• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΚΟΥ ΤΗΝ ΦΑΣΗ: Έτσι είδε όλες τις επίμαχες φάσεις ο Κυπριανίδης (ΗΧΗΤΙΚΑ)
25/09/2018 20:58
ΑΚΟΥ ΤΗΝ ΦΑΣΗ: Έτσι είδε όλες τις επίμαχες φάσεις ο Κυπριανίδης (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Στην ανατρεπτική εκπομπή «Άκου τη φάση» του Super Sport fm 104.0 ο Γιαννάκης Κυπριανίδης ανέλυσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις της 4ης αγωνιστικής και όχι μόνο.

ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ…

 ΕΝΩΣΗ-ΕΡΜΗΣ

Για το πέναλτι της Ένωσης…
«Όταν πέφτει ένας παίκτης και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός αντιπάλου ή χρησιμοποιείται υπερβολική δύναμη θα πρέπει να τιμωρείται. Ο παίκτης ήρθε από 3-4 μέτρα για να παίξει την μπάλα αλλά δεν την βρήκε. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν βρήκε πόδια δεν είναι παράβαση. Και ο επιτιθέμενος με την σειρά του έπεσε κάπως εντυπωσιακά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, είναι πως θα το μετρήσει ο διαιτητής στο μυαλό του. Βάζουμε κάποιες παραμέτρους και αποφασίζουμε. Αν είχε π.χ. τα πόδια κάτω ή τα ύψωσε. Ο Ολίβα όταν είδε το κορμί του αντιπάλου να έρχεται, πήδηξε πολύ ψηλά και δεν χρειαζόταν να το κάνει. Από την τηλεόραση δεν το δίνεις το πέναλτι, από το γήπεδο σε παρασέρνει. Αν υπήρχε VAR δεν θα δινόταν το πέναλτι. Εκεί είναι κλάσματα δευτερολέπτου. Ο παρατηρητής με την σειρά του θα τα σταθμίσει όλα αυτά».


ΑΠΟΕΛ-ΔΟΞΑ

Για το τέταρτο γκολ της Δόξας…
«Φάνηκε καθαρά ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή από το πλασέ του Σαντίκ πριν την προωθήσει ο Παπαφώτης. Το διορθώνουν αμέσως στην Ευρώπη, η ΚΟΠ μπορεί να διορθώσει αυτό το λάθος. Εκείνη την ώρα δεν ήταν σίγουρος ο διαιτητής. Από την άλλη ο βοηθός ήταν δύσκολο να το δει και αυτός. Η ομοσπονδία μπορεί να το διορθώσει».

Για την φάση με τον Αλωνεύτη και το λάθος στο τέλος…

«Σε μια περίπτωση στο 26ο λεπτό ζήτησε πέναλτι ο Αλωνεύτης αλλά ήταν ελαφρύ το σπρώξιμο. Ένα λάθος έγινε στο φινάλε εκεί όπου έπρεπε ο βοηθός να περιμένει καθώς ήρθε παίκτης από πίσω που δεν ήταν οφσάιντ. Το παιχνίδι έγινε δύσκολο στο τέλος. Σε ένα γήπεδο με 4 χιλιάδες η μικρή ομάδα βρέθηκε μπροστά με 3-0 στο ημίχρονο. Πρέπει εκεί να γίνει η διαχείριση. Το απρόοπτο αποτέλεσμα τον δυσκόλεψε αλλά ανταποκρίθηκε ο Κώστας Ψευδιώτης. Ο παρατηρητής σε τέτοια περίπτωση πρέπει να προσθέτει βαθμό δυσκολίας στον διαιτητή».

ΠΑΦΟΣ-ΑΕΛ

Για την περιβόητη φάση με το αλαλούμ στο ακυρωθέν (τελικά) γκολ της Πάφου;

«Την βλέπουμε κάθε μέρα αυτή την φάση. Ο λόγος που ο διαιτητής δεν δέχθηκε την απόφαση του βοηθού όπως έμαθα,  είναι ότι πίστευε ότι στην πρώτη μπαλιά δεν ήταν σε θέση οφσάιντ. Στο ενδιάμεσο πηδά ο παίκτης της Πάφου και κάνει κεφάλι και νόμισε ο ρεφ ότι δεν άγγιξε την μπάλα. Εκεί έχασε την φάση».

