• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη Τάκη Αντωνίου-Μιχάλη Χατζηπιερή στο «Άκου τι Λέει»
05/11/2019 21:02
Η συνέντευξη Τάκη Αντωνίου-Μιχάλη Χατζηπιερή στο «Άκου τι Λέει»

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ Τάκης Αντωνίου και Μιχάλης Χατζηπιερής βρέθηκαν στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 και  στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου.



Πόσα χρόνια κρατά αυτή η φιλία;
Μ.Χ.«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»
Τ.Α.«Τους υποδέχθηκα το 1977 στο ΑΠΟΕΛ τον Χατζηπιερή και τον Στεφάνου, ο Χαιλής ήταν ήδη στην ομάδα».

Τι έγινε μετά την μεγάλη ομάδα που έπαιξε στην α΄ Εθνική;
Μ.Χ: «Ήταν μεταβατική περίοδος, εμείς είχαμε να διαδεχθούμε την χρυσή ομάδα που πήγε στην Ελλάδα και παρέμεινε. Δεν ήταν εύκολο».
Τ.Α.: «Την 10ετία του 1970 το ΑΠΟΕΛ είχε καλή ομάδα όμως μετά τον πόλεμο για κάποιους λόγους έπρεπε να αλλάξει η ομάδα και άλλαξε. Η ομάδα που είχαμε από το 72 μέχρι το 75 ήταν ασυναγώνιστη για τα Κυπριακά δεδομένα. Εξού και όταν πήραμε το νταμπλ και παίξαμε στην α΄ Εθνική το 1973-74 καταφέραμε και πανηγυρίσαμε 11 νίκες. Οι άλλες ομάδες που πήγαιναν εκεί όπως π.χ. η Ομόνοια πέτυχε μια νίκη την προηγούμενη σεζόν. Όταν έγινε ο πόλεμος συνέβησαν κάποια πράγματα. Ο Λεωνίδας πήγε στην Αγγλία, ο Ανδρέας Στυλιανού είχε τον μεγάλο τραυματισμό. Ο Μιαμηλιώτης πήγε στην Ισπανία, ο Τάκης Τιμοθέου πήγε στην ΑΕΚ Αθηνών, εγώ πήγα για σπουδές στην Αθήνα. Άρχισε να δημιουργείται μια νέα ομάδα δυνατή, κερδίσαμε το Κύπελλο το 79 και το 80 πήραμε το πρωτάθλημα  με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια».

Γιατί σήμερα δεν παίζουν οι νεαροί και τότε εσείς πήρατε πρωτάθλημα π.χ. το 1973 στα 18 και στα 19 σας χρόνια;
Μ.Χ. «Άλλαξαν πολλά δεδομένα, άνοιξε η αγορά και ήρθαν παίκτες από το εξωτερικό. Δεν μείναμε στις εποχές μας που είχαμε τρείς ξένους μόνο και κερδίζαμε από αυτούς. Με την υπόθεση Μπόσμαν ξεχαρβαλώθηκε η κατάσταση».
Τ.Α. «Από την στιγμή που θα έφερνες μόλις δύο και τρεις ξένους έκανες πολύ καλές επιλογές. Είχες να μάθεις από αυτούς και στο παιχνίδι και στη νοοτροπία. Εγώ έπαιξε με Μουρς Μακτέρμο και Κάσιτι και πραγματικά έμαθα πολλά. Έβλεπες τον επαγγελματισμό τους και μπολιαζόσουνα. Μετά ο ανταγωνισμός ήταν άνισος. Έχει την δυνατότητα να φέρεις αμέτρητους ποδοσφαιριστές από άλλες χώρες. Χάθηκε ο ανταγωνισμός. Το είπα κάποτε σε μια συνέντευξη πριν 15 χρόνια ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ Κύπριων και κοινοτικών και κερδηθεί από τους κοινοτικούς και επιβεβαιώθηκα. Και είπα ότι οι καλοί Κύπριοι θα είναι σε ψηλό επίπεδο και θα παίξουν στο εξωτερικό. Σε κάποιο βαθμό το προέβλεψα αυτό αλλά περίμενα περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο που παίζουν ομίλους οι ομάδες μας τόσα χρόνια».
Μ.Χ. «Ανέβηκε το επίπεδο μας αλλά πρέπει να πούμε ότι όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα θα πέσει και η ποιότητα. Είναι πολλοί οι ξένοι. Αν πάρουμε τους 110 ξένους που παίζουν κάθε Σαββατοκύριακο και κάνουμε σοβαρή αξιολόγηση δεν πιστεύω ότι δεν θα βρούμε παίκτες μέτριους οι οποίοι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από Κύπριους. Ο Ξένος έρχεται τελειωμένος όσον αφορά την νοοτροπία του. Ξέρει στα 12 του ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής και έρχεται στα 25 πανέτοιμος».

