• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Κεφάλαιο παρατηρητές… ακούστε τα όλα εδώ (ΗΧΗΤΙΚΑ)
16/10/2018 20:52
Κεφάλαιο παρατηρητές… ακούστε τα όλα εδώ (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Στην πρωτοποριακή εκπομπή «Άκου τη φάση» του Super Sport fm 104.0 ο κ. Γιαννάκης Κυπριανίδης ανέλυσε την δουλειά του παρατηρητή και το έντυπο αξιολόγησης των διαιτητών από αυτούς.



Για την δουλειά του παρατηρητή…
«Όχι μόνο δεν είναι απλή η δουλειά του παρατηρητή αλλά είναι σημαντικό το μερίδιο του για να αναδειχθούν διαιτητές. Αυτός θα περάσει τα μηνύματα ποιοι διαιτητές είναι αξιόλογοι για να προσεχθούν και ποιοι είναι ικανοί για προαγωγές. Το έντυπο της έκθεσης τους είναι ηλεκτρονικό πλέον».

Πως γίνεται ηλεκτρονικά;
«Έχουν όλοι κωδικό και μπαίνουν σε μια σελίδα της ΚΟΠ και βρίσκουν το έντυπο και το συμπληρώνουν ηλεκτρονικά. Τώρα περιορίστηκε ο χρόνος. Παλιά η εταιρεία που έκανε την παραγωγή του αγώνα έπρεπε να έχει έτοιμο DVD να το δώσει στον παρατηρητή. Τώρα λες αυτά που θέλεις στον διαιτητή και φεύγεις. Εντός 48 ωρών πρέπει να παραδοθεί η έκθεση. Μπορεί ένας παρατηρητής να χρειαστεί και τρεις ώρες για να συμπληρώσει τα 11 σημεία της έκθεσης».

ΕΝΑ, ΕΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

**«Το πρώτο σημείο είναι τα βασικά στοιχεία, η ώρα έναρξης, τα ονόματα των διαιτητών και άλλες βασικές πληροφορίες».

**«Στο δεύτερο σημείο γράφεις για το έργο του διαιτητή και των βοηθών. Διευκρινίζεις για ποιον ήταν πιο δύσκολο το έργο, είτε διαιτητή, είτε βοηθούς».

**«Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με βαθμολογίες. 9-10 βάζεις σε μια τοπ διαιτησία που ήταν άριστη. 8.5-8.9 Θεωρείται μια πολύ καλή διαιτησία, μια αξιέπαινη απόδοση από τον διαιτητή. Το 8-8.4 είναι μια καλή διαιτησία με αποτελεσματική απόδοση και για όλες τις βαθμολογίες προστίθεται το +1 για καλές ενέργειες. Μετά πάμε στο 7.9 και 7.8. Δεν θεωρείται απροβίβαστο. Μπορεί να βάλει αστεράκι ο παρατηρητής ότι αν δεν έχανε μια φάση θα μπορούσε να ήταν ψηλότερα και διευκρινίζεται αυτό. Μετά έρχεται το 7.5-7.7. που σημαίνει ότι θέλει δουλειά ο διαιτητής. Για να φτάσει εδώ σημαίνει ότι έχασε πράγματα. Από το 7.4 σημαίνει ότι ήσουν απογοητευτικός. Μετά είναι το 6-6.9 που είναι μια κακή απόδοση. Η χειρότερη βαθμολογία είναι το 5-5.9 που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

«Γράφεις επίσης ποιες φάσεις ανέλυσες στον διαιτητή μετά το τέλος του αγώνα και πόση ώρα μίλησες μαζί του. Βάση των φάσεων που του αναλύσεις θα τον βαθμολογήσεις. Αν ανακαλύψεις άλλη φάση όταν πας σπίτι και σε αυτήν έκανε λάθος, δεν μπορείς να του κόψεις βαθμό».

** «Ακολουθεί μια μικρή εκθεσούλα σε μια γενική περιγραφή, για τις καιρικές συνθήκες την συμπεριφορά των φιλάθλων, των παραγόντων και άλλα. Γράφεις και για την συμπεριφορά του διαιτητή και στο συγκεκριμένο κομμάτι αναλύεις και τις φάσεις που θεωρείς σημαντικές και τις αναλύεις και στον διαιτητή».

** «Στην συνέχεια γίνεται το γενικό σχόλιο. Π.χ  αν είχε σωστό έλεγχο απέναντι στους παίκτες, αν έκανε σωστή διαχείριση των πάγκων, αν έκανε τις δημόσιες προειδοποιήσεις και γράφει ο παρατηρητής σε αυτό το σημείο ποιοι ποδοσφαιριστές κιτρινίστηκαν και για πιο λόγο και στο τέλος θα απομονώσει τον διαιτητή και θα τον συμβουλέψει για διάφορα πράγματα, για την αποφασιστικότητα του να βγάλει κάρτες, να επιβληθεί και για πολλά άλλα».

