• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Πανίκος Ευθυμιάδης: Ο ζωντανός θρύλος (συνέντευξη στην SPORTDAY)
24/06/2018 16:57
Πανίκος Ευθυμιάδης: Ο ζωντανός θρύλος (συνέντευξη στην SPORTDAY)

Είναι ο μόνος παίκτης που κατέκτησε όλους του τίτλους με τη φανέλα του Ολυμπιακού Λευκωσίας, δηλαδή τρία πρωταθλήματα 1967, 69 και 71 και ένα κύπελλο το 1977. Ο λόγος για τον Πανίκο Ευθυμιάδη, το ζωντανό θρύλο των «μαυροπράσινων», συνέντευξη του οποίου δημοσιεύεται στην SPORTDAY. Η συνέντευξη δόθηκε στο Στέλιο Παπαμωϋσέως.

Την δημοσιεύουμε ολόκληρη:

Ότι έχει να κάνει με επιτυχίες και τεράστια κατορθώματα των Μαυροπρασίνων, ο Ευθυμιάδης ήταν παρών. Γεννήθηκε το 1944 και…

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1959 -60 σε ηλικία 16 παρά κάτι στον Ολυμπιακό και την τελείωσε σε αυτόν το 1978…

Είναι ο μόνος παίκτης που κατέκτησε όλους του τίτλους με τη φανέλα του Ολυμπιακού, τρία πρωταθλήματα 1967, 69 και 71 και ένα κύπελλο το 1977.

Έχει τις περισσότερες συμμετοχές και τα περισσότερα γκολ από όλους με τα χρώματα του Ολυμπιακού, ενώ αναδείχτηκε και 3 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1966, το 1969 και το 1971 με 20, 17 και 11 γκολ αντίστοιχα.

Όχι απλά αξιοθαύμαστα στατιστικά, αλλά στατιστικά που σπανίως βρίσκεις σε ένα παίκτη όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και εκτός συνόρων.

Πρώτο ματς δυο γκολ και… Απογείωση καριέρας.

Θυμάται σαν χθες το ξεκίνημα της καριέρας του ο Ευθυμιάδης και τα λόγια του προπονητή και δάσκαλου όπως τον αποκαλούσε Πάμπου ΑΒΡΑΑΜΙΔΗ.

Λέει συγκεκριμένα.

«Είχα πάει στον Ολυμπιακό το 1959-60 και σε ένα από τα τελευταία ματς της χρονιάς με την ΑΥΜΑ ο τότε προπονητής και δάσκαλος για μένα Πάμπος Αβρααμίδης, με ενημέρωσε ότι θα με έβαζε στην ενδεκάδα κάτι που αποτελούσε μεγάλη έκπληξη και για μένα. Μάλιστα μου είπε πριν μπω στο γήπεδο, σε βάζω και δεν θέλω να ξαναβγείς από αυτή… Χρωστώ πολλά στον αείμνηστο Πάμπο γιατί και πίστεψε σε μένα και με βοήθησε σημαντικά στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Για την ιστορία να αναφέρω κερδίσαμε με 6-3 και πέτυχα δυο γκολ . Μπήκα ενδεκάδα και δεν ξαναβγήκα από αυτή…».

Πανίκος – Κωστάκης  δίδυμο φωτιά…

Ακολουθήσαν χρόνια δόξας για τον Ευθυμιάδη και τον Ολυμπιακό στην διάρκεια των οποίων γεννήθηκε και έμεινε στην ιστορία ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών επιθετικά δίδυμα, Πανίκος  Ευθυμιάδης και  Κωστάκης Πιερίδης πέτυχαν πάρα πολλά και δοξάστηκαν αλλά και δοξάσαν την τιμημένη φανέλα που φορούσαν…

Λέει για αυτό το ιστορικό συναπάντημα ο Ευθυμιάδης. 