Για την Εθνική ομάδα, κούρασε να λέμε θέλει χρόνο, υπομονή και τέτοια…
Μ.Χ.
«Μπήκαν πολλοί νέοι και ταλαντούχοι στην ομάδα, είναι μεταβατική περίοδος. Το βλέπω από την άποψη της διοχέτευσης από τις μικρές Εθνικές στην ανδρών. Είχαμε να αλλάξουμε μια Εθνική πετυχημένη με ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντίνου, ο Οκκάς, ο Χαραλαμπίδης ο Μακρίδης και άλλοι. Όταν κερδίζαμε την Ισπανία υπήρχε ένας πυρήνας υψηλού επιπέδου με Γκόκιτς-Σπόλιαριτς και με πολλούς άλλους γύρω τους»
Τ.Α. «Αυτή η Εθνική δεν έχει μεγάλο ταλέντο σε όλες τις γραμμές και αυτό το πληρώνει. Η ταχύτητα είναι το Α και το Ω. Δεν λέω μόνο ταχύτητα αλλά συνδυασμός ταλέντου και ταχύτητας».

Ποια εικόνα έχετε για το ποδόσφαιρο το σημερινό γενικότερα, όχι μόνο το ΑΠΟΕΛ;
Μ.Χ. «Υπάρχουν παιχνίδια πολύ καλά αλλά και παιχνίδια πολύ κάτω. Άλλαξε πολύ το ποδόσφαιρο, περάσαμε σε μια εποχή που αφαιρείται το κάθετο ποδόσφαιρο και πάει πλάγια. Σε όλους αρέσει το κάθετο αλλά το θέμα είναι πως θα το αναπτύξεις.  Υπάρχουν ομάδες που το παρακάνουν. Για εμένα είναι ολοφάνερο ότι επηρεάζονται πολύ οι προπονητές από τις αντιγραφές. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει η έκπληξη, το απρόβλεπτο».
Τ.Α. «Όταν έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο δεχόμουν την μπάλα, γύριζα και αμέσως έβλεπα συμπαίκτη μου για να του βγάλω καλή μπαλιά. Γιατί οι άμυνες δεν ήταν καλά εκπαιδευμένες, οι αμυντικοί στέκονταν σε λάθος χώρους πολλές φορές και έβρισκες εύκολα πάσα. Τώρα είναι τόσο πολύ οργανωμένες οι άμυνες από καλούς προπονητές. Αν αναλωθείς στο να παίζεις κάθετα συνεχώς θα είναι καλά τοποθετημένοι και θα αποκτούν για να βγαίνουν στην αντεπίθεση. Υποχρεώνεσαι να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Ο κορυφαίος στο είδος του Πεπ Γκουαρδιόλα το ανήγαγε σε επιστήμη. Έχει καλή άμυνα λόγο της εξαιρετικής κατοχής. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, είναι το τι πάει σε μια ομάδα και τι είναι αποτελεσματικό».

Πως πρέπει να παίζει το ΑΠΟΕΛ;
Τ.Α. «Εγώ μιλώ χωρίς να φοβάμαι. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα ΑΠΟΕΛίστικα αισθήματα μου. Από 8 χρόνων ήμουν στα αποδυτήρια του ΑΠΟΕΛ. Μίλησα πρόσφατα και είπα ότι ο κεντρικός διάδρομος του ΑΠΟΕΛ μέχρι την άμυνα είναι αργός. Χρησιμοποιούνται 7 αργοί ποδοσφαιριστές. Ο Τάμαρι δεξιά μπλοκάρεται. Π.χ. με την ΑΕΛ ο Γουίλερ με ακόμα δύο τον έκλεισαν. Αν καταφέρει να δώσει μπάλα στο κέντρο δεν μπορούν οι μέσοι να διεισδύσουν γιατί είναι αργοί. Αυτό είναι το πρόβλημα του φετινού ΑΠΟΕΛ. Ο προπονητής μπορεί να βρει μια καλύτερη ισορροπία με το ρόστερ που έχει. Με την ΑΕΚ είδαμε δύο ποδοσφαιριστές σε κάθε πλευρά, δεξιά Μιχαίλοβιτς-Τάμαρι και αριστερά Νικόλας Βιντιγκάλ. Μόλις το γύρισε σε 3-5-2 και μπήκαν οι δύο βαρετοί φορ τότε το ΑΠΟΕΛ άλλαξε, ήταν ακίνδυνο και προσπαθούσε να σκοράρει μέσα από φάουλ ή κόρνερ. Αν συνέχιζε το ΑΠΟΕΛ όπως το α΄ ημίχρονο με την ΑΕΚ θα κέρδιζε. Θεωρώ ότι το διαπίστωσε και θα δούμε ένα καλύτερο ΑΠΟΕΛ».
Μ.Χ. «Όταν είδα την αλλαγή του Σάβιτς περίμενα ότι θα πήγαινε σε 4-4-2».

