• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Κώστα Καϊάφα στο «Άκου τι λέει»
24/09/2019 20:55
Η συνέντευξη του Κώστα Καϊάφα στο «Άκου τι λέει»

Στην εκπομπή «Άκου τι λέει» του Super Sport fm 104.0 φιλοξενήθηκε ο παλιός ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας και νυν προπονητής Κώστας Καϊάφας ο οποίος εκανε μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική κουβέντα με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου.


«Το ήξερα από πριν ότι θα έβρισκα εμπόδιο στην συνέχεια όταν έφευγα από την Ομόνοια. Οι περισσότεροι αρχίζουν από χαμηλά και πάνε προς τα πάνω, εγώ άρχισα από ψηλά, πήρα το ρίσκο. Πιστεύω ότι έκανα δύο πολύ καλά χρόνια. Το ίδιο πρόβλημα θα συναντήσει και ο Σωφρόνης, ελπίζω όμως να μην γίνει έτσι».

Αν σε επηρέασε η σφραγίδα του Ομονοιάτη προπονητή; «Πιο δύσκολα οι μεγάλες ομάδες θα προσλάμβαναν έναν προπονητή σαν εμένα λόγω του κόσμου και της νοοτροπίας. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα και εύχομαι και ο Σωφρόνης να βρει μια ομάδα που να πρωταγωνιστεί. Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που θα μπορούσαν να πάρουν το τιμόνι μιας μεγάλης ομάδας».

Την δεύτερη χρονιά σου στην Ομόνοια αναγκάστηκες να χτίσεις την ομάδα με πολύ στενό μπάτζετ: «Βάσει οικονομικών είχαμε αρκετά προβλήματα. Μου έλειπε ένας Λάρκου τότε, έτσι το έχω στο μυαλό μου. Την δεύτερη χρονιά μίλησα με τον πρόεδρο και του είπα για το Νεόφυτο γιατί είδα ότι κάπου το άφησε με την προπονητική αφού δεν του δόθηκε η ευκαιρία σε άλλη μεγάλη ομάδα. Τον πήρα και τηλέφωνο το Νεόφυτο αλλά τα οικονομικά δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε».

Είδες από τότε δηλαδή ότι ο Νεόφυτος είχε αυτό το προτέρημα; «Είναι πολλά πράγματα και ο Νεόφυτος αυτό το πακέτο το έχει, είναι τυχερή η Ομόνοια που τον έχει τώρα. Όταν βρέθηκα με τον υπεύθυνο της Ομόνοιας όταν έφυγε ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής τους πρότεινα τον Νεόφυτο. Ήξερα ότι ήθελε να δουλέψει σε μια μεγάλη ομάδα».

Νιώθεις έτοιμος να αναλάβεις οποιαδήποτε ομάδα σου το ζητήσει; «Σίγουρα νιώθω έτσι. Όποιος δεν νιώθει έτσι δεν μπορεί να κάνει αυτό το επάγγελμα».

Σου λείπει η προπονητική; «Μου λείπει πολύ».

Παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο μας; «Παρακολουθώ όλες τις ομάδες και την β΄ κατηγορία».

Για το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας: «Άλλαξε πολύ το επίπεδο. Αν εξαιρέσουμε την Εθνική μας η οποία θέλει ακόμα κάποια πράγματα, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στην Κύπρο. Και στην Εθνική γίνεται καλή δουλειά αλλά κάτι της λείπει. Θα βρει τον δρόμο της».

Για τη νέα Ομόνοια και τον τρόπο που χτίστηκε: «Σε όλες τις γραμμές είναι δυνατή η Ομόνοια. Υπάρχει πολύ καλή οργάνωση, καλή επικοινωνία με τα ΜΜΕ. Ήρθαν παίκτες που μπορούν να σηκώσουν τον βάρος μιας μεγάλης ομάδας. Βρήκε και έναν καλό τερματοφύλακα που της έλειπε τα τελευταία χρόνια».

Υπάρχουν οι παίκτες που μπορούν να φτάσουν στην υπέρβαση για να φτάσουν ακόμα και στον τίτλο; «Θεωρώ ότι μπορεί αλλά δεν πρέπει να μπει αυτή η πίεση. Εύκολα ο κόσμος της Ομόνοιας ενθουσιάζεται και εύκολα απογοητεύεται. Με μια ισοπαλία ή μια ήττα αρχίζει η μουρμούρα. Η πίεση βάζει δύσκολα και ειδικά στην Ομόνοια. Πρέπει να δουν πως θα διαχειριστούν την κατάσταση όταν έρθει και το άσχημο αποτέλεσμα. Ελπίζω ο κόσμος να έμαθε και να κάνει υπομονή».

