• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Έτσι νικήσαμε την Ισπανία»
21/03/2019 13:17
«Έτσι νικήσαμε την Ισπανία»


Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Πανίκος Γεωργίου ο οποίος οδήγησε την Εθνική Κύπρου στην μεγάλη επιτυχία επί της Ισπανίας με 3-2 στιες 5 Σεπτεμβρίου 1998, μίλησε στον
Super Sport fm 104.0 για εκείνη την τεράστια επιτυχία και για τα παιχνίδια που θα δώσει σήμερα η Εθνική μας με το Σαν Μαρίνο και την Κυριακή με το Βέλγιο.

Νωρίτερα ο Σίνισα Γκόγκιτς μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εσάς (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
«Ευχαριστώ τον Σίνισα Γκόγκιτς για τα καλά του λόγια και του λέω κι’ εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά του. Στην αρχή της προπονητικής μου καριέρας στην Εθνική με βοήθησε και όλοι μαζί δουλέψαμε για να πετύχουμε αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα».

Για την ομάδα που έφτασε στην μεγάλη επιτυχία επί της Ισπανίας με εσάς προπονητή;

«Ήταν μια ομάδα που αποτελείτο από ποδοσφαιριστές που εκτός από ταλέντο είχαν πίστη και εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές προσωπικότητες όπως ο Νίκος Παναγιώτου, ο Μάριος Χριστοδούλου, ο Δημήτρης Ιωάννου, ο Μάριος Χαραλάμπους, ο Κώστας Μαλέκος, ο Σπόλιαριτς, ο Γκόγκιτς, ο Μελαναρκίτης και πολλοί άλλοι, ακόμα ένας παίκτης που με εντυπωσίαζε και ήταν παρεξηγημένος ήταν ο Κώστας Κώστα και ήμουν πολύ τυχερός που είχα παίκτες σαν αυτούς. Είχαμε και την βοήθεια ενός εξαίρετου ανθρώπου που ακούει στο όνομα Ντίνος Μιχαηλίδης. Νιώθω τυχερός που δούλεψα με αυτόν τον άνθρωπο και τον ευχαριστώ πολύ».

Γιατί δεν είχαμε συνέχεια;
«Ήμασταν ερασιτέχνες. Έπρεπε να χτίσουμε σε αυτή την επιτυχία. Δεν υπήρχε συνέχεια γιατί δεν υπήρχε η ανάλογη βοήθεια, ήμασταν ερασιτέχνες. Τώρα με την δομή της ΚΟΠ και τα παιδιά που εργάζονται εκεί και κατέχουν το αντικείμενο μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και από ερασιτέχνες να δουλέψουμε επαγγελματικά. Έχουμε τρανά παραδείγματα παικτών που παίζουν στο εξωτερικό. Ο Κάστανος, ο Λαίφης, ο Πιέρος, ο Τζέισον. Πρέπει να δουλέψουν σωστά. Έχουμε ταλέντα. Ο Τζιωνής για παράδειγμα έχει τρομερό μέλλον. Αν κλείσει τα αυτιά του και κάτσει να δουλέψει θα προχωρήσει. Έχουμε τον γιο του μεγάλου Μιλένκο Σπόλιαριτς. Είμαστε φίλοι με τον Νίκο Ανδρονίκου και πάω στις προπονήσεις της Εθνικής ελπίδων εδώ και τρία χρόνια και τους παρακολουθώ. Υπάρχουν τρομεροί ποδοσφαιριστές και πρέπει να πιστέψουμε σε αυτούς. Σε εκείνο το παιχνίδι με την Ισπανία μπήκα στα αποδυτήρια και είδα παίκτες έτοιμους να μπουν στο γήπεδο και να παίξουν το πίστευαν πολύ απέναντι σε παίκτες όπως ο Ραούλ, ο Μοριέντες, ο Ιέρο, ο Κίκο, ο Κανιθάρες και άλλοι. Εμείς είχαμε στον πάγκο τον Μιχάλη Κωνσταντίνου, τον Αγαθοκλέους, τον Ππούνα, τον Θεοδότου».

Μιλήστε μας λίγο για τις μέρες πριν από εκείνο το μεγάλο παιχνίδι με την Ισπανία…
«Ήμασταν την Πέμπτη στο ξενοδοχείο πριν τον αγώνα και με ρώτησαν οι Ισπανοί δημοσιογράφοι να τους πω την 11άδα και τους είπα τους 11 της Ισπανίας. Εγώ παρακολούθησα την τελευταία προπόνηση της Ισπανίας και πίστευα ότι δύσκολα θα πωλούσαμε τομάρι μας. Μου είπαν οι Ισπανοί ότι θα παίξει ο Κίκο αντί ο Μοριέντες και είπα στον Ντίνο Μιχαηλίδη, πως θα περάσει αυτός από το κάστρο της άμυνας μας και να μας βάλει γκολ;»

Μετά τη νίκη ποια ήταν η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια;
«Όταν μπήκα στα αποδυτήρια για να τους μιλήσω, κοίταξα τον Δημήτρη Ιωάννου και του είπα χωριανέ είσαι εντάξει; Του είπα «σήμερα έχεις τον πιο εύκολο ρόλο. Ποιος είναι ο Κίκο;, πιστεύω σε εσένα και τον Μάριο Χαραλάμπους. Θέλω αύριο μετά το παιχνίδι να κυκλοφορήσετε και να σας χειροκροτεί ο κόσμος όλος. Μετά τη νίκη μπήκα στα αποδυτήρια και ο Σπόλιαριτς με αγκάλιασε και μου είπε ότι εμείς σαν μεγάλη Γιουγκοσλαβία ποτέ δεν κερδίσαμε τους Ισπανούς και με την Κύπρο τα καταφέραμε».

Για το σημερινό παιχνίδι με το Σαν Μαρίνο;
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΚΟΠ για την τιμή που θα μας κάνουν να μας βραβεύσουν. Δεν θέλω να τελειώσει ένα παιχνίδι και να πουν ότι αν προσπαθούσαν ακόμα λίγο θα έπαιρναν αποτέλεσμα. Πρέπει να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του προπονητή».

Για το παιχνίδι με το Βέλγιο;
«Τα παιδιά που ήταν στην Εθνική όταν ήμουν εγώ σε 16 αγώνες πέτυχαν 11 νίκες, 4 ήττες και μια ισοπαλία. Το Βέλγιο είναι ,μεγάλη ομάδα όμως παίζει με την Ρωσία σήμερα. Εμείς έχουμε το Σαν Μαρίνο και πρέπει να είμαστε σοβαροί. Πιστεύω ότι με το Βέλγιο η Εθνική μας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια μας θα είναι δύσκολη, είναι νούμερο «1» στον κόσμο αλλά κανείς δεν είναι χαμένος από χέρι. Εύχομαι και απόψε και την Κυπριακή όλη η Κύπρος να διασκεδάζει».


btm