• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Νίκου Παναγιώτου στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
11/09/2019 09:45
Η συνέντευξη του Νίκου Παναγιώτου στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Ο προπονητής του Ερμή Νίκος Παναγιώτου βρέθηκε στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 και στο πλαίσιο της εκπομπής «Άκου τι λέει» είχε μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική συζήτηση με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου. Μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, τον Ερμή, την Ανόρθωση με την οποία συμφώνησε δύο φορές αλλά δεν κάθισε στον πάγκο της, για το ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια, τον Σωφρόνη, τον Ιωάννη Κωστή και για πολλά άλλα.

Τι γίνεται εκεί στον Ερμή; «Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα με στόχο την άνοδο και φαίνεται ότι θα είναι ένα πρωτάθλημα με πολλούς επίδοξους μνηστήρες για να βρεθούν στην α΄ κατηγορία. Πιστεύω ότι οι επιλογές που κάναμε θα μας ανεβάσουν στην α΄ κατηγορία».

Άρχισε από το μηδέν το χτίσιμο της νέας ομάδας; «Έμεινε μόνο ο Ηλίας Γεωργίου και Κίκε Μπουλά».

Πως κατάφερες να πείσεις τον Μπουλά ο οποίος δεν είναι παίκτης για την β΄ κατηγορία; «Είχαμε μια επαφή τρεις εβδομάδες, μεσολάβησε και ο πρόεδρος στο οικονομικό. Τον ήθελα πολύ στην ομάδα. Ήξερα τι μπορούσε να προσφέρει. Ο Ερμής μπορεί να βγάλει λεφτά από τον Μπουλά αλλά και γι΄ αυτόν ο Ερμής θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι».

Για το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας: «Το πρωτάθλημα της β΄ κατηγορίας είναι πιο δύσκολο από την πρώτη κατηγορία. Δεν γνωρίζουμε τι παγίδες κρύβει το νέο πρωτάθλημα και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγεται. Χρειάζεται υπομονή. Περιμένω αναμετρήσεις όχι με ποιότητα αλλά με στόχο το αποτέλεσμα».

«ΣΥΜΦΩΝΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ, ΑΛΛΑ…»

Πόσο το σκέφτηκες όταν σου είπε ο Λούκας να επιστρέψεις στον Ερμή; «Πρέπει να έχεις γερή κράση για να μπορέσεις να αντέξεις την πίεση από τον Λούκα. Η πρόταση ήρθε τέλη Απριλίου. Ήμουν κοντά στην Ανόρθωση, έδωσα και τα χέρια αλλά τελικά δεν πήγα. Μου είπε ο πρόεδρος αν έχω πρόταση από α΄ κατηγορία να πάω και αν δεν έχω ότι η πόρτα είναι ανοικτή. Συμφωνήσαμε σε δέκα λεπτά και προχωρήσαμε».

Συμφώνησες με την Ανόρθωση; «Είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Είπαμε ότι αρχίζουμε την Δευτέρα αλλά στο τέλος σεβάστηκαν τα προβλήματα της ομάδας και δεν ήθελα να δημιουργήσω περισσότερα. Δεν ήταν στόχος μου τα λεφτά, ήθελα να δουλέψω στην Ανόρθωση, την ομάδα της καρδιάς μου. Θα έρθει κάποτε αυτή την στιγμή. Ήταν δύο φορές που συμφωνήσαμε και Νοέμβριο και Φεβρουάριο».

Πως βρήκες τα πράγματα στον Ερμή; «Ήταν μια περίοδος δύσκολη για τον πρόεδρο. Μετά τον χαμό του πατέρα του κάπου άφησε την ομάδα. Η περσινή χρονιά έφερε άσχημα αποτελέσματα και ήρθε και ο υποβιβασμός ουσιαστικά από τον Ιανουάριο. Τώρα αρχίσαμε σχεδόν από το μηδέν. Ήταν δική μου εισήγηση αυτή, να αρχίσουμε από το μηδέν και περάσαμε τέσσερις δύσκολους μήνες μέχρι να χτίσουμε την ομάδα. Βρήκαμε αρκετά εμπόδια στο παζάρι αλλά με την συνεργασία με τον πρόεδρο τα καταφέραμε. Με εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος και έφερα τους ποδοσφαιριστές που ήθελα. Φτιάξε μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει για να επιστρέψει στην  α΄ κατηγορία».

Για τον Σωφρόνη Αυγουστή: «Ο Σωφρόνης έδειξε έργο. Δεν είναι εύκολο να αναλάβεις μια ομάδα όπως ο Απόλλωνας που σε κάθε παιχνίδι κρίνεσαι αλλά με τα αποτελέσματα του τα κατάφερε. Του εύχομαι να επιστρέψει γρήγορα στους πάγκους».

Για το Νικόδημο Παπαβασιλείου: «Ο Νικόδημος πήρε το ρίσκο και πήγε στο εξωτερικό. Κατάφερε να έχει ένα μάνατζερ για να τον βγάλει εκτός συνόρων, πήγε στην Σλόβαν και ρίσκαρε να επιστρέψει στην β΄ κατηγορία στην Ελλάδα. Με το έργο του ανταμείφθηκε. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έκανε καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στην Αγγλία».

