• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Ανδρέα Μιχαηλίδη στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
15/10/2019 21:04
Η συνέντευξη του Ανδρέα Μιχαηλίδη στο «Άκου τι λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 και την εκπομπή «Άκου τι λέει» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο οποίος είχε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου.



Για τις δυσκολίες της μέχρι τώρα θητείας στον ΚΟΑ: «Αλλιώς τα περιμέναμε τα πράγματα και αλλιώς ήρθαν στο ξεκίνημα. Αιτία η μεγάλη μου αγάπη, το ποδόσφαιρο. Είχαμε αρχικά το δελτίο υγείας που μας ταλαιπώρησε με τον Ουζόχο, μετά ήταν το θέμα του Μακαρείου σταδίου με την Ομόνοια και μέχρι πολύ πρόσφατα το γήπεδο Λεμεσού. Μέσα σε αυτά και άλλα θέματα για τα οποία δουλεύουμε με τους συναδέλφους μου».

Για την υπόθεση Ουζόχο: «Να πω ότι κατηγορηθήκαμε για την πρώτη ανακοίνωση που έλεγε για νομότυπο δελτίο υγείας. Την δεδομένη στιγμή με τα στοιχεία που είχαμε ενώπιον μας, το δελτίο εκδόθηκε νομότυπα. Υπήρχε και δεύτερη παράγραφος που έλεγε ότι η καταγγελία του Απόλλωνα ήταν πολύ σοβαρή έπρεπε να την διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές, η αστυνομία. Μιλούσα με πέντε φίλους τότε και οι πέντε δεν θυμόντουσαν όταν υπήρχε δεύτερη παράγραφος στην ανακοίνωση μας. Ήταν σημαντική η δεύτερη παράγραφος γιατί η αστυνομία πήρε το δελτίο και έκανε την έρευνα. Ο ΚΟΑ δεν είχε δικαίωμα να κάνει τέτοια έρευνα. Εκείνο που αισθάνομαι ότι θα μπορούσαμε να χειριστούμε καλύτερα ήταν όταν είπαμε ότι ακυρώνεται το δελτίο στην έκτακτη συνεδρία από παράληψη δεν βάλαμε το εξ’ υπαρχής. Μετά ταλαιπωρηθήκαμε και από την Αθλητικό Δικαστή της ΚΟΠ που ανέβαλε την απόφαση και βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα χωρίς να φταίμε. Και λάθος χειρισμό να κάναμε, δεν κάναμε κανένα φάουλ. Ούτε ψέματα είπαμε. Ήταν δύο μεγάλα σωματείο σε αυτή την υπόθεση και μάλιστα της ίδιας πολιτικής παράταξης».

Για την πρόταση της Ομόνοιας για το Μακάρειο: «Στον τόπο μας όποιος δεν παίρνει την απάντηση που θέλει ή του αρέσει είμαστε ένοχοι. Εγώ ήθελα να δώσω το Μακάρειο στην Ομόνοια από την αρχή. Ο κ. Παπασταύρου μας μίλησε για μια δωρεά 200 χιλιάδων ευρώ για παράδειγμα για αναβάθμιση του Μακαρείου. Με την δωρεά έπρεπε να γίνουν οι διαδικασίες του Μακαρείου. Εμείς το ψάχναμε συνεχώς για να μην κάνουμε λάθος. Παίζουν και τρεις προσφυγικές ομάδες εκεί. Μετά σαν ψάχναμε τα δεδομένα ήρθε η επιστολή της αστυνομίας που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Μιλούσε για μια σειρά μετατροπών που πρέπει να γίνουν. Όταν μίλησα με την αστυνομία τους είπα να καθίσουμε να δούμε ποια επείγουν να γίνουν και ποια θα αργήσουν. Εμείς είπαμε την Ομόνοια να καθίσει και αυτή με την αστυνομία και μας είπε… «ευχαριστώ δεν θα πάρω». Δεν ήταν πολιτικό το θέμα, προς Θεού. Εγώ έκανα στην Ομόνοια τρεισήμισι χρόνια προπονητής».

