• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Επίμαχες φάσεις… εδώ η ανάλυση (ΗΧΗΤΙΚΑ)
30/10/2018 21:02
Επίμαχες φάσεις… εδώ η ανάλυση (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Στην πρωτοποριακή εκπομπή «Άκου τη φάση» του Super Sport fm 104.0 ο Γιαννάκης Κυπριανίδης ανέλυσε και έριξε φως σε όλες τις επίμαχες φάσεις της 7ης αγωνιστικής.


«Λάθη πάντα θα γίνονται αλλά κύλησε καλά η αγωνιστική. Έγιναν λάθη στα ανεχτά πλαίσια στην 7η αγωνιστική» ήταν η αρχική τοποθέτηση του κ. Κυπριανίδη.

Για τους νεοεμφανιζόμενους διαιτητές Κωνσταντίνο Φωτίου και Ροβέρτο Κώστα…

«Ήταν πάγια θέση μου να δίνονται ευκαιρίες και αποδεικνύεται ότι με τους νέους που προωθούνται βγαίνει θετική εικόνα. Το δείγμα γραφής τους είναι θετικό. Μας έδειξαν ότι μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ξανά. Όσοι νέοι χρησιμοποιήθηκαν και στην 7η αγωνιστική και σε προηγούμενες τα πήγαν καλά».

Πόσο βοηθά τους διαιτητές το γεγονός ότι υπάρχει λιγότερος κόσμος στις κερκίδες;

«Για τον έμπειρο και καλό διαιτητή είναι κακό να μπαίνει σε άδειο γήπεδο γιατί σε παρασέρνει και είσαι πιο χαλαρός. Όσον αφορά τους νεαρούς έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν και σε παιχνίδια με κόσμο όπως έγινε στο Ομόνοια-Πάφος και στο Δόξα-Απόλλωνας. Καλά κάνει η ομοσπονδία η οποία έφτασε το παρά πέντε για να το κάνει, να ανεβάσει διαιτητές, φτάνει που έγινε».

OMONOIA-ΠΑΦΟΣ

«Σε μια φάση ο τερματοφύλακας της Πάφου απέκρουσε την μπάλα και ο διαιτητής έδωσε άουτ αντί κόρνερ. Έγινε τρεις φορές αυτό το λάθος στο συγκεκριμένο παιχνίδι, να δοθεί άουτ αντί κόρνερ. Επειδή είναι τρεις οι φάσεις θα πρέπει να το δει λίγο ο διαιτητής. Ίσως να έχει αδύναμο σημείο και πρέπει την ώρα που γίνεται το σουτ να στρέφει το βλέμματα του εκεί που θα σκάσει την μπάλα. Το να γίνουν τέτοια λάθη στο ίδιο κομμάτι, κάτι συμβαίνει. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι σύμπτωση. Ήταν χτυπητό αυτό στο παιχνίδι.

«Σε μια φάση ανακόπηκε οφσάιντ ο Νέμετς της Πάφου. Φάνηκε καθαρά ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν καλυμμένος και έβγαινε τετ α τετ. Ήταν σοβαρό λάθος από τον βοηθό, ήταν ο Μιχάλης Μαρίνου που κάλυπτε την γραμμή σαν βοηθός. Ήταν σε σωστή θέση ο βοηθός αλλά ξεγελάστηκε στο ξεπέταγμα του παίκτη».

«Σε μια άλλη φάση υπήρξε ένα σπρώξιμο του Χριστοφή σε έναν παίκτη της Πάφου. Νιώθοντας το χέρι στην πλάτη ο παίκτης και αφού δεν προλάβαινε την μπάλα έπεσε για να κερδίσει κάτι, δεν υπήρχε καμιά παράβαση».

«Στο 62΄ ήταν η φάση που κέρδισε το πέναλτι η Πάφος. Ήταν καθαρή παράβαση προς την πλευρά του βοηθού διαιτητή. Βέβαια ο διαιτητής συνέκλινε και βρέθηκε σε θέση η οποία τον βοήθησε να πάρει σωστή απόφαση, είδε καλύτερα την φάση».

ΑΛΚΗ-ΑΠΟΕΛ

«Νωρίς στο παιχνίδι, ο διαιτητής άφησε ένα ωραίο πλεονέκτημα σε μια επίθεση του ΑΠΟΕΛ. Έγινε φάουλ στον Τάμαρι αλλά η μπάλα πήγε στον Σόουζα ο οποίος είχε την δυνατότητα να κάνει σουτ. Έπρεπε να επιστρέψει όμως και να τιμωρήσει τον παίκτη με κίτρινη, ήταν υποσχόμενη επιθετική ενέργεια. Ωραίο το πλεονέκτημα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το φάουλ».

