• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ολόκληρη η συνέντευξη του Άντρου Καραπατάκη στη SPORTDAY
21/10/2018 14:47
Ολόκληρη η συνέντευξη του Άντρου Καραπατάκη στη SPORTDAY

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της ΑΕΚ, Άντρου Καραπατάκη στη SPORTDAY και στον Ανδρέα Βεντούρη.

– Πιστεύατε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν αναλαμβάνατε, ότι θα δίνατε συνέντευξη σε εφημερίδα το 2018 και η ΑΕΚ θα ήταν ως κυπελλούχος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;  

«Τον Δεκέμβρη του 2013, όχι. Τον Μάρτη του 2014, ναι».

– Γιατί τον Μάρτη του 2014;

«Γιατί κατάλαβα σε ποια θέση ήταν η ΑΕΚ. Τον Δεκέμβριο ήταν σε καταστροφική πορεία. Η κατάσταση ήταν απελπιστική. Το αποτέλεσμα δεν περνούσε καν από το μυαλό μου. Προτεραιότητά μου ήταν να πληρώσουμε έναν από τους πολλούς μισθούς που χρωστούσαμε, να σπάσουμε συμβόλαια. Να φέρουμε το σωματείο σε μια λειτουργική κατάσταση, όσον αφορά το οικονομικό και να μην μπούμε σε περιπέτειες. Τον Μάρτιο προς Απρίλιο, η κατάσταση μπήκε σε ένα ρυθμό. Ήταν και τότε που προσλήφθηκε ο Τσάβι Ρόκα. Τότε ξεκίνησα να σκέφτομαι το ποδοσφαιρικό».

 

– Πόσα ήταν τότε τα χρέη και πόσα τώρα;

«Ήταν περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα είναι περίπου 800.000 κι αφορά ένα χρέος, το Φ.Π.Α της περιόδου 2007, το οποίο πληρώνεται με το μήνα βάσει συμφωνίας της ΚΟΠ με το κράτος. Το πρόβλημα τότε δεν ήταν μόνο τα χρέη, αλλά η έλλειψη ρευστότητας. Ήμασταν πίσω 4-5 μήνες μισθούς. Ορισμένοι παίκτες ήταν πίσω και 7-8 μήνες. Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, κάτι έπρεπε να δώσεις και να ήσουν συνεπής στις υποσχέσεις σου. Σε δύο χρόνια τους ξοφλήσαμε όλους».

– Ήταν ένας πολύ μεγάλος στόχος η κατάκτηση ενός τίτλου. Έφερε ηρεμία, άλλαξε κάποια πράγματα το κύπελλο;

«Από την αρχή ο σκοπός ήταν ο πρωταθλητισμός. Όταν ανέλαβα ήταν για να τη σώσουμε, αλλά δεν θα έμενα στην ΑΕΚ εάν οι στόχοι δεν ήταν πρωταγωνιστικοί. Εξ ου και φτάσαμε δύο φορές κοντά στο πρωτάθλημα. Ήταν θέμα χρόνου να πάρουμε έναν τίτλο. Η φιλοσοφία είναι η ίδια. Σεμνά, ταπεινά, προσγειωμένα. Ο στόχος είναι ο ίδιος. Η ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό».

– Τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε, με τη λήξη του τελικού;

«Να σου πω την αλήθεια… τίποτα! Εκείνη την ώρα προσπαθούσα να καταλάβω τι γίνεται. Ήμασταν όλοι χαρούμενοι, ούτε ήξερα τι θα συμβεί το βράδυ. Ήταν πρωτόγνωρο. Την επόμενη μέρα, όμως, έκανα διάφορες σκέψεις, πάντοτε με το ίδιο πλάνο και τις οικονομικές μας δυνατότητες. Βάσει των δεδομένων της πόλης, των παραγόντων που στηρίζουν την ομάδα, είμαστε στο μάξιμουμ, όσον αφορά το οικονομικό».

ΜΠΑΤΖΕΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

– Όταν λέτε στο μάξιμουμ, τι εννοείτε;

«Είμαστε στα 4,2 εκατομμύρια ολόκληρο το σωματείο. Το ποδοσφαιρικό είναι κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε τα χρήματα της Ευρώπης, αλλά να τα φυλάξουμε για του χρόνου κι αν μπορούμε, ορισμένα για το γήπεδο».

– Πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματα της Ευρώπης;

«Ορισμένα θα πάνε στον φετινό προϋπολογισμό, ένα άλλο μέρος του χρόνου κι αν έχουμε επιπρόσθετα οφέλη από τα αποτελέσματα, θα πάνε στο γήπεδο».

– Άρα δεν πάνε χρήματα στο γήπεδο, προς το παρόν…

«Προς το παρόν, όχι».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

– Λένε πολλοί ότι η ΑΕΚ σε μια 4ετία έφτιαξε γήπεδο, βγήκε τέσσερεις φορές Ευρώπη, πήρε κύπελλο, έμεινε το πρωτάθλημα. Συμφωνείτε;

«Συμφωνώ ναι. Είναι στόχος. Θα προσπαθήσουμε τόσο για το πρωτάθλημα όσο και για το κύπελλο. Αυτοσκοπός όμως, δεν είναι. Ούτε απωθημένο. Και δεύτεροι να έρθουμε, δεν είναι αποτυχία. Για μας είναι επιτυχία όταν μπορούμε να βγάλουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε τον 4ο-5ο προϋπολογισμό, είμαστε έκτοι σε όγκο… Όταν παίρνεις κύπελλο και παίζεις στην Ευρώπη τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι σκέψη ηττοπάθειας. Όχι, είναι σκέψη ρεαλισμού. Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Βλέπουμε ότι με τον καιρό οι δυνατότητές μας μεγαλώνουν. Ο κόσμος που έρχεται στο γήπεδο είναι περισσότερος. Είχαμε κάνει ρεκόρ στην Αρένα κόντρα στην Τρέντσιν. Ο κόσμος αυξάνεται, όπως επίσης οι νέοι και οι οικογένειες. Το ίδιο και οι παράγοντες που βοηθάνε οικονομικά την ομάδα. Βάσει των δυνατοτήτων μας είμαστε σε εξαιρετική πορεία. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε ακόμη καλύτερα».

– Τι λείπει από την ΑΕΚ για να το κατακτήσει;

«Αν το ήξερα θα το κατακτούσαμε. Προσπαθούμε. Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ιδιόμορφος. Δεν είναι όπως μια επιχείρηση. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας λείπει για να το πάρουμε».

– Τι αλλάζει, αν το πάρει;

«Τίποτα. Η επόμενη μέρα θα είναι η ίδια. Δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που κερδίζεις από τους τίτλους είναι ο κόσμος. Οι μικροί, η νεολαία, θέλει να είναι με τον νικητή. Η φιλοσοφία μας δεν θα αλλάξει. Να πρωταγωνιστούμε μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες. Υπάρχει ένας προϋπολογισμός που πρέπει να ακολουθείται για να μην φτάσουμε ξανά εκεί που ήμασταν το ’13. Αν δεν έχουμε πειθαρχία στο οικονομικό, ούτε δεύτεροι δεν θα ερχόμαστε».

– Χαρήκατε περισσότερο με το κύπελλο ή με τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ;

«Είναι διαφορετική χαρά. Το κύπελλο ήταν ένας τίτλος, όπως και το σούπερ καπ. Η χαρά της Ευρώπης ήταν διαφορετική, αφού είχαμε και την οικονομική… ένεση».

– Είναι εφικτή, με τα υφιστάμενα δεδομένα, η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα;

«Ποδόσφαιρο είναι, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να κερδίσουμε τα επόμενα δύο παιχνίδια και να έχουμε πιθανότητες. Ξεκινήσαμε όχι τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Πιστεύω ότι αν παίζαμε στην Αρένα σίγουρα θα κερδίζαμε τη Ζυρίχη. Το ΓΣΠ είναι μεγάλο γήπεδο για μας. Όσο κόσμο κι αν πάρουμε, είναι άδειο. Βλέπεις ότι στα εκτός έδρας παιχνίδια με κόσμο, παίζουμε καλύτερα. Είναι δύσκολο να πάμε στους 32, όμως υπάρχει ελπίδα».

