζοντας μάλιστα από το -14 του 23ου λεπτού, έφτασε στην επικράτηση σε βάρος της Ουνικάχα Μάλαγακαι πλέον μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς για τη θέση που θα καταλάβει στο φινάλε της regular season.

Ένα παιχνίδι που για δυόμισι περιόδους έμοιαζε χαμένο (και μάλιστα… επανάληψη όσων εκτός έδρας αγώνων είχαμε δει το τελευταίο δίμηνο από τους “πράσινους”, εξελίχθηκε σε θρίαμβο -και- γιατί ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να περιορίσει αισθητά το rotation στο β’ μέρος. Τόσο πολύ που δεν έκανε ούτε μια αλλαγή σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο, οπότε κι ήρθε η ολική ανατροπή.

Μέλος της πεντάδας των ειδικών καταστάσεων ήταν ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος χρειάστηκε λίγη ώρα έως ότου βρει ρυθμό και κυριαρχήσει στις δύο ρακέτες. Ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ δεν προπονήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες, λόγω ενοχλήσεων στον αριστερό τετρακέφαλο, την τελευταία στιγμή όμως ενημέρωσε τον προπονητή του ότι είναι έτοιμος (ιατρικά) για να ριχτεί στη μάχη. Κι ακολούθως, να αποδειχθεί καθοριστικός.

Με 16 πόντους (με 7/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 2/3 βολές), 6 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 29’28” συμμετοχής, δεν συνεισέφερε απλά στο “διπλό” του Παναθηναϊκού Superfoods, αλλά και στην επιβεβαίωση του στατιστικού στοιχείου που θέλει το “τριφύλλι” να κερδίζει (σε μεγάλο ποσοστό) όταν εκείνος σημειώνει διψήφιο αριθμό πόντων.

Κι επειδή μιλάμε για έναν παίκτη που “ταΐζεται” από τους συμπαίκτες του και σκοράρει κατά βάση μέσα από την ομαδική δημιουργία, είναι σαφές πως… το ένα φέρνει το άλλο.

Πριν από το παιχνίδι στην Ανδαλουσία, η θεωρία έλεγε πως στις νίκες της ομάδας του σημειώνει 13 πόντους κατά μέσο όρο, με 68.5% στα δίποντα, 41.7% στα τρίποντα και 76.9% στις βολές. Την ίδια ώρα, στις ήττες οι αριθμοί του πέφτουν κατακόρυφα, με 5.2 πόντους ανά αγώνα με 52.8% στα δίποντα, 9.1% στα τρίποντα και 58.3% στις βολές.Αντίστοιχα μεγάλη είναι η απόκλιση σε άλλες βασικές στατιστικές κατηγορίες, σε ό,τι αφορά στην προσφορά του σε άμυνα και επίθεση. Δεν είναι μόνο ότι στις νίκες παρουσιάζεται πολύ πιο ουσιαστικός με 1.35 πόντους ανά σουτ έναντι των 0.92 πόντων στις ήττες.

Είναι πολύ περισσότερο το γεγονός πως η επίδρασή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods είναι αντίστοιχα σημαντική στο πίσω μέρος του παρκέ.

Το defensive ratio του (πόντοι ανά εκατό κατοχές) από το 91.3 εκτοξεύεται στο 100.4, γεγονός που προστίθεται στη μεγάλη απόσταση που υπάρχει στατιστικά επίσης στο offensive ratio του (από το 129.1 στο 100.4).

Απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα παρουσιάστηκε συνεπής σε καταστάσεις επιθετικής άμυνας στο πικ εν ρολ (hedge out), στις αλλαγές απέναντι στον Νέμανια Νέντοβιτς, αλλά και στην εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ.

Πήρε πέντε “σκουπίδια” στο β’ μέρος, εκεί όπου όλα άλλαξαν στις δύο ρακέτες χάρη και στη δική του παρουσία. Παρεμπιπτόντως, μιλάμε για τον παίκτη που στις νίκες είναι είναι ο πρώτος ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού Superfoods (με 80), ενώ στις ήττες μόλις ο τέταρτος (με 33) πίσω από τους Κρις Σίνγκλετον, Νικ Καλάθη και Κέι Σι Ρίβερς.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα δεν είναι μόνο σημάδι αντίδρασης σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε πνευματικό. Πριν από μια εβδομάδα, ο Τζέιμς Γκιστ δήλωνε στην κάμερα της NOVA πως η εικόνα των “πρασίνων” στο WiZink Center (αλλά και συνολικά το τελευταίο δίμηνο στα εκτός έδρας παιχνίδια) δεν συνάδει με την ιστορία της ομάδας.

Είναι από τους πρώτους που μπαίνουν μπροστά στις… ζόρικες στιγμές, από εκείνους που παίρνουν τον λόγο στα αποδυτήρια.

Γι αυτό, η δική του εικόνα στο β’ μέρος του αγώνα της Ανδαλουσίας δεν ήταν απλά ένα ακόμη δείγμα της σημασίας που έχει για το “τριφύλλι” η δική του καλή παρουσία στο παρκέ, αλλά πολύ περισσότερο η επιβεβαίωση του ηγετικού του χαρακτήρα.

Το ‘πε και το ‘κανε, δείχνοντας τον δρόμο -με την ανάλογη συμπαράσταση.


btm