• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Γιόζεφ Κόζλεϊ στο «Άκου τι Λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
26/11/2019 20:33
Η συνέντευξη του Γιόζεφ Κόζλεϊ στο «Άκου τι Λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Ο πρώην άσος των Κυπριακών γηπέδων Γιόζεφ Κόζλεϊ που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό, Ομόνοια και Ανόρθωση, φιλοξενήθηκε στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 και στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» του Μιχάλη Παπαγεωργίου.

 

«Παίζω ποδόσφαιρο μόνο με φίλους. Ακόμα είμαι γραμμένος στην 5η κατηγορία στη Σλοβακία και έπαιξα φέτος 2-3 ματς μόνο αλλαγή γιατί δεν κάνω προπονήσεις».

Καλοκαίρι 2000, ήρθες στην Κύπρο και τον Ολυμπιακό, πως ήρθες εδώ; «Ήμουν στην Κόζιτσε, παίξαμε Τσάμπιονς Λιγκ και έπαιξα και Εθνική. Είχα προτάσεις από Σλοβακία και από την πρωταθλήτρια ομάδα αλλά ήμουν 27 χρόνων και ήθελα να φύγω, να δοκιμάσω κάτι άλλο. Πήγα να κλείσω στον Πανηλειακό. Υπέγραψα αλλά κάτι πήγε στραβά και δεν μπορούσαν να με εγγράψουν. Δύο εβδομάδες μετά ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό. Το έβλεπαν υποτιμητικά αυτό στην Σλοβακία αλλά έμεινα δεν με πείραξε. Η ομάδα ήταν στημένη και ήρθα τέλος Αυγούστου».

Πως είδες την πρόταση του Ολυμπιακού; «Ήταν προς το τέλος Αυγούστου, οι άλλες χώρες έκλεισαν τις μεταγραφές, δεν είχα πολλές επιλογές. Στην Σλοβακία  είχα προτάσεις αλλά επέλεξα να φύγω. Ήρθα και έκανα πολύ καλά».

**«Έφτασα όλα τα στάδια του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Έφτασα τους τρεις ξένους, μετά κάθε χρόνο αυξανόταν. Έγιναν πέντε και το 2004 άνοιξαν τα σύνορα και άρχισαν να έρχονται πολλοί ξένοι».

Τι θυμάσαι από τότε; «Πηγαίναμε για το πρωτάθλημα μαζί με την Ομόνοια και χάσαμε το παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ και μείναμε πίσω. Τερματίσαμε δεύτεροι, νικήσαμε την Ανόρθωση στην τελευταία αγωνιστική. Γνώρισα πολλούς Κύπριους ποδοσφαιριστές τότε, Θυμάμαι ότι έπαιξα με Κύπριους, τώρα δεν έχει Κύπριους να παίζουν».

Το συμβόλαιο σου από οικονομικής πλευράς ήταν καλό; «Δεν ήξερα που ήρθα, δεν ήξερα τα ποσά. Στον πρώτο χρόνο υπήρχαν άλλοι πιο ακριβό, κάποιοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Μετά ήταν καλύτερο το συμβόλαιο. Υπόγραψα νέο συμβόλαιο μετά τα τρία χρόνια και πήγα μεταγραφή στην Ομόνοια».

Έγινε αρκετός ντόρος τότε, πλήρωσε αρκετά λεφτά η Ομόνοια για να σε πάρει, γύρω στις 80 χιλιάδες λίρες: «Ναι, ήταν ο Σαβέβσκι προπονητής και έπαιξα λίγους μήνες δίδυμο με τον Ράουφμαν που στη συνέχεια τραυματίστηκε και αποχώρησε. Είχα πρόταση τότε  και από το ΑΠΟΕΛ αλλά άργησε λίγο να έρθει, πρόλαβα και συμφώνησα με τον κ. Σεραφείμ. Πήγα και βρήκα και τον Αντώνη Μιχαηλίδη και τον ευχαρίστησα για την πρόταση του ΑΠΟΕΛ αλλά επειδή έδωσα τον λόγο μου στην Ομόνοια δεν μπορούσα να κάνω πίσω. Ήταν καλοκαίρι του 2003. Ήταν λίγο καλύτερη οικονομικά η πρόταση του ΑΠΟΕΛ, όμως δεν μπορούσα να αλλάξω απόφαση».

Δεν πήρες πρωτάθλημα στην Ομόνοια: «Έκανα τρία χρόνια. Πήραμε ένα Κύπελλο αλλά όχι πρωτάθλημα. Είναι αποτυχία να είσαι στην Ομόνοια και να μην παίρνεις πρωτάθλημα. Είχα πάρει ήδη τέσσερα πρωταθλήματα πριν έρθω στην Κύπρο, δύο με την Σπάρτα Πράγας και δύο με την Κόζιτσε. Ξέρω πως είναι να παίρνεις πρωτάθλημα».

Πόσα γκολ πέτυχε στην καριέρα σου; «Είμαι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Σλοβακία, πέτυχα 177 γκολ. Στην Κύπρο πέντε χρόνια πέτυχα 90 γκολ. Στην Σλοβακία έχουμε έναν σύνδεσμο με ποδοσφαιριστές που έβαλαν πάνω από 100 γκολ. Είμαι πρώτος ανάμεσα σε αυτούς».