«Σε μια άλλη φάση στο 38΄ έπεσε ο Τάμαρι στην περιοχή της Αλκής. Έκανε κάποιους ελιγμούς ο Τάμαρι. Ο αμυντικός έχασε τον έλεγχο αλλά ο Τάμαρι βλέποντας τον να μπαίνει στον διάδρομο του, συνέκλινε για να κερδίσει το πέναλτι. Σωστό ο διαιτητής δεν υπέδειξε κάποια παράβαση. Οι ποδοσφαιριστές της Αλκής ζήτησαν κίτρινη και πιστεύω ότι καλά έκανε και δεν του έδειξε, υπήρχε κάτι, υπήρχε μια επαφή. Στο ζωντανό είπα από μέσα μου ότι είναι πέναλτι».

«Ένα πέναλτι ζήτησε η Αλκή με τον Μπελαμειρί στο 54΄. Φάνηκε πεντακάθαρα ότι ο παίκτης πήγαινε μέσα στην μεγάλη περιοχή και τον πάτησε ο Ζαχίντ. Ο διαιτητής ήταν πολύ κοντά και γι’ αυτό έχασε την φάση. Περιορίστηκε πολύ η ακτίνα που έβλεπαν τα μάτια του. Έπρεπε να σκύψει πολύ το κεφάλι για να δει τα πόδια. Αν ήταν στα 3-4 μέτρα θα ήταν πιο εύκολο να το δει. Το έφερε η φάση να βρεθεί κοντά και δεν αντιλήφθηκε ο διαιτητής Γιώργος Νικολάου το πάτημα που έγινε».

Αν το έδινε θα μπορούσε να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα τον Ζαχίντ;
«Όχι. Ήταν σοβαρό λάθος και αφαιρούμε 0.5 από την βαθμολογία του».

«Στο πέναλτι που κέρδισε η Αλκή για μένα υπάρχει παράβαση. Δεν έσπρωξε με τον ώμο αλλά δίπλωσε ο Μερκής το χέρι του, το έφερε το ύψος του ώμου και χρησιμοποίησε την αγκώνα του η οποία δίνει δύναμη και έσπρωξε τρεις φορές τον αντίπαλο. Ήταν παράβαση. Το αριστερό πόδι του Μερκή μπαίνει ανάμεσα στα πόδια του ποδοσφαιριστή της Αλκής και τον χτυπά και με το γόνατο πίσω στο πόδι».

Γιατί δεν έδειξε κίτρινη στον Μερκή;
«Γιατί δεν ήταν υποσχόμενη επιθετική ενέργεια, ήταν ήπιο φάουλ δεν είχε βία. Δεν δείχνουμε σε όλα τα φάουλ και τα πέναλτι κίτρινες κάρτες».

«Στο 88΄ κέρδισε το πέναλτι το ΑΠΟΕΛ με τον Νατέλ. Ήταν μια καθαρή παράβαση και έπρεπε να δώσει και κίτρινη εδώ λόγω της βιαιότητας της παράβασης σε σχέση με την φάση του Μερκή. Έπεσε ριψοκίνδυνα στον αντίπαλο».

ΑΕΛ-ΕΝΩΣΗ

«Κύλησε πολύ καλά η διαιτησία, δεν βρήκαμε κάτι για να σχολιάσουμε, δεν υπήρξε κάτι. Προηγήθηκε το αουτσάιντερ, το γύρισε η ΑΕΛ και δεν είπε κανείς τίποτα για την διαιτησία. Έδειξε τρεις κίτρινες. Οι βοηθοί έδωσαν σωστά 2-3 οφσάιντ».

ΕΡΜΗΣ-ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

«Οι βοηθοί τα πήγαν πολύ καλά. Άφησε ένα ωραίο πλεονέκτημα στο 37΄ ο διαιτητής για τη Νέα Σαλαμίνα και επέστρεψε να δείξει την κίτρινη κάρτα μετά από δυο λεπτά, τότε βγήκε η μπάλα. Το είχε στο μυαλό του».

ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΕΚ

«Ο Κάτσαρ της Ανόρθωσης προσπάθησε να παίξει την μπάλα με το κεφάλι. Δεν την βρήκε τόσο καλά και η μπάλα πήρε μια πορεία προς έδαφος και ακούμπησε στο χέρι του. Δεν είναι πέναλτι».

