• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Ανδρέα Μουσκάλλη στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
17/09/2019 21:06
Η συνέντευξη του Ανδρέα Μουσκάλλη στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης φιλοξενήθηκε στα στούντιο του Super Sort fm 104.0 και στο πλαίσιο της εκπομπής «Άκου τι λέει» είχε μια όμορφη ποδοσφαιρική κουβέντα με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου.


Η γενικότερη άποψη για το ποδόσφαιρο; «Αναπνέω ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο με κέρδισε. Λέω σε πολλούς πως θα ζούσαμε χωρίς το ποδόσφαιρο, ποια σημασία θα είχε η ζωή μας. Μιλώ για το ποδόσφαιρο σαν κοινωνικό αγαθό, σαν αγωγή της ψυχής. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Είμαι φανατικός του ποδοσφαίρου στην αγνή του μορφή. Το ποδόσφαιρο είναι αγνό πέραν από κάποια ασήμαντα αρνητικά που συμβαίνουν. To εκπαιδευτικό σύστημα μας δίνει μόνο γνώσεις. Το ποδόσφαιρο αναπτύσσει το σώμα το μυαλό και την ψυχή».

**«Βάσει ευρωπαϊκών στατιστικών από όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο μόνο το 3% θα καταφέρει να παίξει. Αλλά δεν είναι μόνο να παίξουν , καλλιεργούνται μέσα από το ποδόσφαιρο».

Υπάρχει σήμερα αυτή η αγνότητα; «Η αγνότητα των παλιών χρόνων δεν υπάρχει. Με την παγκοσμιοποίηση όπου τα σύνορα κατέρρευσαν και επήλθε μια παγκόσμια πρακτική επηρέασε και το ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι παίκτες είναι από άλλες χώρες, το τοπικό στοιχείο λείπει. Δεν σημαίνει ότι οι ξένοι δεν το καλλιεργούν το ποδόσφαιρο αλλά περισσότερο είναι η δουλειά και τα χρήματα. Πολλοί λένε για τους Κύπριους. Ναι πρέπει να παίζουν αλλά μπορούν να βελτιωθούν παίζοντας με καλύτερους ξένους ποδοσφαιριστές».

Από το 2004 και μετά δεν δουλέψατε ξανά σαν προπονητής, πιστεύετε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στους ρυθμούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου αν σας γινόταν μια πρόταση; «Οπωσδήποτε μπορώ. Το ποδόσφαιρο είναι ιδέες, αγάπη και μια καθημερινή εφεύρεση προπονητικών μεθόδων σε όλους τους τομείς. Εγώ λέω ότι το 10% μόνο είναι τεχνική-τακτική. Το πνευματικό-ψυχολογικό κομμάτι είναι το 90%. Σε αυτό το κομμάτι διακρίθηκε γιατί συνέδεα το ποδόσφαιρο με την κοινωνία. Δεν το θεωρούσα τεχνοκρατικό κομμάτι αλλά ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Θεωρώ ότι θα ήταν πιο εύκολο για μένα τώρα έχοντας την εμπειρία, τις έρευνες, την αγάπη και την πίστη στο ποδόσφαιρο. Τότε βασανιζόμασταν, τα κάναμε όλα οι προπονητές. Τώρα ένα επιτελείο έχει δέκα άτομα. Είναι βοηθητικοί και χρειάζονται. Εσείς δουλεύαμε κάνοντας όλες αυτές τις δουλειές. Ο Κλοπ είναι λιγότερο τακτικός προπονητής και έχει τεράστια προσφορά στον ψυχολογικό-παιδαγωγικό τομέα».

