• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Τα λάθη, το VAR και οι ξένοι διαιτητές…»
12/11/2019 14:20
«Τα λάθη, το VAR και οι ξένοι διαιτητές…»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου Γιώργος Πάπουτσος μίλησε στον Super Sport fm 104.0 για όλα τα θέματα που αφορούν την διαιτησία. Μίλησε για τα λάθη, το VAR, το θέμα των ξένων διαιτητών και για άλλα.

Για την συνάντηση με την ΚΟΠ: «Είχαμε μια προγραμματισμένη συνάντηση με την ΚΟΠ για λειτουργικά θέματα που άπτονται των διαιτητών. Χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη για να λυθούν τα προβλήματα. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση με καλό αποτέλεσμα».

Για ποια θέματα συζητήσατε; «’Ήταν θέματα για το VAR που θα εφαρμοστεί στη νέα αγωνιστική περίοδο. Η κύρια ευθύνη διαχείρισης του VAR ανήκει στην ΚΟΠ»

Πόσο έτοιμοι είμαστε για το VAR; «Γίνονται προετοιμασίες, εκπαιδεύτηκαν αρκετά στελέχη και τώρα εκπαιδέυονται οι διαιτητές α΄ και β΄ κατηγορίας. Είναι σε εξέλιξη εκπαίδευση τους σε ξενοδοχείο της Λεμεσού».

Πως γίνεται να εκπαιδεύονται οι διαιτητές μας από Ελλαδίτες ενώ στην Ελλάδα απέτυχαν με το VAR; «Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν αυτό. Από τα μικρά κράτη είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε και είναι πρόκληση για την ΚΟΠ για βγάλει ποιότητα και τα όποια λάθη των διαιτητών να διορθώνονται».

Για τα λάθη που γίνονται; «Έγινε αναφορά και παραδοχή ότι έγιναν λάθη και θα γίνονται λάθη. Η ουσία είναι να μην γίνονται τραγικά λάθη που να αλλοιώνουν αποτελέσματα με κόστος για τις ομάδες και τους διαιτητές. Έγινε βελτίωση, είδαμε κάποια λάθη αλλά είδαμε και καλές διαιτησίες Σίγουρα στα ντέρμπι θα υπάρχουν παράπονα αλλά τα πλείστα μεγάλα σωματεία ευνοούνται περισσότερο».

Γι΄ αυτά που ακούγονται για προσπάθεια καθόδου ξένων διαιτητών: «Δεν πρέπει να χαλάσει η καλή χημεία και η καλή προσπάθεια για να βελτιωθούν οι διαιτητές. Υπάρχουν διαιτητές με ικανότητες. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει η εμπειρία στους ικανούς διαιτητές όμως υπάρχει ποιότητα και προσωπικότητα. Είμαι από αυτούς που λένε να μην βγάζουμε διαιτητές εξπρές, να ψήνονται πρώτα στις μικρότερες κατηγορίες».
Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Πάπουτσος στον super sport fm

Για τα λάθη ενός πολύ καλού διαιτητή στο ντέρμπι Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: «Στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ ήταν ένα διαιτητής που έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά σε πολλά ντέρμπι. Προσπάθησε αλλά έγινε λάθη. Αυτό τον διαιτητή δεν πρέπει να τον κρεμάσεις όταν σου έδωσε λύσεις και έκανε πολύ καλές διαιτησίες σε εξίσου δύσκολα παιχνίδια».

Τέθηκε θέμα ξένων διαιτητών ενώπιον σας για να δουν τις προθέσεις σας; «Αν τεθεί σε εμάς θα πούμε ότι υπάρχει καλή διαιτησία που μπορεί να ανταποκριθεί εκτός αν διαφανεί ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν νομίζω να υπάρχει τόση ανικανότητα για να πούμε ότι η κάθοδος ξένων διαιτητών θα λύσει προβλήματα. Βλέπουμε τραγικά λάθη από επαγγελματίες διαιτητές στο εξωτερικό και δεν σχολιάζονται στον βαθμό που σχολιάζονται εδώ στην Κύπρο».