Για το ότι κάποιοι προπονητές συνδέονται με συγκεκριμένες ομάδες και δεν μπορούν να δουλέψουν αλλού όπως ο Κώστας Καϊάφας: «Η Ομόνοια αν δεν είχε εκείνο τον αποκλεισμό με τα λάθη του Ρουμάνου σήμερα ο Καϊάφας ίσως να ήταν ακόμα στην Ομόνοια».


«Αυτοί μπορούν να σπάσουν το μονοπώλιο του ΑΠΟΕΛ…»

Για το νέο πρωτάθλημα της α΄ κατηγορίας: «Το ΑΠΟΕΛ είναι το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα λόγω και της ενίσχυσης την καλοκαιρινή περίοδο. Ανόρθωση και Ομόνοια διανύουν βίους παράλληλους. Περιμένει ο κόσμος των δύο ομάδων το κάτι παραπάνω. Αυτό το κάτι παραπάνω είναι ένας τίτλος. Αυτές οι δύο ομάδες μπορούν να σπάσουν κάποια στιγμή το μονοπώλιο του ΑΠΟΕΛ λόγω DNA. Για την Ομόνοια θα αποτελέσουν κριτήριο τα επόμενα δύο παιχνίδια με ΑΕΚ και Απόλλωνα. Αν πάρει δύο ή τρεις βαθμούς τότε θα πάει για μεγάλα πράγματα. Είναι σημαντικό που η Ομόνοια βρήκε και έναν τερματοφύλακα όπως ο Ουζόχο ο οποίος προσδίδει ηρεμία. Στην Ανόρθωση επιτέλους ήρθε η επιστροφή του Τιμούρ για την οποία γίνεται λόγος από το 2008. Χρειάζεται υπομονή. Είναι μια ομάδα χτισμένη όπως την θέλει ο προπονητής, μια ομάδα που δύσκολα θα δέχεται γκολ και αν βρει το εύκολο γκολ τότε θα έρθουν οι καλές μέρες».

Δεν φοβίζει τον Τιμούρ το ότι η Ανόρθωση έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 2008 και το λέει συνεχώς ότι θέλει τίτλους: «Επειδή έζησα μεταβατική περίοδο στην Ανόρθωση το 1989, να σας πω ότι ήρθε ο Ιορντανέσκου και μας είπε ότι πάμε για πρωτάθλημα. Έφυγε από τα αποδυτήρια και επέστρεψε μετά από λίγο και μας είπε ότι «θα γελάτε επειδή ήρθε ένας Ρουμάνος και σας έβαλε πίεση αλλά μόνο όσοι αντέχουν θα μείνουν μαζί μου, οι υπόλοιποι θα φύγουν». Ο Τιμούρ δεν το φοβάται αυτό».

Μίλησες για τον Ουζόχο, υπάρχουν και άλλοι καλοί τερματοφύλακες: «Είπα ότι ο Ουζόχο προσδίδει ηρεμία κάτω από τα δοκάρια της Ομόνοιας, Ο Μπέλετς είναι μεγάλο όνομα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να φτάσει το ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ο Λόρια είναι μεγάλος τερματοφύλακας και μπορεί να κάνει την διαφορά στην Ανόρθωση, ο Βοζίνια μας συνήθισε σε υψηλές πτήσεις, ο Τόνιο στην ΑΕΚ είναι σταθερή αξία, ο Απόλλωνας πήγε σε μια σίγουρη λύση με τον Μολ που πιστεύω ότι δεν έχει το εκτόπισμα του Βάλε».

Για τον Λόρια ο οποίος είναι ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης: «Ο Λόρια είναι η αδυναμία μου, είναι ένας ισορροπημένος τερματοφύλακας και είναι σημαντικό που θα είναι κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης».

Για τον Κωνσταντίνο Παναγή: «Ο Κωνσταντίνος Παναγή έχει πολύ καλά προσόντα αλλά ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίοι αυτοί οι τραυματισμοί ή αν είναι θέμα προπόνησης».

Μπορεί ο Μπέλετς να αντέξει την πίεση από τον Βάτερμαν; «Ναι μπορεί. Είναι τερματοφύλακας που έχει τρέλα και θα τα καταφέρει».

Ο Νίκος Παναγιώτου αν έπαιζε σήμερα θα μπορούσε να συναγωνιστεί όλους αυτούς τους τερματοφύλακες;
«Αν στην εποχή μου είχα τι ανέσεις και τον τρόπο δουλειάς των τερματοφυλάκων σήμερα να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έμενα στην Κύπρο, θα έπαιζα σε μεγάλα πρωταθλήματα. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω αλλά είχα τα προσόντα»

Για τον Λέζιακς της Ομόνοιας: «Θυμάμαι τον Λέζιακς της Ομόνοιας από τα παιχνίδια που έπαιξε ο Ερμής με την Γιανγκ Μποις. Όταν τον πήρε ο Λάρκου, τον πήρα και τους έδωσα συγχαρητήρια. Πιστεύω ότι θα είναι η αποκάλυψη του πρωταθλήματος».