– Με τι θα είστε ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν;

«Να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να βγούμε στην Ευρώπη και να έχουμε αξιόμαχη ομάδα για να διεκδικήσουμε όλους τους τίτλους. Αν δεν τους κερδίσουμε, αλλά η προσπάθεια μας ήταν στο μάξιμουμ, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Πολλές φορές, δεν μετράει μόνο ο τίτλος, αλλά και ο δρόμος. Ακόμη είμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Πρώτος απ’ όλους εγώ».

– Υπάρχει περίπτωση να δούμε την ΑΕΚ, επί Άντρου Καραπατάκη, με ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας;

«Μπορεί. Όλα είναι πιθανά. Όμως αυτό το μοντέλο είναι κάτι που δοκιμάστηκε παλαιότερα στην ΑΕΚ και πέτυχε. Υιοθετήσαμε το μοντέλο Κρόιφ και το βελτιώσαμε. Αυτό που προσθέσαμε είναι την πειθαρχία κι ο καθένας κάνει μόνο τη δική του δουλειά. Δεν παρεμβαίνει στη δουλειά του άλλου. Πρέπει να κρατήσεις το μοντέλο τόσο στις επιτυχίες, όσο και στην αποτυχία».

«ΒΑΖΩ ΠΙΕΣΗ»

– Λέτε ότι δεν παρεμβαίνετε ποτέ. Δεν ήρθατε κοντά στο να το πράξετε…;

«Πολλές φορές. Μετά καταλήγω στο να βάλω πίεση. Πίεση στον Εύμαιο, απ’ εκεί στον τεχνικό διευθυντή και παραπέρα. Βάζω πίεση κάθε μέρα. Μπορεί να μην παρεμβαίνω, αλλά βάζω πίεση. Όχι, όμως, στους παίκτες, μετά θα παίζουν με άγχος. Αλλά γενικά έχουν τεράστια πίεση από μένα σε καθημερινή βάση».

– Υπάρχει πάντως η εντύπωση ότι στην ΑΕΚ δεν υπάρχει πίεση…

«Έτσι νομίζετε. Υπάρχει πολλή πίεση από μένα, εκεί που πρέπει να υπάρχει».

– Ποια ήταν η τελευταία φορά που μπήκατε στα αποδυτήρια;

«Όταν, χάσαμε το πρωτάθλημα με το ΑΠΟΕΛ πριν από δύο χρόνια και είπα στους παίκτες ότι δεν πειράζει. Πήγα και στον τελικό κυπέλλου, αλλά για να πανηγυρίσουμε».

– Υπάρχει περίπτωση να γίνει η ΑΕΚ εταιρεία;

«Μπορεί. Είναι μία σκέψη που έχουμε κάνει για το μέλλον. Προς το παρόν δεν συμφέρει οικονομικά».

«Νοοτροπία, υπομονή…»

– Τι άλλο θα θέλατε να δημιουργήσετε ή να βελτιώσετε στην ΑΕΚ;

«Την νοοτροπία. Και την υπομονή».

– Όταν λέτε νοοτροπία;

«Κάναμε μεγάλη διαφορά στην νοοτροπία. Υπήρχε μια μιζέρια, μια ηττοπάθεια. Ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν να φύγουν όλα αυτά. Να πιστέψουν ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πρέπει να βελτιωθούμε κι άλλο σ’ αυτό. Είμαστε σε καλό δρόμο. Φαίνεται ότι ο κόσμος άρχισε να μας πιστεύει. Αυξήσαμε τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο, ακόμη και με την κάρτα φιλάθλου. Όσον αφορά την υπομονή, είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε. Με την πρώτη ήττα, θέλουμε να τα διαλύσουμε όλα. Συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Πρέπει να πιστεύεις».

