• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Κάντηλος ο… αέρινος
14/10/2019 16:10

Από τα κλασσικά εξτρέμ της εποχής του, κρατούσε συνήθως την δεξιά πλευρά της επίθεσης της Ομόνοιας και πότε με γλυκές μπαλιές και πότε σκοράροντας ο ίδιος, αναδείχτηκε σε ένα εκ των κορυφαίων της δεκαετίας του 80 αλλά και της μισής δεκαετίας του 90.
Ανδρέας Ανδρέου, πιο γνωστός ως Κάντηλος, παίκτης που άφησε την δική του σφραγίδα στην Ομόνοια και γενικά στο κυπριακό ποδόσφαιρο αφού από το 1980 μέχρι και το 1996 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση πανηγύρισε 8 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 10 ασπίδες, συνολικά 24 τρόπαια…

Ντεμπούτο με Αλκή και ένα
νέο αστέρι γεννιέται…

Ο Ανδρέας Κάντηλος γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 20 Απριλίου του 1964 και αφού αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην εφηβική ομάδα της Ομόνοιας το 1978, και αφού ουσιαστικά τον ανέδειξε τότε ο μεγάλος Ανδρέας Εσσο, το 1980 μετατέθηκε στην πρώτη ομάδα στην οποία έκανε ντεμπούτο με την Αλκή στην περίοδο 1980-81.
Λέει για αυτό ο Κάντηλος.
«Ήταν για μένα μια μαγική στιγμή όταν στον αγώνα με την Αλκή έκανα το ντεμπούτο μου. Κερδίσαμε 3-0, αλλά αυτό που θυμούμαι είναι ότι απορρόφησα την κάθε στιγμή με τον κόσμο να θεωρώ ότι έχει τα βλέμματα στραμμένα πάνω μου για κάποια λεπτά κι αυτό από το άγχος που είχα. Δεν ήταν λίγο πράγμα να είμαι δίπλα από Καϊάφα, Μαυρή, Πατίκκη, Κλείτο, Κανάρη, παίκτες που θαύμαζα λίγα χρόνια προηγουμένως και που έζησα σαν μασκότ της ομάδας στην παιδική μου ηλικία», λέει ο Κάντηλος που κατέχει.

Ρεκόρ απλησίαστο τα τρία νταμπλ
στα 19 του μόλις χρόνια…

Είχε από την πρώτη χρονιά δείξει τα πλούσια προσόντα του ο Κάντηλος και από την επομένη μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα, ενώ κατέχει ρεκόρ που πιθανόν να μην έχει προηγούμενο, όχι μόνο στα κυπριακά δεδομένα.
Τρία συνεχόμενα νταμπλ πανηγύρισε στα 19 του χρόνια, ηλικία που πλείστοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην εφηβική ομάδα ή δειλά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πρώτη ομάδα…
Θυμάται με μπόλικη περηφάνια ο Κάντηλος και λέει.
«Όντως ήταν το πιο ονειρικό ξεκίνημα στην καριέρα μου. Τρία συνεχόμενα νταμπλ, δεν έχει να επιδείξει κανένας μέχρι σήμερα και κυρίως τα πανηγύρισα στα 19 μου χρόνια. Ήταν φοβερή η Ομόνοια εκείνη την εποχή και δεν ήταν τυχαίο το προσωνύμιο που απέκτησε σαν βασίλισσα στον χώρο».
Το προσωνύμιο Κάντηλος…
Κάποιοι, ακόμη και σήμερα διερωτώνται για το πώς το επίθετο Ανδρέου, έγινε Κάντηλος και πότε συνέβη αυτό. Ο ίδιος χαμογελώντας τοποθετείται.
«Ήμουν ταχύς και με την μπάλα στα πόδια και στο ξεκίνημα της καριέρας μου κάποιος φώναξε ότι τρέχω σαν Κάντιλακ που εκείνη την εποχή θεωρείτο από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα και αυτό διαδόθηκε, όπως γίνεται συνήθως και πλέον έμεινα γνωστός σαν Κάντηλος. Πού να με ήξεραν οι νεότεροι με το Ανδρέου», λέει ο πρώην επιθετικός των Πρασίνων που:

Σκόραρε σε 9 συνεχείς αγώνες
Στην περίοδο 92-93…

Έκανε πολύ καλή πορεία ο Κάντηλος στην Ομόνοια, αλλά η περίοδος 92-93 ίσως ήταν και η πιο μεστή γι’ αυτόν, καθώς πήρε πρωτάθλημα, ήταν πρώτος παίκτης της χρονιάς, επέτυχε διψήφιο αριθμό γκολ και μάλιστα σκόραρε σε εννέα συνεχείς αγώνες.
Λέει γι΄ αυτό το μεγάλο επίτευγμα.
«Δεν ήταν ποτέ για μένα αυτοσκοπός το γκολ, αντίθετα συνήθως δημιουργούσα τις προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες μου στην περιοχή. Εκείνη όμως την χρονιά είχα και ρέντα, είχαμε και πολύ καλή ομάδα και με την επιστροφή του Γιώργου Σαββίδη από την ΑΕΚ καταφέραμε έστω στην τελευταία αγωνιστική να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα. Όντως είχα κάνει ατομικό ρεκόρ σε γκολ και κυρίως σε συνεχές σκοράρισμα σε εννέα αναμετρήσεις κάτι που έκανε εκείνη την χρονιά πιο ιδιαίτερη για μένα» λέει ο Ανδρέας Κάντηλος.