«Ο ΤΑΜΑΡΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΕΛ»

Ο Νίκος Παναγιώτου μίλησε και για το «φαινόμενο» Μούσα Τάμαρι: «Είναι ότι καλύτερο έχουμε στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Μπράβο στο σκάουτινγκ του ΑΠΟΕΛ που δεν δίστασε να φέρει έναν παίκτη από μια ομάδα που για εμάς ήταν πολύ άγνωστη ποδοσφαιρικά. Το σκάουτινγκ σε αυτό το κομμάτι δούλεψε πολύ. Ήρθε ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να φέρει πολλά εκατομμύρια στο ΑΠΟΕΛ. Αν κάνει και καλά παιχνίδια και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τότε θα τρίβουν τα χέρια τους στο ΑΠΟΕΛ».


Η… ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ

Δεν θα μπορούσε να μην πέσει κουβέντα και για τον Ιωάννη Κωστή ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα των τελευταίων ημερών.
«Το 2007 σταμάτησα το ποδόσφαιρο και ανέλαβα τις Ακαδημίες της Ανόρθωσης. Ο Κωστή ήταν στις Ακαδημίες της Ανόρθωσης. Τον φέραμε από το Λιοπέτρι. Κάναμε ένα γκρουπ με παιδιά που ξεχώριζαν και είχαν προοπτική. Ο Ιωάννης Κωστή ήταν σε αυτά τα παιδιά. Όταν φύγαμε από την Ακαδημία το 2010 έφυγε και ο Κωστή. Ο φίλος μου ο Τσούκκας τον άρπαξε και τον πήγε στις Ακαδημίες της Νέας Σαλαμίνας στο Αυγόρου. Ήταν όνειρο ζωής του μακαριστού του πατέρα του να τον δει να παίζει μπάλα. Εξελίχθηκε στη Νέα Σαλαμίνα. Βλέπω έναν ποδοσφαιριστή έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Είναι ώριμος στο παιχνίδι του, έχει πολύ καλά τρεξίματα. Ένα προτέρημα που είχε από μικρός, δεν του άρεσε να χάνει. Στα 19 του βγάζει τον τσαμπουκά. Την ποιότητα την έχει και δικαίως χτυπά πόρτες μεγάλων ομάδων. Η φετινή χρονιά θα είναι ορόσημο γι’ αυτόν».

Ποια είναι η θέση του; «Μπορεί να παίξει box to box, περισσότερο σαν 8άρι επειδή έχει τρεξίματα και ωριμότητα στο παιχνίδι του. Δοκιμάζει και το πόδι του από μακριά και μπορεί να παίξει καλά την θέση του 8αριού».

Για τον Μιχάλη Ιωάννου: «Μου αρέσει σαν ποδοσφαιριστής. Δεν τον ήξερα, πέρσι τον είδα. Μου μίλησε γι’ αυτόν ο γιος μου ο Κυριάκος. Μου είπε ότι υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που θα γράψει ιστορία. Είναι προικισμένος ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει καριέρα όχι μόνο στην Ανόρθωση αλλά και εκτός Κύπρου».

Για τον Ιωάννη Πίττα: «Του έκανε πολύ καλό η σεζόν στην ΕΝΠ. Κέρδισε την εκτίμηση του Κύπριου φίλαθλου και τώρα είναι και αυτός στο σταυροδρόμι της καταξίωσης σε μια ομάδα που έχει απαιτήσεις».

Για τον Ματία Σπόλιαριτς:
«Έχει την ικανότητα να ηρεμεί το παιχνίδι. Μπορεί να βάλει γκολ από οποιαδήποτε στατική φάση. Αν καταφέρει να γίνει λίγο Μιλένκο στον σωματότυπο τότε θα κάνει μεγάλα πράγματα. Είναι πιο σοφτ παίκτης από τον πατέρα του, δεν έχει τα πατήματα του Μιλένκο αλλά μπορεί να βελτιωθεί».

Για τον Νικόλα Ιωάννου: «Δεν είναι τυχαίο που την ψήφισαν καλύτερο Κύπριο ποδοσφαιριστή οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές την προηγούμενη χρονιά. Ο Νικόλας Ιωάννου είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Πριν κάποιους μήνες είπα ότι έχει αυτά που είχε ο πατέρας του αλλά δεν έβλεπε εκείνες τις επελάσεις που είχε ο Δημήτρης Ιωάννου οι περισσότερες από τις οποίες είχαν επιτυχία. Πέντε μήνες μετά με διέψευσε ο Νικόλας».

Για την Εθνική ομάδα: «Με βάση τον πήχη που ανεβάζουν οι ομάδες μας, θέλαμε και μια διάκριση σε επίπεδο Εθνικής. Αυτό το βήμα δεν το κάναμε. Έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα στο κομμάτι απόδοση και πολλές και συνεχόμενες τακτικές αλλαγές και δη προσώπων. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρόστερ, αν είναι να έρθουν και νεαροί, να θυσιαστούν 1-2 διοργανώσεις και στην συνέχεια όταν ωριμάσει το πράγμα να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη».


btm