• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Υποχρεωτική δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων» (ηχητικό)
13/03/2019 14:19
«Υποχρεωτική δημοσιοποίηση οικονομικών καταστάσεων» (ηχητικό)

O εκ των Αντιπροέδρων και Διευθυντής του Σχεδίου Κριτηρίων UEFA Νίκος Νικολάου μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για την παρουσίαση του Σχεδίου Αδειοδότησης των Σωματείων για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020.

«Παρουσιάστηκαν στα σωματεία όλες οι αλλαγές στο σχέδιο κριτηρίων που ισχύουν από φέτος και που θα εξετάσουμε την διαδικασία αδειοδότησης και έχουν εξηγήσει όλες τις αλλαγές, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία. Οι βασικές αλλαγές στα κριτήρια, είναι ότι θα υπάρχει υποχρεωτική δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων στην ιστοσελίδα του εκάστοτε σωματείου μέχρι τις 30 του Απρίλη», ανέφερε αρχικά.

Δηλαδή ότι στοιχεία καταθέσει το κάθε σωματείο θα πρέπει να τα παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του;

«Τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις. Για πρώτη φορά γίνεται αυτό και θα γίνει για σκοπούς διαφάνειας, είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις ομοσπονδίες. Έτσι και αλλιώς τα περισσότερα σωματεία είναι πλέον εταιρείες και αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται στις γενικές συνελεύσεις. Επίσης, θα πρέπει να παρουσιάζονται και ξεχωριστά οτιδήποτε ποσά έχουν ξοδευτεί για μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Επίσης, ως Κύπρος έχουμε επιτρεπόμενη ζημιά για 3 χρόνια, από το μηδέν, το έχουμε πάρει στο ένα εκατομμύριο, αφού έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές καταστάσεις των σωματείων μας και το επιτρέπει αυτό».

Πως το εννοείς αυτό;

«Μέσα σε 3 περιόδους δεν πρέπει να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ζημιά τα αποτελέσματα του σωματείου και μετά συνεχίζει η 3ετία. Θα εξετάσουμε τώρα τα αποτελέσματα των σεζόν 2016, 2017 και 2018 και δεν πρέπει ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό γίνεται για να μην ξεφεύγει το κάθε σωματείο από τους προϋπολογισμούς τους και να κάνουν αλόγιστες ζημιές. Είδαμε ότι αυτό το μέτρο που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα, έχουν περιοριστεί οι ζημιές και μπορούμε να πούμε από την παρουσίαση που έγινε σήμερα, 6 από τα σωματεία έχουν παρουσιάσει κέρδος για την σεζόν 2017».

Υπάρχουν σωματεία που έχουν προβλήματα;

«Υπάρχουν ναι. Ένα-δυο σωματεία έχουν προβλήματα. Για να ολοκληρώσω όμως με τις αλλαγές που εφαρμόζονται είναι και οι ιατρικές εξετάσεις. Είναι υποχρεωτικές αυτές οι εξετάσεις για αθλητές πάνω των 12 ετών. Από φέτος εφαρμόζονται και για αθλητές πάνω των 12 ετών. Υπάρχει και μια αναβάθμιση στις ακαδημίες και το σχέδιο ανάπτυξης των σωματείων. Και τέλος από του χρόνου, θα εφαρμόζονται τα κριτήρια UEFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο».

Μέχρι πότε πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους τα σωματεία;

«Οι αιτήσεις είναι μέχρι 2 Απριλίου, τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και των οικονομικών καταστάσεων και όλα τα στοιχεία που ζητούμε. Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα. Τα κριτήρια υποδομής, τα νομικά, τα αθλητικά και τα οικονομικά. Επομένως μέχρι τις 2 Απριλίου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής και οποιεσδήποτε υποχρεώσεις των σωματείων».

Υπάρχουν ομάδες που έχουν πάρει από τώρα τις αιτήσεις τους;

«Δεν έχουμε λάβει ακόμα φακέλους. Συνήθως, τελευταίες μέρες μας υποβάλλουν τους φακέλους τους. Φέτος, συμπίπτει 31 Μαρτίου να είναι Σαββατοκυρίακο, όποτε πάμε στις 2 Απριλίου».

Υπάρχει μείωση στα χρέη των ομάδων;

«Σίγουρα πάμε καλύτερα. Φαίνεται και από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ότι 6 από τα σωματεία μας έχουν πραγματοποιήσει κέρδος, ενώ προηγούμενες χρονιές ήταν μόνο ζημιά. Τα εισοδήματα ανήλθαν στα 60 εκ. ευρώ που είναι πάρα πολύ καλό ποσό, είμαστε 25 σε ολόκληρη την Ευρώπη σε έσοδα. Έχουν βοηθήσει πολύ τα τηλεοπτικά δικαιώματα που είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι των εσόδων. Η συμμετοχή των ομάδων μας στην Ευρώπη κάθε χρόνο, έχει αυξήσει επίσης με την σειρά της τα έσοδα των σωματείων», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Μια άλλη ένδειξη σοβαρή είναι πως οι υποθέσεις στην FIFA για κυπριακά σωματεία πλέον είναι πολύ λίγες, ενώ πριν λίγα χρόνια είμασταν οι πρώτοι σε αριθμό υποθέσεων. Έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτό το κομμάτι το ότι έχουμε εφαρμόσει την μηνιαίο έλεγχο.

Για το VAR, υπάρχει η οικονομική δυνατότητα;

«Είναι ένα θέμα που μελετά η ομοσπονδία, δεν έχουν παρθεί αποφάσεις. Αφού μελετηθεί το όλο σχέδιο VAR, που δεν είναι απλό, θα ανακοινωθεί από την ομοσπονδία, πως και πότε θα εφαρμοστεί. Είναι κάτι που εξετάζεται και το βλέπουμε με καλό μάτι».


btm