12/02/2019 19:31 400 Views

Ρομπέρτο Ροζέτι, επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη σημασία της εισαγωγής του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τη μελλοντική του χρήση σε άλλες διοργανώσεις της UEFA.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι επωφελής για τις διοργανώσεις μας, καθώς θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και θα μας επιτρέψει να μειώσουμε εσφαλμένες αποφάσεις. Οι διαιτητές αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη πολύ θετικά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών διεξήγαμε διάφορα μαθήματα με τους κορυφαίους διαιτητές μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το VAR στη φάση των «16» του UEFA Champions League. Το πρωτόκολλο σχετικά με το πότε και πώς χρησιμοποιείται το VAR έχει καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, το οποίο ορίζει επίσης τους νόμους του παιχνιδιού. Οι δικές μας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτού του πρωτοκόλλου είναι πολύ σαφείς: το VAR θα επεμβαίνει μόνο όταν έχει τα στοιχεία για ένα σαφές και προφανές λάθος, για γκολ, πέναλτι, κόκκινες κάρτες. Η πιο πρόσφατη τεχνολογία 3D θα βοηθήσει το VAR να καθορίσει εάν υπάρχει οφσάιντ»

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης, οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται από τους σχολιαστές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, ενώ με γραφικά στις οθόνες του σταδίου, οι οπαδοί θα μπορούν να καταλάβουν ποια απόφαση έχει ληφθεί. Το VAR δεν είναι τέλειο αλλά θα βοηθήσει τους διαιτητές να πάρουν σωστές αποφάσεις. Η ακρίβεια είναι σίγουρα πιο σημαντική από την ταχύτητα»

«Το VAR θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο τελικό της UEFA Europa League στο Μπακού, στους τελικούς της UEFA Nations League στην Πορτογαλία και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under-21της UEFA στην Ιταλία. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί προηγουμένως, το VAR θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στο Champions League του 2019/20, από το στάδιο των play-off και στο Super Cup του 2019. Η UEFA εξακολουθεί να σχεδιάζει να επεκτείνει στη συνέχεια τη χρήση του VAR για τα τελικά του UEFA EURO 2020, του UEFA Europa League 2020/21 από το στάδιο των ομίλων και μετά, και των τελικών της UEFA Nations League 2021».

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον τρόπο που εφαρμόζεται το VAR στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού επιλογή της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι να μην καπελώνεται ο ρόλος του διαιτητή, αφού εκείνος θα παίρνει την τελική απόφαση.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι πλέον καταργούνται οι επιπρόσθετοι βοηθοί περιοχής. Η UEFA θεωρεί ότι από τη στιγμή που θα γίνεται χρήση του βίντεο δεν υπάρχει ανάγκη για να υπάρχουν και να ελέγχουν τις παραβάσεις εντός περιοχής όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα VAR θα αποτελείται από τον πρώτο διαιτητή VAR, ο οποίος θα έχει δύο βοηθούς και επιπλέον από δύο χειριστές της τηλεοπτικής εικόνας. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Ιταλίας και όχι αυτό της Γερμανίας. Πιο απλά, έξω από κάθε γήπεδο θα υπάρχει το ειδικό βαν που θα έχει τον πλήρη έλεγχο της τηλεοπτικής εικόνας για τη χρήση του βίντεο και δίπλα στον τέταρτο διαιτητή η οθόνη την οποία θα ελέγχει ο διαιτητής του ματς.

Στην ευθύνη του VAR όμως θα εμπίπτουν συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να μην υπάρχουν συχνές διακοπές και καθυστερήσεις στην εξέλιξη της αναμέτρησης.
Χρήση βίντεο θα έχουμε λοιπόν, σε αμφισβητούμενες φάσεις που θα αφορούν γκολ, ανατροπές εντός περιοχής, αποβολές και λανθασμένη ταυτότητα παίκτη, σε περιπτώσεις κάρτας για παράδειγμα.

Σε περιπτώσεις οφσάιντ, ανατροπής εντός ή εκτός περιοχής για πέναλτι, το VAR μπορεί να ενημερώσει τον διαιτητή στην ενδοεπικοινωνία με τη μορφή ενημέρωσης-συμβουλής, αλλά ο διαιτητής θα κρίνει χωρίς να πάει να δει τη φάση στην οθόνη, ενώ όταν γίνεται χρήση βίντεο, αυτό θα εμφανίζεται και στις οθόνες του σταδίου.

Επιπλέον, για να αποφύγει η Ομοσπονδία διαμαρτυρίες για χρήση του βίντεο, έχει δώσει σαφέστατη ενημέρωση στους διαιτητές να τιμωρούν με κίτρινη όσους ζητούν VAR.

Εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, η UEFA αναμένεται να εφαρμόσει το VAR στον τελικό του Europa League, καθώς και στην τελική φάση του Euro 2020.


BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