• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Σάρι: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις
16/06/2019 17:50
Σάρι: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

O Μαουρίτσιο Σάρι επιστρέφει στην Ιταλία. Έπειτα από μία σεζόν μακριά από τη χώρα του, κατά την οποία κατάφερε να οδηγήσει την Τσέλσι στην κατάκτηση του Europa League και στην έξοδο στο επόμενο Champions League, αναλαμβάνει τη Γιουβέντους.

Η συμφωνία του Σάρι με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μέχρι το 2022 και πλέον άπαντες περιμένουν η Γιουβέντους κάνει το βήμα παραπάνω στη νέα εποχή που μόλις ξεκίνησε. Το Sport24.gr γράφει για τον 60χρονο προπονητή.

  1. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

Ο Μαουρίτσιο Σάρι γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1959 στη Νάπολη. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε ερασιτεχνικά στην αρχή, αφού η βασική του δουλειά ήταν τραπεζίτης. Εργαζόταν σε τράπεζα στην Τοσκάκη και μέσω του συγκεκριμένου επαγγέλματος είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, η Ζυρίχη και το Λουξεμβούργο. Αυτό το πρωί. Γιατί το βράδυ συνέχιζε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Και από το 1999 κι έπειτα αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την προπονητική.

Όλη του τη ζωή το πρόγραμμα ήταν το ίδιο. Το πρωί δουλειά και το απόγευμα στο γήπεδο. Αρχικά ως παίκτης κι έπειτα ως προπονητής. Πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ως παίκτης αγωνιζόταν σέντερ μπακ. Δεν κατάφερε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, καθώς απέτυχε να περάσει τα δοκιμαστικά σε Τορίνο και Φιορεντίνα. Ταλαιπωρήθηκε κι από αρκετούς τραυματισμούς που τελικά τον οδήγησαν στο να αποχωρήσει από τη δράση και να συνεχίσει ως προπονητής.

  1. Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ SERIE A

Η προπονητική πορεία του Σάρι ξεκίνησε το μακρινό 1990. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο αρχικά, όπως αναφέραμε ήδη. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Στια 1925. Μία χρονιά έμεινε στον πάγκο της συγκεκριμένης ομάδας κι έπειτα αποχώρησε με προορισμό τη Φαλέζε. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρίσκεται στις Καβρίλια και Αντέλα στην 5η κατηγορία της Ιταλίας. Ακόμα δεν είχε αφήσει τη δουλειά του τραπεζικού και για λίγο ακόμα διατήρησε και τις δύο του ιδιότητες. Οι επόμενοι επαγγελματικοί του σταθμοί ήταν η Βαλντέμα και η Τεγολέτο.

Στις αρχές του 2000, ο Σάρι υπογράφει στη Σανσοβίνο. Ομάδα της 5ης κατηγορίας της Ιταλίας. Στην πρώτη του χρονιά κέρδισε την άνοδο στη Serie D κι έμεινε εκεί μέχρι το 2003. Το όνομα του είχε ήδη αρχίσει να ακούγεται έντονα και 2003 υπέγραψε Σανζιβανέσε στη Serie C2. Κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην Serie C1 και το Ιούνιο του 2005 παραιτήθηκε. Είχε έρθει η ώρα για βήμα παραπάνω.

Η ομάδα που τον υπέγραψε στη συνέχεια ήταν η Πεσκάρα στη Serie B. Κατόπιν, πήρε τη θέση του Αντόνιο Κόντε στην Αρέτσο, πουν τελικα επιστρέψει ο Κόντε τον Μάρτιο του 2007. Τότε, οι δύο τους ήταν πρωταγωνιστές στη Serie B και τώρα τους βλέπουμε στο κορυφαίο επίπεδο. Από το 2007 έως το 2012 εργάστηκε κατά σειρά σε Αβελίνο, Ελάς Βερόνα, Περούτζια, Γκροσέτο, Αλεσάντρια και Σορέντο. Είχε καταφέρει ήδη να ακουστεί ως ένας προπονητής που αρέσκεται στο ελκυστικό κι επιθετικό ποδόσφαιρο.

  1. Η ΕΜΠΟΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑΠΟΛΙ

Τον Ιούνιο του 2012, η Έμπολι αποφασίζει να εμπιστευτεί τον Σάρι, σε μία καθοριστική στιγμή για την μετέπειτα πορεία του νέου τεχνικού της Γιουβέντους. Την πρώτη του χρονιά στη Serie B έχασε την άνοδο στα μπαράζ από τη Λιβόρνο, αλλά την επόμενη ανέβηκε απευθείας στη Serie A. Κατάφερε να οδηγήσει την Έμπολι στη μεγάλη κατηγορία έπειτα από 6 χρόνια και την αγωνιστική περίοδο 2014-15 η ομάδα έφτασε στην παραμονή υπό τις οδηγίες του.

