• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: To … κανόνι του Ολυμπιακού
14/10/2018 17:05

Είναι από τις περιπτώσεις που πραγματικά ξεχωρίζουν στο Κυπριακό ποδοσφαιρικό χώρο, ειδικά σε ολόκληρη την δεκαετία του 1960 και βεβαίως από τις περιπτώσεις που όταν αναφέρεται κάποιος σε δίδυμα που αφήσαν εποχή, εύκολα το μυαλό όλων όσων έζησαν την ρομαντική εποχή πάει στους Πανίκο Ευθυμιάδη και Κωστάκη Πιερίδη του Ολυμπιακού της χρυσής εποχής.

Ο Κωστάκης που γεννήθηκε στην Μια Μηλιά στις 2 Απριλίου του 1941, πρόλαβε να ζήσει τις κορυφαίες στιγμές του Ολυμπιακού και όχι μόνο αυτό, ήταν εκ των κορυφαίων σκόρερ αλλά και σε προσφορά.

Έκανε ένα δίδυμο φωτιά με τον Πανίκο Ευθυμιάδη  που έμεινε στην στόρια αγωνιστικά, αλλά και ως άνθρωποι έχαιραν εκτίμησης και από φίλους του Ολυμπιακού, αλλά και αντιπάλους, κάτι πολύ σημαντικό που τους συνοδεύει μέχρι σήμερα ο τίτλος του τζέντλεμαν.

Πάντως μαζί με τον Ευθυμιάδη είναι οι μόνοι παίκτες του Ολυμπιακού που αναδείχτηκαν πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος, τρεις φορές  ο Πανίκος και μια  ο Κωστάκης…

Από την Ομόνοια  στον Ολυμπιακό…

Ίσως λίγοι το γνωρίζουν, αλλά ο Πιερίδης άρχισε ουσιαστικά την καριέρα του στην Α΄ κατηγορία από την Ομόνοια που δυο χρόνια προηγουμένως το 53-54 είχε ανεβεί σε αυτή μετά την ενοποίηση που επήλθε στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αγωνίστηκε και κάποιους αγώνες με τους «πράσινους» και στην περίοδο 57-58 μετακόμισε στον Ολυμπιακό.

Θυμάται ο Κωστάκης.

«Αγωνίστηκα στην Ομόνοια στα πρώτα χρόνια της στην Α΄ κατηγορία με Έσσο, Ελευθεριάδη, Πάκκο και όλους τους γνωστούς άσους της εποχής εκείνη, πολλοί εκ των οποίων ήταν και συμμαθητές η και συγχωριανοί μου.. Ήμουν ταυτόχρονα και μέλος της ΕΟΚΑ στα μαθητικά μου χρόνια, ήρθε και η πρόταση από τον Ολυμπιακό που έκανε μια νέα αγωνιστική αρχή τότε και στην περίοδο 57-58 μετακόμισα στον Τακτακαλά. Τότε, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τι θα ακολουθούσε στη νέα δεκαετία όπου ο Ολυμπιακός έγινε πολύ δυνατός και έγραψε τις κορυφαίες σελίδες στην ιστορία του», λέει ο Κωστάκης Πιερίδης που στην επόμενη κιόλας περίοδο θα είχε συμπαίκτη και τον κατά τρία χρόνια νεότερο του 15χρονο τότε Πανίκο Ευθυμιάδη…

Δίδυμο φωτιά

Κωστάκης – Πανίκος…

Και έμεινε στην ιστορία όχι μόνο του Ολυμπιακού αλλά του χώρου γενικότερα η συνεργασία με τον Ευθυμιάδη, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται σαν δίδυμο φωτιά για μια γεμάτη δωδεκαετία.

Λέει γι’ αυτό ο Κωστάκης.

«Με τον Ευθυμιάδη δέσαμε γενικά από την πρώτη στιγμή. Ήταν παίκτης από τους κορυφαίους στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας και κυρίως άνθρωπος διαμάντι. Είχαμε συνεργασία με κλειστά μάτια, ανά πάσα στιγμή αλλάζαμε και θέση αλλά και ξέραμε πού βρίσκεται ο καθένας μας. Βάλαμε και αρκετά γκολ, περισσότερα βέβαια ο Πανίκος, αφού βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τρεις φορές, θεωρώ ότι αυτό το διάστημα ξεπεράσαμε συνολικά τα 200 γκολ», λέει ο Κωστάκης που θυμάται έντονα τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του Ολυμπιακού.

