• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
H (πιθανώς) κορυφαία ενδεκάδα της Άρσεναλ επί εποχής Βενγκέρ!
21/04/2018 16:19
H (πιθανώς) κορυφαία ενδεκάδα της Άρσεναλ επί εποχής Βενγκέρ!

Στα 22 χρόνια που o Aρσέν Βενγκέρ βρίσκεται στο «τιμόνι» της Άρσεναλ, οι φίλαθλοι των «gunners» είχαν την τύχη να θαυμάσουν αρκετούς παίκτες πρώτης κλάσης, αρχικά στο «Highbury» και αργότερα στο «Emirates». Αν όμως γινόταν, με κάποιον… μαγικό ποδοσφαιρικά τρόπο, να μαζευτούν οι καλύτεροι εξ αυτών και να φτιάξουν μια ιδανική ενδεκάδα, μάλλον θα ήταν αυτή που παρουσιάζεται παρακάτω...

Η επερχόμενη αποχώρηση του Αλσατού τεχνικού από την Άρσεναλ σε λίγους μήνες, θα σημάνει αυτόματα και το τέλος μιας εποχής ιδιαίτερης για τον σύλλογο.

Μιας εποχής που περιλαμβάνει σημαντικούς τίτλους, αξιοσημείωτες παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, την μετάβαση από το «Χάιμπουρι» στο «Έμιρεϊτς», και φυσικά την παρουσία παικτών που κατάφεραν να μεταμορφώσουν την Άρσεναλ σε μια «fun to watch» ομάδα για πολλά χρόνια, γεγονός για το οποίο καμάρωναν οι φίλοι της…

Αν ένα μαγικό ραβδί μπορούσε να «παγώσει» τον χρόνο και να συγκεντρώσει την… all-star oμάδα του Αρσέν Βενγκέρ, τότε αυτή θα ήταν η εξής:

Τερματοφύλακας: Γιενς Λέμαν

Υπερασπίστηκε την εστία των Λονδρέζων από το 2003 έως το 2008, αποτελώντας μέλος των «Invicibles» που κατέκτησαν αήττητοι το πρωτάθλημα της περιόδου 2003/04. Με την Άρσεναλ πανηγύρισε και ένα Κύπελλο, το 2005, ενώ κράτησε το μηδέν αρκετές φορές στην πορεία προς τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 (με την τύχη πάντως να βρίσκεται τότε απέναντι του, αφού αποβλήθηκε από νωρίς απέναντι στην Μπαρτσελόνα).

Κεντρικοί Αμυντικοί:

Σολ Κάμπελ

Αποτέλεσε μια σπουδαία μεταγραφή νίκη για τον Βενγκέρ, καθώς τον έκλεψε το καλοκαίρι του 2001 από την Τότεναμ, και για μια γεμάτη πενταετία δέσποζε στον χώρο της άμυνας της Άρσεναλ. Ένας δυναμικός αμυντικός, σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, που πανηγύρισε δυο κούπες στο πέρασμα του στο «Χάιμπουρι).

Τόνι Άνταμς

Ένας εκ των ζωντανών θρύλων των «κανονιέρηδων», τη φανέλα των οποίων φόρεσε για 19 χρόνια! 12 τίτλοι, 669 εμφανίσεις, αλλά και 48 γκολ ο προσωπικός απολογισμός του Άγγλου πάλαι ποτέ σπουδαίου μπακ, ο οποίος πρόλαβε να ζήσει όλες τις ποδοσφαιρικές φάσεις της Άρσεναλ πριν και μετά την έλευση του Αρσέν Βενγκέρ, στα χρόνια πριν αλλά και μετά την επισημοποίηση της ίδρυσης της Πρέμιερ Λιγκ…

Δεξί μπακ: Λορέν

Το όνομα του Καμερουνέζου μπακ είναι αυτό που ξεχωρίζει, σε μια θέση όπου κατά γενική ομολογία σπάνιζαν οι πολύ καλοί παίκτες όσα χρόνια βρισκόταν ο Αλσατός στο Λονδίνο. Με τον Λορέν ωστόσο για μια εξαετία είχε το… κεφάλι του ήσυχο, με την μεταγραφή του να κοστίζει από τη Μαγιόρκα μόλις έξι εκ. λίρες.