Γιατί δόθηκε άδεια και κάποιες μέρες μετά έγινε κανονικά το παιχνίδι Δόξα-Ομόνοια; «Δεν είμαι αρχή αδειοδότησης, αυτούς πρέπει να ρωτήσετε. Όταν το έκρινε κατάλληλο τι θα έλεγα εγώ. Ήταν μια τρέλα αυτό που ακούστηκε. Πατσιαρίσματα κάναμε και ήρθε η αρχή και είπε «ΟΚ»

Για το θέμα με τις οφειλές στην εταιρεία για το κλειστό κύκλωμα του Μακαρείου: «Το δ.σ. αποφάσισε να δώσει λύση, θα πληρωθεί το ποσό στην εταιρεία. Έχει λήξει το θέμα. Τις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνει αυτό. Είναι τελειωμένο. Να πως ότι υπάρχει εκεί ένας κατεβατός οφειλών των χρηστών των γηπέδων (ομάδες) που σχεδόν δεν πληρώνει κανείς. Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος. Θα σταλεί επιστολή με άμεση ισχύ και θα λέει ότι όποια ομάδα δεν πληρώνει, δεν προπληρώνει την χρήση των χώρων, ο ΚΟΑ δεν θα παραχωρεί τα γήπεδα. Για τα παλιά θα βρούμε τρόπο».

Θα πείτε δηλαδή στα σωματεία ότι αν δεν πληρώσουν δεν θα μπουν στο γήπεδο; «Έχουμε τον κατάλογο. Εμείς δεν λέμε ότι χρωστάς τόσα και αν δεν τα δώσεις δεν θα παίξεις. Εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εμείς δεχόμαστε τις παρατηρήσεις από τον γενικό ελεγκτή. Π.χ προχθές τρέξαμε και βρήκαμε από εξοικονομήσεις και δώσαμε τις 750 χιλιάδες ευρώ προσφυγικά σωματεία. Δεν είναι εξωφρενικά τα ποσά για χρήση των γηπέδων».

Για τις δηλώσεις Κίκη Φιλίππου περί τοκογλυφίας: «Θα μιλήσω με τον πρόεδρο του Εθνικού και την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε μια συνάντηση με την αντιπροσωπεία των προσφυγικών για να δούμε το σοβαρό αυτό θέμα. Μόλις το είπε ο Κίκης εκεί, του είπα ότι αυτό θα παίζει συνεχώς».

Είναι τόσο απλό να πάει το Μακάρειο σε κάποια ομάδα; Οι διαδικασίες επιτρέπουν κάτι τέτοιο; «Όχι φυσικά. Αν εμείς προχωρούσαμε σε κάποιες συμφωνίες με την Ομόνοια, οι διαδικασίες μας υποχρεώνουν να βγούμε σε προσφορά. Θα ζητούσαμε προσφορές για χρήση του Μακαρείου. Αυτή είναι η διαδικασία για την κρατική περιουσία»

Ποιο θα είναι το μέλλον του Μακαρείου; «Εμείς κάνουμε μια μελέτη για πλήρη αναβάθμιση του Μακαρείου. Θα έρθουμε να τελειώσουμε την μελέτη και θα πούμε ότι χρειάζεται τόσα. Προνοεί καινούριες κερκίδες, στέγαστρο, νέα αποδυτήρια, όλων των χώρων. Θα πούμε θέλουμε π.χ. 3 εκατομμύρια. Θα πάμε στην πολιτεία και θα πούμε ότι τα θέλουμε αυτά τα χρήματα για να κάνουμε το Μακάρειο ένα γήπεδο σύγχρονο. Η πολιτεία θα πει είτε έχω τα χρήματα πάρτε τα, ή θα πει ότι δεν μπορώ τώρα, άστο π.χ. το 2030».

**«Σύντομα ελπίζω η Δόξα να έχει το δικό της γήπεδο. Οπόταν θα φύγει και η Δόξα από το Μακάρειο».

Είναι και δικό σας όραμα ένα νέο Μακάρειο στάδιο; «Ναι είναι και ένας σχεδιασμός του δ.σ. Το θέλουμε αυτό το πράγμα».

Αν γίνει το σύγχρονο Μακάρειο στάδιο θα είναι βιώσιμο; Ποιες ομάδες θα παίζουν εκεί; «Αυτό θα το δούμε. Μπορεί να είναι και δεύτερο Εθνικό κέντρο. Όλες οι Εθνικές εκτός από την ανδρών».

Είναι ώρα ο ΚΟΑ να γίνει Υφυπουργείο αθλητισμού; «Αυτή είναι η άποψη μου. Πήγαμε στο Μαυροβούνιο για τους ΑΜΚΕ. Εκπροσώπησα τον Υπουργό Παιδείας. Μόνο δύο κράτη δεν είχαμε Υπουργό ή Υφυπουργό, η Κύπρος και η Μάλτα. Όλα τα άλλα μικρά κράτη είχαν. Και επειδή ξέρω ότι θα παρεξηγηθώ, λέω να παρθεί η απόφαση από την πολιτεία και να εφαρμοστεί μόλις τελειώσει η θητεία μου για να μην πουν ότι θέλω να γίνω Υπουργός ή Υφυπουργός».