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ»

«Έτοιμα τα σχέδια»

Η «ΑΕΚ Αρένα» αποτελεί τη μεγάλη δύναμη της ομάδας κι αυτό που ελπίζει ο κόσμος της, είναι σύντομα να γίνει κατηγορίας 4 για να παίζει στην έδρα της στους ομίλους. Ο πρόεδρος έχει… χαρμόσυνα νέα γι’ αυτό…

– Είναι ένα κίνητρο να φτιάξετε νωρίτερα την «Αρένα» για τους ομίλους;

«Η μεγάλη προτεραιότητα ήταν να κάναμε το γήπεδο γιατί ξέραμε ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Τώρα μπήκαμε στο δεύτερο στάδιο. Μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου θα παραδώσουμε τα νέα αποδυτήρια. Στην επόμενη φάση θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να παίζει η ομάδα εκεί στους ομίλους. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, μας υπολείπεται ένα ποσό. Θα δούμε πώς θα το καλύψουμε, ίσως με μία νέα έκδοση μετοχών. Υπολογίζω ότι στους επόμενους 3-4 μήνες θα ξεκινήσουμε. Θα διαρκέσουν από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο».

– Θα είναι η τελευταία φάση;

«Όχι. Η τελευταία θα είναι όταν θα στεγάσουμε όλο το γήπεδο. Για τους ομίλους δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, αλλά μόνο η κεντρική εξέδρα ή μέρος της».

– Πόσα χρήματα χρειάζονται;

«Ακόμη 3 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει κατηγορίας 4».

«ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΡΙΣΚΟ»

Η επιλογή του Μουρίγιο, ο Ιραόλα, το μπάτζετ, ο κόσμος… Ο πρόεδρος της ΑΕΚ επιστρέφει πίσω στο χρόνο και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές!

– Ήταν προσωπική σας επιλογή ο Άντερ Μουρίγιο;

«Ο Άντερ ήταν στο μυαλό μου τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό πρώτη φορά το λέω. Το όνομα του μπήκε στο τραπέζι, ίσως να μην το γνωρίζει ούτε ο ίδιος, όταν ανέλαβα. Πριν καν τον Τσάβι Ρόκα. Κάποιος μας τον είχε εισηγηθεί. Όμως ήταν πιο νέος, ήθελε να παίξει. Ήταν πάντα στο μυαλό μας ότι θα ήταν ο διάδοχος ή έστω ένας από τους υποψήφιους. Υπήρχε ακόμη ένας υποψήφιος, παλιός μας παίκτης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε».

– Μπορείτε να μας τον πείτε;

«Δεν υπάρχει λόγος πλέον. Συζητήσαμε και με τον Κρόιφ και με τον Ρόκα για τον Μουρίγιο, μάς είπε κι αυτός τα ίδια καλά λόγια. Το θέμα του Άντερ… ψηνόταν για καιρό».

– Σας ανησύχησε η επιλογή δύο άπειρων ατόμων στο πόστο τους, όπως ο Μουρίγιο και ο Ιραόλα;

«Πέρασε από το μυαλό μου ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά δεν με ανησύχησε. Η επιλογή να φέρεις κάποιον που δεν είχε κάνει ξανά αυτή τη δουλειά, έχει και πλεονεκτήματα που ο κόσμος δεν τα έβλεπε. Είναι δύο άτομα που θέλουν να δείξουν δουλειά. Για μένα το ρίσκο με τον Μουρίγιο ήταν πολύ μικρό. Ήταν εφτά χρόνια στην ομάδα, δούλεψε με τον Κρόιφ και τον Ρόκα. Με αρκετούς προπονητές. Είχε εμπειρία. Η απόφαση ήταν εύκολη για τον Μουρίγιο. Τώρα, όσον αφορά τον προπονητή, ήταν καθαρά απόφαση του Μουρίγιο. Δεν επεμβήκαμε πάνω σ’ αυτό και ούτε επιτρέπεται να συμβεί αυτό. Ούτε ξέραμε ποιος ήταν μέχρι που μας είπε να ετοιμαστεί το συμβόλαιο. Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Ούτε ο Κρίστιανσεν είχε δουλέψει αλλού πριν από εμάς».