«Είχαμε βάλει τις βάσεις κάποια χρόνια προηγουμένως και θεωρώ ότι οι επιτυχίες δεν ήρθαν τυχαία. Δεν ήταν μόνο τα γκολ του Πανίκου και τα δικά μου που βοήθησαν την ομάδα, ήταν οι πολύ μεγάλοι παίκτες που είχαμε σε όλες τις γραμμές ξεκινώντας  από την θέση του τερματοφύλακα που βρισκόταν ο Ανδρέας Φιλώτας. Από εκεί και πέρα και στην άμυνα και στο κέντρο είχαμε παίκτες με προσωπικότητα αλλά και ποιότητα και γενικά είμασταν μια οικογένεια στην ομάδα κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της χρυσής μας εφταετίας», λέει ο Κωστάκης και έχει απόλυτο δίκαιο, γιατί πέραν του δίδυμου φωτιά, ο Ολυμπιακός είχε Φιλώτα, Παρτασίδη, Αργυρού, Ξυπολητά, Σωτηράκη, Δημητράκη, Κεττένη , Αβρααμίδη, Μάρκου και αρκετούς ακόμη που έφτιαξαν ένα σύνολο τεράστιων δυνατοτήτων.

Πρώτος τίτλος 1966-67

Έστω και με δραματικό τρόπο, έστω και στην τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο πρωταθλητή την περίοδο 66-67. Και ήταν μια εποχή όπου μετά την κυριαρχία της Ανορθώσεως, πήραν πρωτάθλημα κατά σειρά το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια στα προηγούμενα δυο χρόνια, με τον Ολυμπιακό όμως να είναι εκεί κοντά στην κορυφή…

Τρίτωσε το καλό για την πρωτεύουσα που αποκτούσε πλέον και τρίτο μεγάλο στον χώρο για τα επόμενα έτη..

Θυμάται ο Κωστάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι πιστέψαμε από την αρχή της περιόδου ότι μπορούσαμε για κάτι παραπάνω έστω και αν εκείνη την χρονιά ήταν πολύ δυνατό το ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια ήταν η πρωταθλήτρια της προηγούμενης χρονιάς, η Ανόρθωση ήταν δυνατή όπως και ο Πεζοπορικός και ανέβαιναν οι ομάδες της Λεμεσού . Ήταν  γενικά  ένα πολύ ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική και χαθήκαν πολλοί βαθμοί από τους μεγάλους, ενώ στις τελευταίες αγωνιστικές φάνηκε ότι πιθανόν ο τίτλος του πρωταθλητή να κρινόταν στις λεπτομέρειες ακόμα και στην διαφορά τερμάτων… Έτσι και έγινε στο φινάλε όπου το ΑΠΟΕΛ συνέτριψε τον Άρη με 17-1, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση σκορ όλων των εποχών αν δεν κάνω λάθος, αλλά το γκολ που δέχτηκε ήταν τελικά μοιραίο γιατί τότε δεν ίσχυαν τα μεταξύ των ισοβαθμούντων αποτελέσματα, ούτε και η συνολική διαφορά τερμάτων, περισσότερο η αμυντική γραμμή έπαιζε ρόλο με βάση μαθηματικές πράξεις της εποχής, και μετά από αυτό θέλαμε την επόμενη μέρα νίκη με 4 γκολ διαφορά απέναντι στον Πεζοπορικό για να κατακτήσουμε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα. Κερδίσαμε με 6-0 με 4 γκολ του Ευθυμιάδη και πανηγυρίσαμε με τον κόσμο μας την μεγάλη επιτυχία. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τι σήμαινε για τον Ολυμπιακό και εμάς αυτή η εξέλιξη, και ασφαλώς έπαιξε σημαντικό ρόλο για τις επιτυχίες και στα επόμενα χρόνια όπου εδραιωθήκαμε στους μεγάλους του χώρου», λέει ο Κωστάκης Πιερίδης που θυμάται και τις τρεις παρουσίες στην Α Εθνική κατηγορία.

Λέει χαρακτηριστικά,

«Γίναμε η μόνη ομάδα που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική τρεις φορές ,θεωρώ ότι η καλύτερη μας χρονιά και μάλιστα με διαφορά, ήταν η πρώτη που αν είχαμε λίγη περισσότερη εμπειρία και λίγη τύχη, θα μπορούσαμε να παραμείνουμε Από την μια ήταν καλό για εμάς η συνεχής τριβή με μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και η απόκτηση εμπειριών δια μέσου δύσκολων αγώνες, από την άλλη θα πρέπει να πω ότι πιθανόν να χάσαμε την ευκαιρία να κατακτήσουμε στην Κύπρο περισσότερους τίτλους είτε πρωταθλήματος είτε και κυπέλλου, τονίζει ο Κωστάκης που ολοκλήρωσε την σπουδαία του καριέρα το 1972 με απολογισμό τρία πρωταθλήματα και τρεις παρουσίες στην Α εθνική ενώ φόρεσε και τρεις φορές της φανέλα της Μικτής τότε ομάδα της Κύπρου.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό. Δυστυχώς είναι γνωστό τι ακολουθήσε με αποτελέσματα να ταλαιπωρείται αρετές φορές στην Β κατηγορία. Ελπίζω κάποτε να επανέλθει εκεί που του αξίζει», λέει ο μεγάλος Κωστάκης Πιερίδης που απαντά βέβαια και στο κλασσικό ερώτημα που αφορά στους κορυφαίους τερματοφύλακες της εποχής του και του πιο δύσκολους του αντιπάλους αμυντικούς.