Το πιο μεγάλο κεφάλαιο, όμως, ήταν το επόμενο. Η Νάπολι. Το 2015 οι άνθρωποι της ομάδας τερμάτισαν τη συνεργασία τους με τον Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος είχε αποτύχει να τους οδηγήσει στο Champions League και προσέλαβαν τον Σάρι. Ένα δικό τους παιδί. Κι αμέσως δικαιώθηκαν. Την πρώτη του χρονιά οδήγησε τη Νάπολι στη δεύτερη θέση του ιταλικού πρωταθλήματος -πίσω από τη Γιουβέντους- και την επόμενη χρονιά στην 3η θέση, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του κορυφαίου προπονητής της χρονιάς. Τη σεζόν 2017-18, την τελευταία του Σάρι στη Νάπολι, η ομάδα τερμάτισε ξανά 2η. Ο Σάρι δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να την οδηγήσει στον τίτλο, αλλά είχε πετύχει πολλά. Είχε εδραιώσει τη θέση της Νάπολι, τη σεζόν 2015-16 ήταν πρωταθλητές χειμώνα έπειτα από 26 χρόνια και τη σεζόν 2017-18 έσπασαν το ρεκόρ τους με 8 σερί νίκες. Σε μία σεζόν που έπρεπε να φτάσουμε Δεκέμβριο για να ηττηθεί η Νάπολι, η οποία κατόπιν έφτασε το ρεκόρ της στις 10 σερί νίκες!

  1. Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ

Τον Ιούλιο του 2018, ο Μαουρίτσιο Σάρι συμφώνησε με την Τσέλσι, προκειμένου να πάρει τη θέση του Αντόνιο Κόντε. Όπως είχε γίνει κάποτε στη Serie B. Είχε έρθει η ώρα να δουλέψει για πρώτη φορά εκτός Ιταλία κι εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως τα κατάφερε μία χαρά. Στην πρώτη του αποστολή, κατέκτησε το Κομιούνιτι Σιλντ με 2-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι. Σεν έχασε κανένα από τα 12 πρώτα ματς, ωστόσο δεν κατάφερε να παρακολουθήσει από κοντά την κούρσα της Σίτι με την Λίβερπουλ στην Premier League. Παρόλα αυτά η Τσέλσι βγήκε 3η και θα είναι στο επόμενο Champions League.

Κατόπιν, ήρθε το περιστατικό στον τελικό του Κυπέλλου. Το ματς είχε ολοκληρωθεί με 0-0 και ο νικητής ανάμεσα στην Σίτι και την Τσέλσι θα κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Σάρι αποφάσισε να βγάλει τον Αριθαμπαλάγα και να βάλει στο τέρμα τον Καμπαγιέρο, αλλά ο πρώτος δεν δέχτηκε και ο Ιταλός προπονητής μπήκε έξαλλος στον αγωνιστικό χώρο, με τον Ρούντιγκερ να τον κρατά σε απόσταση. Τελικά η Τσέλσι έχασε με 3-4 αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο, με τους πρωταγωνιστές να δηλώνουν πως ήταν παρεξήγηση.

Η πορεία του Σάρι στην Τσέλσι έκλεισε πάντως με εντυπωσιακό τρόπο. Στον τελικό του Europa League η Τσέλσι επικράτησε με το εμφατικό 4-1 της Άρσεναλ κι έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου στο Μπακού. Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο απόγευμα της 16ης Ιουνίου 2019, με τη Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο να γίνεται κι επίσημα ο νέος σταθμός του Σάρι!

  1. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Στη διάρκεια της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Τσέλσι. Και το Sport24.gr απευθύνθηκε στον ρεπόρτερ της Νάπολι σε TuttoNapoli, TodoMercado και της ισπανικής AS, Μίρκο Καλέμε, προκειμένου να καταγράψει περιστατικά της πορείας του Σάρι. Και μεταξύ άλλων ανέφερε:

-Σε κάποια στιγμή ο Ντιέγκο Μαραντόνα του άσκησε κριτική. Ο Σάρι όταν ρωτήθηκε απάντησε ότι “ο Μαραντόνα είναι το ίνδαλμά μου και μπορεί να λέει ο,τι θέλει”. Ο Αργεντινός μόλις το έμαθε, του ζήτησε συγγνώμη.

– Είναι εθισμένος με το κάπνισμα. Είναι από τους πιο μανιώδεις καπνιστές που έχω συναντήσει. Στην Τσέλσι, και στην Αγγλία γενικά, θ’ αναγκαστεί να προσαρμοστεί. Το πιο δύσκολο, απ’ όσο τον ξέρω, είναι να βγάλει τη φόρμα και να φορέσει κοστούμι. Στην Ιταλία ποτέ δεν φόρεσε κοστούμι στον πάγκο.


btm