– Αισθάνεστε ήδη δικαιωμένος με την επιλογή σας;

«Όχι, είναι νωρίς να πω κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτό που βλέπω. Από τους πρώτους δύο μήνες πετύχαμε το στόχο της Ευρώπης. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία μας, έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας».

– Είστε ικανοποιημένος με την προσέλευση του κόσμου;

«Έχουμε κάνει μεγάλη διαφορά. Αν σκεφτείς ότι στο ΓΣΖ είχαμε μέσο όρο χίλια άτομα, τώρα τους διπλασιάσαμε και τους τριπλασιάσαμε. Όπως και τα εισιτήρια διαρκείας. Μπορούμε για πολύ παραπάνω. Στα σημαντικά παιχνίδια είχαμε, όμως, μεγάλη προσέλευση».

– Η παρουσία πάνω από 5 χιλιάδων στη ρεβάνς με την Τρέντσιν, στο πρώτο ματς με κάρτα φιλάθλου, ήταν μια μεγάλη δικαίωση για σας;

«Όχι, δεν ήταν η μεγαλύτερη δικαίωση, αλλά ήταν πολύ σημαντικό που ήρθε τόσος κόσμος με την κάρτα. Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι φιλήσυχος. Η κάρτα φιλάθλου δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα καλό βήμα για την καταπολέμηση της βίας. Εκείνος που πάει στο γήπεδο για να μην κάνει φασαρίες, δεν τον πειράζει να βγάλει την κάρτα. Εμείς πιστεύουμε στην κάρτα φιλάθλου. Εφαρμόσαμε παρόμοιο σύστημα πριν καν την κάρτα».

– Υπάρχει ένα… ταβάνι στο οικονομικό, όσον αφορά τα συμβόλαια. Αν βρείτε μια σούπερ περίπτωση ποδοσφαιριστή, είστε διατεθειμένος να το τρυπήσετε;

«Όχι. Μετά θα καταστρέψω τα αποδυτήρια. Υπάρχει ισορροπία».

– Συμφωνείτε δηλαδή με το θέμα ισορροπίας στα αποδυτήρια, όσον αφορά το οικονομικό;

«Βεβαίως».

– Εσείς, στα επαγγελματικά σας, δεν έχετε υψηλόμισθους και κάποιους άλλους με χαμηλότερο μισθό;

«Και στην ΑΕΚ γίνεται αυτό, αλλά υπάρχει μια ισορροπία. Μην ξεχνάς πως όσοι βρίσκονται εδώ, πρόσφεραν ήδη. Επίσης, δεν είναι δική μου δουλειά αυτή. Υπάρχει τεχνικός διευθυντής κι αυτός αποφασίζει για το πώς θα διαχειριστεί το μπάτζετ».

«Ήρθα λόγω της κόρης μου»!

– Ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής τον οποίον βλέπετε κι απολαμβάνετε;

«Όλοι που παίζουν στην ΑΕΚ»!

– Δεν έχετε προτίμηση;

«Όχι, όλοι είναι ίδιοι για μένα»!

– Σας ανησυχούν οι συχνοί τραυματισμοί;

«Δεν είναι δική μου δουλειά, Προφανώς ρώτησα, αλλά υπάρχουν ειδικοί. Πρέπει να μάθουμε με αυτό. Έχουμε διπλές υποχρεώσεις, πρέπει να μάθουμε και με αυτό»!

– Με τι ασχολείστε επιχειρηματικά;

«Είμαι χρηματοοικονομικός σύμβουλος».

– Τι κάνει ο Άντρος Καραπατάκης τον ελεύθερο του χρόνο;

«Σπάνια έχω ελεύθερο χρόνο. Όταν έχω, γυμναστήριο, θαλάσσια σπορ και ταινίες».

– Η οικογένεια βλέπει μπάλα;

«Η σύζυγος με ακολουθεί σε όλα τα παιχνίδια. Και στο εξωτερικό. Είναι οπαδός. Έχω δύο κόρες, και οι δύο κόρες είναι στην Αμερική, αλλά κι ένα γιο που τώρα ήρθε από την Αμερική. Όταν είναι Κύπρο ακολουθούν όλοι».