«Με τον Κωστάκη πέραν από πολύ καλοί φίλοι, κάτι που διατηρείται μέχρι σήμερα, είχαμε μια χημεία πραγματικά απίστευτη. Είναι αυτό που λέμε ότι έβρισκε ο ένας τον άλλο με κλειστά μάτια και αυτό βοήθησε και τους δυο μας αλλά γενικότερα και τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τυχαίο το ότι τρεις φορές εγώ και μια ο Κωστάκης αναδειχτήκαμε πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ θυμίζω τότε παίζαμε με 4 επιθετικούς καθώς ήταν μαζί μας και προσφέραν πολλά τόσο ο Κεττένης όσο και ο Λυμπουρής».

Η χρυσή οκταετία του Ολυμπιακού.

Έχει μείνει στην ιστορία  η οκταετία 1965-73 σαν η χρυσή για τον Ολυμπιακό και όχι άδικα καθώς στο διάστημα αυτό ο η ομάδα του Τακτακαλα, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, έπαιξε τρεις φορές στην Α Εθνική και άλλες τρεις φορές τερμάτισε στην δεύτερη θέση.

Λέει γι αυτό το τεράστιο επίτευγμα ο Ευθυμιάδης.

«Είμασταν μια οικογένεια κατ’ αρχάς, δεν άλλαζε κατά πολύ το ρόστερ κάθε χρονιά, οι περισσότεροι έπαιξαν μαζί σε αυτά τα χρόνια, είχαμε αρκετό κόσμο που μας ακολουθούσε και βεβαίως συναπάντημα μεγάλων παικτών σε κάθε γραμμή. Όλα αυτά συνέτειναν στο να γραφτεί η ιστορία για την οποία όσοι συμμετείχαν είναι περήφανοι».

Μιλά για τους αντιπάλους…

Όλα αυτά τα χρόνια όλο και κάποιους αντίπαλους αμυντικούς η και τερματοφύλακες θα ξεχώρισε ο Ευθυμιάδης και βεβαίως η άποψη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Επισημαίνει πέραν από το καθαρά αγωνιστικό κάτι σημαντικό και τοποθετείται…

«Κατ’ αρχάς να πω ότι υπήρχαν δυνατοί αμυντικοί και ποιοτικοί, ένας που συνδύαζε και τα δυο αλλά ήταν και ΚΥΡΙΟΣ στον αγωνιστικό χώρο ήταν ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ της Ομόνοιας. Τεράστιος αμυντικός και κυρίως καθαρός, πραγματικός άρχοντας και τζέντλεμαν. Σε ότι αφορά στους τερματοφύλακες, υπήρξαν πολύ καλοί σε όλα εκείνα τα χρονιά όμως ξεχωρίζω τους ΠΑΠΥΡΟ, ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ και ΒΑΡΝΑΒΑ».

Χατ τρικ στην Α Εθνική…

Τα επιτεύγματα του Ευθυμιάδη δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα Κυπριακά γήπεδα. Ειδικά στην πρώτη χρονιά παρουσίας του Ολυμπιακού στην Ελλάδα, ο Πανίκος πέτυχε 16 γκολ, η ομάδα του πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό ενώ πέτυχε και τρία γκολ σε ένα αγώνα.

Θυμάται σαν να ήταν χθες…

«Ήταν η καλύτερη μας παρουσία στην Α Εθνική όπου στις πρώτες 5-6 αγωνιστικές είμασταν αήττητοι. Πέτυχαμε αρκετές νίκες, δεν ήταν τυπική η παρουσία μας και η αλήθεια είναι ότι με λίγη περισσότερη προσπάθεια μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Θυμάμαι σαν χθες όλα τα ματς μέσα και έξω, αλλά περισσότερα αυτό με την δυνατή τότε Προοδευτική όπου φέραμε ισοπαλία 3-3 και πέτυχα και τα 3 γκολ εγώ».

Αθλητής ήθους από την ΕΑΚ το 1973.

