• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Νίκου Νικολάου στο «Άκου τι λέει»
08/10/2019 19:33
Η συνέντευξη του Νίκου Νικολάου στο «Άκου τι λέει»

Ο παλαίμαχος άσος της Νέας Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης Νίκος Νικολάου φιλοξενήθηκε στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 όντας φιλοξενούμενος στην εκπομπή Άκου τι λέει και έκανε μια όμορφη ποδοσφαιρική συζήτηση με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου.



Για την πρόταση από τη Νέα Σαλαμίνα: «Άρχισα από τον Απόλλωνα σε πολύ μικρή ηλικία. Έφτασα σε μια ηλικία και δεν μπορούσε να γίνει η προώθηση. Παρουσιάστηκε μια αναπάντεχη πρόταση από το πουθενά από τη Νέα Σαλαμίνα και εντελώς ξαφνικά βρέθηκα στη Λάρνακα. Εκεί ήμουν για αρκετά χρόνια και το 2001 πήγα στην Ανόρθωση».

Γιατί αναπάντεχη η πρόταση; «Ήμουν στην δεύτερη ομάδα του Απόλλωνα. Δεν επεδίωξα κάτι και γι’ αυτό λέω ότι ήταν αναπάντεχη. Είχε κάποιες ανάγκες η Νέα Σαλαμίνα σε κάποιες θέσεις και για καλή μου τύχη ήταν ο Ένγκελ προπονητής. Με ήξερε από την θητεία του στον Απόλλωνα και ρωτώντας και μαθαίνοντας έφτασε η πρόταση σε μένα».

Τι συνάντησε στη Νέα Σαλαμίνα; «Ήταν μια εποχή με Κύπριους ποδοσφαιριστές, μόνο δύο ξένοι υπήρχαν. Θυμάμαι το Πάμπη Ανδρέου, τον Κόκο Ηλία, τον Ηλία Ηλία, τον Μαύρου, τον Μίρκο Μίχιτς. Έμεινα εκεί για 9 χρόνια».

Για την μετακόμιση στην Ανόρθωση; «Το 2001 έπεσε κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα αλλά πήγαμε τελικό Κυπέλλου. Τότε ήρθε η πρόταση από την Ανόρθωση. Πλήρωσε ένα μεγάλο ποσό τότε».

Πόσα πλήρωσε η Ανόρθωση; «Ήταν 275 χιλιάδες λίρες»

Τι συνάντησες τότε στην Ανόρθωση; «Προηγήθηκε μια άσχημη σεζόν για την Ανόρθωση. Μια καλή φουρνιά Κύπριων αποχώρησε και έγινε μια νέα προσπάθεια να χτιστεί μια νέα ομάδα. Ήρθαν οι Πολωνοί και άλλες μεταγραφές Κυπρίων. Τα πρώτα δύο χρόνια είχαμε καλή παρουσία αλλά υπήρχαν προβλήματα».

Πολλοί παρομοιάζουν την σεζόν 2004-2005 με την φετινή: «Ουσιαστικά έγινε πλήρη αναδόμηση και διοικητικά και οργανωτικά και αγωνιστικά. Ήταν δύσκολα τα πράγματα αλλά υπήρχε το υπόβαθρο για να γίνει μια καλή ομάδα. Βέβαια ξεκινώντας δν ξέρεις που θα φτάσεις. Κατάφερε η ομάδα αυτή να πάει μέχρι τέλους».

Είχε μυστικά εκείνη η ομάδα; «Μυστικά δεν υπάρχουν. Απλά στελεχώθηκε πολύ καλά η ομάδα, διορθώθηκαν πράματα στο οικονομικό».

Ήταν η πρώτη κορυφαία σου χρονιά στην Ανόρθωση το 2004; «Ήταν  μια γεμάτη χρονιά και να μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ουσιαστική η σεζόν για εμένα. Εφόσον ολοκληρώθηκε με τον τίτλο στην μάχη με το ΑΠΟΕΛ ήταν από τις πιο επιτυχημένες».