Γιατί… χάθηκε ο Τάμαρι;
Τ.Α.
«Απογειώθηκε πέρσι γιατί έπαιζε πίσω από τον Νατέλ στο 3-5-2- και με τον Απόλλωνα στο 3-4-3 στα δύο παιχνίδια στην Λεμεσό, έδινε χώρο στον Απόλλωνα και έκανε πάρτι ο Τάμαρι στις αντεπιθέσεις. Φέτος αδικείται ο Τάμαρι με τον τρόπο που παίζε το ΑΠΟΕΛ. Με τον Άγιαξ απογειώθηκε και ήρθαμε με κάποιες κινήσεις και τον… διαλύσαμε. Εκεί που περίμεναν οι Ολλανδοί τον παίκτη που χόρεψε την άμυνα τους στο ΓΣΠ, τον έκανε αλλαγή ο προπονητής. Φανταστείτε να είστε προπονητές και να παίζεται με το ΑΠΟΕΛ και ο Τάμαρι να είναι πίσω από τον επιθετικό. Θα καταστρώνετε πλάνα και δεν θα βγαίνετε από μέσα για το πώς θα τον σταματήσετε».
Μ.Χ. «Υπάρχουν 22 ποδοσφαιριστές στο ΑΠΟΕΛ με τους οποίους μπορεί να αρχίσεις το παιχνίδι. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που λόγω ταλέντου πρέπει να τους έχεις μέσα. Δεν υπάρχει καλή διαχείριση με τον Τάμαρι, μπορεί να φταίει και αυτός».

Για την ΑΕΚ Λάρνακας:
Τ.Α.
«Αυτό που στοιχίζει στην ΑΕΚ είναι ότι χάθηκαν 2-3 προσωπικότητα που δημιουργούσαν γύρω τους τον ιστό της ομάδας. Ήταν ο Μουρίγιο που έφυγε αρχικά, μετά ο Καταλά που έδιναν ηρεμία και αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Στο κέντρο ήταν ο Λαρένα ο οποίο εκτός από ηρεμία ήταν από τους πιο έξυπνους ποδοσφαιριστές. Ήταν ο Ακοράν πιο νέος, ο Τέτε πιο νέος και ένας κίλερ Φλοριάν ο οποίος είναι τραυματίας τώρα».
Μ.Χ.
«Είχε ποιότητα μεγάλη η ΑΕΚ. Έφυγαν παίκτες προσωπικότητες. Ειδικά η φυχή Καταλά και Μουρίγιο μέτρησε σαν τέσσερις αποχωρήσεις γιατί ήταν παίκτες της άμυνας και παίκτες κατεύθυνσης. Είναι καλοί οι Σλατσε και Κάσες στο κέμτρο αλλά δεν είναι Λαρένα».

Για τον Γιώργο Εφραίμ:
Τ.Α.
«Γνωρίζω ποιος είναι ο Εφραίμ. Πέραν από ικανότητες τεχνικές, είναι παίκτης με αυτοπεποίθηση, παίκτης για τα δύσκολα και με ενέργειες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα στην μεριά της ομάδα του. Με αυτά τα χαρακτηριστικά και να μην παίζε στο ΑΠΟΕΛ εικάζω ότι κάτι άλλο συμβαίνει».
Μ.Χ.
«Μας έδειξε ο Εφραίμ τι μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ένας ποδοσφαιριστής σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει. Για τον Αλωνεύτη μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία λόγω ηλικίας».

 Για τον Στάθη Αλωνεύτη:
Τ.Α.
«Είναι ένας παίκτης που άφησε την σφραγίδα του στο ποδόσφαιρο μας. Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι. Εγώ να είμαι προπονητής δεν τον βάζω για 10 λεπτά. Το παιχνίδι του Αλωνεύτη έχει ρίσκο, θα φύγει στην επίθεση, θα μπουκάρει στην αντίπαλη περιοχή και δεν μπορεί αυτού του είδους οι παίκτες να αγχώνονται ότι θα προλάβουν 2-3 μόνο ενέργειες. Για τόσο διάστημα είναι πιο καλά να βάλεις έναν παίκτη με πιο εγκεφαλικό παιχνίδι».

