• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Στρέλνιεκς: Παρεξηγήθηκε η δήλωσή μου για τον Σφαιρόπουλο
25/09/2018 23:35

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς μίλησε στο Sport24.gr για τον “νέο” Ολυμπιακό,  την φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ και την… δίψα της ομάδας του για να κατακτήσει τίτλους, ενώ αναφέρθηκε και στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο Ολυμπιακός την Τρίτη (25/9) πραγματοποίησε τη Media Day του για την σεζόν 2018-19 και ο 29χρονος Λετονός γκαρντ είχε την ευκαιρία να λύσει την… παρεξήγηση που παραλίγο να δημιουργηθεί από μία δήλωσή του. “Το μπάσκετ που θα παίζει ο Ολυμπιακός μετά την έλευση του Μπλατ θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα (σ.σ. σε σχέση με την σεζόν 2017-18). Πέρσι παίζαμε ένα κλασσικό παλιομοδίτικο μπάσκετ, αλλά φέτος θα είναι πιο μοντέρνο και θα έχει περισσότερο αμερικανικό στυλ. Θα παίζουμε πιο γρήγορα και θα πηγαίνουμε περισσότερο στο «ένας εναντίον ενός»”είχε δηλώσει Γιάνις Στρέλνιεκς σε ιστοσελίδα της πατρίδας του.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν… ντόρο, αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνωρίζει καλά τον Γιάνις Στρέλνιεκς και τον (καλό) χαρακτήρα του και για αυτό όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, αρκέστηκε να υπενθυμίσει πως “τους παίκτες μου τους αγαπώ όλους, ό,τι κι αν πουν”.

Το Sport24.gr ζήτησε την γνώμη του Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος έλυσε την όποια παρεξήγηση λέγοντας πως “πιστεύω πως πέρσι δεν παίζαμε γρήγορα. Το μπάσκετ αλλάζει. Οι ομάδες τα παλαιότερα χρόνια δεν έτρεχαν. Πλέον παίζουν πιο γρήγορα. Εμείς πάλι πέρσι δεν παίζαμε τόσο γρήγορα. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα την  έκφραση  «παλιομοδίτικο μπάσκετ». Δεν ήθελα να πω κάτι άσχημο για τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Μου ζήτησαν να συγκρίνω το στυλ της ομάδας. Αυτή ήταν η πιο απλή απάντηση που μπορούσα να δώσω. Καταλαβαίνω τι μπορεί να έγινε στα Media και στα Social Media, αλλά δεν ήθελαν να πω κάτι αρνητικό για τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ήταν μία παρεξήγηση”.

Ο Μπλατ παίρνει το 100% από κάθε παίκτη

Όσον αφορά το… παρόν και τον Ολυμπιακό, ο έμπειρος γκαρντ τόνισε πως “είναι μία νέα σεζόν και είμαστε μία καινούρια ομάδα. Δεν μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Όλοι θέλουμε να πετύχουμε και να κατακτήσουμε τίτλους και για αυτό δουλεύουμε καθημερινά. Αυτό που θέλω είναι να παίξουμε όμορφο μπάσκετ που θα το ευχαριστηθούν οι φίλαθλοι. Θέλουμε να έχουμε μία πάρα πολύ καλή σεζόν. Δεν μου αρέσει να κοιτώ πίσω. Προτιμώ να σκέφτομαι το μέλλον και για αυτό δουλεύω στο παρόν”. 

Η έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ στο Λιμάνι δεν γινόταν να μην ασχολίαστη από τον Γιάνις Στρέλνιεκς: “Ο κόουτς φέρνει μία νέα φιλοσοφία στην ομάδα, του αρέσει το γρήγορο μπάσκετ. Δεν θέλει να είμαστε στατικοί. Ο κόουτς ζητάει από εμάς είτε έχουμε την μπάλα, είτε όχι, να κινούμαστε συνεχώς. Αυτή θα είναι μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την περσινή σεζόν.  Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. Ο ρυθμός θα είναι πολύ γρήγορος και για αυτό προπονούμαστε σκληρά”.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς την σεζόν 2017-18 αγωνίστηκε  ως σούτινγκ και όχι ως πόιντ γκαρντ και πολλοί αναρωτιούνται αν φέτος θα παίξει στο “1”. “Το ερώτημα αυτό μάλλον είναι  λανθασμένο, καθώς με τον κόουτς Μπλατ και σε σχέση με πέρσι, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, αν αγωνίζεσαι στο «1» ή στο «2». Θα το δούμε, όμως. Δεν είμαι προπονητής και θα αγωνιστώ σε όποια θέση θέλει”.