Για την αμοιβή των διαιτητών σε συνάρτηση με την απόδοση τους: «Στην Ελλάδα ένας διαιτητής αμείβεται με 2 χιλιάδες ευρώ το παιχνίδι και εκεί δεν υπάρχουν επαγγελματίες διαιτητές. Στην Κύπρο παίρνουν 600 ευρώ με τεράστια συνεισφορά από τους διαιτητές. Λέω ό,ως ότι είναι αρκετά αυτά τα 600 ευρώ. Οι διαιτητές μας έχουν υποχρέωση να παρουσιάζονται όσο το δυνατόν καλύτεροι. Σε εφτά προηγούμενα ντέρμπι ήταν θετικός και είχε μια μέτρια παρουσία στο τελευταίο παιχνίδι».

Μας λέτε ότι δεν τέθηκε για την ώρα ενώπιων σας θέμα ξένων διαιτητών: «Όχι δεν τέθηκε αλλά επειδή ακούω πολλά λέω την άποψη  μου. Δεν κάνω τον πατριώτη επειδή είμαι πρόεδρος των διαιτητών και πρέπει να τους στηρίξω, αλλά λέω ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Ως επί το πλείστον είναι οι ίδιοι διαιτητές ήταν και τα προηγούμενα χρόνια»

Για το θέμα της επιλογής διαιτητών από τις διαγωνιζόμενες ομάδες: «Τα σωματεία επέλεξαν έναν συγκεκριμένο διαιτητή και βοηθούς και αυτό πρέπει να εκλείψει. Τι σημαίνει κοινής αποδοχής; Δαπανώ τεράστια λεφτά για να έχω τμήμα διαιτησίας με ξένους επικεφαλείς αντί Κύπριους και δεν γίνεται να το ανέχομαι αυτό. Έχει υποχρέωση το τμήμα διαιτησίας να αξιολογήσει τα παιχνίδια και να αποφασίσει ποιους διαιτητές θα ορίσει».

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΔΚ  δεν ορίζει διαιτητές: «Ο πρόεδρος τν διαιτητών επιλύει αποκλειστικά λειτουργικά έξοδα και ούτε αποφασίσει και ούτε ορίζει διαιτητές. Οι ορισμοί γίνονται αποκλειστικά από το αρμόδιο τμήμα της ΚΟΠ».

Για τα θέματα που είχαν προκύψει με μέλη του συμβουλίου του ΣΔΚ, έχουν ξεπεραστεί; «Αρκετά έχουν επιλυθεί. Υπάρχει απαρτία σε όλες τις συνεδρίες. Υπήρχε ένα θέμα για τα τρία  μέλη που θα μας εκπροσωπούσαν στην Επιτροπή Διαιτησίας. Εμείς δεν υποδείξαμε κανέναν λόγο της δυστοκίας που παρατηρήθηκε».

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Πάπουτσος Γιώργος ΚΟύμας

**«Υπάρχουν διαιτητές στον κατάλογο της β΄ κατηγορίας με προσωπικότητα και στοιχεία για να στελεχώσουν τον κατάλογο της α΄ κατηγορίας αλλά δεν έχουν την τεράστια εμπειρία για να έχουν την απαιτούμενη άνεση στα… σαλόνια. Υπάρχει η ποιότητα».

Από αυτά τα νέα ονόματα που προωθήθηκαν πόσοι μπορούν να αντεπεξέλθουν; «Πως στελεχωνόταν η διαιτησία; Με το ενδιαφέρον που επεδείκνυαν κάποιοι νέοι. Μετέπειτα λόγω κρίσης αρκετοί έβλεπαν σαν εύκολη λύση την διαιτησία από την στιγμή που δεν έβρισκαν δουλειά».

**«Χρειάζεται προσπάθεια ώστε να εισέλθουν στον χώρο της διαιτησίας ικανά και μορφωμένα άτομα».

Από το καλοκαίρι δεν έγιναν προαγωγές στην α΄ και β΄ κατηγορία επειδή είναι νέος ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας: «Αν κάνει αξιολογήσεις ένα στέλεχος του τμήματος διαιτησίας και διαγράψει διαιτητές μα συγκεκριμένη αξία τι μπορούμε να κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια έφυγαν διαιτητές που είχαN μέχρι και δύο χρόνια προσφοράς και αν ρους εμπιστεύονταν ακόμα λίγο θα έβγαζαν καλύτερα πράγματα. Η β΄ κατηγορία μπορεί να στελεχώσει την πρώτη κατηγορία και θα γίνει υποχρεωτικά τώρα με την παρουσία του VAR».


btm