Για τον τερματοφύλακα της Ομόνοιας: «Ελπίζω να συνεχίσει έτσι ο Ουζόχο. Μας έδειξε πολύ καλά στοιχεία μέχρι τώρα».

Ποιο είναι το συν της φετινής Ομόνοιας; «Τώρα δεν υπάρχει το μεγάλο όνομα, η βεντέτα. Είναι ένα πολύ καλό σύνολο, ισορροπημένο σε όλες τις γραμμές. Στις πιο παλιές εποχές δίναμε κάποια λεφτά τα ίδια πάνω-κάτω στους περισσότερους ποδοσφαιριστές και εξοικονομούσαμε χρήματα για να δώσουμε περισσότερα σε έναν επιθετικό ή σε ένα 10άρι. Τώρα είναι αλλιώς και είναι σημαντικό που το κατάφερε αυτό ο Νεόφυτος Λάρκου».

Για τον Χένινγκ Μπέργκ: «Δεν μπορώ να ξέρω πως λειτουργεί στα αποδυτήρια, εγώ βλέπω τα αποτελέσματα της ομάδας, Έδειξε δείγματα γραφής. Δείχνει συνεργάσιμος, με Κύπριους ανθρώπους δίπλα του συνεργάζεται πολύ καλά και είναι αρκετά οργανωμένος».

Τι λείπει από την Ομόνοια, η Θύρα 9; «Όλα τα παιδιά είναι φίλοι μου. Οργανωτικά κάνουν και αυτοί καλή δουλειά, έχουν φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα με καλό προπονητή. Εγώ θα ήθελα μία την Ομόνοια ενγμένη αλλά ο κάθε ένας τράβηξε τον δρόμο του, είμαι και με τους δύο. Η Ομόνοια δεν θα χαθεί. Είδαμε και με τον Απόλλωνα ότι ο κόσμος είναι εκεί και να συνεχίσει έτσι».

Είπες ότι είναι οργανωμένη ομάδα και η Ομόνοια 1948: «Γίνεται και εκεί καλή δουλειά, ο Μιχάλης Σεργίου είναι καλός προπονητής και πιστεύω ότι θα ανέβουν. Δεν τους περίμενα τόσο οργανωμένους».

Έχεις καλή σχέση και με την Ομόνοια και με την Ομόνοια 1948; «Πάντα είμαι δίπλα και στους δύο αλλά είναι παράξενο για εμένα. Αν δεν βρούμε μια χημεία φέτος να γίνουν ένα τότε θα τραβήξει ο κάθε ένας οριστικά τον δικό του δρόμο».

Η άποψη σου για την ΑΕΚ; «Η ΑΕΚ για μένα παίζει το πιο καλό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Δεν κατάφερε να πάρει έναν τίτλο πρωταθλήματος και τώρα δυνάμωσε και η Ομόνοια και η Ανόρθωση, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Περιμένω να πάει περισσότερος κόσμος στην Αρένα. Δεν την βλέπω τόσο φρέσκια την ΑΕΚ στο ξεκίνημα. Είναι καλή ομάδα αλλά φέτος νομίζω θα έχει λίγο πρόβλημα».

Για την Πάφο: «Καθυστέρησε η Πάφος. Άργησαν να έρθουν ποδοσφαιριστές στην Πάφο και γι’ αυτό δεν πατά καλά. Με τον καιρό θα βελτιωθεί η ομάδα».

Για το γεγονός ότι ποδοσφαιριστές που συνδέθηκαν με κάποιες ομάδες δεν μπορούν να δουλέψουν σε άλλες μεγάλες ομάδες; «Και στο εξωτερικό συμβαίνει αυτό, όχι μόνο στην Κύπρο. Ελπίζω να ξεπεραστεί αυτό αλλά είναι δύσκολο. Έχει να κάνει με την νοοτροπία».

Θα δούλευες στο ΑΠΟΕΛ; «Το είπα ξανά ότι από την στιγμή που επέλεξα αυτή την δουλειά γιατί όχι. Έχω φίλους πολλούς στο ΑΠΟΕΛ, γιατί όχι».

Για την αποδέσμευση του Σωφρόνη από τον Απόλλωνα; «Θα δείξει ο χρόνος αλλά ήταν λάθος του φίλου μου του Νίκου Κίρζη να αποδεσμεύσεις τον Σωφρόνη. Νομίζω βιάστηκαν αλλά αυτοί θα ξέρουν καλύτερα. Έπρεπε να τον αφήσουν να αρχίσει το πρωτάθλημα. Αδικήθηκε λίγο».