Για τα γήπεδα στην επαρχία: «Πάμε σε ένα χωριό και βλέπουμε δύο γήπεδα. Στην Αθηαίνου εδώ το γήπεδο του Οθέλλου εδώ του Ορφέα, στο Πελέντρι το γήπεδο του Τσαγγάρη και της ΑΠΕΠ, σε πολλές κοινότητες αυτά. Πρέπει να έχουν και οι δεξιοί και οι αριστεροί. Αυτό το δ.σ. δεν πρόκειται να μελετήσει και να εγκρίνει τέτοιες περιπτώσεις. Εγκρίνουμε περιφερειακά γήπεδα. Έχετε τον χώρο και την ευχέρεια σε γήπεδο να παίξουν 3-4 ομάδες, έλα μέσα. Προχθές ήρθε η Κλήρου με το κοινοτικό συμβούλιο, ήρθαν όλα τα σωματεία και οι δεξιοί και οι αριστεροί και τους είπα με τα χίλια. Το χάρηκα ιδιαίτερα».

Για το «Γλάυκος Κληρίδης»: «Το «Γλαύκος Κληρίδης» είναι ένα στολίδι που το βλέπεις και κλαις. Πήγα εκεί, είδαμε τους χώρους, κάναμε ότι είναι δυνατόν για να μην κλείσει. Εγκρίναμε και ένα ποσό για προσωρινή ηλεκτροδότηση. Σε 2-3 χρόνια το «Γλαύκος Κληρίδης» θα είναι ένα υπέροχο γήπεδο».

Ποιος ελέγχει τα γήπεδα των μικρών κατηγοριών; «Ελέγχονται από την αρχή αδειοδότησης και από επιτροπή της ΚΟΠ».

Υπάρχει κονδύλι για να ολοκληρωθούν τα έργα στο «ΑΕΚ Αρένα»; «Όχι δεν έχουμε τέτοιο αίτημα μπροστά μας για το «ΑΕΚ Αρένα».

Πως συντηρούνται οι υπόλοιπες ομοσπονδίες πέραν του ποδοσφαίρου; «Οι ομοσπονδίες μέλη μας επιχορηγούνται, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος τους. Υπάρχουν κριτήρια».

Τι γίνεται με το γήπεδο της Δόξας; Εγκρίθηκαν κάποια ποσά, μετά το κόστος υπολογίστηκε περισσότερο: «Υπάρχει μια έγκριση 1,7 εκατομμύρια. Η μελέτη που έγινε από το τεχνικό μας τμήμα δείχνει ένα κόστος 2,2 εκατομμύριο. Με κάποιες εξοικονομήσεις μπορεί να φτάσει στα 2 εκατομμύρια. Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε την διαφορά και είμαστε στο στάδιο να βρούμε λύση. Νομίζω θα βρεθεί λύση».

Θα είναι περιφερειακό γήπεδο αυτό της Δόξας; «Θα είναι περιφερειακό γήπεδο. Για την δυτική Λευκωσία θα είναι ένα αθλητικό κέντρο πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Δόξα αλλά και για άλλες ομάδες της περιοχής που θα βρουν στέγη. Το ποσοστό συμμετοχής του ΚΟΑ μεγαλώνει. Είναι ανάλογο με τον αριθμό των ομάδων που θα αγωνίζονται στο γήπεδο. Θα δικαιούνται και βοηθητικό γήπεδο το οποίο πάλι ο ΚΟΑ θα φτιάξει».

Θα ολοκληρωθεί το γήπεδο στην Περιστερώνα; «Δεν θεωρώ ότι δεν θα γίνει αυτό αλλά πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Οι καλές συμφωνίες κάνουν τους καλούς φίλους. Η πολιτεία θέλει να γίνει το γήπεδο της Δόξας»

Για το γήπεδο της Λεμεσού; «Από τις 23 Σεπτεμβρίου την επίβλεψη την ανέλαβαν τα δημόσια έργα. Αυτό σημαίνει ότι μπήκαμε σε άλλο επίπεδο. Τον 15Αυγουστο εμείς ήμασταν Λεμεσό με τους εκπροσώπους των τριών ομάδων και συμφωνήσαμε να πληρωθεί ο Ελλαδίτης μελετητής για να μη ταπώσουμε.  Ο πρόεδρος του Άρη Μάριος Μακρίδης ήταν διακοπές και ήρθε. Ο πρόεδρος της ΑΕΛ Κώστας Χριστοδούλου ήταν στη Λάνια και ο πρόεδρος του Απόλλωνα Μαρίνος Ευσταθίου στο Columbia και ήρθε όπως και ο Αντώνης Γλυκής που είναι δικηγόρος των τριών σωματείων. Ήταν η πιο σημαντική ημέρα για το γήπεδο της Λεμεσού. Τώρα πετάμε».

