• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Παρέλλη στον Super Sport fm
18/10/2019 10:20

Στην εκπομπή «Μέσα σε όλα» του Super Sport fm 104.0 φιλοξενήθηκε ο παγκοσμιονίκης μας δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης.

Πέτυχες κάτι πολύ μεγάλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα: «Είμαι χαρούμενος γιατί πήρα και το όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες και επίσης γιατί στα 34 μου έριξα αυτά τα μέτρα και πήρα αυτή την θέση. Το σημαντικότερο είναι ότι είμαι υγιής και συνεχίζω».

Δύσκολο αγώνισμα η δισκοβολία: «Είναι δύσκολο αγώνισμα η δισκοβολία, μοναχικό άθλημα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συγκέντρωση. Θέλει τεχνική, δύναμη και άλλα πολλά»

Για τον αγώνα στην Ντόχα: «Ήθελα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, στην προπόνηση πήγαινα καλά, έβλεπα ότι έριχνα καλά και στόχευσα στον τελικό».

Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε; «Άγχος δεν είχα, δεν ζητούσα κάτι από εμένα, μπήκα να το ευχαριστηθώ και γι’ αυτό που βγήκε η μεγάλη βολή. Ήταν γιατί μπήκα χωρίς άγχος».

Για την μεγάλη επίδοση και το ρεκόρ: «Στόχος από τα προηγούμενα χρόνια ήταν να βγει μια καλή επίδοση και είμαι χαρούμενος που βγήκε σε αυτό τον μεγάλο αγώνα».

Για τις καιρικές συνθήκες στην Ντόχα: «Επιλέξαμε να μην βγαίνουμε από το ξενοδοχείο πριν το απόγευμα. Πήγαινα προπονήσεις απόγευμα προς βράδι και αυτό ήταν το πιο σωστό για να μην επηρεαστώ σωματικά. Στο γήπεδο η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 22 βαθμούς, ήταν κλιματιζόμενο. Ήταν δύσκολες οι καιρικές συνθήκες εκτός γηπέδου, έχανες την ενέργεια σου , ήταν απίστευτη η ζέστη και υγρασία».

Οργανωτικά πως ήταν; «Ήταν όλα μια χαρά, η διοργάνωση ήταν πολύ καλή».

Οι πρώτοι σου Ολυμπιακοί αγώνες ήταν το 2012 στο Λονδίνο, ήσουν άτυχος εκεί: «Στα 23 μου έλεγα να πιάσω ένα όριο να πάω σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ήταν ο στόχος μου. Στα 26 μου πήγα στο Λονδίνο. Σε εκείνο τον προκριματικό έριξα 63.46 και τερμάτισα 13ος. Πέρασαν οι 12 στον τελικό. Μόλις τελείωσαν οι αγώνες είπα στον προπονητή μου ότι θέλω στην επόμενη Ολυμπιάδα να είμαι στον τελικό. Έτσι έγινε. Στο Ρίο μετά από προπόνηση, θέληση και επιμονή ήρθε ο τελικός».

Είναι διαφορετικό να είσαι σε Ολυμπιακούς αγώνες; Είναι άλλη η αίσθηση; «Είναι μια αίσθηση διαφορετική. Είναι κάθε 4 χρόνια, όλοι προετοιμάζονται γι’ αυτούς τους αγώνες. Είναι όλα τα αγωνίσματα εκεί. Είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός».

Ήρθε η 8η θέση στο Ρίο: «Ήθελα να μπω στον τελικό και μου βγήκε μια καλή βολή. Έριξα 63.76. Ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, ήθελα να μπω τελικό, ήξερα ότι μπορούσα. Είχα κάποιους τραυματισμούς αλλά το πάλεψα».

Σκέφτεσαι από τώρα τους Ολυμπιακούς αγώνες; «Στο μυαλό μου είναι μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Θέλω να είμαι υγιής, να φτάσω εκεί και να παλέψω για να μπω στον τελικό».