Πολλές οι ατομικές και ομαδικές του επιτυχίες, αλλά μια θεωρεί ότι ήταν σημαδιακή και σημαντική γι αυτόν και εξηγεί το γιατί.

«Ήταν η περίοδος 1972-73, όταν εισήχθη στην γιορτή της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου η βράβευση  για το ήθος και είμαι πολύ περήφανος που απονεμήθηκε σε εμένα και στον Ανδρέα Κανάρη ένα επίσης τζέντλεμαν των γηπέδων που έγραφε τεράστια ιστορία με τα χρώματα της Ομόνοιας. Ήταν στα αρχικά στάδια ο θεσμός αυτός και πραγματικά θεωρώ αυτή την κορυφαία βράβευση σε προσωπικό επίπεδο, γιατί παίκτες πολύ καλοί πέρασαν πολλοί, να συνδυάζουν όμως και ήθος και να επιβραβεύονται, πολύ λίγοι…».

Παρών και στην Μικτή, τότε, Κύπρου.

Με τόσες τεράστιες προσωπικές επιτυχίες, λογικό ήταν να αγωνιστεί στην Εθνική, Μικτή όπως λεγόταν τότε, Κύπρου.

Και ήταν παρών και στην φιλική νίκη με την Ελλάδα αλλά και στις πρώτες δυο επίσημες και ιστορικές νίκες με Ελβετία το 1968 και Βόρεια Ιρλανδία το 1971.

Θυμάται και αναφέρεται και στο κεφάλαιο αυτό…

«Διαφορετικά τα τότε δεδομένα, μεγαλύτερη η διάφορά από τις αντίπαλους μας γιατί ουσιαστικά τότε δεν υπήρχαν μικρά κράτη για αντίπαλοι, αλλά τεράστια η δίψα μας να τιμήσουμε την φανέλα της χώρας μας. Πετύχαμε δυο σημαντικές νίκες που μας έδωσαν πολλή αυτοπεποίθηση, αλλά πιστέψτε με, θεωρώ ότι η ομάδα αυτή, και μου δείχνει μια φωτογραφία   στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το 1968  σε φιλικό κόντρα στην Ελλάδα, ήταν η κορυφαία όλων των εποχών σε ποδοσφαιρική αξία. Να αναφέρω για την ιστορία ότι εκείνη η 11αδα αποτελείτο από Αλκιβιάδη, Κάττο, Καβάζη, Κουρέα, Κώστα, Στεφανή, Πάκο, Ευθυμιάδη, Κρυστάλλη, Στυλιανού και Παμπουλλή».

Πρόταση από Άρσεναλ και Νάσιοναλ Αιγύπτου..

Πέραν από την πρόταση από την ΑΕΚ το 1968 για την οποία αποκαλύπτει πιο κάτω γιατί δεν έγινε η μεταγραφή, ο Πανίκος Ευθυμιάδης δοκιμάστηκε στην Άρσεναλ αλλά είχε πρόταση και από την Νάσιοναλ Αιγύπτου δυο χρόνια προηγουμένως, το 1966.

Λέει για αυτή την διπλή πρόκληση σε λίγες μόνο μέρες ο Ευθυμιάδης.

«Στην Άρσεναλ πήγα για δοκιμαστικά όταν ήμουν στην Αγγλία, έπαιξα  σε κάποια φιλικά, σκόραρα κιόλας, αλλά δεν ήμουν έτοιμος για μετακόμιση σε τόσο ψηλό επίπεδο. Ενδιαφέρθηκε εκείνες τις μέρες και μια ομάδα Β κατηγορίας της Αγγλίας όμως και πάλι δεν προχώρησε κάτι, ήμουν άλλωστε κοντά στα 22 και θεωρούσα είχα χρόνο για να πάω κάπου πιο ψηλά, γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ και η μεταγραφή μου στην Νάσιοναλ της Αιγύπτου που έδειξε επίσημο ενδιαφέρον και άνθρωποι της είχαν έρθει και στην Κύπρο γι’ αυτό τον σκοπό».