– Σας έχει επηρεάσει προσωπικά και οικογενειακά η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο;

«Ως τώρα, θετικά. Η γυναίκα μου με στηρίζει, ήταν υπέρμαχος του γηπέδου. Η μεγάλη μου κόρη, η Λυδία, είναι ο λόγος που ήρθα στην ΑΕΚ».

Σοβαρά; Δεν το γνώριζα. Τι σας είπε δηλαδή;

«Με πίεσε. Μου είπε να αναλάβω την ΑΕΚ για να αλλάξουμε την κατάσταση. Είναι… άρρωστη με την ΑΕΚ, από μωρό».

– Άρα ακούτε τις συμβουλές της οικογένειας όσον αφορά την ΑΕΚ.

«Βέβαια. Ξέρουμε, όμως, όλοι ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης».

– Πώς τα προλαβαίνετε όλα; Επαγγελματικά, οικογένεια, ΑΕΚ…

«Προγραμματισμός. Υπάρχει χρόνος για όλα».

– Ποιοι σας έχουν βοηθήσει περισσότερο, από τους στενούς σας συνεργάτες;

«Στενοί μου συνεργάτες είναι το συμβούλιο. Ο Εύμαιος Ευθυμιάδης είναι καθημερινά στο ποδοσφαιρικό, ο Γιώργος Σάββα στο οικονομικό. Ο Τζόζεφ Φράγκος στα νομικά, ο Ανδρέας Λευκαρίτης που είναι ο ενθουσιασμός της νεολαίας, ο Αυξέντης Ευαγγέλου είναι η πηγή του χρήματος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλους. Περισσότερη πίεση δέχεται ο Εύμαιος, σε καθημερινή βάση».

Ο Ρόκα και η ρήτρα…

– Γιατί έφυγε ο Τσάβι Ρόκα;

«Γιατί έκλεισε ο κύκλος του. Ο Ρόκα αναμόρφωσε την ΑΕΚ, του οφείλουμε πολλά. Αλλά έκλεισε ο κύκλος του στην ομάδα».

– Ο ίδιος στη συνέντευξή του στη SPORTDAY, είχε πει πως κάποιες φορές είχατε συγκρουστεί. Για ποια θέματα;

«Για διάφορα θέματα, κυρίως τα αποτελέσματα την τελευταία χρονιά. Δεν ήμουν ικανοποιημένος».

– Αληθεύει ότι έχει ιδιωτικό συμφωνητικό με την ΑΕΚ πως για να πάει σε άλλη κυπριακή ομάδα θα πρέπει να πάρετε μισό εκατομμύριο ευρώ;

«Ναι, είναι αλήθεια».

– Γιατί κάνατε αυτή την συμφωνία;

«Επειδή είχε συμβόλαιο μαζί μας για ακόμη ένα χρόνο και ήθελε να το διακόψει. Σεβαστήκαμε την επιθυμία του αλλά του είπαμε ότι δεν θα πας σε άλλη κυπριακή ομάδα αυτή την περίοδο»,.

– Άρα ισχύει για ένα χρόνο.

«Ακριβώς».

– Σας είπε ποτέ ότι θα ήθελε να μην ισχύσει; Επειδή κυκλοφόρησε πως είχε προτάσεις…

«Ναι, μου ζήτησε να βγάλω τη ρήτρα γιατί είχε πρόταση από άλλη ομάδα από την Κύπρο. Του απάντησα αρνητικά».

«ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΩ»

 Για πρώτη φορά ο Άντρος Καραπατάκης αποκαλύπτει για τις σκέψεις αποχώρησής του κι όχι μόνο. Η επόμενη μέρα, η διαδοχή,

– Αληθεύει ότι σκεφτήκατε να αποχωρήσετε μετά την ήττα με 3-1 από το ΑΠΟΕΛ πέρυσι στο ΓΣΠ, ή ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ;

«Δεν είχα πει ότι θα παραιτηθώ. Όμως με προβλημάτισε. Γενικά προβληματίστηκα κι άλλες φορές το πότε θα φύγω από την ΑΕΚ».