Γιατί η Εθνική δεν έχει επιτυχίες την στιγμή που οι ομάδες μας έκαναν τόσα πολλά στην Ευρώπη; «Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες ήρθαν από τις ομάδες μας, περισσότερο με ξένους ποδοσφαιριστές. Στον οικονομικό τομέα μπήκαν οι επενδυτές και έρχονται καλοί ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και οι Κύπριοι είναι περιορισμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που αδυνατεί η Εθνική να φέρει καλά αποτελέσματα. Αφού δεν παίζουν στις ομάδες τους. Οι παίκτες από το εξωτερικό βοηθούν. Είναι ο Πιέρος, ο Λάιφης, ο Γεωργίου, ο Κάστανος και άλλοι. Φέρνουν και την κουλτούρα και όσο περισσότεροι παίζουν στο εξωτερικό θα είναι καλύτερα. Περνά μεταβατικό στάδιο η Εθνική. Έχει καλούς ποδοσφαιριστές και θα βρει τον δρόμο της. Πρέπει να πιστεύουν στη νίκη, όλα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο. Με ικανοποιεί να παίζουμε με την Γερμανία και την Βραζιλία και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Επαγγελματίες αυτοί, επαγγελματίες κι εμείς. Από την στιγμή που δουλεύουμε επί ίσοις όροις με τους ξένους πρέπει να τους ανταγωνιζόμαστε και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».


**«Το ΑΠΟΕΛ έχει δυνατή διοίκηση. Σημαδεύω τις ομάδες που έχουν δυνατές διοικήσεις και οργάνωση. Και η ΑΕΚ το ίδιο».

 

Για εκείνη την ήττα σαν προπονητής της Ομόνοιας με 5-1 από την Αλκή: «Παίζαμε στο ΓΣΠ και χάσαμε 5-1 από την Αλκή. Χάσαμε πέναλτι και μ αντεπιθέσεις η Αλκή μας νίκησε με προπονητή τον Ντουμιτρέσκου. Ήταν μια βαριά ήττα, ήταν πατατράκ. Το θυμάμαι πολύ καλά. Ήταν  άσχημη εμπειρία στην καριέρα μου. Πήγα σε μια εκπομπή τότε και είπα ότι το ποτήρι με το δηλητήριο το ήπιαμε και του ρίχνουμε και σπάζει. Από εκείνη την ημέρα πήγαμε μέχρι το τέλος κυνηγώντας με το ΑΠΟΕΛ και χάσαμε το πρωτάθλημα με έναν βαθμό. Παίζαμε ένα παιχνίδι στη Λεμεσό και μας αδίκησε η διαιτησία. Ένας αμυντικός της ΑΕΛ κράτησε τον Ράουφμαν και δεν δόθηκε κάτι. Αν παίρναμε το πρωτάθλημα θα ήταν ένα θαύμα. Μετά πήγαμε και νικήσαμε την Ανόρθωση».

Η άποψη σας για την Πάφο: «Την είδα και με τη Νέα Σαλαμίνα και με τον Απόλλωνα. Είναι πολύ καλή ομάδα, έκανε καλές μεταγραφές. Της λείπει η φυσική κατάσταση και εξηγείται αυτό γιατί άργησαν οι ποδοσφαιριστές να έρθουν. Θα έχει πρωταγωνιστική πορεία αν ομαδοποιηθεί και ξεπεράσει το πρόβλημα της φυσικής κατάστασης, είναι σπουδαία ομάδα. Δεν θα χάνει εύκολα αυτή η ομάδα».

Για το Κύπελλο σαν προπονητής του Απόλλωνα εναντίον της Νέας Σαλαμίνας και να το χάρηκε όπως έπρεπε (ερώτημα ακροατή): «Το είπα ξανά. Είμαι επαγγελματίας. Είμαι αδιάφθορος. Δεν μπορείς να είσαι σε μια ομάδα και ταυτόχρονα να σκέφτεται την άλλη ομάδα. Η Νέα Σαλαμίνα ήταν το πρώτο μου σχολείο, η πρώτη ομάδα που δούλεψα. Όταν είμαι σε μια ομάδα τα είδα όλα. Ένιωσα χαρά όταν κέρδισα το Κύπελλο και τους το λέω και στο σωματείο και σε όλους τους φίλους. Τους είπα ότι παρακαλώ η Νέα Σαλαμίνα να κερδίζει πάντα στο πρωτάθλημα εκτός από τα δύο παιχνίδια με την ομάδα που προπονώ εγώ. Ήθελα να πάρει το Κύπελλο ο Απόλλωνας. Έβρεχε και καθοδηγούσα τους παίκτες. Το σακάκι μου ξέβαψε αλλά ήμουν στην γραμμή και έδινα οδηγίες».

