• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Τσιτσιπάς: Η μυθική χρονιά και οι εξωπραγματικές εμφανίσεις
18/11/2019 19:57
Τσιτσιπάς: Η μυθική χρονιά και οι εξωπραγματικές εμφανίσεις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μία ούτως ή άλλως εντυπωσιακή χρονιά με τις επιδόσεις του στο ATP Finals να είναι εξωπραγματικές.

Από το βράδυ της Κυριακής ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει στη συλλογή του τον μεγαλύτερο τίτλο της μέχρι τώρα καριέρας του. Το τρόπαιο του ATP Finals θα κοσμεί από εδώ και πέρα την τροπαιοθήκη του η οποία είναι δεδομένο ότι ολοένα και θα μεγαλώνει.

Η κατάκτηση του τουρνουά των κορυφαίων στο Λονδίνο ήταν απλά ένα ακόμα παράσημο στην ούτως ή άλλως εξαιρετική χρονιά του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε σπουδαία πράγματα μέσα στο 2019, βρίσκεται σταθερά από τις αρχές Απριλίου μέσα στο Top10 και με τους βαθμούς που κατάφερε να μαζέψει το τελευταίο δίμηνο στοχεύει πιο ψηλά από το Νο6 στο οποίο έκλεισε τη φετινή σεζόν. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι απέδειξε πως ανήκει στους κορυφαίους τενίστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα κορτ.

Μετά τη νίκη του στον τελικό αποχαιρέτησε το Λονδίνο προσθέτοντας κάτι παραπάνω από 2,6 εκατομμύρια δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, ξεπέρασε τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τα έπαθλα του αυτή τη χρονιά, χωρίς να υπολογίζουμε τις χορηγίες.

Παράλληλα, πρόσθεσε πολύτιμους βαθμούς στην φαρέτρα του για τη νέα σεζόν. Για την ακρίβεια οι δύο νίκες στο Round Robin, η επικράτησή του επί του Φέντερερ του και η νίκη του στον τελικό του πρόσθεσαν 1300 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και έφτασε στους 5.300.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ
Ας κάνουμε πρώτα μία μικρή ανασκόπηση στο τι έκανε φέτος ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Συνολικά, ο Στεφ αγωνίστηκε σε 27 τουρνουά της ATP μέσα στη σεζόν. Στα οποία μέτρησε 54 νίκες και 25 ήττες. Ο μοναδικός που είχε περισσότερες νίκες ήταν ο Μεντβέντεβ που έκλεισε τη χρονιά με 59, ενώ μαζί με τον Τσιτσιπά 54 νίκες είχε και ο Τζόκοβιτς. Φέντερερ και Ναδάλ είχαν 53 και 52 αντίστοιχα.

Πώς μεταφράζονται αυτές οι 54 νίκες του Στέφανου Τσιτσιπά στα 27 τουρνουά της σεζόν; Στα 15 εξ αυτών έφτασε τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά, έντεκα φορές προκρίθηκε στον ημιτελικό και τις έξι η πορεία του ολοκληρώθηκε στον τελικό ενός τουρνουά.

Πιο αναλυτικά. Η πορεία του σταμάτησε στα προημιτελικά στο Paris Masters, στο Λονδίνο, στο Σίδνεϊ και στη Σόφια, στα ημιτελικά έφτασε στο Australian Open, στο Rome Masters, στο Shanghai Masters, στην Ουάσινγκτον και τη Βασιλεία.

Οι τελικοί που έχασε ήταν στη Μαδρίτη, στο Ντουμπάι και στο Πεκίνο, ενώ τα τρία τρόπαια του μέσα στη σεζόν τα κατέκτησε στη Μασσαλία, το Εστορίλ και φυσικά στο Λονδίνο. Αυτοί οι τρεις τίτλοι τον κατατάσσουν στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, αφού πέντε τίτλους είχαν οι Τζόκοβιτς και Τιμ, ενώ από τέσσερις μέτρησαν οι Ναδάλ, Φέντερερ και Μεντβέντεβ. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι έξι συμμετοχές του σε τελικούς είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση πίσω από τις εννιά που είχε ο Μεντβέντεβ και τις επτά του Τιμ, ενώ ίδιο αριθμό με τον 21χρονο τενίστα είχαν και οι Φέντερερ και Τζόκοβιτς.

Για να κλείσουμε αυτή τη σύντομη αναδρομή αρκεί να αναφέρουμε πως μέσα στη σεζόν ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε τουλάχιστον από μία φορά απέναντι σε Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Ναδάλ και σε συνολικά 18 αναμετρήσεις του με Top10 αντιπάλους είχε εννιά νίκες.

ΞΟΡΚΙΣΕ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ
Φτάνοντας στα… φρέσκα κουλούρια δεν γίνεται να μη σταθούμε στο τι έχει κάνει το τελευταίο δίμηνο. Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί ο Στεφ συμμετείχε σε πέντε τουρνουά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά. Τι έκανε σε αυτά; Σε δύο εξ αυτών έφτασε στον τελικό, στα άλλα δύο σταμάτησε στον ημιτελικό και στο άλλο στον προημιτελικό.

Η αρχή έγινε στο Πεκίνο όπου έφτασε μέχρι τελικό, ακολούθησαν τα ημιτελικά σε Σαγκάη και Βασιλεία, ενώ πριν φτάσει στον τελικό του Λονδίνου είχε σταματήσει στα προημιτελικά του τουρνουά στο Παρίσι. Φτάνοντας στο Λονδίνο η κλήρωση τον έφερε σε έναν όμιλο που έμοιαζε από την αρχή βουνό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει διαφορετικά αφού αναφερόμαστε στο τουρνουά των οκτώ καλύτερων της σεζόν.

