• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Ο Λούκας, ο Τάμαρι και ο Λεόντιος» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
06/11/2018 21:14

Στην πρωτοποριακή εκπομπή του Super Sport fm 104.0 «Άκου τη φάση» ο Γιαννάκης Κυπριανίδης ανέλυσε όλες τις επίμαχες φάσεις της 8ης αγωνιστικής και έδωσε απαντήσεις.



ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ-ΑΝΟΡΘΩΣΗ
«Στο 13΄ έφυγε μόνος ο Ζελάγια, την τελείωσε ανεπιτυχώς την φάση. Το λάθος το έκανε ο βοηθός Χαράλαμπος Γεωργίου καθώς δεν ήταν σε θέση οφσάιντ. Στο 35΄ έγινε μια φάση στην περιοχή της Ανόρθωσης. Η φάση χωρίζεται σε πολλά μέρη. Η πρώτη επαφή που είχαμε τηλεοπτικά από το ανοικτό πλάνο, τον είδαμε να σηκώνει το χέρι τον διαιτητή να βάζει την σφυρίχτρα στο στόμα και το κατέβασε. Ο τερματοφύλακας βλέποντας τον παίκτη του Απόλλωνα έπεσε με τα χέρια και του πήρε καθαρά την μπάλα μέσα από τα πόδια. Δεν υπήρχε παράβαση. Ο διαιτητής επειδή είδε την μπάλα να ξεφεύγει λίγο η μπάλα από τον τερματοφύλακα φοβήθηκε μήπως πήρε πόδια.  Από αυτά που μάθαμε ο βοηθός διαιτητή τον βοήθησε λέγοντας του ότι δεν ήταν πέναλτι. Αμέσως ο διαιτητής δέχθηκε την συμβουλή του βοηθού, δεν το πήρε εγωιστικά. Φάνηκε να παίρνει πορεία να δείξει πέναλτι ο διαιτητής και αμέσως το άλλαξε. Αυτή η συνεργασία αποσόβησε ένα σημαντικό λάθος.  Σε μια παρόμοια φάση την… πάτησα εγώ και μέχρι τώρα μου το… χτυπάνε οι Ανορθωσιάτες. Ξεγελάστηκα σε ένα παιχνίδι Ομόνοια-Ανόρθωση στο Μακάρειο. Έδωσα πέναλτι με τον Γκόγκιτς και μετά είχα παρόμοια φάση με τον Τούτιτς και έχασα το πέναλτι».

Πως κρίνεις αυτή την συνεργασία διαιτητή-βοηθού διαιτητή;
«Πιστώνω και τον διαιτητή που δεν το πήρε εγωιστικά. Όταν είχαμε τους δύο διαιτητές πίσω από τα γκολποστ οι διαιτητές δεν άκουγαν τις υποδείξεις τους για να καταλήξουμε στο VAR. Δεν υπάρχει εγωισμός».

«Στην φάση του 70΄ έπεσε ο Παπουλής στην περιοχή της Ανόρθωσης. Ήταν καθαρό το τάκλιν του αμυντικού. Σωστή η απόφαση του διαιτητή να μην δώσει πέναλτι. Στο 74΄ δόθηκε ένα επιθετικό φάουλ εναντίον του Ζελάγια του Απόλλωνα. Ο χρόνος λιγόστευε. Έγινε η σέντρα και ο επιθετικός και με τα δύο χέρια έβαλε τα χέρια στους ώμους του αντιπάλου και πήρε το κεφάλι. Ο αμυντικός καθηλώθηκε. Σωστή η  απόφαση του διαιτητή».

Πως αναλύεις την διαιτησία αυτού του αγώνα;
«Πολύ πετυχημένη με συν την άψογη συνεργασία σε μια φάση που πιθανόν να έκανε μπάχαλο το παιχνίδι. Κράτησαν το παιχνίδι με την δική του δυσκολία. Ήταν  μπροστά το αουτσάιντερ σε εκείνο το παιχνίδι και το κράτησαν πολύ καλά. Πέτυχαν και σαν ομάδα».