Τιμούρ και Κινκλάτζε ήταν οι κορυφαίοι συμπάικτες που είχε ποτέ; «Υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί παίκτες αλλά αυτοί οι δύο έδειξαν το επίπεδο τους και εκτός Κύπρου, στο πιο ψηλό επίπεδο. Ήταν δύο σημαντικοί παίκτες που για τα κυπριακά δεδομένα ήταν κάτι διαφορετικό»

Πως λειτουργούσε ο διπλός ρόλος του Τιμούρ; «Ήταν δύσκολη η αποστολή για τον Τιμούρ. Είχε την όρεξη να παίζει ποδόσφαιρο και όλα αυτά που έπρεπε να έχει ένας προπονητής. Δέσαμε. Ήθελε τι βοήθειες του γιατί δεν είχε εμπειρίες. Την πήρε από τους συνεργάτες του και από όλους»

Έβλεπες τότε ότι θα προχωρούσε ο  Τιμούρ; «Δεν έβλεπα πολύ μακριά αλλά διέκρινες κάποια στοιχεία. Στην συνέχεια το πήρε πιο ζεστά το θέμα, μελέτησε περισσότερο».

Και φτάνουμε στην ομάδα του 2008 που έκανε το μεγάλο μπαμ με το Τσάμπιονς Λιγκ: «Η βάση υπήρχε αλλά έγιναν προσθαφαιρέσεις και ήρθε η μεγάλη επιτυχία του Τσάμπιονς Λιγκ. Τοε επεδίωξε η ομάδα από τα προηγούμενα χρόνια. Μπαίνοντας τότε στα αποδυτήρια διαισθανόσουν ότι υπάρχει αυτός ο στόχος χωρίς να το συζητά κάποιος».

Η Ανόρθωση άνοιξε τον δρόμο για τους υπόλοιπους: «Από τότε άλλαξαν τα πράγματα. Η είσοδος της Ανόρθωσης έδωσε και στις υπόλοιπες ομάδες να καταλάβουν ότι αν βρουν την ευκαιρία τους μπορούν να τα καταφέρουν. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπαμε την είσοδο Κυπριακής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Για την κόντρα Ανόρθωσης-ΑΕΚ; «Ήταν ωραία ματς με ένταση. Υπήρχε ένας ανταγωνισμός ο οποίος έβγαινε με λάθος τρόπο προ του κόσμο».

Ποια η σχέση σου με τον Τιμούρ; «Οι σχέση μου με τον Τιμούρ είναι σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης. Κάποιες φορές μπορεί να συναντηθούμε, δεν έχουμε καθημερινή επαφή αλλά έχουμε μια πολύ καλή σχέση».

Γιατί είσαι μακριά από το ποδόσφαιρο; «Δεν έχω θέση στο ποδόσφαιρο αυτή την στιγμή. Παρακολουθώ τα πράγματα από πιο πίσω. Ήταν η βασική μου ασχολία για πολλά χρόνια, το επάγγελμα μας, η ασχολία μας και το πάθος μας. Μέχρι εκεί».

Για το παιχνίδι που έσπρωξες τον διαιτητή, Ομόνοια-Ανόρθωση; «Ήταν άτυχη στιγμή και απολογήθηκα. Αναγνώρισα το λάθος μου ανεξάρτητα αν όλοι είδαν την αδικία. Ήταν από τις άσχημες στιγμές μου στα γήπεδα».

Είχε πρόθεση να σταματήσεις πριν την χρονιά του Τσάμπιονς Λιγκ; «Είχα πρόθεση να σταματήσω κάποια χρόνια πριν το 2008 και το είπα στους διοικούντες και στον προπονητή. Δέχθηκα πίεση. Έβλεπα ότι μπορούσα να συνεχίσω. Όταν τελείωσε η σεζόν 2008 το πήρα απόφαση. Με έπεισαν να συνεχίσω και έγινε ότι έγινε».

