• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Εξόφθαλμα και αδικαιολόγητα λάθη» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
13/11/2018 21:19
«Εξόφθαλμα και αδικαιολόγητα λάθη» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Όλες οι επίμαχες φάσεις της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Cyta αναλύθηκαν στην εκπομπή «Άκου τη φάση» του Super Sport fm 104.0 με τους Μιχάλη Παπαγεωργίου και Γιαννάκη Κυπριανίδη.



Κύριε Κυπριανίδη πως ερμηνεύεις αυτά τα εξόφθαλμα λάθη με τους διαιτητές σε καλή θέση κιόλας…

«Δεν θέλω να αρχίσω με το πονηρό. Ίσως να μην τον βοήθησε η θέση, η ατολμία, δεν ήταν σωστά προετοιμασμένος και γι αυτό απέτυχε ο διαιτητής. Ο διαιτητής πρέπει να κάνει τα μαθήματα όπως γίνονται στους παίκτες. Η διαιτητική ομάδα πρέπει να δουλεύει σωστά, πριν το ματς πρέπει να τα μιλήσουν όλα αυτά».

ΑΠΟΕΛ-ΕΝΩΣΗ

«Στην φάση του 45΄ όταν ο Ολίβα ανέτρεψε τον Νατέλ. Ήταν μέσα η παράβαση και όχι φάουλ. Ήταν μέσα στην περιοχή αρκετά. Από την στιγμή που είδε τον Νατέλ και πήγαινε κάθετα, ο διαιτητής είχε αρμοδιότητα και όχι ο βοηθός για την κάθετη γραμμή της περιοχής. Ο βοηθός δεν βλέπει την κάθετη γραμμή από το σημείο που βρίσκεται. Η κάθετη γραμμή είναι του διαιτητή και στην οριζόντια μπορεί να βοηθήσει στην οριζόντια. Ο βοηθός υπέδειξε την παράβαση και έμεινε εκεί».

Πως είναι δυνατόν να μην είδε ότι ο Νατέλ ήταν εντός περιοχής;

«Πήγαινε κάθετα προς το ημικύκλιο ενώ έπρεπε να συγκρίνει προς τον βοηθό του. Η φάση του ήταν λανθασμένη. Δεν ακολούθησε τον Νατέλ διαγώνια, ενώ είδε ότι ο επιθετικός πήγαινε προς τα εκεί».

**«Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων πέτυχες γκολ το ΑΠΟΕΛ με τον Ντελατόρε και ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Φάνηκε καθαρά ότι δεν ήταν καλυμμένος ο ποδοσφαιριστής. Σωστά πήρε την φάση ο βοηθός Ανδρέας Ανδρέου».

**«Στο 9ο λεπτό έγινε μια φάση στην περιοχή της Ένωσης. Παίκτης του ΑΠΟΕΛ κινήθηκε με την μπάλα, αμυντικός έπεσε και έκανε σωστά τάκλιν και ο παίκτης του ΑΠΟΕΛ έτρεξε να διεκδικήσει ξανά την μπάλα. Άλλο ποδοσφαιριστής μπήκε στην πορεία του και του έφραξε τον δρόμο χωρίς να κινηθεί προ της μπάλα. Ήταν μια παράβαση πέναλτι η οποία πέρασε απαρατήρητη».

**«Στο 14΄ ζήτησε πέναλτι το ΑΠΟΕΛ αλλά το τάκλιν του αμυντικού ήταν καθαρό».

Η αξιολόγηση της διαιτησίας…

«Υπάρχουν δυο σοβαρά λάθη που ήταν εύκολο να αποφευχθούν από τον Γιάννη Αναστασίου».

ΕΡΜΗΣ-ΠΑΦΟΣ

«Στο 39΄ κέρδισε πέναλτι ο Ερμής σε ανατροπή του Ζίβουλιτς στον Κειτά. Ήταν μια καθαρή περίπτωση πέναλτι. Τον έσπρωξε ο αμυντικό με το δεξί του χέρι. Ήταν στην σωστή θέση και το υπέδειξε σωστά. Έδειξε μια αποφασιστικότητα ο Λούκας Σωτηρίου».

Η αξιολόγηση του διαιτητή…

«Πήγε πολύ καλά, να μην τον ματιάσουμε».

ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

**«Στο 56΄ ανατράπηκε ο Λαβόρδε στην περιοχή της Νέας Σαλαμίνας από τον Κορέια. Με το δεξί του χέρι ο αμυντικός τον έσπρωξε. Όταν είδε ότι δεν μπορούσε να τον προλάβει τον ανέτρεψε. Προς στιγμή νόμισα ότι θα δώσει το πέναλτι ο διαιτητής από την κίνηση του και τον είδα να βγαίνει εκτός περιοχής. Ο βοηθός ήταν δύσκολο να βοηθήσει γιατί είχε πλάτη τον Λαβόρδε και δεν θα μπορούσε να δει την κίνηση του αμυντικού με το χέρι. Δεν ξέρω πως ενήργησε ο Τιμόθεος Χριστοφή και έχασε αυτή τη φάση. Περιμένω πολλά από αυτό τον διαιτητή. Από άλλους διαιτητές βρίσκεις δικαιολογίες, για τους καλούς διαιτητές όχι».