Όταν βλέπεις τον βοηθό να σηκώνει αμέσως το σημαιάκι και δεν το κατεβάζει σημαίνει ότι ήταν αποφασιστικός και σίγουρος…

«Με την ενδοεπικοινωνία δεν χρειάζεται ούτε καν να πάει κοντά στον βοηθό. Να πουν μεταξύ τους δύο κουβέντες και να πάρουν απόφαση πριν τους πλησιάσουν οι ποδοσφαιριστές. Εκεί έπρεπε να λυθεί η διαφορά. Εδώ είναι στα δύσκολα που φαίνονται οι διαιτητές. Το πρόσταγμα το κρατούσε ο διαιτητής. Αφού εσύ σαν διαιτητής πρέπει να πάρεις απόφαση σημαίνει δεν είχες αποφασιστικότητα τι είδες και τι δεν είδες. Όταν είδαν τον Τσούκκα να ταλαντεύεται και να στέλνει τον τέταρτο να του πει τι έδειξε η τηλεόραση τότε μπορούν να πουν τα δικά τους».

Όταν λέμε βοηθός διαιτητή σημαίνει είναι εκεί ια να βοηθήσει. Γιατί να μην σεβαστεί την άποψη του, πόσο μάλλον που είναι φάση οφσάιντ…

«Είναι αυτές οι ενέργειες που έγιναν λάθος από την πλευρά του διαιτητή. Ο διαιτητής αν θέλει το δέχεται. Δεν είναι δεσμευτικό να ασπαστεί ότι του υποδείξει ο βοηθός. Αν έχω καλύτερη γνώμη θα πάρω απόφαση δική μου. Αλλά αφού είσαι μακριά από την φάση και δεν έχεις σαν διαιτητής την αίσθηση της ευθείας πρέπει να δέχεσαι την απόφαση του βοηθού».

Του χρέωσαν ότι χρησιμοποίησε το… Κυπριακό VAR

«Αν αληθεύει ότι έστειλε τον τέταρτο να δει από την κάμερα και πήρε απόφαση είναι λάθος. Εδώ φαίνεται πως μπορεί να δουλέψει το μυαλό, πόσο ανθεκτικό είναι».

Διόρθωσε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος;

«Έγιναν όλα λάθος. Με την ενδοεπικοινωνία θα μπορούσαν να πάρουν την σωστή απόφαση».

Είναι καταστρατήγηση κανονισμών από την στιγμή που είδε την κάμερα;
«Αν χρησιμοποίησαν μέσα τα όποια δεν ενδείκνυνται από την προκήρυξη τότε είναι λάθος».

Αν ήσουν παρατηρητής πως θα αξιολογούσες την φάση…
«Αυτή την παράβαση την βλέπω να ρίχνει και κατηγορία ντον διαιτητή. Έδειξε ατολμία και έλλειψη προσωπικότητας. Δεν μπορείς να τον εμπιστευθείς ξανά είτε είσαι φίλαθλος, είτε είσαι ποδοσφαιριστής, είτε άνθρωπος της διαιτησίας».

ΑΛΚΗ-ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Για το ακυρωθέν γκολ του Ιγκιεμπόρ…

«Στο ακυρωθέν γκολ του Ιγκιεμπόρ ο διαιτητής δέχθηκε αμέσως την απόφαση του βοηθού ο οποίος είχε την αντίληψη της ευθείας. Λάθη κάνουν και οι βοηθοί αλλά αφού ο διαιτητής δεν είναι σε θέση να δει καθαρά πρέπει να σέβεται την απόφαση του βοηθού διαιτητή».

Για το διαιτητή Νικόλα Νεοκλέους…

«Παρόλο το 0-0 έκανε καλή διαιτησία ο Νικόλας Νεοκλέους. Όσο διατηρείται το 0-0 αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας γιατί σε μια αντεπίθεση μπορεί να σκοράρει του αουτσάιντερ. Όσο δεν βάζει γκολ το φαβορί έρχονται και τα νεύρα και εκεί χρειάζεται η σωστή διαχείριση του αγώνα από τον διαιτητή. Δείχνει ότι με προσοχή και με καλές συμβουλές έχει μέλλον ο Νικόλας Νεοκλέους».

