• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Σ.ΓΑΛΑΤΑΡΙΩΤΗΣ: Γεννημένος πρωταθλητής
17/01/2019 11:48

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο οδηγός ράλι Σίμος Γαλαταριώτης, αναδεικνύεται Πρωταθλητής Κύπρου, συμμετέχοντας στην ομάδα της Petrolina Racing. Ο Σίμος προέρχεται από μια μεγάλη νίκη στο Ράλι Κύπρος 2018, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15 με 17 Ιουνίου 2018. Μάλιστα, ο Κύπριος οδηγός, λίγες μέρες νωρίτερα είχε τερματίσει στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων και στην πέμπτη της γενικής κατάταξής στο Διεθνές Ράλι Ακρόπολις 2018.

Στη συνέντευξή στην SPORTDAY o Σίμος Γαλαταριώτης μας μιλά για τις εμπειρίες του στο άθλημα, για την καλή συνεργασία του με τον συνοδηγό του Αντώνη Ιωάννου και για τους επόμενους στόχους του.

Γιατί ασχολήθηκες με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σου;

Η πρώτη φορά που βρέθηκα πίσω από το τιμόνι ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου ήταν σε χωματόδρομους, στα βουνά της Πάφου, κάνοντας δοκιμές με τον θείο μου, Γιώργο Σεργίδη, που ήταν τότε ο συνοδηγός του αείμνηστου Βαχάν Τερζιάν. Οι μηχανές και τα αυτοκίνητα ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Στα 15 μου μόλις χρόνια ξεκίνησα με αγώνες καρτ, όπου τότε συνειδητοποίησα πως το να οδηγάς γρήγορα και στα όρια ένα αυτοκίνητο αυτόματα κατακλύζεσαι με ένα κύμα αδρεναλίνης που δεν συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο. Η μεγαλύτερη δυσκολία θα έλεγα είναι ότι για να βελτιώνεσαι πρέπει συνεχώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου.

 Ραλίστας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε; Στη δική σου περίπτωση ποια στοιχεία στον χαρακτήρα σου σε ανέδειξαν ως οδηγό αγώνων αυτοκινήτων;

Σίγουρα μπορεί να δοκιμάσει οποιοσδήποτε θελήσει να το κάνει, όπως φυσικά ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Βασική προϋπόθεση πέρα από το ταλέντο όμως, για να εξελιχθεί κάποιος στο συγκεκριμένο αυτό άθλημα και να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, πετυχαίνοντας και νίκες, είναι η πειθαρχία σε συνάρτηση με τη σωστή προετοιμασία, επιμονή και το θάρρος.

 Πώς νιώθεις την ώρα που αγωνίζεσαι και τι απολαμβάνεις περισσότερο από την όλη εμπειρία;

Τα συναισθήματα που με κατακλύζουν την ώρα που αγωνίζομαι είναι μοναδικά. Όταν οδηγάς στα όρια των δυνατοτήτων σου και στα όρια του αυτοκινήτου σου, τότε βρίσκεσαι σε μια ψυχική κατάσταση πλήρους συγκέντρωσης και εστίασης σε αυτό που κάνεις, είσαι πλήρως βυθισμένος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα και νιώθεις ότι χάνεις την αίσθηση του χρόνου και του τόπου, νιώθοντας ταυτόχρονα ότι τα πάντα γύρω σου επιβραδύνονται. Ο συνδυασμός των συναισθημάτων αυτών λοιπόν αλλά και η αδρεναλίνη που με κατακλύζει με κάνουν να απολαμβάνω την όλη αυτή εμπειρία στο έπακρον.

 Ποια είναι η πιο μεγάλη ταχύτητα που έχεις πιάσει ποτέ και σε ποιον αγώνα;

Η μεγαλύτερη ταχύτητα που πέτυχα ήταν τα 210 χιλιόμετρα/ώρα, στον αγώνα East Safari Rally, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου.

 Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες της αγωνιστικής σου πορείας και ο πιο σημαντικός αγώνας στον οποίο συμμετείχες;

Σαφέστατα οι μεγαλύτερες επιτυχίες της μέχρι στιγμής αγωνιστικής μου πορείας ήταν η κατάκτηση των δύο Παγκύπριων Πρωταθλημάτων, το 2017 και το 2018 αλλά και ο φετινός μου αγώνας στο Cyprus Rally, στον οποίο κερδίσαμε ανταγωνιζόμενοι σημαντικούς αντιπάλους από το εξωτερικό.

 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια νίκη στο άθλημά σου;

Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι άψογα προετοιμασμένο και στην εντέλεια. Η παραμικρή αμέλεια ή απροσεξία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αυτοκινήτου μπορεί να κοστίσουν από χάσιμο μιας θέσης, μέχρι και τον τερματισμό. Πέραν από το αυτοκίνητο όμως, η σωστή προετοιμασία των σημειώσεων των ειδικών διαδρομών, που γίνεται με τον συνοδηγό, καθώς και η απόδοση του συνοδηγού στον αγώνα παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο.

 Πόσο καθοριστική είναι η συμβολή του συνοδηγού στην τελική έκβαση κάθε αγώνα και τι οφείλεις στον δικό σου συνοδηγό;

Η συμβολή του συνοδηγού είναι μεγάλη και βαρυσήμαντη. Από τον συνοδηγό εξαρτώνται πολλά. Στην περίπτωση του δικού μου συνοδηγού, Αντώνη Ιωάννου, θα έλεγα ότι ήταν καταλυτική για τις επιτυχίες μας.

 Ο πρωταθλητισμός είναι «εθιστικός»;

Δεν θα έλεγα ότι είναι «εθιστικός» ο πρωταθλητισμός, αλλά σίγουρα το να επιφέρουν καρπούς οι προσπάθειές σου και να ευοδώνονται οι κόποι σου, να βρίσκουν αντίκρισμα οι θυσίες σου, αυτό σου προσφέρει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση και σου δίνει τη δύναμη και το κίνητρο να συνεχίσεις.

 Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου και ποιο ρεκόρ θα ήθελες να καταρρίψεις;

Είμαι ικανοποιημένος με αυτά που ήδη έχω επιτύχει, αφού φέτος κερδίσαμε όλους τους αγώνες στην Κύπρο, όπου συμμετείχαμε. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

 Τι θα ήθελες να αλλάξει προς το καλύτερο στο άθλημά σου στην Κύπρο και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί;

Αναντίρρητα το άθλημα αυτό σε σύγκριση με άλλα αθλήματα που υπάρχουν είναι παραγκωνισμένο και κάπως στην αφάνεια, αφού δεν τυγχάνει της δέουσας προβολής. Με την πρέπουσα προβολή το εν λόγω άθλημα θα προσεγγίσει τους απαραίτητους χορηγούς που χρειάζεται ώστε να ανελιχθεί και να λάβει τη θέση που του αρμόζει στα αθλητικά δρώμενα της κυπριακής κοινωνίας.

 Τι σε έχει διδάξει η ενασχόλησή σου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Αδιαμφισβήτητα μέσω του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχω αποκτήσει περισσότερη υπομονή, επιμονή, πειθαρχία και ομαδικό πνεύμα. Έμαθα να δίνω έμφαση στη λεπτομέρεια, στην οργάνωση και στη μεθοδικότητα και στο ότι η επιτυχία χτίζεται σταδιακά και με πολλές θυσίες. Ό,τι έμαθα το εφαρμόζω και στη ζωή μου καθημερινά.


btm