Πιο θεωρεί πιο σημαντικό του γκολ, αυτό με την Τραπεζούντα ή αυτό με την Βέρντερ;
«Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη, με την Τραπεζούντα».

Έπαιζες σε διάφορες θέσεις: «Έπαιξα σε όλες τις θέσεις στην καριέρα μου».

Τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο μας από τότε; «Μπορεί κάποιος να πει πολλά αλλά επιγραμματικά να πω ότι άλλαξαν πολλά. Αυτά που έπρεπε να κάνουμε δεν τα κάναμε για να καλυτερεύσουμε το προϊόν μας».

Τι δεν κάναμε; «Η ΚΟΠ δεν έκανε κάποια πράγματα σε θέματα οργάνωσης και θέματα προστασίας του προϊόντος. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες. Τα προβλήματα που γνωρίζω τα γνωρίζουν όλοι. Θέματα οργάνωσης θα έπρεπε να βελτιωθούν, θέματα διαιτησίας, θέματα γηπέδων και πολλά άλλα. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά θα μπορούσαμε να κάναμε περισσότερα».

Κύπριος ποδοσφαιριστής, ένα μεγάλο θέμα, πως το βλέπεις; «Είναι μεγάλο το θέμα με τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και ίσως να μην υπάρχει σωστό και λάθος. Η αλήθεια είναι στη μέση. Αν κάποιος έχει αξία ποδοσφαιρική όπου και αν είναι θα την δείξει. Αν ένας Κύπριος αξίζει να παίξει και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ομάδων όπως το ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Απόλλωνας και άλλες μεγάλες θα παίξει. Αν δεν μπορεί δεν θα τον προωθήσουν. Από τα 16 και μετά ένας π.χ. Γάλλος αν έχει ταλέντο θα πάει να παίξει ανδρικό ποδόσφαιρο, στην Κύπρο δεν θα γίνει αυτό. Θα γίνει 19, 20 δεν θα παίξει ανδρικό ποδόσφαιρο και θα περιμένουμε να πάρει ευκαιρίες. Δεν λέω ότι αυτή είναι η αποκλειστική αιτία αλλά είναι ένα σημαντικό πλην αυτό».

Πως βλέπεις την φετινή Ανόρθωση; «Είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα αλλά η ομάδα δείχνει κάποια πράγματα από την αρχή. Γίνεται νέα προσπάθεια. Περίπου δείχνει προς τα πού θα πάει. Είναι καινούρια ομάδα και θέλει χρόνο»

Που μπορεί να φτάσει αυτή η Ανόρθωση; «Βλέπω κάποια πράγματα τα οποία μου αρέσουν, μου θυμίζουν κάποια πράγματα από το παρελθόν. Αυτά τα στοιχεία απαιτείται να τα έχει μια μεγάλη ομάδα και βλέπουμε και μια σοβαρότητα γενικότερα στην ομάδα. Κάποια πράγματα που θυμίζουν 2004 χωρίς να πω πολλά πράγματα. Υπάρχει ένα κίνητρο σοβαρό. Εισχώρησε στα αποδυτήρια αυτό και το εισέπραξαν οι ποδοσφαιριστές. Μιλώ για το κίνητρο του στόχου».

*«Στο μυαλό μου υπάρχουν και κάποια όχι αρνητικά αλλά ερωτηματικά και δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστούν. Να περιμένουμε ακόμα λίγο».

Ποιους παίκτες ξεχωρίζεις από την ομάδα; «Ο Τιμούρ έβαλε ποιότητα και βάθος στην ομάδα. Δεν θα έλεγα ότι είναι δουλειά του ενός όπως π.χ. του Ράγιος. Είναι μια ομαδική δουλειά. Έχει συνοχή και πειθαρχία η ομάδα και ξέρει πώς να παρουσιάζεται στο γήπεδο. Δημιουργείται σιγά, σιγά μια δυναμική. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της η Ανόρθωση και σε όποιο άλλο γήπεδο πηγαίνει θα ψάχνει τη νίκη».