Θα ξεφύγει το κόστος του γηπέδου; «Δεν θα ξεφύγει το ποσό, θα υπάρχει μια πολύ μικρή διαφορά. Θα υπάρχει και μια καθυστέρηση μικρή. Αν δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν θα γινόταν το γήπεδο στη Λεμεσό. Υπήρχαν πολλά προβλήματα. Έκανε πολλές προσωπικές παρεμβάσεις. Στην πρώτη περίοδο έκανε τις συσκέψεις στο προεδρικό. Μετά στο σπίτι του σε άλλη συνάντηση επέμενε να αναλάβουν τα δημόσια έργα. Βοήθησε πολύ και ο γενικός ελεγκτής που κάναμε πέντε συσκέψεις στο γραφείο του με όλους τους εμπλεκόμενους».

Πότε υπολογίζετε να είναι έτοιμο το γήπεδο; «Λέγαμε για Μάιο του 2021. Θεωρώ ότι θα είναι τέλη 2021, αρχές 2022».

Για τον Τιμούρ τον οποίo είχατε σαν ποδοσφαιριστή και για την ομάδα που έφτιαξε; «Ο Τιμούρ είναι μεγάλη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε στην Κύπρο. Ο κόσμος τον αγαπά και τον σέβεται παρόλο που οι κουβέντες του είναι ξυράφι κάποιες φορές. Το αγαπώ πολύ. Τον είχα ποδοσφαιριστή. Εκτέ3λεσε το πέμπτο πέναλτι που μου έδωσε το μοναδικό Κύπελλο. Έφτιαξε μια ομάδα από το πουθενά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εκπέμπει υγεία η ομάδα του Τιμούρ και ο κύριος λόγος είναι αυτός. Και ο Ευγένιος Χαμπουλλάς με εντυπωσίασε, Στην βουλή ήταν «πελλοφούσιεκκος». Κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Του έκανε η καρέκλα του προέδρου. Θα έχει πολύ καλή πορεία η Ανόρθωση. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι στην 4άδα. Από την 1η μέχρι την 4η θέση».

Για το Κυπριακό ποδόσφαιρο: «Η ΚΟΠ πήρε αποφάσεις που βοήθησαν. Συνήθως είμαι επικριτικός προς την ΚΟΠ. Η ομοσπονδία είναι τα σωματεία, αυτά αποτελούν την ΚΟΠ. Βοήθησαν για να σταματήσουν να έρχονται φάκελοι. Βοήθησαν στην αναβάθμιση της β΄ κατηγορίας και αυτό θα κάνει καλύτερο πρωτάθλημα. Οι 12 ομάδες είναι ο αριθμός που ταιριάζει στην α΄ κατηγορία και εύχομαι να παραμείνει. Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες πιο κάτω που χρειάζονται προσοχή. Γίνονται πολλά πράγματα εκεί που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Χρειάζεται να βελτιωθεί η διαιτησία. Εγώ ήμουν κατά του VAR γιατί πίστευα ότι θα… σκοτώσει το ποδόσφαιρο αλλά εφόσον το κάνει πιο δίκαιο είμαι υπέρ του. Πρέπει να έρθει χθες στην Κύπρο».

Για την Εθνική: «Ενοχλούμαι όταν ακούω ανανέωση. Κάθε προπονητής από τον καιρό μου και μετά έβγαλε παίκτες. Το παιχνίδι με την Ρωσία δεν το αντιμετωπίσαμε σωστά. Ευτυχώς που δεν έβαλαν την 1η ταχύτητα και μείναμε στα πέντε. Η ΚΟΠ ξοδεύει πολλά λεφτά για την Εθνική. Πρέπει να κάνει 10ετή προγραμματισμό η ομοσπονδία. Θα μας δοθεί η ευκαιρία. Με το πρωτάθλημα Εθνών μπορούμε να προκριθούμε. Να βγει κάποιος με κότσια και να πει ότι το 2025 θα προκριθούμε».

 


btm