• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η ανάλυση της ΑΕΚ στο «Άκου τι Λέει»
03/12/2019 22:44
Η ανάλυση της ΑΕΚ στο «Άκου τι Λέει»

Φιλοξενήθηκαν στα στούντιο του Super Sport fm 104.0 και στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο αθλητικός συντάκτης που ειδικεύεται στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ Ανδρέας Βεντούρης και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας της Λάρνακας Γιώργος Κωνσταντίνου. Θέμα συζήτησης ήταν η πορεία της φετινής ΑΕΚ.

Ολόκληρη η συζήτηση:

Γιώργο μίλησε μας λίγο για την πορεία σου για να σε μάθουν και οι νεότεροι: «Ήμουν θαυμαστής και οπαδός του Πεζοπορικού λόγω του πατέρα μου και γενικότερα της οικογένειας. Ακολούθησα τον πατέρα μου ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο και παρακολουθούσε τον Πεζοπορικό. Στα 15 μου χρόνια πήγα στα τσικό του Πεζοπορικού και μέσα σε έξι μήνες βρέθηκα στα αποδυτήρια με όλους τους μεγάλους του Πεζοπορικού. Σε ηλικία 16.5 χρόνων πήρα το βάπτισμα του πυρός. Ήταν ένα παιχνίδι με την Ομόνοια το 1983 και μου είπε ο προπονητής ότι δεν θα με βάλει γιατί θα με καταστρέψει. Την επόμενη σεζόν άρχισα βασικός και τερματίσαμε στην 2η θέση. Έπαιξα 13 χρόνια στον Πεζοπορικό και 5 στην ΑΕΚ. Μετά πήγα για τρία χρόνια στον Ολυμπιακό. Ήμουν ο τελευταίος αρχηγός του Πεζοπορικού. Έγινε μια πολύ καλή κίνηση με την ενοποίηση, επιβάλλετω. Υπήρχαν προβλήματα και δεν πρέπει κάποιοι να λένε ότι τους πήραν την ιστορία τους. Όλοι έπρεπε να αγκαλιάσουν την ιδέα της ΑΕΚ. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα ακόμα για τα χρώματα των ρούχων.  Είπα ότι μόλις φεύγαμε εμείς που ήμασταν στον Πεζοπορικό και την ΕΠΑ θα άλλαζαν τα πράγματα και έτσι έγινε».

Πως κρίνεις το αποτέλεσμα της ενοποίησης 25 χρόνια μετά; «Το αποτέλεσμα της ενοποίησης ήταν επιτυχημένο. Ενοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος της πόλης (υπάρχει και η Αλκή) και από τότε αντί να την στηρίζουν κάνουν κριτική από τον καναπέ. Έπρεπε να έχουμε 3-5 χιλιάδες κόσμο σε κάθε παιχνίδι και δεν τις έχουμε. Εγώ τελείωσα το ποδόσφαιρο και κάθε εβδομάδα είμαι στο γήπεδο και παρακολουθώ την ΑΕΚ. Πάω και σε άλλα παιχνίδια αλλά έχω υποχρέωση να στηρίξω αυτή την ομάδα».

 Για τον κόσμο:
Α.Β.
«Πέρσι έπαιζε ΑΕΚ-Απόλλων και Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ. Πήγα στην «Αρένα» να δω την ΑΕΚ και μετά την καφετέρια να δω το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ και είχε ελάχιστο κόσμο. Ρώτησα τον άνθρωπο που ήταν εκεί αν ήταν μόνο αυτός ο κόσμος που πάει εκεί και μου είπε ότι όταν έπαιζε το παιχνίδι ΑΕΚ-Απόλλων ήταν γεμάτη η καφετέρια. Από τα ελάχιστα πράγματα που απέτυχε η ΑΕΚ (μερίδιο ευθύνης φέρει και η διοίκηση και ο κόσμος) ήταν αυτό. Όταν τελείωνε η «Αρένα’ είπε ο Άντρος Καραπατάκης ότι στόχος είναι να έχει 4 χιλιάδες μέσο όρο και δεν έγινε αυτό. Τόσος κόσμος πάει σε κάποια ντέρμπι και σε κάποια ευρωπαϊκά παιχνίδια».