Η 6η θέση στο Πεκίνο: «Ήταν ο πρώτος μεγάλος αγώνας που μπήκα σε τελικό. Έκανα 64.55 και το μετάλλιο ήταν στα 65.20. Λόγω απειρίας δεν έριξα περισσότερο. Έριξα νωρίς τα 65 μέτρα και πήρα το όριο. Αν είχα την εμπειρία θα έπαιρνα μετάλλιο τότε».

Η πρόκριση στον τελικό στο Λονδίνο το 2017: «Είναι δύσκολο να είσαι πάντα στον τελικό σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει η χρονιά. Το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά. Είχα πολλούς αγώνες, κουράστηκα, βγήκε τελευταία στιγμή το όριο και δεν πρόλαβα να προετοιμαστώ κατάλληλα. Πάλι πέρασα στον τελικό αλλά δεν είχα δυνάμεις για κάτι περισσότερο. Η έλλειψη ξεκούρασης και κατάλληλης προετοιμασίας δεν μου επέτρεψε να διεκδικήσω κάτι περισσότερο».

Είναι σημαντικό πράγμα να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία, να έρχεται το όριο νωρίς: «Όταν έρχεται το όριο ένα χρόνο πριν ξέρεις τι αγώνες θα κάνεις και μια σωστή προετοιμασία. Αυτό θα κάνω καθώς ξέρω ότι έχω το όριο και δεν θα χρειαστεί να πάω σε πολλούς αγώνες».

Το 2007 στο Παγκόσμιο κάτω των 23 ήταν η αρχή: «Το χάλκινο μετάλλιο σε εκείνους τους αγώνες κάτω των 23 μου έδωσε το κίνητρο και την ώθηση να συνεχίσω τα επόμενα χρόνια. Βγήκε αυτή η επιτυχία μέσα από προσπάθεια. Ήμουν φοιτητής στην Κρήτη τότε. Επέστρεψα στην Κύπρο και δούλεψα πολύ με τον προπονητή μου τον Κυριάκο Βασιλειάδη. Βάλαμε στόχο να πάω σε αυτούς τους αγώνες και να έχω ένα καλό αποτέλεσμα και βγήκε το χάλκινο μετάλλιο και το Παγκύπριο ρεκόρ»

Για την μεγάλη πορεία στους Κοινοπολιτειακούς: «Το 2010 άρχισα στους Κοινοπολιτειακούς με την 4η θέση. Στην Γλασκώβη πήρα το Αργυρό μετάλλιο το 2014 και το 2018 πήρα το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας μου το 2018 με δύο τραυματισμούς. Ο πρώτος τραυματισμός με άφησε ενάμιση μήνα έξω και ο δεύτερος σχεδόν τρεις μήνες. Έμεινα πολύ πίσω αλλά επέστρεψα. Έδειξα ότι μπορούσα να ρίξω μακριά και στους Κοινοπολιτειακούς βγήκε το χάλκινο χωρίς καθόλου προπόνηση (μόλις τρεις εβδομάδες). Εκεί είπα με προπόνηση θα βγάλω την χρονιά και πήγα μέχρι το Πανευρωπαϊκό που πήρα την 8η θέση».

Για την ανάρτηση μετά την μεγάλη επιτυχία στην Ντόχα, ότι δεν θα αφιερώσεις την επιτυχία στην οικογένεια και στα παιδάκια σου όπως πάντα αλλά σε αυτούς που δεν σε πίστεψαν: «Υπήρχαν πολλοί που ήταν δίπλα μου. Αυτοί που δεν πίστεψαν σε εμένα μου το έδειξαν. Τους το αφιέρωσα. Λόγω ηλικίας και κάποιων τραυματισμό δεν με πίστεψαν. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί. Αυτή η αμφισβήτηση με έκανε πιο δυνατό, έβαλα πείσμα και πέτυχα πράγματα. Τώρα τα βγάζω όλα από το μυαλό και ετοιμάζομαι στα 35 του να λάβω μέρος ξανά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Δεν θέλω να με επηρεάσει τίποτα».