Τι ζητάει, όμως, ο κόουτς Μπλατ από τον Γιάνις Στρέλνιεκς; “Θέλει να είμαι επιθετικός. Δεν είναι, όμως, ένας προπονητής που θα σου πει πως «αυτό πρέπει να κάνεις». Ξέρει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου και δημιουργεί συστήματα, ώστε να παίξει όσο καλύτερα μπορείς και να πάρει το 100% από εσένα”.

Οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Αξέλ Τουπάν, Γιάνις Τίμα, Σάσα Βεζένκοφ και Ζακ ΛεΝτέι μετακόμισαν φέτος στον Πειραιά. Ποια είναι η γνώμη του Λετονού γκαρντ για τους νέους του συμπαίκτες: “Ο Νάιτζελ διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ. Με τον Γιάνις παίζουμε μαζί για πολλά χρόνια στην εθνική ομάδα. Ο Τουπάν με την Ζάλγκιρις πέρσι μας σκότωσαν στα playoffs της EuroLeague. Ο Ζακ είναι πολύ ταλαντούχος, ενώ πολύ καλός είναι και ο Σάσα (σ.σ. Βεζένκοφ). Είμαστε ένα πολύ καλό group παικτών, θα έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα και πιστεύω πως θα πετύχουμε. Δεν θέλω να πω πως θα κατακτήσουμε κάποιον συγκεκριμένο τίτλο. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως παλεύουμε κάθε ημέρα για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας”.

Ο Ολυμπιακός για δεύτερη διαδοχική σεζόν έμεινε μακριά από την κατάκτηση κάποιου τίτλου. Το γεγονός αυτό άραγε δίνει έξτρα κίνητρο στους ερυθρόλευκους: “Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με το παρελθόν. Στεναχωρηθήκαμε  για την περσινή σεζόν κι έχουμε επιπλέον κίνητρο για να δουλέψουμε πιο σκληρά και να πετύχουμε. Η σεζόν είναι μεγάλη. Το πιο σημαντικό είναι είσαι σε καλή κατάσταση στο δεύτερο μισό της σεζόν. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι και στο πρώτο μισό της σεζόν. Σίγουρα στην αρχή της σεζόν δεν θα είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά θα είμαστε έτοιμοι για τις υποχρεώσεις και κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου θα βελτιωνόμαστε συνεχώς”.

Επικίνδυνη για το μπάσκετ η διαμάχη της FIBA με την EuroLeague

Η προσπάθεια της εθνικής Λετονίας να πάρει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 μπήκε στη… συζήτησή μας: “Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας και να προκριθούμε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλαμε πάρα πολύ να νικήσουμε την Ισπανία, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αν είχαμε νικήσει, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Είμαστε σην 3η θέση του Ομίλου με ρεκόρ 5-3, αλλά ακολουθούν το Μαυροβούνιο (4-4), και η Ουκρανία (4-4). Υπάρχουν ακόμα τέσσερα παιχνίδια, θα είναι δύσκολο, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί”.

Τέλος, ζητήσαμε από τον Γιάνις Στρέλνιεκς να τοποθετηθεί για την διαμάχης της FIBA με την EuroLeague. “Αυτό που συμβαίνει δεν είναι υγιές για το μπάσκετ. Οι απαιτήσεις κατά την διάρκεια της σεζόν είναι μεγάλες. Τα παιχνίδια είναι δύσκολα και αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό για τους παίκτες. Δεν μπορούν να παίξουν κατά την διάρκεια της σεζόν με τις εθνικές, καθώς οι ημερομηνίες των αγώνων συμπίπτουν. Σίγουρα είναι ωραίο να επιστρέφεις σπίτι σου και να παίζεις για την εθνική. Είναι επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει κι ελπίζω να βρεθεί μία λύση. Μου αρέσει να παίζω για την εθνική και την ομάδα μου. Οι παίκτες αναγκάζονται να διαλέξουν και αυτό δεν είναι σωστό. Ελπίζω να βρεθεί μία λύση και να λυθεί το πρόβλημα, γιατί οι παίκτες νιώθουμε πως είμαστε στη μέση ενός πολέμου”.


btm