Για το νέο πρωτάθλημα με τους παραδοσιακούς των τελευταίων χρόνων ΑΠΟΕΛ, Απόλλων ΑΕΚ και με δυνατές Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΕΛ: «Ίσως να έχουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Όλες οι ομάδες είναι δυνατές. Είναι οι διαχρονικέ που διεκδικούν τον τίτλο και άλλε. Έχουμε 6-7 ομάδες που θα διεκδικήσουν. Προς το τέλος θα ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, αυτό περιμένω. Όσο περισσότερο διάστημα είναι κοντά οι ομάδες τόσο το καλύτερο».

Μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του ΑΠΟΕΛ; «Το ΑΠΟΕΛ όποια θέματα και να έχει είναι ΑΠΟΕΛ και θα είναι εκεί  και φέτος για να το διεκδικήσει. Είναι νωρίς να πούμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Πρέπει και άλλε ομάδες να θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα».

Για τον Πιέρο: «Χαίρομαι πολύ την εξέλιξη του Πιέρου ο οποίος βρίσκεται εκεί γιατί δούλεψε. Έβαλε την δουλειά ου έπρεπε και όταν τον φώναξε ο προπονητής έδειξε έτοιμος. Το χάρηκα αυτό γιατί δείχνει σωστό τρόπο σκέψης και νοοτροπία και ότι έκανε θυσίες».

Για τον Λαίφη: «Είναι το ίδιο με τον Πιέρο. Εξάλλου είναι οι δύο ποδοσφαιριστές που μας εκπροσωπούν επάξια στο εξωτερικό».

Για τον Νικόλα Ιωάννου: «Ο Νικόλας κάνει συνεχόμενα καλά παιχνίδια και αν συνεχίσει έτσι μπορεί να κάνει μεταγραφή».

Μοιάζει στον πατέρα του; «Είναι διαφορετικός ποδοσφαιριστής από τον Δημήτρη. Ο Νικόλας έχει άλλα χαρακτηριστικά. Βλέπει μια εξέλιξη στο Νικόλα και αν συνεχίσει έτσι θα κάνει μεταγραφή».

Για τον Κωστάκη Αρτυματά: «Είναι ένα παιδί που είναι η λατρεία κάθε προπονητή. Κάνει αθόρυβα την δουλειά του, είναι παίκτης του προπονητή. Είναι πειθαρχημένος, συμμετέχει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, είναι τίμιος».

Για την Εθνική: «Προσπαθούμε με λάθος τρόπο να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση. Υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από ότι πρέπει και μπαίνει πίεση στον προπονητή. Οι ποδοσφαιριστές μας θέλουν παραστάσεις. Δεν έχουμε και το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Οι αντίπαλοι παίζουν σε ψηλότερο επίπεδο και είναι σε καλύτερη ετοιμότητα από εμάς».

Για τον κανονισμό που προσπαθούν να περάσουν τα σωματεία για υποχρεωτική παρουσία δύο Κύπριων παικτών στην 11άδα; «Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το μέτρο. Θα μπορούσαμε να κάναμε και άλλα πράγματα μαζί με αυτό το μέτρο. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν προπονητή ποιον θα χρησιμοποιήσει. Αν θέλει να χρησιμοποιήσει θα πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος».

Ζηλεύεις αυτούς που παίζουν σήμερα ποδόσφαιρο, θα ήθελες να ήσουν στο γήπεδο; «Δεν θα ήθελα να παίξω σήμερα. Έκανα αρκετά πράγματα. Κάποιοι έκαναν περισσότερα από εμένα. Μου έχουν λείψει κάποιες στιγμές του ποδοσφαίρου πιο απλές, όπως η καθημερινή επαφή στα αποδυτήρια, οι αποστολές και οι ωραίες στιγμές. Κάποια στιγμή το σκέφτηκα αλλά δεν είδα ζεστά ότι θα ήθελα να μπω στο γήπεδο. Είναι οι μικρές, μικρές στιγμές με ανθρώπους».


btm