** «Ακολουθεί το κομμάτι φυσική κατάσταση»

** «Στην συνέχεια έρχεται η συνεργασία διαιτητή-βοηθών».

** «Ακολουθεί το σχόλιο για την προσωπικότητα του διαιτητή. Αν είχε τον σεβασμό των παικτών, του πάγκου και των παραγόντων. Είχε συνέπεια στις αποφάσεις του; ήταν σταθερός και αποφασιστικός σε κάποιο δύσκολο σημείο με σύρραξη;, είχε την γλώσσα του σώματος; ήταν κατηγορηματικός στις αποφάσεις του; επηρεαζόταν από την κερκίδα; ήταν ήρεμος;. Απαντιούνται όλα αυτά τα ερωτήματα.

Μια διαιτησία 7.9 δεν θεωρείται απροβίβαστη;
«Αν βάλεις δίπλα στο τετραγωνάκι ότι έχασε το 8.4 για μια φάση είναι διαφορετικό».

Πόσο εύκολο είναι ένας διαιτητής για να φτάσει σε βαθμό κάτω από 7.4;
«Όταν δείξει αδυναμία διαχείρισης του παιχνιδιού. Όταν σου λέει ότι είσαι κάτω από τις προσδοκίες και ότι είχες φτωχό έλεγχο και θέλεις βελτίωση σημαίνει ότι είχες πρόβλημα.

Είχαμε ξανά τόσο χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από 7.4;
«Επισήμως όχι. Με ψιθύρους κάτι ακούστηκε».

Για το πώς χάνονται οι βαθμοί…

«Η βαθμολογία αρχίζει από το 8.4. Αν χάσει μια βασική φάση τότε χάνει 0.5 της βαθμολογίας. Για κάθε κίτρινη που έπρεπε να δείξει είναι απώλεια 0.1. Ο διαιτητής αντί να δώσει κόκκινη κατευθείαν και δίνει δεύτερη κίτρινη τότε χάνει 0.5. Στους βοηθούς, αν ένας βοηθός έχασε ή σταμάτησε τέρματα σαν οφσάιντ τότε χάνει 0.5. Αν ακύρωσε τέρμα το οποίο έδειξε μετά η τηλεόραση ότι κακώς έκανε τότε είναι 0.5. Τα λάθος στα οφσάιντ είναι από 0.1-0.2. Υπάρχει και ένα τρικ. Αν φύγει ένας ποδοσφαιριστής μόνος και δεν επιλέξεις να βάλει αυτός το γκολ αλλά δώσει σε συμπαίκτη του ο οποίος σκοράρει από θέση οφσάιντ τότε έχουμε απώλεια 0.2. γιατί ήταν έμμεσο το γκολ που μπήκε».

Αν αξιολογήσει λάθος ο παρατηρητής υπόκειται σε κυρώσεις;
«Στην επιτροπή διαιτησία υπάρχει και τμήμα παρατηρητών. Αν δουν μια φάση η οποία έφυγε από τον διαιτητή ή την αξιολόγησες λάθος θα παρέμβουν».

Στην Κύπρο δεν δίνουν εύκολα πλεονέκτημα οι διαιτητές;
«Το πλεονέκτημα συνιστάται, είναι το αλατοπίπερο. Έχει διαιτητές που το φοβούνται αλλά ένα καλό πλεονέκτημα τους δίνει μπόνους στην βαθμολογία».

Πως γίνεται κάποιος διεθνής παρατηρητής;
«Ως συνήθως είναι πρώην διεθνής διαιτητής και έτσι το θέλει η ΟΥΕΦΑ. Αυτό γιατί έχουν την αίσθηση του εξωτερικού και των διεθνών παιχνιδιών και είναι πιο εύκολο».

«Φουλ για διεθνείς Σωτηρίου-Νεοκλέους»
Βγήκε και η είδηση μέσω της πρωτοποριακής εκπομπής . Αποκαλύφθηκαν οι δύο προτεινόμενοι Κύπριοι για διεθνείς διαιτητές.
Μέσω της Επιτροπής Διαιτησίας έχουν προκριθεί δύο ονόματα. Ο ένας είναι ο Λούκας Σωτηρίου και ο δεύτερος είναι ο Νικόλας Νεοκλέους. Πέρασαν και οι δύο από συνέντευξη μέσω skype και η πρώτη άποψη της ΟΥΕΦΑ είναι θετική.


btm