ΕΝΩΣΗ-ΑΛΚΗ
«Στην φάση του πέναλτι που κέρδισε η Ένωση στο 16΄, έγινε καθυστερημένο τάκλιν και σωστά ο διαιτητής υπέδειξε την παράβαση. Στο 53΄ αποβλήθηκε ο ποδοσφαιριστής της Ένωσης Λοίζος Κοσμά. Είναι η νέα μόδα που μπήκε στο ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν τις αγκώνες για να εκτοπίσουν τον αντίπαλο. Τις χωρίζουμε στην κακή χρήση χεριού. Ήταν κίτρινη κάρτα αλλά είχε ακόμα μια κίτρινη. Αν θεωρούσε ο διαιτητής ότι χρησιμοποίησε σαν εργαλείο θα ήταν απευθείας κόκκινη».

Πως αναλύεις την διαιτησία στο «Τάσος Μάρκου»;

«Ήταν πετυχημένη η διαιτησία του Βασίλη Δημητρίου».

ΑΕΚ-ΑΕΛ
«Στα πρώτα λεπτά και μέχρι το τέλος του α΄ μέρους έδειξε τέσσερις κίτρινες, του βγήκε αυτή η μέθοδος και αυτό έχει σημασία. Στο 44΄ είχαμε ένα πέσιμο στην περιοχή της ΑΕΛ. Έκανε μπάσιμο ο Γιάννου, ήρθε σε επαφή με τον αμυντικό, πατούσε καλύτερα ο παίκτης της ΑΕΛ και ο επιθετικός της ΑΕΚ έπεσε μόνος του. Δεν υπήρξε κάτι βίαιο από τον αμυντικό στον επιθετικό, απλά έβαλε καλύτερα το σώμα του. Στο 74΄ ζήτησε η ΑΕΚ ένα φάουλ εκτός περιοχής. Ήταν ένα από τα λάθη του διαιτητή. Έχασε την φάση. Την ώρα που έκανε σουτ ο Φλοριάν ο αμυντικός έβαλε το πόδι με τις τάπες. Δικαιούταν η ΑΕΚ φάουλ στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Στο 84΄ ήταν η μεγάλη φάση, η πλέον επίμαχη. Η μπάλα έσκασε στο σημείο του πέναλτι αλλά ο ποδοσφαιριστής που έκανε την παράβαση ήταν εκτός περιοχής. Ο Τομάς κρατούσε το Καστανιάγα της ΑΕΛ. Τον πήρε αγκαλιά και δεν τον άφησε να τρέξει. Ήταν στα δυο μέτρα από τον διαιτητή. Είπαμε όλοι ότι δεν είχε κάτι γιατί είδαμε την πορεία της μπάλας. Σωστά ο διαιτητής δεν είδε την μπάλα αλλά τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών. Του στέρησε τις πιθανότητες να τρέξει να κάνει κεφαλιά. Σωστά ο διαιτητής έδωσε το φάουλ».

Πως είδες τον Νικόλα Νεοκλέους και τους βοηθούς του;

«Καλή η διαιτησία του Νικόλα Νεοκλέους σε ένα ντέρμπι αλλά έκανε δυο επιμέρους λάθη με δύο πλεονεκτήματα. Δεν αφήνουμε πλεονέκτημα όταν ένας αμυντικός είναι στο έδαφος γιατί όταν χαθεί η μπάλα θα παίζουν με παίκτη λιγότερο».