ΑΕΚ-ΟΜΟΝΟΙΑ

Για την διαιτησία γενικότερα…

«Μου έκανε εντύπωση τα 11 φάουλ στο α΄ ημίχρονο σε ένα ματς που η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, ήταν επιθετικό παιχνίδι. Ο διαιτητής έπαιξε καλά, βοήθησε τους ποδοσφαιριστές. Αυτή είναι η τέχνη του διαιτητή».

Για το πέναλτι που ζήτησε η Ομόνοια…

«Ένα πέναλτι ζήτησε η Ομόνοια σε ένα χέρι. Το πλάνο είναι μακρινό και δεν ξεκαθαρίζει αν ακούμπησε η μπάλα στο χέρι. Ήταν χλιαρές οι διαμαρτυρίες των παικτών της Ομόνοιας, ήταν κοντά και ο διαιτητής».

**«Ο Βύντρα δέχθηκε κιτρίνη γιατί κράτησε τον Τρισκόφσκι ο οποίος επέμενε να ξεφύγει και το άφησε το παιχνίδι ο διαιτητής. Όταν είδε όταν δεν τον άφηνε έδωσε το φάουλ και έβγαλε την κάρτα. Από αυτή την φάση φαίνεται η σωστή διαχείριση του διαιτητή Γιώργου Νικολάου. Moυ άρεσε πολύ η διαιτησία, βγήκε μια χαρά ένα ντέρμπι».

ΑΛΚΗ-ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Για το οφσάιντ που σταμάτησε ο βοηθός τη Νέα Σαλαμίνα…

«Σε μια φάση που σταμάτησε για οφσάιντ τη Νέα Σαλαμίνα ο βοηθός Χρίστος Χρίστου ήταν απόλυτα σωστός».

Για το φάουλ που ζήτησε εκτός περιοχής ο Σαρδινέρο και δεν δόθηκε…

«Ήταν ένα λάθος. Ήταν φάουλ εκτός μεγάλης περιοχής».

**«Έγινε ένα σοβαρό λάθος από τον βοηθό Χρίστου καθώς στην μεγάλη ευκαιρία του Απόλλωνα ήταν σε θέση οφσάιντ ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων και τον ξεγέλασε τον βοηθό το γρήγορο ξεπέταγμα. Δεν θα τον κρεμάσουμε για ένα λάθος στο 90λεπτο σε ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε δύσκολο».

Πως κρίνετε την διαιτησία…

«Αν εξαιρέσουμε ένα λάθος του διαιτητή και ένα του βοηθού ήταν καλή η διαιτησία και με βάση την εξέλιξη της αναμέτρησης. Είμαι ευχαριστημένος».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΘΕΝ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ…

«Ήταν καλυμμένος ένα μέτρο ο ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου. Ήταν και κοντά στην γραμμή της περιοχής που έπρεπε να βοηθηθεί ο βοηθός».

Για τον καλύτερο και τον χειρότερο διαιτητή της αγωνιστικής…
«Δεν έχει αντίπαλο ο Τσούκκας, έπαιξε μόνος του. Θα ήταν έγκλημα να ψάξουμε να δούμε ποιος θα τον συναγωνιστεί στον τίτλο του χειρότερου της αγωνιστικής. Δεν είναι μόνο το λάθος, έβλεπες έναν άνθρωπο να τον παίρνουν και να τον φέρνουν καθώς ήταν άβουλος. Η δυσκολία είναι να βγάλουμε τον καλύτερο και αυτό είναι θετικό. Χωρίς να θέλω να αδικήσω τους άλλους διαιτητές στο Ένωση-Ερμής και στο Αλκή-Ανόρθωση, τα άλλα τρία ήταν δύσκολα παιχνίδια με κόσμο και παιχνίδια υψηλού βαθμού δυσκολίας όπως εξελίχθηκαν και μιλάμε για το ΑΠΟΕΛ-Δόξα, το Απόλλωνας-Νέα Σαλαμίνα και στο ΑΕΚ-Ομόνοια. Μεταξύ αυτών των τριών κρίνω ότι ο διαιτητής του ΑΕΚ-Ομόνοια είχε πιο δύσκολο έργο και τα πήγε λίγο καλύτερα από τους άλλους δύο».


btm