** «Στο 87΄ ανακόπηκε ως οφσάιντ ο Κίνγσκλει της Νέας Σαλαμίνας. Το σήκωσε το σημαιάκι ο βοηθός διαιτητή Μαρίνου αλλά δεν έπρεπε να το σηκώσει. Δεν επηρέασε τον επιτιθέμενο η απόφαση αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ήταν ένα σημαντικό λάθος».

** «Είχε μια 1-2 πολύ καλές ενέργειες ο Τιμόθεος Χριστοφή. Στο 75΄ έγινε μια ωραία συνεργασία διαιτητή-βοηθού. Ο βοηθός υπέδειξε παίκτη οφσάιντ και του έδειξε ο διαιτητής να την κατεβάσει επειδή ήταν από αντίπαλο. Το πήρε πάνω του και καλά έκανε».

Η αξιολόγηση της διαιτησίας…

«Ο ένας βοηθός έλκανε το λάθος στο οφσάιντ της Νέας Σαλαμίνας. Ο δεύτερος δεν έκανε οτιδήποτε. Ο Τιμόθεος Χριστοφή ενώ πρόσφερε θετικά στοιχεία στην διαχείριση του αγώνα, έχασε την φάση του Λαβόρδε. Λάθη θα γίνουν. Αν δεν έχανε την φάση θα έπαιρνε βαθμό 8.4, ενώ τώρα παίρνει 7.9».

ΑΕΛ-ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

 

** «Στο 78΄ κέρδισε πέναλτι η ΑΕΛ. O ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ μπήκε στην περιοχή και ο Ρομπέρζ προσπάθησε με τα πόδια να παίξει την μπάλα. Στην προσπάθεια αυτή δεν βρήκε την μπάλα αλλά τα πόδια και σωστά καταλογίστηκε το πέναλτι. Αν ήταν κίτρινη ή κόκκινη τώρα… Ο νέος κανονισμός τα τελευταία δύο χρόνια για να καταργηθεί η τριπλή τιμωρία λέει ότι αν κρίνει ο διαιτητής ότι ο ποδοσφαιριστής πήγε για να παίξει μπάλα και όχι πόδια τότε είναι κίτρινη κάρτα. Όταν λέμε να παίξει πόδια, να μην είναι βίαιο το παίξιμο. Το βίαιο παίξιμο είναι αποβολή σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Όπως είδα την φάση και όπως την μελέτησα ήταν σωστή η απόφαση του διαιτητή να βγάλει κίτρινη κάρτα. Από το ένα μέτρο ξεκίνησε να τον μαρκάρει. Η ταχύτητα με την οποία πήγε στον παίκτη δεν ήταν μεγάλη, έβαλε το πόδι, έπαιξε τα πόδια σωστά υποδείχθηκε το πέναλτι και σωστά πήρε την κίτρινη ο αμυντικός»

**«Στο 74΄ ζήτησε και άλλο πέναλτι η ΑΕΛ, ήρθαν σε επαφή τα σώματα των παικτών αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει παράβαση, δεν τον έσπρωξε και πολύ σωστά δεν δόθηκε το πέναλτι».

**«Είχαμε και μια φάση στο 34΄ όταν αντικαταστάθηκε ο Βασιλείου, ο παίκτης που μπήκε μέσα έπρεπε να μπει στο γήπεδο και μετά να πάει να εκτελέσει το αράουτ».

** «Στα ΄ μέρος είχε 3-4 σωστές υποδείξεις ο βοηθός Χαράλαμπος Χαραλάμπους αλλά έχασε μια φάση στο 39΄. Βιάστηκε να σηκώσει το σημαιάκι, έπρεπε να περιμένει».

Η αξιολόγηση του Βασίλη Δημητρίου…

«Ήταν θετικότατη η παρουσία του Βασίλη Δημητρίου. Σωστά διαχειρίστηκε τις κάρτες στια διαμαρτυρίες και στην απόφαση του στο πέναλτι να δείξει κίτρινη ήταν σωστός».

ΔΟΞΑ-ΟΜΟΝΟΙΑ

**«Στο 43΄ ανακόπηκε επίθεση της Ομόνοιας και στην εξέλιξη έβαλε γκολ η Δόξα. Διερωτηθήκαμε όλοι τις έδωσε ο διαιτητής. Οφσάιντ δεν υπήρχε. Ο διαιτητής έδωσε χέρι εναντίον του επιθετικού της Ομόνοιας, δεν υπήρχε χέρι. Από επιτιθέμενη η Ομόνοια έγινε αμυνόμενη και δέχθηκε το γκολ. Έκρινε ότι ήταν χέρι ο διαιτητής αλλά ήταν καθαρά στήθος. Εκτελέστηκε αμέσως και στην εξέλιξη μπήκε το γκολ. Λάθος από τον διαιτητή που δεν εκτίμησε σωστά την  φάση. Ανέκοψε λάθος επιθετική ενέργεια μιας ομάδας και έδωσε την ευκαιρία στην άλλη να επιτεθεί και να βάλει γκολ».