– Έχετε σκεφτεί δηλαδή την αποχώρησή σας ή ακόμη έχετε πολλά πράγματα να κάνετε για τον σύλλογο;

«Σκέφτηκα κι άλλες φορές να αποχωρήσω. Ένιωσα αρκετές φορές την αδικία. Η πρώτη φορά που μίλησα για τη διαιτησία ήταν σε συνέντευξη Τύπου. Η ώρα της αποχώρησής μου θα έρθει. Σίγουρα. Θα κλείσει κι ο δικός μου κύκλος. Πιστεύω ότι κάποιος δεν μπορεί να μένει για πολλά χρόνια σε μια ομάδα. Ουδείς αναντικατάστατος. Θα έχει διαδοχή, εμείς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δημιουργήσαμε τις κατάλληλες υποδομές ώστε ο διάδοχός μου να έχει γερές βάσεις για να προχωρήσει».

– Θα είναι άμεσα η αποχώρησή σας;

«Όχι,. Αλλά σίγουρα θα έρθει η ώρα που θα έρθει κάποιος άλλος πιο νέος. Χρονικά στο μυαλό μου το έχω φτιάξει το πότε θα φύγω».

– Μπορείτε να μας πείτε το πότε;

«Όχι, θα ήθελα να το κρατήσω για τον εαυτό μου».

– Σεβαστό. Υπάρχει ο διάδοχός σας;

«Πάντοτε βρίσκεται κάποιος».

– Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να πάρει την σκυτάλη από εσάς;

«Υπάρχουν 2-3 συνεργάτες μου που έχουν τα φόντα. Όταν έρθει η ώρα θα το δούμε».

– Πολλοί θεωρούν πως όταν αποχωρήσει ο Καραπατάκης, η ΑΕΚ θα κάνει βήματα προς τα πίσω. Θα πέσει το μπάτζετ και ούτως καθεξής…

«Θα δούμε».

– Να το θέσω αλλιώς. Πολλοί πιστεύουν πως είστε αναντικατάστατος.

«Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Θα βρεθεί κάποιος άλλος, είμαι σίγουρος. Μπορεί να βρεθεί κάποιος που να αυξήσει το μπάτζετ, να έχει μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια. Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Αν σκεφτόμαστε έτσι θα γυρίσουμε πίσω».

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ»

– Το ότι όμως υπάρχουν αρκετοί που το πιστεύουν αυτό, τι σημαίνει για σας; Σας κολακεύει;

«Η μεγαλύτερη χαρά που πήρα στην ΑΕΚ δεν είναι οι τίτλοι. Αλλά το ότι δώσαμε χαρά σε τόσο κόσμο. Σε απλό κόσμο. Του δώσαμε προοπτική, να πιστεύει ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε. Πολλά παιδιά πλέον είναι με την ΑΕΚ».

– Είπατε ποτέ σας ότι «δεν φεύγω αν δεν πάρω το πρωτάθλημα»;

«Όχι. Το ξαναλέω, το πρωτάθλημα δεν είναι αυτοσκοπός».

– Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται, όταν θα αποχωρήσετε;

«Ως ένα απλό άνθρωπο που έκανε ότι μπορούσε για την ΑΕΚ. Ακριβώς έτσι».

– Πόσο χρόνο καθημερινά σας απασχολεί η ΑΕΚ;

«Μία ώρα την ημέρα. Περισσότερο μάλιστα μπορεί να είναι και σκέψεις».

– Να ρωτήσω κάτι πολύ προσωπικό, αν μου επιτρέπετε;

«Βεβαίως».

– Πόσα χρήματα έχετε βάλει στην ΑΕΚ;

«Δεν χρειάζεται να πούμε νούμερα. Έβαλα αρκετά και στην ΑΕΚ και στην Αρένα».

– Σεβαστό. Μετανιώσατε για κάτι;

«Πολλές φορές. Για πολλά πράγματα. Και στην ΑΕΚ, και στη ζωή μου. Όμως ότι έγινε, έγινε. Προχωράς».