Σού άρεσε που δούλεψες στον Ερμή; «Πολύ. Παρόλο που ο Λούκας είναι αυθόρμητος και λέει κουβέντες παραπάνω, πέρασα πολύ καλά εκεί. Έδωσα ότι μπορούσα. Θεωρώ ότι ήμουν άτυχος. Με μικρό μπάτζετ χτίσαμε πολύ καλή ομάδα. Έχασα από ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ στις λεπτομέρειες, ήρθε και η τιμωρία μου με το ΑΠΟΕΛ αλλά ήταν άψογη η συνεργασία μας. Ο Λούκας είναι παρεξηγημένος. Είναι σωστός άνθρωπος, με άφησε να δουλέψω».

Σε όποιες ομάδες δούλεψες έφυγες σαν φίλος; «Βεβαίως».

Για την θητεία σου στον Άρη Λεμεσού: «Έμεινα πολύ λίγο στον Άρη. Καταφέραμε πολύ γρήγορα και ξεμπερδέψαμε από την διαβάθμιση. Αν εξαιρέσουμε 4-5 ομάδες, οι υπόλοιπες δεν πληρώνουν καλά τους προπονητές. Δεν γίνεται να παίρνει 2 χιλιάδες ένας προπονητής και ο ποδοσφαιριστής να παίρνει 5 χιλιάδες. Χάνεται και ο σεβασμός».

Αντιπαθείς το ΑΠΟΕΛ (ερώτημα ακροατή): «Όχι καθόλου. Δεν αντιπαθώ καμιά ομάδα. Αν ήμουν παθιασμένος στο γήπεδο ή στον πάγκο είναι άλλο. Και στην β΄ κατηγορία που δούλεψα είχα το ίδιο πάθος που είχα και στην Ομόνοια».

Ποιες ομάδες βλέπεις στην πρώτη 6άδα; «ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας, ΑΕΚ, Ανόρθωση, Ομόνοια και ΑΕΛ θα είναι στην πρώτη 6άδα».

Μπορεί φέτος να σπάσει το μονοπώλιο του ΑΠΟΕΛ; .«Το ΑΠΟΕΛ άρχισε ξανά με σκαμπανεβάσματα αλλά στην πορεία βρίσκει τον δρόμο του. Προσωπικά θέλω να σπάσει όχι γιατί έχω κάτι με το ΑΠΟΕΛ αλλά να δούμε και άλλη ομάδα να παίρνει πρωτάθλημα. Ίσως γίνει φέτος γιατί θα έχουμε καλές ομάδες στην 6άδα»

Για τη Νέα Σαλαμίνα: «Ακούω να μουρμουρούν για τον Πουρσαϊτίδη και λέω πόσο εύκολα ξεχνάμε. Πέρσι σου άρεσε να βλέπεις τη Νέα Σαλαμίνα».

Για την Ανόρθωση και τον Τιμούρ; «Επέστρεψε πιο σοφός ο Τιμούρ. Είναι πιο ήρεμος. Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας αλλά είναι ήρεμος. Έφτιαξε μια ομάδα με πολλά τρεξίματα, με έμπειρους ποδοσφαιριστής, επέστρεψε και ο κόσμος πίσω και θα είναι εκεί. Χαιρόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο να επιστρέφει».

Για το πρωτάθλημα με 12 ομάδες: «Αν λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο οι ομάδες θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα».

Αν σου ζητούσαν να επιστρέψεις στην Ομόνοια από άλλο πόστο πέραν του προπονητή θα επέστρεφες; «Θέλω να εξαντλήσω ακόμα λίγο την προπονητική. Μου ζήτησαν από πλευράς Ομόνοιας να αναλάβω ένα πόστο αλλά αρνήθηκα. Θέλω να συνεχίσω την προπονητική».

Ποια είναι η σχέση σου με τον Ράινερ Ράουφμαν; «Είναι άψογη η σχέση μας με τον Ράουφμαν. Ήμουν δίπλα του και είναι δίπλα μου. Είναι πολύ καλό παιδί, κατέχει από ποδόσφαιρο και έγραψε ιστορία στην Ομόνοια».

Για τον Κωνσταντίνο Παναγή τον οποίο προώθησε στην Ομόνοια, αν έχει βελτιωθεί; «Βελτιώθηκε ο Κωνσταντίνος αλλά οι τραυματισμοί τον πήγαν πίσω».

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής με τον οποίο δούλεψες στην Ομόνοια; «Υπήρχαν αρκετά καλοί προπονητές που πέρασαν από την Ομόνοια. Δεν θέλω να πω ονόματα για να μην αδικήσω κάποιους».

