• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η ζωή για ένα μήνα χωρίς τον Μαουρίσιο
15/10/2018 12:25
Η ζωή για ένα μήνα χωρίς τον Μαουρίσιο

Ο τραυματισμός του Μαουρίσιο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Ραζβάν Λουτσέσκου. Αν ο Ρουμάνος ξεκινά από κάποιον την ομάδα του αυτός είναι ο 30χρονος Βραζιλιάνος και θα πρέπει τον επόμενο μήνα να μάθει να ζει χωρίς αυτόν.

Η ατυχία για τον προπονητή του ΠΑΟΚ αλλά και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, είναι ότι ο τραυματισμός του ήρθε την περίοδο που έδειχνε να βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση κάνοντας καλά συνεχόμενα παιχνίδια. Κάτι αντίστοιχο μάλιστα του είχε συμβεί και την περασμένη σεζόν όταν στην καλύτερη του εμφάνιση απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, αφού πέτυχε δύο γκολ τραυματίστηκε και έμεινε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του για έναν μήνα περίπου.

Τι δίνει ο Μαουρίσιο στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ; Σύμφωνα με το Λουτσέσκου ο Βραζιλιάνος είναι ο ποδοσφαιριστής που λειτουργεί λίγο έως πολύ ως το μυαλό της ομάδας του. Είναι αυτό που καθορίζει το ρυθμό, που αποφασίσει πότε ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να περιμένει ή πότε θα πρέπει να επιτεθεί γρήγορα. Είναι αυτός που έχει πάντα καθαρό μυαλό ακόμη και όταν η μπάλα καίει και αποτελεί σημείο αναφοράς στις επιλογές του προπονητή του.

ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο περασμένο καλοκαίρι ο Ραζβάν Λουτσέσκου άσκησε βέτο όταν έσκασε η πρόταση από την Αλ Ραγιάν για το Μαουρίσιο. Οι πληροφορίες λένε ότι στην πρώτη κιόλας συζήτηση που του έκαναν οι άνθρωποι του Δικέφαλου για να τον ενημερώσουν για το ενδιαφέρον των Αράβων για το μέσο του ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου ήταν κάθετος. Το « αν φύγει αυτός, θα φύγω και εγώ» του Ρουμάνου ξέκοψε κάθε περίπτωση παραχώρησης του.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνη η πρόταση έφερε μεγάλη αναστάτωση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, λίγες ημέρες πριν το δεύτερο παιχνίδι με τη Βασιλεία στην Ελβετία. Η Αλ Ραγιάν έδινε εξωπραγματικό συμβόλαιο στον Μαουρίσιο, 3.000.000 ευρώ το χρόνο για τριετές συμβόλαιο και ήταν λογικό ο παίκτης να την σκεφτεί πολύ σοβαρά. Και όχι μόνο αυτός αλλά και από την οικογένεια του δέχθηκε πιέσεις να την αποδεχθεί. Τότε ήταν ο Λουτσέσκου που στην ουσία τον κράτησε στην Τούμπα.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥ

Τώρα ο προπονητής του Δικέφαλου θα πρέπει να βρει τον αντικαταστάτη του για ένα σετ αγώνων που ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς. Εξ αρχής για το Λουτσέσκου τα παιχνίδια με Άρη εκτός έδρας, Παναθηναϊκό  στην Τούμπα και Ατρόμητο στο Περιστέρι μαζί με τους δύο αγώνες με τη Βίντι στο Europa League, αποτελούν μια σειρά που μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη για τη συνέχεια του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στο Βραζιλιάνο,  τα κάνει ακόμη περισσότερο δύσκολα. Στην ουσία οι επιλογές του είναι συγκεκριμένες. Είτε θα πάει στην λογική επιλογή να βάλει δίπλα στον Κάνιας έναν εκ των Σάχοφ ή Βέρνμπλουμ, είτε, εφόσον ο Καντουρί είναι έτοιμος θα χρησιμοποιήσει αυτόν περιορίζοντας τον Ισπανό σε καθαρά ανασταλτικά καθήκοντα.

Η τακτική που έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι να χρησιμοποιεί στη θέση ποδοσφαιριστών που λείπουν αυτούς που έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά για να μην διαταράξει και πολύ την ισορροπία της ομάδας του. Στην περίπτωση του Μαουρίσιο, αυτός είναι ο Εβγέν Σάχοβ. Ο Ουκρανός θα ήταν και η πρώτη επιλογή του Λουτσέσκου, αν δεν υπήρχε στην ομάδα του Βέρνμπλουμ.

Με το Σουηδό να έχει φτάσει πλέον στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης, τα πράγματα περιπλέκονται και ίσως ο Βέρνμπλουμ να είναι τελικά αυτός που θα αντικαταστήσει το Μαουρίσιο στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν. Το δίδυμο Βέρνμπλουμ-Μαουρίσιο στα αμυντικά χαφ, θα αργήσουμε μάλλον να το δούμε, ωστόσο ο Σουηδός μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος τώρα που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πορευτεί χωρίς το… «μυαλό» του στη μεσαία του γραμμή.

Φέτος ο Βραζιλιάνος έχει χάσει δύο μόλις από τα 15 παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ. Αυτό της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, λόγω της αποβολής του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ και το παιχνίδι με τον Άρη στο κύπελλο. Και στα δύο η απουσία του ήταν αισθητή στη μεσαία γραμμή του Δικέφαλου.


btm