Για το… καυτό θέμα της αντικατάστασης των Καταλά και Λαρένα:
Γ.Κ.
«Δεν υπήρξε αντικαταστάτης του Λαρένα. Ήρθε ο Σπόλιαριτς για να το κάνει αυτό. Δεν είμαστε και η καλύτερη αγορά για να μας επιλέξουν οι ποδοσφαιριστές. Και το άλλο είναι ότι δεν βρίσκεις και καθημερινά στην αγορά ποδοσφαιριστές όπως ο Καταλά και ο Λαρένα. Αν κρατούσε 400 χιλιάδες ή 500 για τον κάθε παίκτη ίσως και να έβρισκε, αλλά δεν είναι αυτό το μπάτζετ της ΑΕΚ. Άλλαξαν και τα δεδομένα στην Ισπανία πλέον, παίρνουν περισσότερα χρήματα».
Α.Β. «Κάποτε σε μια συνέντευξη ρώτησαν τον Ρόκα γιατί δεν μερίμνησε να φέρει παίκτη για να αντικαταστήσει τον Λαρένα. Μου είπε τότε ότι δεν είναι εύκολο να βρω Λαρένα, ήρθε στα 33 του. Ούτε ο Λαρένα, ούτε ο Καταλά είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι αλλά έπρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος για να αποκτηθούν οι αντικαταστάτες του».
Α.Β. «Θεωρώ ότι σωστά δεν έμεινε ο Καταλά και ο Λαρένα αλλά από την στιγμή που έφυγαν έπρεπε να δώσεις περισσότερα χρήματα για να βρεις αντικαταστάτες. Στο θέμα του αντί-Καταλά έγινε μια προσπάθεια. Μου παραδέχθηκε ότι πήγε να πάρει τον Βερδάσκα για τον οποίο η ΑΕΚ ήταν διατεθειμένη να δώσει χρήματα και μάλιστα αρκετά. Ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η ΑΕΚ. Το είδαμε όταν πήγε να πάρει τον Αρτυματά από το ΑΠΟΕΛ και τον Κατελάρη από την Ομόνοια. Αν έβρισκε παίκτη σαν τον Λαρένα θα δινόταν τα χρήματα. Επιλέχθηκε να γίνει η επένδυση με τον Σπόλιαριτς».

Περιμένατε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο της ΑΕΚ;
Α.Β. «Όχι δεν περίμενα την ΑΕΚ με αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο».
Γ.Κ «Όχι δεν το περίμενα. Θα περίμενα περισσότερο την ΑΕΚ να κάνει περισσότερες ευκαιρίες. Την ΑΕΚ την βλέπουμε ότι δύσκολα κάνεις βάσεις».

Για την κριτική στον Μουρίγιο από ακροατή ο οποίος είπε ότι χαλάει ότι έχτισε ο Ρόκα:
Γ.Κ. «Θέλω να θυμίσω κάτι επειδή είμαι στο γήπεδο κάθε Κυριακή. Μήπως ξεχάσαμε όταν βρίζαμε τον Τσάβι Ρόκα; Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι αλάνθαστοι αυτοί οι άνθρωποι. Και στην περίπτωση του Ρόκα κάποιοι φώναζαν»
Α.Β. «Ο προγραμματισμός του καλοκαιριού του 2018 δεν ήταν λανθασμένη. Τον Ιανουάριο έφερε καλούς παίκτες και τα λάθη έγιναν το καλοκαίρι του 2019. Είναι ισοπεδωτικό να λέμε ότι χαλάει ότι έχτισε ο Ρόκα».

Για την αντικατάσταση ή όχι του Ιγκόρ:
Α.Β. «Ο Ιγκόρ είχε δύο μάνατζερ. Του είπαν ότι ήθελαν να τον πάρουν σε καλύτερο πρωτάθλημα. Ο Μουρίγιο πήρε τον Ραούλ και μετά ο Ιγκόρ πήγε στην Κροατία. Δεν φταίει ο Μουρίγιο σε αυτό. Ο Ραούλ άρχισε καλά στην Ευρώπη αλλά μετά το παιχνίδι με την Ομόνοια δεν βλεπόταν. Στην Πάφο έλεγαν όλοι τι παιχταράς είναι και τώρα δεν έχει καλό πρόσωπο, δεν ξέρω τι έγινε. Αυτό που βλέπουμε από αυτόν τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχει σχέση με αυτό που βλέπαμε στο ξεκίνημα».

Για την φετινή Ανόρθωση:
Γ.Κ.
«Πολύ λόγοι πίστευαν ότι η Ανόρθωση θα μπορούσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να εκπέμψει τόση υγεία και είναι αξιέπαινο αυτό. Αξίζει έπαινος στην διοίκηση και στον προπονητή. Ο Τιμούρ έφτιαξε δυνατή ομάδα με πολύ πιο χαμηλό μπάτζετ από άλλες ομάδες. Θα μπορέσει να αντέξει μέχρι το τέλος η Ανόρθωση γιατί έχει στελεχωθεί καλά και ο Τιμούρ μπορεί να βγάλει από τους ποδοσφαιριστές του περισσότερο από το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους».