Έτσι έμεινε στον Ολυμπιακό και πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο ο μεγάλος Ευθυμιάδης, όλα όσα κατέκτησε στην ιστορία της από το 1931 και εντεύθεν δηλαδή, η ομάδα των Μαυροπρασίνων.

Τεράστια η ιστορία και η προσφορά του Ευθυμιάδη σε Ολυμπιακό και Κυπριακό ποδόσφαιρο, τεράστιο και το δικό μου ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις θύμισες αλλά και γιατί είναι φίλος μου.

Μια ανάσα

από την ΑΕΚ

Πιθανόν λίγοι να γνωρίζουν ότι ο Πανίκος Ευθυμιάδης βρέθηκε μία ανάσα από την μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια Ελλάδος το 1967-68 ΑΕΚ, αλλά την ύστατη κυριολεκτικά δεν πραγματοποιήθηκε και ο κανονιέρης του Ολυμπιακού εξηγεί το γιατί.

«Πράγματι στην πρώτη μας χρονιά στην Α Εθνική, κάναμε την καλύτερη μας παρουσία από τις συνολικά τρεις που συμμετείχαμε και η αλήθεια σε προσωπικό επίπεδο πέτυχα και αρκετά γκολ και γενικά προσέλκυσα το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν επαφές από πλευράς ΑΕΚ που ήταν τότε πρωταθλήτρια, αλλά την ύστατη ναυάγησε η μεταγραφή γιατί δεν δεχόταν κουβέντα ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκατζης που ήταν ο ισχυρός άντρας στον Ολυμπιακού και  έγινε και κουμπάρος μου βαφτίζοντας την κόρη μου. Αυτό ήταν το ιστορικό του ναυαγίου» λέει μισό αιώνα μετά ο Ευθυμιάδης…

ΝΙΚΗ ΜΕ 6-0 ΚΑΙ…

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός!

Ο Πανίκος Ευθυμιάδης έχει πολλά ματς να θυμάται, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε και σε συλλογικό.

Ξεχωρίζει όμως ένα εναντίον του Πεζοπορικού το 1966-67 και εξηγεί το γιατί….

«Ήταν η τελευταία αγωνιστική της περιόδου. Στις προηγούμενες δυο είχαμε τερματίσει στην δεύτερη θέση και θέλαμε διακαώς το πρώτο πρωτάθλημα. Το Σάββατο είχε νικήσει το ΑΠΟΕΛ τον Άρη με το αστρονομικό σκορ 17-1 και έτσι εμείς χρειαζόμασταν νίκη με 3-0 και πάνω για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Σε ένα ΓΣΠ γεμάτο, νικήσαμε 6-0. Πέτυχα 4 γκολ και θεωρώ έκανα μια από τις κορυφαίες μου εμφανίσεις… Ήταν όντως ένα αξέχαστο ματς, το πιο αξέχαστο για μένα, γιατί σε ένα μόλις απόγευμα, στεφθήκαμε για πρώτη φορά πρωταθλητές Κύπρου, πέτυχα για πρώτη φορά 4 γκολ και ουσιαστικά ξεκινούσε η τρομερή πενταετία στην διάρκεια της οποίας πήραμε άλλα δυο πρωταθλήματα ενώ συμμετείχαμε για τρεις φορές στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Αν τότε με την ομάδα που διαθέταμε δεν παίζαμε στην Ελλάδα, το πιο πιθανόν είναι ο Ολυμπιακός να είχε προσθέσει και άλλους τίτλους πρωταθλήματος ή και κυπέλλου, λέει ο Ευθυμιάδης  για τον οποίο αλλά και τους συμπαίκτες του, ήταν όντως μια εντυπωσιακή χρονιά…».


btm