Για τον Μακρή…
Τ.Α. «Ο Μακρής απέδειξε πέρσι στην ΑΕΛ ότι είναι ένας έξυπνος, καλός και αποτελεσματικός παίκτης. Μπορεί να παίξει πολύ καλά τον ρόλο πίσω από τον επιθετικό».

 Πείτε μας και την ιδανική 11άδα για εσάς:
Μ.Χ.
«Κάνουμε μια ανάλυση λογικά εξηγήσιμο. Δουλειά άλλων είναι να κάνουν αυτή την δουλειά και την σεβόμαστε απόλυτα»
Τ.Α.
«Είναι άδικο να κάνουμε μια 11άδα. Έχει πολλές 11άδες αλλά θα έχουν όλες την ίδια δομή και φιλοσοφία. Αν ήμουν προπονητής του σημερινού ΑΠΟΕΛ θα έπαιζα με τετράδα πίσω με πλάγιους με επιθετικέ αρετές Νικόλα και Μιχαίλοβιτς. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι ο Βούρος. Μπορεί να μην φαντάζει ο καλύτερος αλλά για έναν που καταλάβει από ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικός. ΑΝ θα έχω έναν επιθετικό σίγουρα θέλω τρεις παίκτες πίσω του θα είναι ανάμεσα σε Γιάκολις, Εφραίμ, Αλωενύτη, Βιντιγκάλ, Μπέζιακ. Τρεις από αυτούς. Και από τους δύο χαφ ο ένας θα είναι ο Άλεφ. Την άλλη θέση την διεκδικούν πολλοί, Μάτις, Γκέντσογλου, Σόουζα και άλλοι».

Για την απόφαση της διοίκησης να ενισχύσει το προπονητικό τιμ:
Τ.Α. «Έχει ρίσκο η απόφαση αυτή γιατί μπορεί π.χ. να εκλειφθεί ότι αμφισβητείται ο προπονητής. Θα φανεί μέσα από την πράξη. Μίλησα πολλές φορές με τον Χατζηλούκα με το ποδόσφαιρο, μου αρέσουν οι απόψεις του και μοιάζουν με τις δικές του».

Γιατί δεν μπόρεσε το ΑΠΟΕΛ να βρει έναν προπονητή μετά τον Γιοβάνοβιτς;
Τ.Α.
«Όταν φεύγει ένας προπονητής ο οποίος έχει ταυτιστεί με την μεταμόρφωσε του ΑΠΟΕΛ έτσι γίνεται. Αυτός που πρέπει να το καρπωθεί αυτό είναι αυτός που το μεταμόρφωσε και είναι ο Γιοβάνοβιτς. Δεν είναι εύκολο για όποιον έρχεται στην συνέχεια ν επιβιώσει και να κερδίσει στο απαιτητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε στην ομάδα. Την μεγάλη ευκαιρία το ΑΠΟΕΛ για να κρατήσει έναν προπονητή για χρόνια την έχασε με τον Δώνη. Είχε τον χαρακτήρα-προσωπικότητα για να ηγηθεί μιας μεγάλης ομάδας»

Ο Κετσπάγια ή ο Κρίστιανσεν δεν θα μπορούσαν να μείνουν για χρόνια;
Τ.Α. «Θα μπορούσαν να μείνουν αλλά πρέπει να ξέρεις τι να περιμένεις από έναν προπονητή. Έρχεται ο Κετσπάγια κι αν δεν ποντάρεις στα δυνατά του σημεία τότε έχασες το παιχνίδι. Μετά έρχεται ο Κρίστιανσεν και κερδίζει το πρωτάθλημα με άλλο ποδόσφαιρο πιο γρήγορο και κάθετο αλλά δεν έγινε αποδεκτό».
Μ.Χ. «Ο Γιοβάνοβιτς ήρθε στην μετά-Μπάτε εποχή. Έκανε την μεγάλη πορεία σε σχέση με την καταστάσεις που υπήρχε γύρω του. Ήταν δύσκολες οι καταστάσεις όταν ανέλαβε. Αυτό που έκανε ήταν μια στρατηγική επιτυχία. Όταν έφυγε ήταν φυσικό αυτοί που έρχονταν να αντιμετώπιζαν το μέτρο στήριξης και μια δυνατή πλέον διοίκηση».

