• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Αν δεν… ακούς, δεν σφυρίζεις!»
22/02/2019 17:21

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Γιάννης Σταυρίδης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Ανατροπή και Πέναλτι” του Sport24 Radio 103,3 με τους Ευάγγελο Μίχο και Δημήτρη Κωνσταντινίδη.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Γιάννης Σταυρίδης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Ανατροπή και Πέναλτι” του Sport24 Radio 103,3 με τους Ευάγγελο Μίχο και Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο Έλληνας διαιτητής είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως αλλά έχει ένα κακό, ότι… ακούει, ενώ αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει στη διαιτητική του καριέρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την πορεία του στο πρωτάθλημα του MLS: “Επτά χρόνια η βάση μου ήταν στο Λος Αντζελες, το MLS. Εχω σφυρίξει σε τέσσερις τελικούς και έχω αναδειχτεί από το 2011 έως το 2013 ο καλύτερος διαιτητής του πρωταθλήματος. Μου προτάθηκε να γίνω Αμερικανός υπήκοος για να σφυρίξω στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά με έπιασε το πατριωτικό μου και έτσι δεν μπόρεσα να πάω. Το έχω μετανιώσει με αυτά που βλέπω και γίνονται αλλά ήταν και απόφαση στιγμής. Επαιξε ρόλο και ο γάμος, η οικογένεια”.

Για το αν μπορεί να σφυρίξει ανεπηρέαστος ένας διαιτητής σε ελληνικό ντέρμπι: “Ενας καλός διαιτητής, έτσι όπως πρέπει να σκέφτεται, ξεχνάει τα πάντα και μπαίνει να σφυρίξει όπως πρέπει”.

Για την περίοδο που έφυγε από την Ελλάδα: “Ηταν μια εποχή που έφυγε από την ΕΠΟ ο Γκαγκάτσης και ήρθε ο Πιλάβιος. Οπως ξέρετε όταν φεύγει ένας πρόεδρος, παίρνει μαζί του και κάποιους υπαλλήλους”.

Για το αν είχε αλλάξει η διαιτησία με την πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό και το αν είχε πάει στο κότερο του Πατέρα στη φημολογούμενη συνάντηση με διαιτητές και διαιτητοπαράγοντες της εποχής: “Οχι, εγώ δεν είχα πάει…”

Για το αν είναι αξιόλογος ο Ελληνας διαιτητής: “Είναι από τους καλύτερους παγκοσμίως αλλά έχει ένα κακό. Ακούει… Και όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο αυτό τον μπερδεύει. Εννοώ ότι ακούει πριν μπει στο γήπεδο. Και άμα δεν ακούς, δεν μπορείς να σφυρίξεις στη Σούπερ Λιγκ. Από αυτά που ξέρω και έχω βιώσει, αν δεν ακούσεις αυτό που θα σου πει ο πρόεδρος Ενωσής σου, θα σφυρίξεις πέντε αγώνες στη σεζόν αντί για 15. Και όχι αγώνες μεγάλης επικινδυνότητας. Αυτό το φαινόμενο στο MLS δεν συμβαίνει. Δεν δέχτηκα ούτε ένα τηλεφώνημα για κάποιο ματς”.

Για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει επίπεδο η ελληνική διαιτησία: “Ολο το πακέτο που ξοδεύεται για τη διαιτησία, θα μπορούσε να δοθεί σε σεμινάρια με ξένους, ώστε να ανέβει το επίπεδο. Φταίνε οι Ελληνες διαιτητές γιατί η απόδοσή τους δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Επιμένω, πάντως, ότι είναι οι καλύτεροι όταν δεν ακούνε…”

Για το ποιος είναι ο καλύτερος Ελληνας διαιτητής: “Ο Κύρος Βασσάρας. Οχι ο Σιδηρόπουλος, γιατί είναι ακόμη εν ενεργεία, οπότε δεν μπορούμε να κρίνουμε”.

Για το καλύτερο ματς που έχει σφυρίξει ο ίδιος: “Ηταν το Αμέρικα-Εστουδιάντες για το Κόπα Λιμπερταδόρες στο Μεξικό με 80.000 κόσμο και τελικό αποτέλεσμα 3-3. Είχα δώσει και πέναλτι”.

Για το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει: “Ηταν σε παιχνίδι ΠΑΟΚ-Αρης. Είχε κάνει ένα εγκληματικό τάκλιν ο Γεωργιάδης στον Καράμπελα. Δεν είχα καλό οπτικό πεδίο. Δώσαμε πλάγιο, αλλά ήταν εγκληματικό φάουλ. Δεν με βοήθησε ο βοηθός και ο τέταρτος. Μας το είπε μετά ο παρατηρητής”.

Για την αμοιβή των διαιτητών στην Ελλάδα: “Οι διαιτητές παίρνουν 1540 ευρώ από όσο γνωρίζει. Οσοι κάνουν 15 παιχνίδια, παίρνουν περισσότερα από εκείνους που κάνουν πέντε ή έξι ματς”.

Για τους σταρ που του έκαναν εντύπωση στην καριέρα του: “Αυτός που μου έκανε εντύπωση ήταν ο Μπέκαμ, σε ένα ματς Γκάλαξι-Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς. Εβγαλε τη φανέλα, και έτσι όπως ήταν γεμάτος τατουάζ και άστραψε το γήπεδο από τα φλας. Ενας πραγματικός τζέντλεμαν. Ο Κιν μπορώ να πω ότι ήταν σαν τον Καραγκούνη, είχε το γκρινιάρικο στιλ”.

