• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Τώρα θα κρίνουμε, το νέο ΑΠΟΕΛ…
01/08/2019 13:20
Τώρα θα κρίνουμε, το νέο ΑΠΟΕΛ…

Επίδειξη δύναμης επί ενός κατώτερου αντίπαλου, ήταν η εικόνα του επαναληπτικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Σουτζέσκα. Αυτό έκανε η ομάδα του Πάολο Τραμετσάνι. Βασικά ήταν η επαλήθευση της τεράστιας διαφοράς που χωρίζει τις δύο ομάδες. Δεν φάνηκε αυτή η διαφορά στο Μαυροβούνιο, αλλά ήταν εμφανής στο ΓΣΠ.
Προσωπικά, ήταν αναμενόμενη η έκβαση της διπλής αναμέτρησης. Το είχα σημειώσει, όταν απέφυγε τη Σλόβαν, πως στο ΑΠΟΕΛ μπορούσαν να αισθάνονται τυχεροί που αντί τους Σλοβάκους, βρήκαν τους Μαυροβούνιους.
Έχει όμως σημασία, ότι οι πρωταθλητές Κύπρου, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις με δύο νίκες. Μία δύσκολη εκτός και μία πανεύκολη εντός.
Είναι επιτυχία (ανεξαρτήτως αντίπαλου) η πρόκριση. Ειδικά, αν θυμηθούμε τι είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο, τότε όχι μόνο δεν δικαιούμαστε να μειώσουμε αλλά πρέπει να επαινέσουμε την ομάδα του Τραμετσάνι για το θετικότατο ευρωπαϊκό της ξεκίνημα.
Και μιλάμε για δύο νίκες σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, που έστω και σε προκριματικό γύρο, θεωρείται και είναι η κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Μία ομάδα, με
πολλές επιλογές
Το δεύτερο επίσημο αγωνιστικό δείγμα του νέου ΑΠΟΕΛ, ήταν εμφανώς καλύτερο από το πρώτο. Χωρίς όμως να αποτελεί ακόμα ασφαλές κριτήριο. Η ρεαλιστική άποψη είναι αυτή που λέει ότι το σημαντικό τεστ, είναι ο επόμενος γύρος στην Ευρώπη, κόντρα σε μία ομάδα που ίσως να είναι πιο δυνατή και πιο δύσκολη, απ΄όσο πολλοί πιστεύουν.
Η Καραμπάχ, και καλή ομάδα, είναι και μία ιδιαιτερότητα που έχει. Αυτή που την θέλει να είναι σχεδόν Τούρκικη ομάδα, για ότι σημαίνει πλέον στο ποδόσφαιρο.
Τα δύσκολα και τα καθοριστικά, επομένως, αρχίζουν από εδώ και πέρα. Δύσκολα από αγωνιστικής άποψης και καθοριστικά στο οικονομικό μέρος που πάει πακέτο στο φετινό ΑΠΟΕΛ.
Μία πρώτη και αν θέλετε εύκολη διάγνωση για την ομάδα του Τραμετσάνι, την θέλει να διαθέτει πολλές και ποιοτικές επιλογές. Ο Ιταλός, μπορεί να αισθάνεται προνομιούχος προπονητής, με το ποδοσφαιρικό οπλοστάσιο που του παρέδωσαν.
Δική του δουλειά και ευθύνη, είναι να το αξιοποιήσει, κάτι που μεταφράζεται με το να προκριθεί η ομάδα του σε ευρωπαϊκό όμιλο.
Η επίδειξη δύναμης του ρόστερ φάνηκε με τις τρεις αλλαγές που έγιναν σε σύγκριση με τον πρώτο αγώνα και την καλύτερη απόδοση στο γήπεδο.
Οι πολλοί νέοι
και ο Ντε Βινσέντι
Είναι η περίοδος που γίνεται αξιολόγηση των νεοφερμένων ποδοσφαιριστών.
Είχε πέντε νέους στην 11άδα του ο Τραμετσάνι. Ο Μπέλετς, ο Σάβιτς, ο Μάτιτς, ο Μιχαΐλοβιτς και ο Πάβλοβιτς πήραν φανέλα βασικού από τον Ιταλό κόουτς και ο καθένας τους πέρασε από το μικροσκόπιο των φιλάθλων.
Εκείνος που θεωρώ ότι έκανε εξαιρετικό παιχνίδι την Τρίτη το βράδυ ήταν ο Τόμας Ντε Βινσέντι. Όχι γιατί θα αξιολογήσουμε την ποδοσφαιρική του κλάση που είναι δεδομένη, αλλά είδαμε τον Αργεντινό να κάνει μία μεστή εμφάνιση. Να τρέχει πολύ, να είναι πέρα από παραγωγικός, ιδιαίτερα ομαδικός και γενικά άφησε τη γνωστή του επιπολαιότητα και στη θέση της βάζει το στοιχείο του ηγέτη όλης της ομάδας. Βλέπεις τον Ντε Βινσέντι να ζει το παιχνίδι της ομάδας. Να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του και έχοντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, δείχνει ότι μπορεί να είναι η επόμενη ηγετική μορφή (μετά το Νούνο Μοράις) του νέου ΑΠΟΕΛ.
Το 3-5-2 και το
άλλο σύστημα

Γίνεται εδώ και μέρες συζήτηση για το αν σωστά επιμένει στο 3-5-2 ο Τραμετσάνι ή θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Υποκειμενική, οποιαδήποτε άποψη αλλά για χάρη συζήτησης, γράφω και τη δική μου , αλλά πάντα με επιφύλαξη, αφού τα συστήματα είναι δουλειά των προπονητών και δη αυτών που κατέχουν τα ανάλογα διπλώματα.
Το 3-5-2 φαίνεται όμως να είναι το πλέον προσφιλές για τον Τραμετσάνι. Ζητούμενο για μένα, είναι να μπορεί αυτό το σύστημα ή όποιο άλλο εφαρμόσει, να είναι αυτό που θα αξιοποιήσει ιδανικά το ρόστερ.
Για να πάρετε μία γεύση, ενός άλλου συστήματος που σαφώς και μπορεί να παίξει ( αν βέβαια το θέλει) ο Ιταλός προπονητής γράφω το εξής. Σκεφθείτε π.χ το ΑΠΟΕΛ να πάει στο 4-3-3 με τον Μπέλετς ή το Βάτερμαν στα δοκάρια, αριστερά στην άμυνα τον Ιωάννου, δεξιά τον Μιχαΐλοβιτς και δύο στόπερ τους Βούρο (δεν βγαίνει με τίποτε), Σάβιτς ή Λαφράνς. Στη μεσαία γραμμή, οι Άλεφ, Σόουζα ή Μάτιτς και Ντε Βινσέντι, με το Γιάκολις δεξιά στην επίθεση, τον Τάμαρι αριστερά και σέντερ φορ τον Πάβλοβιτς.

Μιχάλης Παπαγεωργίου

 


btm