Αξέχαστες αναμετρήσεις..

Σε 16 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα όπου κάθε χρονιά η Ομόνοια ήταν διεκδικήτρια τροπαίων, ο Κάντηλος σαν βασικό γρανάζι στην μηχανή της, πολλά ματς μπορεί να φέρει στο μυαλό, όμως ξεχωρίζει κάποια και εξηγεί το γιατί.
Λέει συγκεκριμένα.
«Εννοείται κάθε αναμέτρηση που έδινε τίτλο, ένα ντέρμπυ με τον Απόλλωνα το 83-84 που ήταν καθοριστικό γιατί κυνηγούσαμε την πρωτιά και κερδίσαμε με 3-0, ενώ επέτυχα και γκολ, το τελευταίο ματς στο 92-93 που κρίθηκε υπέρ μας ο τίτλος στο κατάμεστο Μακάρειο στάδιο και κάθε ντέρμπυ με το ΑΠΟΕΛ στο Μακάρειο στάδιο. Γενικά είχα την τύχη όπως και οι λοιποί των μεγάλων ομάδων την δεκαετία του 80, να αγωνιζόμαστε σε γεμάτα γήπεδα, σε ατμόσφαιρα ντέρμπι εντός και εκτός και δεν είναι τυχαίο όλοι όσοι έζησαν εκείνες τις χρονιές τις αναπολούν, είτε παίκτες ήταν είτε και απλός κόσμος», λέει ο Κάντηλος ο οποίος:

Σκόραρε με την Άντερλεχτ
μπροστά σε 30.000 κόσμο…

Έχει να θυμάται και ένα ματς με την πανίσχυρη Άντερλεχτ του Βελγίου στην μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε κυπριακό γήπεδο και εξηγεί το γιατί.
«Η ομάδα του Βελγίου ήταν από τις κορυφαίες της Ευρώπης εκείνη την εποχή.
Στις Βρυξέλλες χάσαμε 1-0 και υπήρχε η αίσθηση ότι θα ανατρέπαμε το σκορ στο Μακάρειο. Το πίστεψε και ο κόσμος και πραγματικά ήταν κάτι που ποτέ δεν επαναλήφθηκε, να μπουν στο γήπεδο 30.000 ίσως και κάτι παραπάνω οπαδοί μας. Μας ξάφνιασαν οι Βέλγοι, ισοφαρίσαμε με δικό μου γκολ, όμως χάσαμε τελικά με 3-1 και αποκλειστήκαμε, αλλά πραγματικά όλοι μας, υποκλιθήκαμε τότε στο μεγαλείο του κόσμου της Ομόνοιας που δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα αλλά και ρεκόρ προσέλευσης, όλων των εποχών» λέει ο Κάντηλος που…

Κέρδισε το πέναλτι κόντρα
στην Γαλλία στο 1-1..

Δεν είχε πολλές συμμετοχές στην Εθνική Κύπρου ο Κάντηλος, που συνολικά αγωνίστηκε 6 φορές, όμως σε μια από αυτές κέρδισε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Πάμπος Πίττας και φτάσαμε στο ιστορικό 1-1 με την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία.
Θυμάται.
«Είχε μεγάλο ανταγωνισμό τότε στην Εθνική, αφού δυο ήταν οι ξένοι σε κάθε ομάδα και οι λοιποί ήταν Κύπριοι, καλέστηκα πολλές φορές, λίγες όμως αγωνίστηκα και ναι έχεις δίκαιο το ματς με την Γαλλία ήταν ότι καλύτερο κρατώ από την παρουσία μου στην Εθνική», λέει ο Ανδρέας Κάντηλος που έκλεισε την καριέρα του στα 32 του χρόνια αγωνιζόμενος ,μόνο με την φανέλα της Ομόνοιας.

Κορυφαίοι τερματοφύλακες
και επιθετικοί

Στο κλασσικό ερώτημα για κορυφαίους επιθετικούς και τερματοφύλακες απαντά ο Ανδρέας Κάντηλος.
Λέει συγκεκριμένα.
«Ήταν μια εποχή με πραγματικά πολύ καλούς και στις δυο θέσεις, αλλά αφού πρέπει να ξεχωρίσω τρεις, θα αναφέρω για τερματοφύλακες τους Νίκο Παναγιώτου της Ανόρθωσης, Γιώργο Παντζιαρά του ΑΠΟΕΛ και Μάριο Ονησιφόρου της ΑΕΛ και για επιθετικούς τους Φοίβο Βραχίμη της Ανόρθωσης, Νίκο Ιάπωνα της ΑΕΛ και Γιάννο Ιωάννου του ΑΠΟΕΛ.
Ευχαριστώ Ανδρέα για τις αναμνήσεις, αλλά και την διαχρονική μας φιλία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΜΩΥΣΕΩΣ


btm