Ήταν γκολ εκείνο του Πάμπη Ανδρέου σε εκείνον τον τελικό: «Θεωρώ ότι σήκωσε την σημαία πιο γρήγορα ο βοηθός».

Γιατί δεν αναλάβατε ποτέ την Εθνική; «Μια φορά το έκανα να στείλω αίτηση για την Εθνική (τότε γινόταν με αιτήσεις). Θεωρώ ότι δεν ενέπνεα την ηγεσία της ΚΟΠ γιατί είμαι τίμιος, ειλικρινείς και λέω πάντα την αλήθεια. Επίσης ήταν γιατί ήμουν αριστερών πεποιθήσεων. Δούλεψα σε 8 ομάδες, σε έξι δεξιές και σε δύο αριστερές. Έπρεπε να δουν πως συμπεριφέρθηκα στον Εθνικό, στο ΑΠΟΕΛ, στον Απόλλωνα και στην ΑΕΚ. Έκανα λάθος που έκανα αίτηση για την Εθνική».

Για την πορεία του στη Νέα Σαλαμίνα: «Σαν παίκτης και σαν προπονητής στη Νέα Σαλαμίνα έκανε 25 χρόνια. To 1986 ορκίστηκαν να πάρω έναν τίτλο με τη Νέα Σαλαμίνα και το 1990 το έκανα. Ενώσαμε με τον πρόεδρο τις φιλοδοξίες μας και τα καταφέραμε. Ο Διόφαντος ήταν εξαιρετικός πρόεδρος, παράγοντας. 25 ώρες την ημέρα μιλούσαμε για την ομάδα».

Για τη νέα Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια: «Η Ανόρθωση θα έχει πρωταγωνιστική πορεία. Μιλάμε τακτικά με τον Τιμούρ, ξέρει τη νοοτροπία του Κυπριακού λάου, ξέρει να φτιάχνει ομάδες. Θα είναι στους πρώτους τρεις η Ανόρθωση. Είπα ότι ο Κατσαράβα θα δινόταν σε άλλη ομάδα αλλά έμεινε. Χρηματιστηριακά είναι ο δεύτερος σε αξία. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Να ξεχάσουν το συμβόλαιο. Είπα και στον Τιμούρ να κάνει τον Ράγιος να νιώσει χρήσιμος,  ένιωθε άσχημα ο Ράγιος και τον έκανε να νιώσει καλά, τον έκανε σημαντικό. Ο Τιμούρ σέβεται και τον αγαπώ».

Για τον Σάββα Πουρσαϊτίδη και τη Νέα Σαλαμίνα: «Ο Πουρσαιτίδης έδειξες τι αρετές του όταν η Νέα Σαλαμίνα κινδύνευε. Με την ηρεμία του, τις καλές μεταγραφές και την σχέση του με τους παίκτες βοήθησε την ομάδα. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Φέτος η Νέα Σαλαμίνα θα είναι καλύτερη από την περσινή. Τείνω να συμφωνήσω με τον Πουρσαϊτίδη. Είδα τεράστιες επιθετικές δυνατότητες από την ομάδα. Αμυντικά έχει κάποιο θέμα. Ο Γκολομπάρτ πωλήθηκε και ο Φουστάρ θα κάνει εγχείρηση. Θα βρει τη λύση ο Πουρσαϊτίδης»,

Για τον Σωφρόνη Αυγουστή: «Απέδειξε ο Σωφρόνης ότι είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Δεν το λέω εγώ, τα άνετα αποτελέσματα. Έκανε μια ομάδα ευρωπαϊκή που άρεσε σε όλους εντός και εκτός Κύπρου. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Έπαιζε επιθετικά και έβαζε πίεση στον αντίπαλο. Στην Ευρώπη έπαιζε καλύτερα παρά στην Κύπρο. Μπράβο του και μπράβο και στον Απόλλωνα που του έδωσε την ευκαιρία. Που τον έδιωξαν δεν συμφώνησα, ειδικά σε εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή πριν αρχίσει το πρωτάθλημα».