«Ένα πέναλτι ζήτησε ο Λαβόρδε αλλά ήταν μια ανεπαίσθητη επαφή. Νιώθοντας το χέρι στον ώμο του έπεσε. Ο διαιτητής το διαχειρίστηκε καλά. Η μπάλα βγήκε έξω και του έκανε την παρατήρηση και στην συνέχεια μετά από κάποια φάουλ τιμώρησε τον Λαβόρδε».

«Δεν άρχισε καλά. Σε τρία παιχνίδια είχε τρεις κίτρινες. Η κίτρινη που δέχθηκε με την ΑΕΚ ήταν σωστή. Αγωνιστικά βρίσκει τα πατήματα του».

«Το παιχνίδι βγήκε χωρίς διαμαρτυρίες και σημαίνει αυτό ότι ήταν σωστή η διαχείριση του Τράττου. Έχει μια ιστορία αυτό το ντέρμπι που αφορά τον τοπικό-γειτονικό παράγοντα. Όλα αυτά είναι στην προϊστορία του κάθε ματς τα οποία πρέπει να ξέρεις. Τελείωσε το παιχνίδι και δεν ακούσαμε τίποτα. Είναι στα θετικά του διαιτητή».

ΔΟΞΑ-ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

«Είναι η φάση του αγώνα η φάση του γκολ της Δόξας. Ζήτησε φάουλ ο Καραγιόλ και στην αντεπίθεση η Δόξα πέτυχε το γκολ το οποίο αμφισβητείται κατά πόσον ήταν έγκυρο. Στην φάση του Καραγιόλ, ο παίκτης Δόξας έπεσε τάκλιν, δεν πρόλαβε την μπάλα και όπως έβαλε τα πόδια εμποδίστηκε ο Καραγιόλ και σκόνταψε στο πόδι. Ο διαιτητής δεν το έδωσε. Από την στιγμή που δεν βρήκε μπάλα θα μπορούσε να σφυριχτεί το φάουλ. Το άφησε να συνεχιστεί  και στην εξέλιξη ο ποδοσφαιριστής που σκόραρε ήταν οφσάιντ. Ήταν δύσκολη η φάση για τον βοηθό. Το οφσάιντ ήταν πιο σοβαρό λάθος σε σχέση με το φάουλ καθώς το φάουλ μπορούσε να δοθεί και μπορούσε να ην δοθεί. Αν δεν έμπαινε το γκολ κανείς δεν θα ασχολείτο με το φάουλ».

Μια ξεκάθαρη τοποθέτηση στην διπλή φάση…
«Υπήρχε φάουλ και οφσάιντ. Δεν ήταν φάουλ κράχτης, συμβαίνουν πολλά τέτοια και στο πνεύμα των οδηγιών που έχουν για να αφήνουν το παιχνίδι και να μην δίνουν εύκολα φάουλ στο κέντρο θα ενήργησε ο διαιτητής».

«Σε μια άλλη φάση ζήτησε πέναλτι ο Απόλλωνας με τον Σκέμπρι. Εκεί που προσπάθησε να ελέγξει την μπάλα μόνος έπεσε, δεν υπήρξε τίποτα, ούτε πέναλτι, ούτε θέατρο».

«Στην αποβολή του Μουχτάρη στο φινάλε. Ήταν και φάουλ και κίτρινη κάρτα, ήταξν η δεύτερη και αποβλήθηκε».

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

«Ο Κωνσταντίνος Φωτίου είναι νεαρός, καλός σωματότυπο, καλό διασκελισμό, κοντά στις φάσεις, δεν έχασε την ψυχραιμία του όταν πήγε να το ανατρέψει το σκορ η Πάφος. Δείχνε διαιτητής με μέλλον.
Ο Γιώργος Νικολάου στο Αλκή-ΑΠΟΕΛ είχε μοναδικό μεμπτό σημείο το πέναλτι που δεν έδωσε στην Αλκή και ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ κοντά.
Απαρατήρητος ο Τιμόθεος Χριστοφή στο ΑΕΛ-Ένωση.
Εξαιρετικός ο Βασίλης Δημητρίου στο Ερμής-Νέα Σαλαμίνα.
Ο Ροβέρτος Κώστα στο Δόξα-Απόλλωνας έκανε ένα λάθος το οποίο θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν έμπαινε το γκολ της Δόξας.
Το Ανόρθωση-ΑΕΚ ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι, σε δύσκολο γήπεδο και ήττα της γηπεδούχου. Ο Λεόντιος Τράττος έκανε άψογη διαχείριση. Αυτός είναι ο διαιτητής της αγωνιστικής


btm