ΟΜΟΝΟΙΑ-ΕΡΜΗΣ
«Στο 28΄ η Ομόνοια κέρδισε πέναλτι με τον Αντόνια. Είδαμε καθαρά ότι ο αμυντικός έπεσε να πάρει την μπάλα αλλά πήρε τα πόδια γιατί πρόλαβε ο επιθετικός να τσιμπήσει την μπάλα. Δεν δείχνουμε κάρτα σε αυτή την περίπτωση καθώς ήταν στην γωνιά της περιοχής και ούτε δυνατό ήταν το χτύπημα. Στο 44΄ ανακόπηκε σαν οφάιντ ο Ραμίρες της Ομόνοιας. Δεν ήταν καλυμμένος ο επιθετικός και σωστά σταμάτησε η φάση. Στο 51΄ κέρδισε δεύτερο πέναλτι η Ομόνοια. Το αν υπήρχε παράβαση, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί απρόσεκτα ο ποδοσφαιριστής του Ερμή να βρήκε τα πόδια, μπορεί λέω. Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε παράβαση ήταν εκτός περιοχής. Υπάρχει μια πιθανότητα να τον βρήκε ο αμυντικός αλλά δεν είμαι σίγουρος. Κάποιοι φώναξαν για κάρτα αλλά σωστά δεν την έβγαλε ο διαιτητής».

Γιατί του ξέφυγε αυτή η φάση κύριε Κυπριανίδη;

«Η ατυχία του η μεγάλη ήταν ότι ο βοηθός δεν μπορούσε να τον βοηθήσει. Δεν τον βοήθησε η τοποθεσία της μπάλας και τους ποδοσφαιριστή που μπήκε στην περιοχή. Αυτά τα λάθη γίνονται, μπορεί να ξεγελαστεί κάποιος. Είναι άσπρο-μαύρο, του αφαιρείται μισή μονάδα από την βαθμολογία, να πάει στο 7.9».

ΠΑΦΟΣ-ΑΠΟΕΛ

«Στο 10΄ ανακόπηκε η Πάφος για ένα οφσάιντ, ήταν λάθος του βοηθού Μιχάλη Σωτηρίου καθώς ήταν καλυμμένος. Στο 22΄ ένα φάουλ ζήτησε η Πάφος εκτός μεγάλης περιοχής. Ζήτησαν και δύο λεπτά νωρίτερα φάουλ οι γηπεδούχοι και σωστά δεν υπέδειξε φάουλ ο διαιτητής. Στο 31΄ ανακόπηκε και πάλι για οφσάιντ η Πάφος. Δυστυχώς δεύτερη υπόδειξη λανθασμένη. Στο 36΄ ένα λάθος πλεονέκτημα για το ΑΠΟΕΛ. Για μένα ο διαιτητής έκανε λάθος. Αφήνουμε το πλεονέκτημα και επιστρέφουμε να δώσουμε το φάουλ που του έγινε. Έκανε 1-2 βήματα ο παίκτης και βρήκε την ισορροπία του, έκανε άλλα 2-3 και πάσαρε λάθος. Τα τελευταία βήματα ήταν κανονικά, ήταν ανενόχλητος χωρίς πίεση. Ο διαιτητής επειδή είδε λάθος την μπαλιά επέστρεψε και έδωσε φάουλ. Να  επιστρέψω πίσω εφόσον δεχθεί πίεση ο ποδοσφαιριστής. Στο 58΄ ακυρώθηκε γκολ για το ΑΠΟΕΛ με τον Ντελατόρε. Ο επιθετικός του ΑΠΟΕΛ ως εκ της θέσεως του ευνοήθηκε και γι΄ αυτό ακυρώθηκε σωστά το τέρμα. Βοηθά και η γραμμή της μεγάλης περιοχής για να δούμε αυτό το λάθος. Διευκόλυνε και τον βοηθό».