Η άποψη σας για τον Πάολο Τραμετσάνι: «Δεν μπορεί από το ένα παιχνίδι στο ΑΠΟΕΛ να κάνει 7-8 αλλαγές. Δεν ήξερε καλά το ΑΠΟΕΛ, ή την ιστορία του λη την κουλτούρα του. Το ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσε να παίξει με αντεπιθέσεις. Το ΑΠΟΕΛ σε έλιωνε στο γήπεδο. Για εμένα δεν είναι καλός προπονητής ο Τραμετσάνι».

Γιατί έφυγε ο κόσμος από τα γήπεδα; «Τα τηλεοπτικά παιχνίδια, η κατάσταση των γηπέδων , η προκατάληψη και τελευταίο η μη συμμετοχή Κύπριων έδιωξαν τον κόσμο από τα γήπεδα. Δεν βάζω την κάρτα φιλάθλου. Αν συνεχίσει η Ομόνοια όπως πάει θα αυξάνεται συνεχώς ο κόσμος της».

Για την φετινή Ομόνοια: «Έγινε και από το Νεόφυτο Λάρου και από την διοίκηση μια καλή δουλειά. Αυτό πιστεύω όσον αφορά τους παίκτες. Πήραν καλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Σε ανταγωνιστικά παιχνίδια θα είναι καλύτερη. Την είδα με την ΑΕΚ και δεν μου άρεσε που στο δεύτερο ημίχρονο κλείστηκε στο αμυντικό της τρίτο. Η Ομόνοια δεν είναι για τέτοιες άμυνες. Θα μπορούσε να παίξει διαφορετικά και να διατηρήσει το σκορ και να κερδίσει. Τα τελευταία 10 λεπτά είναι τα λεπτά του προπονητή. Ο προπονητής είτε κερδίζει, είτε χάνει. Ο προπονητής πρέπει να προβλέπει, να έχει ένστικτο».

Για την Ανόρθωση πήρατε ξεκάθαρη θέση ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει, για την Ομόνοια; «Όπως και η Ανόρθωση θα πρωταγωνιστήσει και η Ομόνοια. Μαζί με την Ανόρθωση θα ομορφύνουν το πρωτάθλημα. Θα είναι ομάδες που θα αντέξουν στον χρόνο. Η Ανόρθωση θα είναι πιο ανθεκτική, η Ομόνοια θα είναι πιο ποιοτική. Πέραν του ταλέντου πρέπει να βάλει και δύναμη η Ομόνοια».

Για την διαιτησία του Γιώργου Νικολάου στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ομόνοια; «Φάνηκε άτυχος, δεν του καταλογίζω οτιδήποτε. Δεν  μπορώ να πιστέψω ότι ήταν. Στο 90+5 είχε μια αμφιβολία όσον αφορά το πέναλτι. Ήταν πέναλτι. Ένας έμπειρος διαιτητής, αφού έδωσε δύο πέναλτι πριν το δίνεις και τελειώνει».

Η άποψη σας για το VAR; «Μου άρεσε που το είδα την Ευρώπη. Η καθυστέρηση βλάπτει το ποδόσφαιρο όμως απονέμεται δικαιοσύνη. Διάβασα και κάτι για την Ελλάδα αλλά θα μάθουν. Αν χρησιμοποιηθεί σε μερικές φάσεις το θεωρώ θετικό».

Συμφωνείτε με την άποψη ότι το ΑΠΟΕΛ είναι και φέτος το πρώτο φαβορί; «Οπωσδήποτε είναι το φαβορί. Έχει μια υπεροπλία σε όλο το ρόστερ. Έχει πολλούς και καλούς παίκτες. Το ΑΠΟΕΛ κερδίζει και μονομαχίες. Το ποδόσφαιρο είναι και μονομαχίες και όχι μόνο τεχνική».