Λέει ο άσος του Ολυμπιακού

«Μορφές μεγάλες υπήρξαν και δεν θέλω εννοείται να αδικήσω κανένα, αλλά θεωρώ τερματοφύλακες μεγάλοι ήταν ο Αλκιβιάδης, ο Μαλακτός και ο Βαρνάβας, ενώ από αμυντικούς ξεχωρίζω τους Κώστα Παναγιώτου της Ομόνοιας, Παντελή Κωνσταντινίδη του ΑΠΟΕΛ και Πανίκο Ιακώβου της Ανορθώσεως».

Μεγάλε Κωστάκη Πιερίδη σε ευχαριστώ και για τις αναμνήσεις σου αλλά και το ότι με τιμάς με την φιλία σου για έτη και έτη.

Πρώτος  σκόρερ  

Μπορεί να μην πανηγύρισε τίτλο σε ομαδικό επίπεδο ο Κωστάκης μέχρι και το 64-65, όμως εκείνη την χρονιά κατάφερε να αναδειχτεί αρχισκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ σε 20 ματς, κάτι παραπάνω από ένα γκολ κατά μέσο όρο ανά αγώνα δηλαδή.

Λέει γι’ αυτή την μεγάλη επιτυχία ο φορ του Ολυμπιακού.

«Δεν ήταν αυτοσκοπός, είχαμε, όμως, παραγωγική επίθεση με 57 συνολικά γκολ σε 20 ματς και πολύ καλή συνεργασία με όλους και ειδικά τον Ευθυμιάδη, ο οποίος στα επόμενα χρόνια θα έπαιρνε την σκυτάλη και τρεις φορές θα ήταν πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος. Πέραν από την δική μου επιτυχία, θεωρώ ότι αυτή η χρονιά έβαλε για τα καλά τον Ολυμπιακό στον χάρτη των μεγάλων, αφού τερματίσαμε δεύτεροι πίσω από τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ» λέει ο Κωστάκης Πιερίδης.

Απίστευτη επίδοση

Σπάνιο θεωρείται διαχρονικά ένας παίκτης να πετυχαίνει αυτογκόλ και γκολ σε ένα αγώνα, πόσο μάλλον να πετυχαίνει δυο αυτογκόλ και δυο γκολ σε ένα ματς..

Αυτό συνέβη με τον Κωστάκη Πιερίδη σε ένα αγώνα στην πρώτη χρονιά του Ολυμπιακού στην Α Εθνική κατηγορία και ασφαλώς ούτε αυτός ούτε όσοι ήταν στο ματς το ξέχασαν.

Λέει γι’ αυτό το γεγονός που πιθανόν να είναι θέμα και για το βιβλίο Γκίνες.

«Ήταν ένα ματς κυπέλλου με το Αιγάλεω στην φάση των 16, στην περίοδο 67-68 όταν ξεκινήσαμε πολύ καλά στο πρωτάθλημα και για έξι αγώνες ήμασταν αήττητοι. Φέραμε ισοπαλία εκτός έδρας και ο προπονητής μου ζήτησε από φορ να παίξω κεντρικός αμυντικός δεν ξέρω γιατί . Μουρμούρησα, διαμαρτυρήθηκα αλλά τελικά ξεκίνησα στην άμυνα. Σε λίγα λεπτά μόνο είχα πετύχει δυο αυτογκόλ, υπήρξαν αρκετά πειράγματα από συμπαίκτες και ιδιαίτερα τον Φιλώτα και στην ανάπαυλα είπα θα παίξω στην φυσική μου θέση. Πέτυχα δυο γκολ, ισοφάρισα το ματς και ο Ευθυμιάδης πέτυχε άλλο ένα και κερδίσαμε 3-2.

Πραγματικά ήταν ένα απίστευτο ματς που έμεινε στην μνήμη μου», λέει ο Κωστάκης Πιερίδης και πώς να μην έμενε άλλωστε με δυο γκολ και δυο αυτογκόλ;

 


btm