Τα δύο πέναλτι που ζήτησε το ΑΠΟΕΛ…
«Στο 66΄ ζήτησε πέναλτι το ΑΠΟΕΛ σε μαρκάρισμα του Ζάντερ στον Τάμαρι. Έπρεπε να προσέξουμε τον αμυντικό. Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ έκανε κάποιους ελιγμούς, φάνηκε κάπου να γλιστρά και άρχισε να πέφτει. Μαζί του έπεσε και ο αμυντικό. Ο Ζάντερ βλέποντας τον Τάμαρι να προσπαθεί να διεκδικήσει ξανά την μπάλα εντός της περιοχής ύψωσε το πόδι του και ανέτρεψε τον ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ. Λάθος του διαιτητή, ήταν πέναλτι. Στην συνέχεια ζήτησε νέο πέναλτι το ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει παράβαση. Είναι το σύνηθες κόλπο των αμυντικών όταν είναι πίσω ή δίπλα στον επιθετικό, να χρησιμοποιούν το χέρι, να το φέρνουν στο ύψος της κοιλιακής χώρας και να βάζουν πίεση. Ο επιθετικός είναι προσηλωμένος στο τι θα κάνει, αποπροσανατολίζεται με το σπρώξιμο και είναι εύκολο να πέσει. Οι αμυντικοί χρησιμοποιούν το χέρι γιατί αν σπρώξουν με το σώμα θα το δει ο διαιτητής εύκολα. Είναι ξεκάθαρη φάση πέναλτι. Είναι η ίδια φάση με το πέναλτι που έπρεπε να δοθεί εναντίον του Μερκή κόντρα στην Αλκή. Στις καθυστερήσεις ανακόπηκε επίθεση του ΑΠΟΕΛ για οφσάιντ. Σωστή η απόφαση του βοηθού. Κινήθηκαν δύο ποδοσφαιριστές και την πήρε την μπάλα αυτός που ήταν σε θέση οφσάιντ».

Γιατί δεν έδωσε τα πέναλτι ο Τράττος;

«Δεν ήταν στην καλή του μέρα. Μας συνήθισε να είναι πεναλτάκιας. Δεν ικανοποίησε η διαιτησία, ήταν δυο σοβαρά λάθη».

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑΜΑΡΙ, ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΞΑΝΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ…

«Ο κάθε διαιτητής πρέπει να διαβάζει το κάθε παιχνίδι που θα διαιτητεύσει. Ο Τάμαρι έχει κάποια ιδιαίτερα προσόντα, έχει ταχύτητα, γρήγορους ελιγμούς και καλείται ο διαιτητής να κάνει τα τρεξίματα του για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις φάσεις που εξελίσσονται με αυτόν τον ποδοσφαιριστή γιατί είναι απρόβλεπτος. Πιο παλιά είχαν πρόβλημα οι βοηθοί με τον Ράουφμαν με το ξεπέταγμα του. Η ομάδα των διαιτητών στην σύσκεψη πριν το παιχνίδι πρέπει να το βλέπουν και να παίρνουν πρωτοβουλίες».

Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν τώρα διαιτητής;

«Θα έδινα περισσότερη προσοχή στο πως θα κινηθώ όταν παίρνει την μπάλα. Θα παραβλέψω κάτι άλλο για να μπορέσω να τον ακολουθήσω».

Τα κερδίζει τα πέναλτι ή τα εκμαιεύει;

«Όσα πέναλτι κέρδισε δεν αμφισβητήθηκε κάποιο, ούτε από τους αντιπάλους. Και οι αντίπαλοι ξέρουν ότι αν τον αφήσουν θα τελειώσει την φάση. Δικαιούται να νιώθει αδικημένος με αυτά που έγιναν στο Παφιακό».

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

«Στα δύο ντέρμπι είχαμε καλές διαιτησίες Απόλλωνας-Ανόρθωση και ΑΕΚ-ΑΕΛ. Από Αυτά τα δύο θα προκύψει ο κορυφαίος. Για μένα το παιχνίδι στο Τσίρειο λόγω και της εξέλιξης του σκορ ήταν πιο δύσκολο και ο Λούκας Σωτηρίου κερδίζει στα σημεία τον Νικόλα Νεοκλέους. Φέτος δικαιούται το σήμερα του διεθνή διαιτητή. Αυτός είναι ο διαιτητής της αγωνιστικής. Απογοητεύτηκα από τον Λεόντιο Τράττο που είναι ο πλέον έμπειρος διαιτητής. Για το εκτόπισμα του βρέθηκε στην κακή μέρα. Ξέροντας και τον χαρακτήρα του γνωρίζω ότι στο μυαλό δεν έχει τίποτε άλλο από το να κάνει μια καλή διαιτησία».




btm