«Η ΑΔΙΚΙΑ»

– Τι ήταν αυτό που στα χρόνια που ηγείστε του συλλόγου, σας απογοήτευσε ή σας στεναχώρησε περισσότερο;

«Η αδικία που είχαμε ορισμένες φορές από τη διαιτησία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου παράπονο».

– Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σας λάθος;

«Έκανα πολλά λάθη. Δεν θα αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο. Έκανα πολλά λάθη τα οποία τα κατάλαβα στην πορεία. Αποφύγαμε όμως τα μεγάλα λάθη».

– Είχατε δηλώσει πρόσφατα στο ΡΙΚ ότι η κορυφαία σας στιγμή είναι η δημιουργία του ιδιόκτητου γηπέδου. Από αγωνιστικής πλευράς ή κάτι άλλο;

«Όχι, είναι η Αρένα. Χωρίς την Αρένα δεν θα είχαμε ούτε το κύπελλο, ούτε την Ευρώπη. Είναι το πιο μεγάλο έργο υποδομής. Επηρεάζει τα αποτελέσματα. Πρώτα είναι η Αρένα και μετά η χαρά και η προοπτική που δώσαμε στον κόσμο. Το τρίτο είναι τα αποτελέσματα».

– Η χειρότερη σας στιγμή;

«Όταν χάσαμε το πρωτάθλημα τη δεύτερη μου χρονιά στην ΑΕΚ. Όταν ήμασταν επτά βαθμούς μπροστά τον Φεβρουάριο. Παίζαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Ήταν μεγάλη απογοήτευση. Η απόδοσή μας ήταν για να πάρουμε το πρωτάθλημα».

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΠ

– Ποια άποψη έχετε για τη διαιτησία;

«Έχουμε πολύ καλούς διαιτητές. Είδαμε παιχνίδια με εξαιρετικές διαιτησίες. Το μεγάλο πρόβλημα στη διαιτησία είναι ότι επεμβαίνουν οι παράγοντες».

– Γιατί στηρίξατε Γιώργο Κούμα για την προεδρία της ΚΟΠ και τι περιμένετε από αυτόν;

«Τον στήριξα διότι πίστευα ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να φέρει τις αλλαγές. Είναι έμπειρος στον χώρο του ποδοσφαίρου, μου άρεσε το πρόγραμμα που μου παρουσίασε. Νιώθω δικαιωμένος που τον στήριξα. Βλέπω ότι υπάρχει διαφορά σε πολλά ζητήματα της ομοσπονδίας και κυρίως στη διαιτησία. Φαίνεται ότι είμαστε σε πιο καλό δρόμο».

– Ποια η άποψή σας για το κυπριακό ποδόσφαιρο; Τι πρέπει να αλλάξει;

«Τρεις είναι οι σημαντικές κινήσεις. Πρέπει να μειωθούν οι ομάδες ή τουλάχιστον να παραμείνουν ως έχουν, να ενωθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μέρος τους να πηγαίνουν στη δεύτερη κατηγορία».

«Συμφωνία με κανέναν»

– Σας ενόχλησε η όλη φημολογία για τα ματς κυπέλλου με το ΑΠΟΕΛ και η στάση του Απόλλωνα, που προφανώς θεώρησε ότι… συμμαχήσατε με την ομάδα της Λευκωσίας;

«Δώσαμε το καλύτερο κόντρα στο ΑΠΟΕΛ, αλλά η προτεραιότητα μας ήταν το κύπελλο αφού το πρωτάθλημα είχε χαθεί για μας. Το συμφέρον της ομάδας μας ήταν να επικεντρωθεί στο κύπελλο. Εμείς δεν κάναμε συμφωνία με κανέναν. Ναι, ξεκουράσαμε παίκτες, όσοι έπαιξαν όμως έδωσαν τα πάντα για να κερδίσουν. Ήταν απόφαση του τεχνικού τιμ, καθαρά».

– Έχετε κάνει συμμαχίες στο ποδόσφαιρο;

«Όχι, καμία. Έχω καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά υπάρχει αλληλοεκτίμηση».

 

 


btm