Η άποψη σας για τον Ιωάννη Κωστή; «Έχω μια διαχρονική άποψη. Το ταλέντο δεν σημαίνει ότι είναι και καλός ποδοσφαιριστής. Πολλά ταλέντα έμειναν ταλέντα. Δεν γνωρίζω τον χαρακτήρα του. Να παραμείνει προσγειωμένος, φαίνεται ότι αγαπά το ποδόσφαιρο. Κάνει καλή ζωή, να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Φαίνεται ταπεινό παιδί, έχει τσαμπουκά. Να τον βάζει ο προπονητής να παίζει, να πάρει παιχνίδια και είναι σημαντικό αυτό. Το μειονέκτημα του είναι ο σωματότυπος, δεν σχηματίστηκε ακόμα. Το πνευματικό του επίπεδο είναι πιο ψηλό από το σωματικό του, έχει καλές αποφάσεις. Το σώμα φτιάχνεται. Να σχηματιστεί και μυϊκά για να κερδίζει και μονομαχίες».

Ποια ταλέντα πέρασαν από τα δικά σας χέρια; «Ο Φλώρος Νικολάου, ο Πάμπης Ανδρέου, ο Χριστάκης Μαύρος, ο Γιώτης Εγκωμίτης. Τους έβαζα με τους πιο έμπειρους για να μάθουν, με τον Τιμούρ, με τον Γκόγκιτς, με τον Σάπουριτς και με άλλους. Ήταν μια ταχύρυθμη εκπαίδευση αυτή. Τους έβαζα με την πρώτη ομάδα για να παίρνουν πράγματα από τους καλούς και μεγάλους ποδοσφαιριστές».

Ποιοι παίκτες σου γεμίζουν το μάτι και ξεχωρίζεις τώρα σαν φίλαθλος; «Πέρσι η Νέα Σαλαμίνα είχε τον Γκολομπάρτ και τον Μαργκάσα. Αυτοί μαζί με τον Νουρ ήταν από τους καλύτερους παίκτες στην Κύπρο. Μου άρεσε και ο Ολυμπιακός σαν ομάδα».

Για τον Τάμαρι; «Είναι καλός παίκτης αλλά μονότονος. Ξέρεις πως θα παίξει και πως θα κινηθεί μέσα στο γήπεδο. Πιστεύω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύς ταλαντούχος. Πιστεύω τον σκότωσε τον σύστημα του προηγούμενου προπονητή να παίζει με αντεπιθέσεις μόνο σε αυτόν. Έδειξε την αξία του εκεί. Όταν υπάρχει πλουραλισμός στις επιθέσεις θα είναι ανίκητος. Τώρα βλέπουμε διαφορετικό το ΑΠΟΕΛ, έχει αρχή, μέση και τέλος και αυτό είναι έργο προπονητή».

Ποια η συμβουλή σας στους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές και τους διοικητικούς παράγοντες; «Για τον προπονητή έχω να πω ότι τρέπει να είναι ταπεινός, να ενδιαφέρεται για να κοινά και την κοινωνία γιατί ασχολείται με ένα κομμάτι της κοινωνίας. Δεν είναι ξεκομμένο το ποδόσφαιρο. Να είναι ενθουσιώδης, κάθε μέρα να μαθαίνει και κάτι, να διαβάζει, να ενδιαφέρεται, να πηγαίνει σεμινάρια, το ποδόσφαιρο ποτέ δεν σταματά. Για τον ποδοσφαιριστή θα πω αυτό που έλεγα στους παίκτες μου. Να είναι περήφανοι γι’ αυτό που κάνουν, πειθαρχημένοι, αν δουλεύουν σκληρά και να είναι καλοί οικογενειάρχες. Για τους διοικητικούς παράγοντες η θέση μου είναι ότι όλοι πρέπει ν κρατήσουν ψηλά την εντιμότητα. Πέσαμε χαμηλά όσον αφορά την αξιοπιστία και οι παράγοντες πρέπει να το αντιληφθούν βοηθώντας την ομοσπονδία αλλά και όλους τους θεσμούς. Και την διαιτησία που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μας δώσει το έναυσμα στης καθαρότητας. Το ποδόγυρο είναι παιχνίδι χαράς, αγωγή ψυχής, χαρά και όχι ένας πόλεμος για να σκοτώσουμε τον άλλο για να κερδίσουμε. Σήμερα κερδίζεις, αύριο χάνεις».


btm