• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΠΑΟΚ: Γιατί έφυγε ο Μίχελ, τι προσδοκά από τον Μπράνκο
14/11/2018 09:01
ΠΑΟΚ: Γιατί έφυγε ο Μίχελ, τι προσδοκά από τον Μπράνκο

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την παραίτηση του Λούμπος Μίχελ που έγινε δεκτή με καθυστέρηση δεκαπέντε μηνών και το πρότζεκτ με τον Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή που ξέρει να…πουλάει ακριβά.

Η ζωή στον ΠΑΟΚ κάνει κύκλους… Ο Λούμπος Μίχελ εμφανίστηκε στον ΠΑΟΚ το Δεκέμβρη του 2015 όταν Αθλητικός Διευθυντής του Δικέφαλου ήταν ο Φρανκ Άρνεσεν, στο πιο φιλόδοξο πρότζεκτ μέχρι τότε της εποχής Σαββίδη.

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που ακολούθησε ο Δανός δεν είχε και πολύ μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που ήταν εν τέλει ενδεικτικό για την αποχώρηση του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στα μέσα του Φλεβάρη του 2016. Ποιος τον διαδέχθηκε; Ο Σλοβάκος πρώην διαιτητής που είχε παρουσιαστεί ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ λίγους μήνες νωρίτερα… κάτι σαν Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Ο Μίχελ που έφτασε μέχρι και τον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ αφήνει το πόστο του Αθλητικού Διευθυντή του Δικεφάλου 2,5 χρόνια περίπου μετά, μη έχοντας καταφέρει την περασμένη μεταγραφική περίοδο το καλοκαίρι που μας πέρασε, να περάσει και πολλές από τις εισηγήσεις του.

ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ 15 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

Ο Σλοβάκος είχε τις προηγούμενες ημέρες μια ευρεία συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη στη διάρκεια της οποίας του έθεσε την παραίτηση του που έγινε τελικά δεκτή. Ο Μίχελ είχε παραιτηθεί και το καλοκαίρι του 2017 μετά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ αλλά ο ισχυρός άνδρας του Δικέφαλου τον κράτησε στη θέση του. Τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε αυτούς τους 15 μήνες; Ο Λουτσέσκου που ήταν εισήγηση του Μίχελ, μετά το κάζο με τον Στανόγεβιτς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της οικογένειας Σαββίδη.

Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στη βαθμολογία και φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με τους περισσότερους από τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Τούμπα επί εποχής Μίχελ να παραμένουν βασικοί και αναντικατάστατοι (βλέπε Λέο Μάτος). Όλα τα παραπάνω ισχύουν, ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι ο Σλοβάκος είδε ότι οι αποφάσεις για τις μεταγραφές πάρθηκαν χωρίς να είναι απαραίτητη η δική του εισήγηση και έγκριση. Ο ρόλος του έπαψε να είναι τόσο σημαντικός από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν έντονα στο σχεδιασμό της ομάδας οι γιοι του Ιβάν Σαββίδη.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΜΠΡΑΝΚΟ

Ότι δεν έχει καταφέρει να κάνει πάντως ο Μίχελ στον ΠΑΟΚ, είναι βασικά στοιχεία στο βιογραφικό του διαδόχου του , που βρίσκεται στην Τούμπα εδώ και μερικούς μήνες. Ο Μάριο Μπράνκο που ανακοινώθηκε τέλη Αυγούστου, ως συνεργάτης του Μίχελ, αναλαμβάνει το πόστο του Αθλητικού Διευθυντή του ΠΑΟΚ, ενάμιση μήνα πριν το άνοιγμα της χειμερινής μεταγραφική περιόδου και με τα συμβόλαια πέντε βασικών ποδοσφαιριστών να εκπνέουν στο τέλος της φετινής σεζόν.

Οι πληροφορίες λένε πως ήδη σε αυτό το διάστημα ο Πορτογάλος ετοίμαζε το φάκελο με τις εισηγήσεις του που αφορούν σε όλα τα ανοικτά θέματα του Δικέφαλου. Έχει έτοιμες τις προτάσεις του για μεταγραφές, έχει ήδη καταθέσει τις εισηγήσεις του για τα συμβόλαια που λήγουν (Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Σάκχοβ, Γλύκος, Μαλεζάς στο τέλος της σεζόν και Πασχαλάκης στο τέλος του 2019) και γενικότερα ήταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει τα επίσημα πλέον καθήκοντα του.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Τι παραπάνω μπορεί να δώσει ο Μπράνκο στον ΠΑΟΚ; Πρώτα από όλα να ανοίξει για την ομάδα της Θεσσαλονίκης την αγορά της Ιβηρικής που ενδιαφέρει πολύ τη διοίκηση του Δικέφαλου. Ο Πορτογάλος έχει καλό όνομα και σχέσεις και στην πατρίδα του και στην Ισπανία και κατ’ επέκταση και στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Οι πόρτες σε αυτές τις αγορές θα ανοίξουν περισσότερο εύκολα για το Δικέφαλο και αυτό ήταν κάτι που επιζητούσε εδώ και χρόνια η οικογένεια Σαββίδη.

Από την άλλη πλευρά ο Μπράνκο έχει τη φήμη του τεχνικού διευθυντή που καταφέρνει να πετύχει καλές συμφωνίες. Όχι μόνο αποκτώντας ικανούς ποδοσφαιριστές χωρίς να έχει στις προηγούμενες ομάδες που εργάστηκε μεγάλους οικονομικούς πόρους, αλλά κυρίως πουλώντας με μεγάλα ποσά ποδοσφαιριστές σε άλλες ομάδες. Και αυτό είναι  κάτι που ο Λούμπος Μίχελ δεν κατάφερε να κάνει στον ΠΑΟΚ σε μεγάλο βαθμό, είτε λόγω συγκυριών, είτε γιατί δεν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες.

Πλέον στην Τούμπα υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να αποκτήσουν τεράστια υπεραξία και να φέρουν πολλά χρήματα στον ΠΑΟΚ. Πρώτος και καλύτερος ο Λέο Ζαμπά, που για την ομάδα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια τεράστια επένδυση, αλλά και οι Πέλκας και Λημνιός που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό.

ΦΕΥΓΕΙ ΑΛΛΑ… ΜΕΝΕΙ Ο ΜΙΧΕΛ

Για να είμαστε πάντως απόλυτα δίκαιοι θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Μίχελ βοήθησε τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια με τις επιλογές και ο Μπράνκο θα πρέπει να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Πορτογάλος κρατά χαμηλό προφίλ, αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και τους τελευταίους μήνες που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ, ακολουθεί όλες τις δραστηριότητες της ομάδας, χωρίς ποτέ να κάνει αισθητή την παρουσία του. Κάτι που ενδεχόμενα θα αλλάξει από εδώ και πέρα.

Όσο για τον Σλοβάκο; Οι δεσμοί του με τον ΠΑΟΚ, όπως συνήθως συμβαίνει από τότε που τον ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης με τα στελέχη της ομάδας, δεν θα αποκοπούν εντελώς. Θα συνεχίσει να είναι σύμβουλος, εξωτερικός πλέον, της ΠΑΕ σε θέματα ποδοσφαίρου και θα μιλά με τον ηγέτη του Δικέφαλου…


btm