Για τον τρόπο που έφυγε από την Ελλάδα: “Επειδή έφυγα από την ΕΠΟ σαν αποτυχημένος και δεν με έβαλαν στους πίνακες, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο. Αλλαξε η ΕΠΟ, ενώ ποτέ δεν ήμουν στους τρεις τελευταίους διαιτητές. Γιατί δεν ανακοινώνουν, έστω off the record, τους πίνακες; Οσοι με ξέρουν, δεν είχα ανάγκη ούτε τα 1500 ευρώ ούτε λιγότερα ή περισσότερα”.

Για τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση: “Μου έλεγαν ότι είμαι του Γκαγκάτση. Ανέβηκα τα σκαλιά με τον ίδιο πρόεδρο. Τι να έκανα; Να έμενα στη Γ” εθνική; Δεν είχα σχέσεις και επαφές επί προσωπικού, δεν μπαινόβγαινα στο γραφείο του”.

Για το αν δέχτηκε πρόταση να επιστρέψει στην Ελλάδα: “Δεν δέχτηκα πρόταση να επιστρέψω. Ηθελα να κλείσω την καριέρα μου στην Ελλάδα και έκανα τα χαρτιά μου, αλλά η πόρτα της ΕΠΟ ήταν κλειστή. Μου είπαν ότι δεν έχεις κάνει δήλωση για συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα”.

Για το αν θα έπρεπε να κάνουν δηλώσεις και οι διαιτητές: “Μετά τον αγώνα είμαι υπέρ. Οπως οι προπονητές λένε τα παράπονά τους, να λένε και οι διαιτητές τα δικά τους. Να ξέρει και ο κόσμος το σκεπτικό των διαιτητών μετά από ένα παιχνίδι”.

Για τη χρήση του VAR: “Είμαι κατά του VAR. Φανταστείτε να σταματήσει ο διαιτητής σε πέντε φάσεις για να τις δει. Είναι ένα παιχνίδι λαθών και των δύο ομάδων αλλά και του διαιτητή. Μέτρο δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί μπορείς να πας στο μόνιτορ για οποιαδήποτε φάση. Θα γίνει μια καθημερινότητα και το VAR στον αγώνα. Βλέπουμε τους παίκτες να ζητάνε από τον διαιτητή να πάει να το δει στην κάμερα. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν διαιτητές”.

Για τη σύγκριση ποδοσφαίρου-μπάσκετ σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία: “Είναι πιο δύσκολο το μπάσκετ, γιατί υπάρχουν πολλές σωματικές επαφές”.

Για το αν θα συνέχιζε τη διαιτησία, αν βρισκόταν στη θέση του Τζήλου: “Θα σκεφτόμουν αν αγαπάω αυτό που κάνω και αν αξίζει να συνεχίσω. Θα συνέχιζα. Εγώ ξεκίνησα νωχελικά και δεν περίμενα ότι θα φτάσω στο ψηλότερο σκαλί. Δεν είδα τη διαιτησία ως δημόσιες σχέσεις ούτε για να κάνω περιουσία. Ακόμη και να μην μπορεί να διαιτητεύσει, έχει θέση στην ΚΕΔ ή σε κάποιο άλλο κομμάτι”.

Για την ομάδα που υποστηρίζει και τη θέση που έπαιζε μικρός: “Είμαι Πιερικός. Επαιζε δεξί χαφ-εξτρέμ. Ημουν από τους παίκτες στο τοπικό που ερχόταν και με παρακολουθούσε ο Γιάννης Μαντζουράκης”.

Για το παιχνίδι που πήγε να σφυρίξει και αισθάνθηκε φόβο από την ατμόσφαιρα: “Σε ένα ματς στο Μεξικό στην έδρα της Αμέρικα, μόλις έφτασα στο αεροδρόμιο, με περίμενε η αστυνομία και πέρασα από μια υποανάπτυκτη περιοχή, πραγματικά τρόμαξα…”

Για το πώς ένιωθε όταν έβριζαν τη μητέρα του στο γήπεδο, όπως συμβαίνει με όλους τους διαιτητές: “Στην αρχή με ενοχλούσε, ήθελα να ανέβω στην κερκίδα, αλλά μετά ήταν μπενάκης και βγαινάκης…”

Για τη χρήση της κίτρινης κάρτας: “Η χρήση της κίτρινης κάρτας είναι μειονέκτημα για τον διαιτητή. Στα σεμινάρια έλεγαν ότι είναι έλλειψη προσωπικότητας”.

Για το αν υπήρξε περιστατικό που τον έβρισε παίκτης: “Σε ένα ματς του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη ήταν ο Ανατολάκης. Σφύριξα ένα φάουλ και ακούω από μακριά, ρε μ… τι σφυρίζεις. Του απάντησα ότι μας ακούνε οι κάμερες, πιο σιγά. Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια με την κόκκινη κάρτα στο χέρι. Συμβαίνουν πολλές φορές αυτά στα παιχνίδια”.

Για την αμοιβή του στο MLS: “Είχα συμβόλαιο 100.000 δολάρια και η ομοσπονδία μου είχε και δεύτερο συμβόλαιο στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Δεν είναι πολλά τα χρήματα γιατί είναι και διαφορετικό το κόστος ζωής”.

Για το ποια είναι η ιδανικότερη και ποια η χειρότερη χώρα για να σφυρίζει ένας διαιτητής: “Η καλύτερη χώρα για να διαιτητεύσεις είναι η Αγγλία. Η χειρότερη το… Σαν Μαρίνο. Για να μην πω την Ελλάδα…”


btm