• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Επιτυχημένο το μέτρο της κάρτας φιλάθλου»
12/07/2019 08:42
«Επιτυχημένο το μέτρο της κάρτας φιλάθλου»

Τη διαφωνία του με το θέμα αναστολής της Κάρτας Φιλάθλου εξέφρασε το πρωί στον Super Sport FM 104.0 ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης ο οποίος κάλεσε τα σωματεία ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΑΕΚ και της Ανόρθωσης.

Αναλυτικά:

«Έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση σε πολλές συνεδρίες στην Βουλή. Ξεκινήσαμε με διαφορετικές απόψεις και μέσα σε μια ανταλλαγή απόψεων και πλαίσια που πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία, καταλήξαμε εκεί που καταλήξαμε. Όντως η θέση είναι ότι η κάρτα φιλάθλου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο αφού δεν είχαμε προβλήματα βίας στα γήπεδα την προηγούμενη χρονιά. Πιστεύω ότι πάνω στις 72 χιλιάδες κάρτες φιλάθλου που έχουν εκδοθεί την επόμενη χρονιά, ελπίζοντας ότι με τη συνέχιση του μέτρου και τις διαβεβαιώσεις, αυτός ο αριθμός αναμένεται ν’ αυξηθεί», ανέφερε αρχικά.

Πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει στα γήπεδα ο κόσμος; «Πρέπει να δούμε γιατί δεν πάμε στα γήπεδα λόγω της κάρτας φιλάθλου. Γιατί μας ενοχλεί τόσο πολύ το γεγονός ότι δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στην Αστυνομία και είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που εμπλακούμε σε επεισόδια; Όταν δίνουμε 50 στοιχεία σε ξενοδοχεία, σε σούπερμαρκετ γιατί μας ενοχλεί;  Μήπως έχουμε αφήσει τους 100, τους 200 φιλάθλους, αυτούς που έχουν λόγω να ανησυχούν για την εφαρμογή του μέτρου και αυτούς που ενδεχομένως κανείς να μη θέλει να επιστρέψουν πίσω στα γήπεδα, να επηρεάζουν κι αυτούς που δεν έχουν λόγο να φοβούνται; Μήπως θα έπρεπε όπως κάποια στιγμή, που αρχικά ήταν η ΑΕΚ που έπεισε τους οπαδούς της και το 99% εξέδωσε κάρτα φιλάθλου; Γιατί οι οπαδοί της ΑΕΚ να σκέφτονται διαφορετικά από τους οπαδούς των άλλων ομάδων; Γιατί η Ανόρθωση, γενναία τοποθετήθηκε, η νέα Διοίκηση της Ανόρθωσης ότι είναι αντίθετη με την αναστολή του μέτρου; Σιγά σιγά, αν τα σωματεία αντιληφθούν ανεξάρτητα από τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν, κατανοήσουν ότι αυτό το μέτρο βοηθά, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να πείσουν τους οπαδούς τους και πιστεύω ότι θα δούμε πίσω στο γήπεδο.

Υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποιήσεις στο μέτρο; «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανε σειρά επαφών με τα σωματεία, τα οποία που έχουν διαφορετικές απόψεις και τις αλλάζουν κατά καιρούς και προσπάθησε το Υπουργείο, κατέθεσε στην Εισαγγελεία ένα νομοσχέδιο που προνοούσε για την έκδοση της κάρτας μέσω των Loyalty, κι αυτό προσπάθησαν οι βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ να το προωθήσουν, και κάναμε μια μεγάλη συζήτηση με όλους τους φορείς, όπου τελικά προέκυψε ότι τα σωματεία, μέσω της ΚΟΠ που τους εκπροσωπούσε, είπαν ότι δεν τους εξυπηρετεί το Loyalty Card για τα δεδομένα που έπρεπε να έχουν».

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι εναντίον του μέτρου; «Στέλνονται και στάλθηκαν πολλές επιστολές από ομάδες, θέλουμε να ακούσουμε σοβαρή δικαιολογία. Όχι του τύπο με το ότι μειώθηκαν τα έσοδα, ή αφού δεν εφαρμόζεται ο νόμος σε άλλους τομείς γιατί να εφαρμόζεται και η κάρτα φιλάθλου. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν για ένα μέτρο, που πέτυχε τον σκοπό του, να σταματήσει. Αν αυτά τα γήπεδα με τα προβλήματα που έχουν, σήμερα φιλοξενούν 2,000 κόσμο, αν την καταργήσουμε την κάρτα φιλάθλου και πάει 5,000 κόσμος, θα έχουμε πιο ασφαλές γήπεδο; Όταν δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση;», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:
«Ο περί βίας στα γήπεδα νόμος, προβλέπει διάφορα θέματα. Όποιος βρεθεί ένοχος σε κάποια θέματα, μπορεί το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή αποκλεισμού. Προβλέπει την εφαρμογή της κάρτας. Προβλέπει για συγκεκριμένη ευκρίνεια στα εσωτερικά κυκλώματα παρακολούθησης. Προβλέπει ταξιθέτηση. Και πολλά άλλα. Το γεγονός της ταξιθέτησης που προβλέπεται από τον νόμο, αυτή δεν εφαρμόζεται. Η λύση είναι η κατάργηση της κάρτα; Πιστεύω πως όχι».

Πρέπει να γίνουν βελτιωτικά έργα στα γήπεδα: «Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που έχει δυο πτυχές. Η μια πτυχή είναι πως η αρχή αδειοδότησης σταδίου να δει το θέμα τις καταλληλότητας και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα διατρέχει κανένας φίλαθλος οποιοδήποτε κίνδυνο. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι πρέπει να σεβαστούν τα σωματεία και να προσφέρουν ανέσεις στον φίλαθλο και ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Ξέρουμε τις καταστάσεις με τα αποχωρητήρια και τις καντίνες. Πρέπει να δώσουμε αξία στα 15 ή στα 20 ευρώ για να μην προτιμάει ο φίλαθλος να προτιμάει τις καφετέριες. Εδώ προκύπτει και το άλλο επιχείρημα. Πόσο έχουν αυξηθεί τα έσοδα των ομάδων από τα φιλικά. Δεν είναι τόσο απλά τα επιχειρήματα, αν τα σωματεία θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η κάρτα θα μείνει, θα πρέπει να απευθυνθούν στους οπαδούς τους με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει η ΑΕΚ».


btm