Σε αγάπησαν οι φίλοι της Ομόνοιας: «Ίσως γιατί ο κόσμος της Ομόνοιας ήταν περισσότερος. Ήταν δυνατή η Ομόνοια τότε. Στην πρώτη χρονιά χάσαμε το πρωτάθλημα για έναν βαθμό».

Για τον Νέντβεντ: «Είμαστε φίλοι, παίξαμε στις μικρές Εθνικές και κάναμε πολύ παρέα. Όταν πήγα στην Σπάρτα Πράγας έμενα μαζί του. Είμαστε οικογενειακοί φίλοι».

Για το περιστατικό με τον Ούχριν και την Εθνική Τσεχία: «Μου είπε ο Ούχριν να σκεφτώ να πάρω Τσέχικη υπηκοότητα γιατί ήμουν κάτοικος Πράγας γιατί με υπολόγιζε για την Εθνική Τσεχίας, θα αναλάμβανε προπονητής. Δεν δέχθηκα γιατί πιστεύαμε ότι μπορούσε και η Εθνική Σλοβακίας να πάει καλά. Τελικά χρειάστηκαν χρόνια να βρούμε τα πόδια μας, ενώ η Τσεχία σε τρία χρόνια τερμάτισε δεύτερη στην Ευρώπη».

Γράφτηκε ότι θα πήγαινες τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό: «Το είδα κι’ εγώ. Δεν ξέρω από πού προέκυψε αυτό. Θα με ενδιέφερε αλλά δεν είχα κάτι».

Αν είχες μια πρόταση από καλή ομάδα στην Κύπρο θα σε ενδιέφερε να αναλάβεις τεχνικός διευθυντής; «Θα με ενδιέφερε ναι».

Σε ερώτημα ακροατή για το πώς ένιωσε που φόρεσε τη φανέλα μιας προσφυγικής ομάδας όπως η Ανόρθωση: «Γνωρίζω το πρόβλημα το Κυπριακό και με ενδιαφέρει. Δεν μπορώ να το φανταστώ καν πως σε μια μέρα θα με αναγκάσουν να φύγω από το σπίτι μου και 40 χρόνια να μην το βλέπω το σπίτι μου. Πάντα λέω την ιστορία που μου διηγήθηκε η μητέρα του φίλου μου του Κώστα Πιτσιλλίδη. Μου είπε ότι πήρε τον Κώστα στα χέρια με το γάλα και έφυγαν από το σπίτι τους».

Για τους διαιτητές και την παρουσία τους στην Ευρώπη σε σχέση με τα εθνικά πρωταθλήματα: «Οι διαιτητές στα εθνικά πρωταθλήματα έχουν άλλο μέτρο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Εμείς είχαμε τον Σλοβάκο Μίχελ ο οποίος ήταν διαφορετικός στην Ευρώπη και διαφορετικός στην Σλοβακία. Στην Κύπρο δεν βοηθάνε τόσο οι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο αλλά και αυτοί (ποδοσφαιριστές) στην Ευρώπη είναι διαφορετικοί. Μπαίνει περισσότερη πίεση στους διαιτητές στην Κύπρο γιατί καθημερινά μπορεί να τους βλέπουν στον δρόμο».

Πως βλέπει τον Ολυμπιακό; «Παρακολουθώ τον Ολυμπιακό και όλες τις ομάδες που έπαιξα. Πέρασε δύσκολα η ομάδα. Σήμερα το ποδόσφαιρο εξαρτάται από το χρήμα. Ποτέ δεν ήταν πλούσια ομάδα ο Ολυμπιακός, δεν μπορείς μόνο με τον κόσμο. Τώρα είναι ο Χριστόφορος πάλι στο τιμόνι, βάζει λεφτά και το σημαντικό είναι βήμα με βήμα. Δεν ξέρω πόσο θα μείνει ο Χριστόφορος στην ομάδα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να γίνει σταθερή ομάδα στην α΄ κατηγορία. Ήταν καλή η επιλογή του Πάμπου Χριστοδούλου γιατί γνωρίζει το Κυπριακό ποδόσφαιρο».

Μπορεί η Ομόνοια στο ντέρμπι με το ΑΠΟΕΛ να σπάσει την κακή παράδοση; «Σε αυτό το παιχνίδι μπορεί η Ομόνοια. Έχει έναν αέρα η Ομόνοια. Φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα και κάθε χρόνο θα είναι καλύτερα. Ναι μπορεί να σπάσει την παράδοση. Θα πάω να δω το ντέρμπι. Φέτος είδα μόνο το παιχνίδι της Ομόνοιας με την Ένωση. Η Ομόνοια ήταν αρκετά καλή. Η Ένωση δεν κοντράρει, φάνηκε αδύναμη μπροστά. Έχει καλύτερο υλικό από πέρσι η Ομόνοια. Αν θέλει να πάει πιο ψηλά η Ομόνοια πρέπει να είναι πιο γρήγορη στην ανάπτυξη. Οι παίκτες του κέντρου κρατάνε περισσότερο την μπάλα. Στο σημερινό ποδόσφαιρο πρέπει με 1-2 πάσες να περάσεις στο άλλο μισό και να βρεις ανέτοιμο τον αντίπαλο. Θέλει δουλειά σε αυτό το κομμάτι η Ομόνοια».

