• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Έξι απαντήσεις για τα 20 λεπτά που απομένουν
22/03/2019 19:40

Από το σημείο που διακόπηκε (70ο λεπτό), θα συνεχιστεί το αιώνιο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ,  βάσει της πρωτόδικης απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Super League που έκανε δεκτή την ένσταση που κατέθεσαν οι πράσινοι για αντικανονική διακοπή του αγώνα από το Γερμανό, Μάρκο Φριτζ. Αρκεί βέβαια να μην δικαιωθεί ο Ολυμπιακός, που όπως ενημέρωσε θα προσφύγει στην Εφέσεων της ΕΠΟ…

Στην εκδίκαση της υπόθεσης υπήρξε διαφωνία για την ερμηνεία της παραγράφου 5 (ε) του Άρθρου 15 και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικαστής, αφού άκουσε τις δύο πλευρές, αναρωτήθηκε για το ότι στη συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι ο διαιτητής οφείλει να περιμένει και όχι “έχει το δικαίωμα” να περιμένει μία ώρα και μετά να διακόψει τον αγώνα. Εκεί στηρίχθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού.

Ο δικαστής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, Χριστόφορος Μάρκου, έκρινε ως βάσιμη την ένσταση που κατέθεσαν οι πράσινοι, εντούτοις ο Παναθηναϊκός για τα επεισόδια τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο ύψους 94.500 ευρώ.

Εν ολίγοις, το τριφύλλι τιμωρήθηκε για τα όσα συνέβησαν, όμως γλίτωσε το επιπλέον -3  ενώ θα διεκδικήσει κιόλας στο γήπεδο να ανατρέψει το εις βάρος του 0-1, το οποίο είχε διαμορφωθεί από το 53′ χάρη στο γκολ του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο με κεφαλιά μετά τη σέντρα του Λεονάρντο Κούτρη.

Το Sport24.gr θέτει έξι ερωτήματα και δίνει τις απαντήσεις (όπου ήταν εφικτό), προκειμένου να διευκρινίσει στο αναγνωστικό κοινό το τι ακριβώς ισχύει και τι αναμένεται να συμβεί μετά την πρωτόδικη απόφαση που πάρθηκε.

1. ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;

Ο Ολυμπιακός θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης που πάρθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της Super League και πλέον η υπόθεση πάει σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία και θα πάρει την τελική απόφαση. Αν δικαιωθεί και εκεί ο Παναθηναϊκός, τότε η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος θα ορίσει την ημερομηνία και την ημέρα για τα υπόλοιπα λεπτά του ντέρμπι. Αν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός και ανατραπεί η απόφαση, τότε δεν θα διεξαχθεί το υπόλοιπο της αναμέτρησης και το τριφύλλι θα τιμωρηθεί με τα προβλεπόμενα που ορίζουν οι κανονισμοί. Είθισται πάντως η Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας να συνεδριάζει κάθε Πέμπτη, οπότε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν θα έχουμε πριν περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα…

2. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ;

Παρά το γεγονός ότι είθισται να ορίζεται από την ΚΕΔ η ίδια διαιτητική τριάδα, στην προκειμένη περίπτωση είναι απίθανο να δούμε ξανά τον Μάρκο Φριτζ και τους  συμπατριώτες του βοηθούς στο ΟΑΚΑ. Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα πιθανότατα θα ορίσει άλλους διαιτητές και δεν αποκλείεται να οριστεί ο Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας) που ήταν τέταρτος στο αιώνιο ντέρμπι. Ένας ακόμη λόγος που δεν θα επιστρέψει ο Φριτζ, είναι ότι η απόφαση κάνει λόγο για δικό του λάθος στην επιβολή του κανονισμού για την οριστική διακοπή του αγώνα. Ο Περέιρα έχει τη δυνατότητα βάσει κανονισμού να ορίσει άλλον διαιτητή και αυτό μάλλον θα κάνει.

3. ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ;

Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και θα τις εκτίσει με Άρη και ΟΦΗ, που είναι τα δυο επόμενα εντός έδρας παιχνίδια του. Ως εκ τούτου, με τον Ολυμπιακό μπορεί να υπάρξει κανονικά κόσμος στο γήπεδο, αφού στο άρθρο 21 του ΚΑΠ για μη τέλεση η διακοπή αγώνα αναφέρει ότι αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των δύο ομάδων “συνεχίζεται με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη διακοπή”.

4. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ;

Αν και ο ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο του Παναθηναϊκού να βρεθεί στο ΟΑΚΑ, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι προτίθεται να κάνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία μπορεί να αποφασίσει ότι το υπόλοιπο του ντέρμπι θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο, ώστε να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια. Είναι κάτι πάντως που το σκέφτονται σοβαρά στο τριφύλλι.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι κάτοχοι διαρκείας και όσοι έχουν το απόκομμα του εισιτηρίου τους, θα μπορούν να βρεθούν στο γήπεδο. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για τι θα ισχύσει με όσους δεν είναι κάτοχοι διαρκείας, ούτε έχουν το απόκομμα του εισιτηρίου τους…

5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο ΚΑΠ είναι ξεκάθαρος και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στο δεύτερο τμήμα του διακοπέντα αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και 11 – ή 14 (ή 15) με τις αλλαγές – διαφορετικοί ποδοσφαιριστές από εκείνους που αγωνίστηκαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ποδοσφαιριστές έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, λόγω αποβολής ή συμπλήρωσης κίτρινων καρτών κατά τον ενδιάμεσο χρόνο. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους ποδοσφαιριστές στον διακοπέντα αγώνα εκτίονται κανονικά στους αγώνες που τον ακολουθούν, ακόμη και σε άλλη ομάδα, αν ένας τιμωρηθείς ποδοσφαιριστής πάρει στο μεταξύ μεταγραφή, ενώ στην περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στον διακοπέντα αγώνα, η συνέχιση του αγώνα αυτού δεν προσμετράται για την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε”.

6. ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Στον Ολυμπιακό δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο ΟΑΚΑ και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο από την αστυνομία, ώστε να μην συμβεί το παραμικρό κατά τη μεταφορά των Πειραιωτώ στο γήπεδο, την παραμονή τους στο Στάδιο και την αποχώρησή τους μετά το φινάλε του αγώνα. Θυμίζουμε πως στο 4′ του ντέρμπι είχε γίνει εισβολή οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο και δυο απο αυτούς, που είχαν και καρτελάκια των γηπεδούχων, επιτέθηκαν στον μικρό πάγκο των “ερυθρόλευκων”. Μάλιστα υπήρχε και καταγγελία από τον Ολυμπιακό ακόμη και για… μαχαίρια!


btm