• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΦΙΕΡΩΜΑ… ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Η σούπερ 5ετια, ο διχασμός και ο… ασυνήθιστος δρόμος!
03/07/2018 22:57

Next big thing του Κυπριακού ποδοσφαίρου δεν είναι καθώς με 119 συμμετοχές (μόνο στο πρωτάθλημα) στην πλάτη και συνεχόμενες γεμάτες χρονιές μόνο φτασμένος ποδοσφαιριστής μπορεί να είσαι. Εξάλλου next big thing δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ, απλά στην πορεία όντως αποδείχθηκε ότι ήταν με αποτέλεσμα να φτάσει εδώ που έφτασε. Δεν μπήκε μέσα και τα έκανε όλα σε μια χρονιά, η ανέλιξη του ήταν σταδιακή και κατ’ επέκτασην χτισμένη σε γερές βάσεις. Δεν ήταν εκείνο το πυροτέχνημα με το οποίο όλοι θα ασχολούνταν και λίγους μήνες μετά κάποιοι δεν θα θυμούνταν καν το όνομα του. Μας συστήθηκε με τρόπο σωστό εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και η βαθμολογία που παίρνει σε αυτή την σούπερ 5ετία που τον μάθαμε είναι άριστη. Η βαθμολογία αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι αλλά και το κομμάτι χαρακτήρα.


Όλα τα πιο πάνω αφορούν τον Γιάννο Κούσουλο, το πρόσωπο των ημερών, τον ποδοσφαιριστή που αποφάσισε να αφήσει την αγαπημένη του Νέα Σαλαμίνα για να κάνει το μεγάλο βήμα για την Ομόνοια. Θα μπορούσε να το έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, οι προτάσεις ήταν εκεί στο τραπέζι αλλά αποφάσισε να το κάνει όταν ο ίδιος θα ένιωθε έτοιμος. Δεν επέλεξε την οδό που ακολουθούν κάποιοι άλλοι, να μετακομίσουν σε μεγάλη ομάδα από την πρώτη καλή χρονιά , να… γυαλίζουν τον πάγκο και μοιραία να επιστρέφουν πίσω ή σε άλλες μικρομεσαίες ομάδες. Επέλεξε να «ψηθεί» και να πάει έτοιμος να διεκδικήσει θέση στην 11αδα. Και στο μυαλό του πάντοτε είχε σαν κύρια επιδίωξη να επωφεληθεί ανάλογα και η Νέα Σαλαμίνα εκτιμώντας με αυτό τον τρόπο όσα του πρόσφεραν.


Και όντως ήταν μια σούπερ 5τία (καλοκαίρι 2013-καλοκαίρι 2018). Ο Γιάννης Καλαιτζίδης ήταν αυτός που ξεχώρισε το ταλέντο του και σιγά, σιγά του έδωσε τις ευκαιρίες. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει η σεζόν 2013-2014 με 15 συμμετοχές (8 βασικός και 7 αλλαγή). Κάπου εκεί ήταν η αφετηρία. Αν και σε κάποια στιγμή ο Κούσουλος έφερε ένα… διχασμό αν θα πρέπει να παίζει στόπερ ή στην μεσαία γραμμή, συνέχισε ακόμα πιο δυνατά να παίζει και στις δύο θέσεις. Η σεζόν 2014-2015 έκλεισε με 14 συμμετοχές (7 βασικός, 7 αλλαγή). Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στην σεζόν 2015-2016 όπου ήρθε η εκτόξευση και το φινάλε της άρχισε να φέρνει προτάσεις στα γραφεία της Νέας Σαλαμίνας. Μέτρησε 31 συμμετοχές (25 βασικός, 6 αλλαγή) και προτού κλείσει η σεζόν, τον Μάρτιο του 2016 η Νέα Σαλαμίνα «έτρεξε» και τον «έδεσε» μέχρι το 2019. Κάτι θα ήξεραν. Οι 28 συμμετοχές της σεζόν 2016-2017 τον έφεραν κοντά στην διεκδικήτρια του πρωταθλήματος ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αφού τα ζύγισε όλα τα δεδομένα ήταν κάθετος και είπε στους ανθρώπους της Νέα Σαλαμίνας.. «δεν πάω πουθενά, θα μείνω εδώ». Από τα 36 παιχνίδια της σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε στα 31 εκ των οποίων στα 30 βασικός.

Προτάσεις πλέον έρχονταν και από το εξωτερικό αλλά η Ομόνοια πλήρωσε 210 και κάτι χιλιάδες ευρώ, έδωσε στη Νέα Σαλαμίνα ποσοστό μεταπώλησης, στον πάικτη 4 χρόνια συμβόλαιο και τον έκανε δικό της. Πάνω στην αλλαγή σελίδας των «πράσινων» μετακομίζει στο «Ηλίας Πούλλος» ο Κούσουλος, μια μεταγραφή η οποία αντικρίστηκε θετικά από τους φίλους της Ομόνοιας. Και να σημειωθεί ότι η Ομόνοια δεν πήρε τον μικρό καλό μεσοαμυντικό της Νέας Σαλαμίνας αλλά τον διεθνή με την Εθνική ανδρών μεσοαμυντικό. Σε αυτή την σούπερ 5ετια συμπεριλαμβάνεται και η κλήση του στην Εθνική… ουσιαστικά τα έκανε όλα.

Χρίστος Χρίστου


btm