Για την φανέλα To hard to Die που φόρεσε σε εκείνο το ματς με την ΑΕΛ το 2008 (ερώτημα ακροατή): «Το είπα ξανά ότι ένιωθα αδικημένος εκείνη την χρονιά. Είχα πρόταση από την Ανόρθωση εκείνη τη χρονιά με τα διπλάσια λεφτά και το σκέφτηκα λίγο. Μου είπε ο Ανδρέας Παντελή ότι πέντε παιχνίδια θα παίξω στην Ομόνοια. Το συζήτησα με τον πατέρα μου και μου είπε ότι μου το είπε ο Παντελή για να πάω στην Ανόρθωση. Τελικά έπαιξα πέντε παιχνίδια. Ήταν αυθόρμητο, το σκέφτηκα το βράδυ στο ξενοδοχείο επειδή  είπαν κάποιοι ότι την φορούσα κάθε φορά και περίμενα την ευκαιρία. Νικήσαμε 1-0 την ΑΕΛ με γκολ δικό μου»

Για την απόφαση του Στάθη Αλωνεύτη να αφήσει την Ομόνοια για το ΑΠΟΕΛ; «Ήμασταν πολύ κοντά με τον Στάθη και πριν φύγει μιλήσαμε. Το σκεφτόταν πολύ να κάνει την κίνηση παρά το γεγονός ότι του έκλεισαν τις πόρτες στην Ομόνοια. Ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα, ήταν κύριος, ήταν μάγκας. Εγώ του είπα να πάει να δουλέψει στη νέα του ομάδα και να κλείσει το στόμα του. Η συμπεριφορά του ήταν εξαιρετική, ποτέ δεν προκάλεσε κανέναν και μπράβο του. Είναι δύσκολο αυτό. Τον Στάθη τον αγαπάνε και οι ΑΠΟΕΛίστες και οι Ομονοιάτες».

Για τον Κάστανο: «Δεν τον πολυβλέπουμε. Πολύ καλό ποδοσφαιριστής, ελπίζω να τον φέρει στην Κύπρο κάποια ομάδα από τις μεγάλες μας»

Θα πήγαινες να δουλέψεις στο εξωτερικό; «Με χίλια θα πήγαινα. Ελπίζω ο Νίκκι θα δείξει έργο στην Σούπερ Λιγκ για να αρχίσουν στο εξωτερικό μα βλέπουν καλύτερα τους Κύπριους προπονητές».

Για τον γιο σου τον Αλέξανδρο που είναι στην Ομόνοια; «Δεν μιλώ ούτε με τους προπονητές του, ούτε με τους ανθρώπους εκεί γύρω. Είναι σε καλό δρόμο, είναι συγκεντρωμένος, είναι στην U16. Έχει τον σωματότυπο του παππού, είναι στο χέρι του με δουλειά και θυσίες να  παίξει ποδόσφαιρο. Τον συμβουλεύω αλλά δεν χρειάζεται να είμαι συνεχώς από πάνω του. Όσοι γονείς ασχολήθηκαν περισσότερο από το κανονικό με τα παιδιά τους στον αθλητισμό τα κατέστρεψαν».

Θα ήθελες να δουλέψεις σαν ομοσπονδιακός σε οποιαδήποτε ηλικία; «Όλοι θέλουν να περάσουν από την ομοσπονδία. Δεν είμαι άνθρωπος που θα πάνω να γλύψω, έρχονται από μόνα τους αυτά».

Για την Εθνική ομάδα. Είναι ευσεβής πόθος η διάκριση; «Θεωρώ ότι ο προπονητής της Εθνικής μας πρέπει να είναι Κύπριος. Είναι και τα μηνύματα που στέλνουμε προς τα έξω. Υπάρχουν καλοί προπονητές που μπορούν να κρατήσουν το τιμόνι της Εθνικής. Είναι ευκαιρία να δουλέψει κάποιος Κύπριος στην Εθνική».

Για εκείνο το παιχνίδι με την Ντιναμό το οποίο θα μπορούσε να άλλαζε και την ιστορία της Ομόνοιας αλλά και την δική σου: «Θα ήταν μεγάλη επιτυχία και για την Ομόνοια και για εμένα».

Πως προετοίμασες την ομάδα τότε; «Ήταν ανέτοιμη ομάδα η Ντιναμό τότε, η φυσική κατάσταση τους ήταν άσχημη και εκεί χτυπήσαμε το παιχνίδι. Μένουν αυτά, έτσι είναι το ποδόσφαιρο, το ξεπεράσαμε».

Όταν επιστρέφατε από την Μόσχα για τον επαναληπτικό τι σκεφτόσασταν; «Ήμουν σίγουρος ότι θα παίρναμε την πρόκριση, το μεταφέραμε και στους ποδοσφαιριστές».

Ένα μήνυμα που θέλεις να στείλεις; «Όταν αποφασίζεις να κάνεις αυτή την δουλειά του προπονητή ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο. Το ήξερα αυτό. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να έχουμε  καλό πρωτάθλημα χωρίς επεισόδια με καλές διαιτητές και ο καλύτερος να πάρει το πρωτάθλημα. Εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να δουλέψω».

 


btm