Τον Ματ Νταρμπισάιαρ πως τον βλέπεις;
«Τον Ματ τον χρειάζεται η Ομόνοια στα καλά του».

Για τον Χούμποτσαν o οποίος έπαιξε για αρκετά χρόνια στην Εθνική Σλοβακίας; «Είναι σημαντικό για την Ομόνοια να έχει στον πάγκο έναν ποδοσφαιριστή όπως τον Χούμποτσαν. Αυτό είναι πολύ καλό δείγμα για την ομάδα, ότι έχει ποιότητα. Όταν αυτός ο παίκτης μπει στο γήπεδο και πάρει 4-5 συνεχόμενα παιχνίδια μπορεί να γίνει σταθερός στην ομάδα. Στην Εθνική Σλοβακίας έπαιζε για χρόνια αριστερό μπακ ενώ είναι δεξιοπόδαρος, δνε είχαμε αριστερό μπακ, έπαιζε αυτός και τα πήγε πολύ καλά».

Μπορεί ο Τιμούρ να κάνει ξανά την Ανόρθωση πρωταθλήτρια; «Γιατί όχι. Ο Τιμούρ το έκανε ξανά πριν χρόνια όταν η Ανόρθωση ήταν πολύ στα κάτω της. Μπορεί να το κάνει ξανά. Το είπα ξανά ότι ο Τιμούρ ξέρει πως πρέπει να παίρνει αποτελέσματα, είναι μοναδικός. Είναι πολλές οι ομάδες που θέλουν να κερδίσουν το πρωτάθλημα αλλά ο Τιμούρ μπορεί να το κάνει».

Για την παρουσία στην Ομόνοια: «Αξίζαμε το πρωτάθλημα στην πρώτη μου χρονιά με τον κ. Σαβέβσκι. Ήθελα πολύ ένα πρωτάθλημα».

Μετά πήγες στην Λάρισα: «Πήγα στην Λάρισα. Ο μάνατζερ μου ο Νικόλας Ραφαήλ είχε διασυνδέσεις εκεί, ήθελαν έναν έμπειρο επιθετικό και πήγα. Ήταν πολύ καλοί οι έξι μήνες εκεί, πήραμε και το Κύπελλο και έβαλα και γκολ στον τελικό».

Που την έχεις την Κύπρο στην καρδιά σου; «Την Κύπρο την έχω στην καρδιά μου, μένω εδώ κιόλας».

Η άποψη σου για τις Ακαδημίες στην Κύπρο: «Είναι λάθος να αρχίζουν τα παιδιά σε οργανωμένη βάση από 5-6 χρόνων. Το καλύτερο είναι να αρχίζουν πιο οργανωμένα από 10-11 χρόνων. Είναι απλά νη άποψη μου. Νομίζω ότι αν αρχίσουν πολύ νωρίς τα παιδιά, θα βαρεθούν πολύ νωρίς στα 15-16 και θα πουν ότι δεν θέλουν να παίξουν άλλο. Εγώ από τα 4 μου έπαιζα έξω από το σπίτι μέχρι τα 10 μου. Στα 11-12 μπήκα σε πιο οργανωμένη βάση, στα 16 μου έκανα την πρώτη μου μεταγραφή και στα 17 μου και κάτι έπαιξα στο Τσεχοσλοβάκικο πρωτάθλημα».

Η άποψη σου για τις Ακαδημίες στην Κύπρο: «Είναι λάθος να αρχίζουν τα παιδιά σε οργανωμένη βάση από 5-6 χρόνων. Το καλύτερο είναι να αρχίζουν πιο οργανωμένα από 10-11 χρόνων. Είναι απλά νη άποψη μου. Νομίζω ότι αν αρχίσουν πολύ νωρίς τα παιδιά, θα βαρεθούν πολύ νωρίς στα 15-16 και θα πουν ότι δεν θέλουν να παίξουν άλλο. Εγώ από τα 4 μου έπαιζα έξω από το σπίτι μέχρι τα 10 μου. Στα 11-12 μπήκα σε πιο οργανωμένη βάση, στα 16 μου έκανα την πρώτη μου μεταγραφή και στα 17 μου και κάτι έπαιξα στο Τσεχοσλοβάκικο πρωτάθλημα».

Περίμενες ότι οι Κυπριακές ομάδες θα μπορούσαν να είχαν αυτή την πορεία στην Ευρώπη; «Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα. Ένιωθα και περήφανος που έπαιξα στην Κύπρο και στη συνέχεια οι ομάδες είχαν αυτή την πορεία. Με ενθουσίαζε αυτό. Ήρθαν φοβεροί ποδοσφαιριστές από την Κύπρο και είναι πολύ καλό για το Κυπριακό ποδόσφαιρο που κάθε χρόνο έχει ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ».

 


btm