Πως άρχισε η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό; Σε ποια ηλικία; «Στα 15 μου άρχισα στις Ακαδημίες του ΓΣΠ και μετά από παρότρυνση του ξάδελφου μου που έκανε δισκοβολία, πήγα στον προπονητή του, δοκίμασα και μου άρεσε. Κοντά στα 16 άρχισα προπονήσεις και αγώνες και έμεινα εκεί».

Ποιοι προπονητές σε βοήθησαν σε αυτή την μεγάλη πορεία; «Ο ίδιος προπονητής που άρχισα, ο Κυριάκος Βασιλειάδης είναι και τώρα προπονητής μου. Δεν σταματήσαμε να συνεργαζόμαστε με εξαίρεση έναν χρόνο που βρέθηκα για προπονήσεις στην Ελλάδα. Συνεχίζω με τον ίδιο και βάλαμε και τον Κώστα Σταθελάκο στο τιμ για να με βοηθά στις προπονήσεις και στα ταξίδια, να είναι πάντα δίπλα μου. Είναι μια μεγάλη πορεία, με είχε σαν παιδί του, τον είχα σαν πατέρα μου και με στήριξε σε όλη την πορεία»

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός πρωταθλητή στίβου και δη δισκοβολίας; «Δύσκολη η καθημερινότητα ειδικά τον χειμώνα που είναι πολλές οι προπονήσεις, 7 ώρες την ημέρα. Είναι δύσκολο πρόγραμμα γιατί ενδιάμεσα πρέπει να ξεκουράζομαι. Ειδικά σε μια χρονιά σαν αυτή που έρχεται ίσως κάνω μέχρι και 4 προετοιμασίες στην Αφρική. Ήδη προγραμμάτισα δύο προετοιμασίες στην Αφρική. Μετά τον Απρίλιο άλλη προετοιμασία και θα καθοριστεί εφόσον βγει το αγωνιστικό πρόγραμμα. Η τελευταία προετοιμασία είναι πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το πιο δύσκολο είναι ότι είμαι μακριά από την οικογένεια μου».

Τι συμβουλές πήρες στην πορεία σου; «Μου είπαν να μην ασχολούμαι με τους γύρο μου, να είμαι συγκεντρωμένος στον στόχο μου και πολλά άλλα».

Για την αποστολή του στίβου στους Ολυμπιακούς αγώνες: «Υπάρχουν αθλητές που θα διεκδικήσουν. Είναι ο Πάρης Μπάτσαβαλης, η Νεκταρία Παναγή και τα παιδιά του ύψους, ο Κυριάκος Ιωάννου και ο Χονδροκούκης. Είναι και η Ραμόνα η οποία προσπαθεί να επανέλθει από τον τραυματισμό της».

H ΚΟΕΑΣ είναι στο πλευρό σας; «Η ομοσπονδία είναι στο πλευρό μας, μα ς στηρίζει εμάς και τους προπονητές μας με έναν πολύ καλό προγραμματισμό και αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα».

Το μέλλον πως τo σκέφτεσαι, θα ολοκληρώσεις κάποτε την καριέρα σου σαν αθλητής: «Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου, είναι η Ολυμπιακή χρονιά τώρα. Η πολιτεία ανακοίνωσε το σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης και θα έχω ένα διορισμό όταν σταματήσω».

Το μήνυμα σου προς τους νέους αθλητές: «Χρειάζεται θέληση πάνω από όλα και να το πιστέψουν. Τα άλλα θα έρθουν στην πορεία με σκληρή δουλειά».

Πως είναι ο Απόστολος Παρέλλης εκτός των σταδίων και των αγώνων; «Χόμπι δεν έχω, δεν έχω ώρα εξάλλου. Στον ελεύθερο χρόνο πάω στην θάλασσα με την οικογένεια μου, μου αρέσει το κολύμπι. Μου αρέσει να παρακολουθώ και αγώνες ράλλι, ο πατέρας μου έτρεχε χρόνια».


btm