Αριστερό μπακ: Άσλεϊ Κόουλ

Δεδομένα στο αριστερό άκρο της άμυνας να μην υπάρχουν διλλήματα για το ποιός μπορούσε να βρεθεί εκεί: o Άσλεϊ Κόουλ άλλωστε ήταν όχι μόνο ο καλύτερος Άγγλος στη θέση του, αλλά και εκ των κορυφαίων την προηγούμενη δεκαετία! Έκανε το ντεμπούτο του με την κόκκινη-άσπρη φανέλα μόλις στα 18 του το 1999, στεναχώρησε πάντως μεγάλο μέρος φιλάθλων της Άρσεναλ όταν την εγκατέλειψε για χάρη της μισητής συμπολίτισσας Τσέλσι το 2006…

Μέσοι:

Πάτρικ Βιεϊρά

Aκόμα και τώρα, πολλά χρόνια μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, αρκετοί είναι αυτοί που νοσταλγούν τον Πατρίκ Βιεϊρά. Η επιβλητική του παρουσία στη μεσαία γραμμή, σε συνδυασμό με τα παθιασμένα του τάκλιν, ξεχώριζε στην μαγική για την ομάδα του χρονιά του 2003/04. Ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως πως η παρουσία του Αρσέν Βενγκέρ στο Λονδίνο ήταν ο καθοριστικός λόγος ώστε να πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ το 1996.

Σεσκ Φάμπρεγας: Toν υποδέχθηκε στο Λονδίνο ως ακατέργαστο… διαμαντάκι, το 2003, και τον «έχτισε» ποδοσφαιρικά, δείχοντας του εμπιστοσύνη και δίνοντας του αρκετές για τη νεαρή ηλικία του ευκαιρίες. Μέχρι και σήμερα, παραμένει ο νεότερος που έχει αγωνιστεί και έχει σκοράρει με τη φανέλα των «κανονιέρηδων». Πάντως, ο Ισπανός δεν ξέφυγε από το κύμα… μετανάστευσης που γενικότερα επικρατούσε, στον σύλλογο, παίρνοντας το 2011 μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα.

Φρέντι Λιούνγκμπεργκ: Με το… καλημέρα έδειξε για το τι θα επακολουθούσε την εννιαετία 1998-2007, όταν στο ντεμπούτο του σκόραρε στη νίκη (3-0) επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε 313 ματς σκόραρε 71 γκολ (τα 17 εξ αυτών την περίοδο 2001/02, η καλύτερη του μακράν στο Λονδίνο), ενώ κατέλαβε την 11η θέση σε ψηφοφορία που διεξήχθη λίγα χρόνια πριν και αφορούσε την ανάδειξη των 50 καλύτερων παικτών της Άρσεναλ.

Δεξί εξτρέμ: Aλέξις Σάντσες

Πιθανώς ο ποιοτικότερος – μαζί με τον Μεσούτ Εζίλ – παίκτης που πέρασε τα τελευταία χρόνια απ’ το «Έμιρεϊτς». Στην Μπαρτσελόνα μπορεί να μην έπιασε, όμως στην Άρσεναλ από το 2014 και μετά, εξέλιξε αισθητά το παιχνίδι του και ωρίμασε σημαντικά ως ποδοσφαιριστής. Πριν αποχωρήσει τον φετινό Γενάρη για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατάφερε να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του δυο κύπελλα Αγγλίας.

Αριστερό εξτρέμ: Ρομπέρ Πιρές

Αν και μέσος, επί Βενγκέρ ο συμπατριώτης του Ρομπέρ Πιρές καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης των «gunners». Άριστος τεχνίτης και χειριστής της μπάλας, που κατάφερε να πετύχει σε έξι χρόνια 84 γκολ, αρκετά από αυτά μάλιστα απίστευτης ομορφιάς. Αποχώρησε το 2006, με το παράπονο της μη κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια χρονιά…

Σέντερ φορ: Τιερί Ανρί

Για τον τρομερό φορ που ακούει στο όνομα Ανρί, τι παραπάνω άραγε μπορεί να ειπωθεί ή να γραφτεί; Mιλάμε άλλωστε για τον τοπ σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ (228 τέρματα), κυρίως όμως για έναν παίκτη που συνέδεσε ουσιαστικά το όνομα του με μια ολόκληρη εποχή για τον σύλλογο του Λονδίνου. Τέσσερις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ, άλλες τρεις φορές πανηγύρισε το τρόπαιο του πρωταθλητή, με αποκορύφωμα την αήττητη χρονιά του 2004 (προσωπικό του ρεκόρ τα 39 γκολ τότε).

Τέλος, Κόλο Τουρέ, Λοράν Κοσιελνί, Μεσούτ Εζίλ, Ρέι Πάρλουρ, Μαρκ Όφερμαρς, Ντένις Μπέργκαμπ και Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι μόνο μερικοί εκ των οποίων θα πλαισίωναν – ως αλλαγές πάγκου – τους έντεκα προαναφερθέντες…


btm