Αν θα μπορούσε το ΑΠΟΕΛ να φύλαγε δύο εκατομμύρια τον χρόνο να είχε ένα δικό του γήπεδο;
Τ.Α.
«Η άποψη της διοίκησης σήμερα είναι ότι αν φύλαγε δύο εκατομμύρια τον χρόνο δεν θα πετύχει η ομάδα αυτά που πέτυχε.

Για την φετινή Ομόνοια;
Μ.Χ. «Παρουσιάζεται με ένα βελτιωμένο πρόσωπο η Ομόνοια, υπάρχει μια καλή προσπάθεια με έναν σοβαρό προπονητή. Δεν έφτασε σε επίπεδα που να είναι όπως τα θέλουν και στην Ομόνοια αλλά η βελτίωση είναι φανερή. Δεν μπορώ να ξέρω μέχρι που θα φτάσει. Ίσως να μην είναι τόσο έτοιμη όσο η Ανόρθωση»
Τ.Α. «Είπα την άποψη μου για την Ομόνοια από την 1η αγωνιστική, έχω παρεξηγηθεί από κάποιους φίλους Ομονοιατές αλλά μου είπε ένας φίλος ότι κάποιος φώναξε στην κερκίδα « μας τα είπε ο Τάκης Αντωνίου και δεν τον ακούσαμε». Το μειονέκτημα της είναι το γεγονός ότι όλοι οι μεσοεπιθετικοί της οι βασικοί είναι από 32 μέχρι 35 ετών και είναι πιο επιρρεπείς και σε τραυματισμούς και σε αντοχές και σε συνέχεια απόδοσης. Αυτό δεν θα της επιτρέπει να έχει μεγάλη συνέχεια αλλά όπως φάνηκε και στο παιχνίδι με την Ανόρθωση ήταν εξίσου καλή η Ομόνοια. Έφτιαξε μια πολύ καλή ομάδα αλλά για να κρατηθεί στα ψηλά και να διεκδικήσει Ευρώπη θα πρέπει να ενισχυθεί καλά τον Ιανουάριο».

Θα μπορέσει το ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει και φέτος το πρωτάθλημα;
Τ.Α. «Θα σα πω τι θα συμβεί φέτος. Το ΑΠΟΕΛ έχασε δύο βαθμούς και η Ανόρθωση έχασε 4. Οι άλλοι έχασαν από 9 μέχρι 14. Επειδή κάποιες από τις άλλες ομάδες που ακολουθούν το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση μοιραία θα μείνουν εκτός διεκδικήσεις τους τίτλου καθώς θα πρέπει κάποια να κάνει συνεχόμενες νίκες. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν βαθμοί άλλες ομάδες. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλος συνδυασμός αποτελεσμάτων για να διεκδικήσουν τέσσερις ομάδες το πρωτάθλημα . Το ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση φαίνεται ότι θα αντέξουν και θα είναι εκεί και μια από τις υπόλοιπες ομάδες».

Η Ανόρθωση μπορεί να συναγωνιστεί με το ΑΠΟΕΛ για το πρωτάθλημα;
Τ.Α. «Μέχρι αυτή την στιγμή δείχνει ότι μπορεί να είναι. Στο σύνολο σε ποιότητα μπορεί να υπερισχύει το ΑΠΟΕΛ αλλά το πνεύμα που κυριαρχεί στην Ανόρθωση είναι απίστευτο. Πιστεύω ότι ξαναβρήκε την ταυτότητα της η Ανόρθωση»
Μ.Χ. «Ο κόσμος της Ανόρθωσης επέστρεψε πίσω και με αυτά τα συστατικά που είπε ο Τάκης μπορεί η Ανόρθωση».

Για το παιχνίδι με την Καραμπάχ:
Τ.Α. «Θα είναι δύσκολος αγώνας, η Καραμπάχ είναι καλή ομάδα. Είδα ότι όταν τους σταματήσεις τους δύο ακραίους τους μένους από ιδέες. Αυτό είπα και τότε. Αν φροντίσουμε να τους σταματήσουμε και κάνουμε ισορροπημένο παιχνίδια και ευελιξία στην επίθεση μπορούμε να νικήσουμε».
Μ.Χ. «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στη νίκη. Θα υπάρχει αρκετός κόσμος στο γήπεδο. Το ζήτημα είναι να τους αποκεντρώσουμε. Θα τα καταφέρουμε αν έχουμε το θάρρος που χρειάζονται τέτοια ματς, να μην το φοβηθούμε».


btm