**«Στο 79΄ ανακόπηκε για οφσάιντ η Ομόνοια λανθασμένα. Δεν πήρε την μπάλα ο επιθετικός, η μπάλα πήγε στον αμυντικό της Δόξας  ο οποίος χωρίς πίεση σταμάτησε την μπάλα, την άνοιξε και ο παίκτης της Ομόνοιας που ήταν πριν σε θέση οφσάιντ ήρθε και του έκλεψε την μπάλα. Η φάση άλλαξε. Εφόσον ο αμυντικός κατέβασε την μπάλα χωρίς πίεση τελείως εκεί η φάση του οφσάιντ, μετά ήταν νέα φάση».

**«Στο 80΄ είχαμε ένα πέσιμο στην περιοχή της Ομόνοιας. Δεν φαίνεται ο Βύντρα να κρατά τον παίκτη της Δόξας απλά υπήρχε επαφή και σωστά ο διαιτητής δεν υπέδειξε παράβαση».

** «Ακούστηκαν πολλές εκδοχές για την απόφαση στο φινάλε που ο διαιτητής ενώ έδειξε τέσσερα λεπτά καθυστέρηση και άφησε μόνο τρία. Κάποιοι είπαν ότι ο διαιτητής του είπε τρία και υπέδειξε τέσσερα ο τέταρτος. Φέρει ευθύνη και ο διαιτητής ο οποίος έπρεπε να δει την πινακίδα και αν διαπίστωνε λάθος να τον ενημερώσει. Θα μπορούσαν να συνεννοηθούν διαιτητής και τέταρτος για να παίξουν και τα 50 δευτερόλεπτα που απέμειναν αν έγινε λάθος».

Για τον διαιτητή Ανδρέα Αργυρού…

«Τον θέλω περισσότερο ζωντανό. Έχει καλές τοποθετήσεις, καλή φυσική κατάσταση αλλά υστερεί στο Body language. Να μην δείχνει ότι φοβάται τα παιχνίδια».

Μήπως κουβαλάει το άγχος από το επώνυμο Αργυρού;

«Ναι το κουβαλά. Φαίνεται σφικτός γιατί ίσως να παίζει κάτω από αυτή την πίεση».

ΑΛΚΗ-ΑΕΚ

**«Στο 26΄ ο Καταλά προέταξε το πόδι του και δεν πήγε στο έδαφος, το ύψωσε και φάνηκε ότι δεν πήγε για μπάλα. Ευτυχώς π-ου φορούσε τις επικαλαμίδες ο Σπόλιαριτς της Αλκής. Εδώ ήταν βίαιο, ήταν πέναλτι και κόκκινη κάρτα. Ήταν και η ταχύτητα μεγάλη, έπεσε».

Γιατί δεν δόθηκε το πέναλτι;

«Ίσως τον παρέσυρε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έπαιξε μπάλα και πόδια. Ο Μασιάς θέλει ακόμα προπόνηση. Δεν πήρε την φυσική κατάστασης που πρέπει. Δεν ξέρω αν φοβάται από τον τραυματισμό του. Ήταν νωρίς η φάση. Οι κινήσεις του δεν είναι κινήσει για διεθνή διαιτητή».

**«Στην φάση του 52΄ ο Τρουγιόλς χτύπησε καθαρά αντίπαλο στο πρόσωπο. Είναι κόκκινη κάρτα. Ακόμα και η απόπειρα είναι κόκκινη, εδώ ήταν χτύπημα».

Η αξιολόγηση του Μασιά…

«Δύο χοντρά λάθη από έναν διεθνή διαιτητή. Ήταν τα μοναδικά αλλά για το επίπεδο του δεν δικαιολογούνται με τίποτε. Αν νιώθει ενοχλήσεις με το πόδι του να μείνει να δυναμώσει και μετά να επανέλθει. Τον άρχισαν με εύκολα ματς αλλά είναι διεθνής και θα πρέπει να κάνει και ντέρμπι. Μπορεί να ανταποκριθεί;».

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ

«Δύο είναι οι διαιτητές που δικαιούνται τον τίτλο του καλύτερου. Είναι ο Λούκας Σωτηρίου και ο Βασίλης Δημητρίου. Ο καλός διαιτητής φαίνεται και στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια. Το παιχνίδι του Δημητρίου ήταν ένα ντέρμπι κορυφής και τοπικό. Δικαιούται τον τίτλο του κορυφαίου. Η απογοήτευση της αγωνιστικής έρχεται από ένα έμπειρο διαιτητή. Μιλάμε για τον Δημήτρη Μασιά στο Αλκή-ΑΕΚ. Προσδοκούμε το καλύτερο από αυτούς τους έμπειρους διαιτητές. Είναι διεθνής και ήταν λάθη που ήταν εύκολο να αποφευχθούν».


btm