Η πρεμιέρα του απέναντι στον Μεντβέντεβ ήταν εκείνη που σίγουρα του έδωσε τεράστια ψυχολογική ώθηση για την συνέχεια. Όταν επικρατείς με άνεση απέναντι σε έναν αντίπαλο με τον οποίο μετράς πέντε ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια τότε αυτό είναι δεδομένο ότι σε βοηθά στη συνέχεια.

Η νίκη επί του Ζβέρεφ τη δεύτερη αγωνιστική ήρθε απόλυτα φυσιολογικά, αφού ο Στεφ έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση κόντρα σε έναν αντίπαλο που του έχει πάρει ούτως ή άλλως τον αέρα. Το μοναδικό ματς στο οποίο δεν είχε την ίδια σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια του ήταν αυτό απέναντι στον Ναδάλ με τον σπουδαίο Ισπανό να παίρνει τη νίκη.

Στα ημιτελικά αντιμετώπισε τον τεράστιο Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος δύο 24ωρα νωρίτερα είχε κάνει την καλύτερη εμφάνισή του μέσα στη σεζόν επικρατώντας επί του Τζόκοβιτς. Η απόδοση του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν εντυπωσιακή και έβγαλε από τα νερά του τον Ελβετό οποίος έκανε λάθη που δεν τον έχουμε συνηθίσει.

Κάπως έτσι φτάσαμε στον τελικό όπου αντιμετώπισε άλλον έναν κακό του δαίμονα. Ο λόγος φυσικά για τον Ντόμινικ Τιμ ο οποίος σε έξι αναμετρήσεις είχε πανηγυρίσει τέσσερις φορές εις βάρος του Στέφανου Τσιτσιπά. Το βράδυ της Κυριακής όμως αυτός που χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο Στεφ, ο οποίος κατέκτησε τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας του μέχρι τώρα.

ΣΕΡΒΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
Πάμε να ρίξουμε μία καλύτερη ματιά με τη βοήθεια και των αριθμών πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στο Λονδίνο. Από την αρχή του τουρνουά σέρβιρε σταθερά καλά. Δεν είναι μόνο οι 39 άσοι που τον έχουν στην κορυφή της σχετικής λίστας στο τουρνουά, όσο κυρίως η αποτελεσματικότητά του πίσω από το πρώτο σερβίς.

Μαζί με τον Τιμ είχαν το χαμηλότερο ποσοστό περασμένων πρώτων σερβίς (63 και 62%) αντίστοιχα, όμως αυτό μεταφράστηκε σε 78% κερδισμένους πόντους, με τον Ζβέρεφ να είναι ο μοναδικός που είχει υψηλότερο ποσοστό (79%). Ένα άλλο στοιχείο που δεν εμφανίστηκε μόνο στο Λονδίνο, αλλά σε όλα τα τελευταία τουρνουά της σεζόν ήταν η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό που είχε στα κρίσιμα σημεία των αγώνων.

Οι αντίπαλοί του, εκμεταλλευόμενοι κυρίως το χαμηλό ποσοστό του στα δεύτερα σερβίς, δημιούργησαν 26 break points. Από αυτά ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να σβήσει τα 22, δηλαδή είχε ποσοστό επιτυχίας 84% μεγαλύτερο από τον καθένα που αγωνίστηκε στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα εκείνος δημιούργησε 25 break points και μετέτρεψε τα 10 εξ αυτών σε breaks! Ο μόνος που έκανε περισσότερα breaks ήταν ο Τιμ με 11.

ΤΟ BACKHAND ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ
Πέρα από το κομμάτι του σερβίς στον τελικό έπαιξε καθοριστικό ακόμα ένα στοιχείο του παιχνιδιού και αυτό είναι το backhand του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο Στεφ μπορεί να πήρε λιγότερους winners σε σχέση με τον Τιμ, αλλά έκανε σαφέστατα λιγότερα λάθη από τον αντίπαλό του.

Στο πρώτο σετ του παιχνιδιού ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε 34 backhand εκ των οποίων τα έξι μεταφράστηκαν σε λάθη, ανάμεσα σε αυτά το λάθος που έκανε στο 6-6 του τάι μπρέικ. Από εκείνο το σημείο και μετά ο Στεφ ήταν εντυπωσιακά σταθερός και το backhand του, το οποίο είχε βάλει στο σημάδι ο Τιμ, άντεξε. Είναι χαρακτηριστικό πως χρειάστηκαν να περάσουν ένα σετ και 35 λεπτά για να κάνει ξανά λάθος!

Για την ακρίβεια μετά το πρώτο σετ ο Τσιτσιπάς έκανε 59 backhand με μόλις εννιά λάθη και έκλεισε τον αγώνα με 15 συνολικά. Αντίθετα, ο Τιμ έχοντας μόλις δύο περισσότερα backhand στο παιχνίδι είχε συνολικά 26 λάθη. Δηλαδή, ο Αυστριακός έκανε ένα λάθος ανά 3,6 backhand, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τον Τσιτσιπά ήταν ένα ανά 6,2.

Με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Τσιτσιπάς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το όπλο του που είναι το backhand με το ένα χέρι, στο οποίο κατέληξε από επιλογή από όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στο τένις.


btm