Για τον Κάσες:
Α.Β.«Ο Κάσες δέχθηκε μείωση απολαβών 50% αλλά δεν ήταν το μοναδικό κριτήριο της παραμονής του. Ο Μουρίγιο θέλησε να του δώσει την ευκαιρία από την αρχή να παίξει βασικός για να του βγάλει αυτά που θέλει. Το πρόβλημα δεν είναι ο Κάσες»
Για τον Ακίνο:
Α.Β. «Ο Ακίνο δεν ήθελε να μείνει στην ΑΕΚ. Είχε ρήτρα με τη Μούρθια και πήγε στην Πολωνία με λιγότερα χρήματα από την ρήτρα του».

Γι’ αυτούς που λένε ότι δεν είναι σωστό να έρχονται συνέχεια ποδοσφαιριστές από την Ισπανία:
Γ.Κ.«Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα οι Ισπανοί στην ΑΕΚ. Από την στιγμή που έχεις καλούς ποδοσφαιριστές τι σημασία έχει από πού κατάγονται».
Α.Β. «Θα απαντήσω με ερώτηση, κάτι που δεν το συνηθίζω. Αν έπαιρνε πρωτάθλημα οι ΑΕΚ με 11 Ισπανούς θα είχε κάποιος παράπονο;».

Για το γεγονός ότι ανέβηκαν Ομόνοια και Ανόρθωση κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα:
Γ.Κ.
«Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουν δυναμώσει οι ομάδες, ακόμα για την Ευρώπη. Είναι δύσκολα για όλους και όχι μόνο για την ΑΕΚ αλλά για την ΑΕΚ περισσότερο γιατί έχασε βαθμούς και έμεινε πίσω».

Για τον Χέφελ:
Α.Β.
«Ο Χέφελ θέλει να πάει πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Το δήλωσε μετά το παιχνίδι με την Γάνδη στο Βέλγιο. Ψάχνει καλύτερο πρωτάθλημα και συμβόλαιο. Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση όσον αφορά τις ανανεώσεις. Δεν θα με παραξένευε αν έφευγε ακόμα και τον Ιανουάριο»
Γ.Κ. «Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά θέλει να πάει σε καλό πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν θέλει να πάει σε καλύτερο πρωτάθλημα ή να βρει καλύτερο συμβόλαιο».

Υπάρχει κάτι με Μανιάτη και Κορέια;
Α.Β.
«Δεν γνωρίζω κάτι ούτε για Μανιάτη, ούτε για Κορέια».

Για την έλλειψη ακραίων επιθετικών;
Α.Β.
«Η ΑΕΚ δεν έχει πολλούς ακραίους επιθετικούς στο ρόστερ της λόγω του συστήματος με τρεις στην άμυνα και φουλ μπακ. Μόνο οι Τέτε και Ακοράν είναι κλασικοί ακραίοι επιθετικοί. Παίζουν εκεί ο Γιάννου και ο Χέφελ που δεν είναι ακραίοι. Η ΑΕΚ χρειάζεται ακραίο επιθετικό, αν δεν έρθουν δύο τον Ιανουάριο, έναν τον θέλει οπωσδήποτε»

Όταν γεμίσει η ΑΕΚ θα μπορέσει να ανεβάσει επίπεδο;
Γ.Κ.
«Πιστεύω θα ανέβει. Μια ΑΕΚ γεμάτη θα βρει τον δρόμο της»
Α.Β. «Κι εγώ το πιστεύω αυτό. Όταν επιστρέψουν οι τραυματίες θα είναι καλύτερα τα πράγματα».

Ποιοι παίκτες αν έρθουν μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο;
Α.Β. «Ο Ακοράν παίζει τεράστιο ρόλο και αυτό δεν τιμά την ΑΕΚ να τον περιμένει πως και πως. Θα βοηθήσει ο Μοισόφ αν δεν αντιμετωπίσει άλλους τραυματισμούς. Αν ο Φλοριάν είναι υγιής θα μπορέσει να βοηθήσει. Πρέπει κι άλλοι να ανεβάσουν την απόδοση τους όπως ο Φιόλιτς, ο Γιάννου και άλλοι. Και ο Χέφελ πρέπει να ανέβει».

Για την πίεση του πρωταθλητισμού και αν αυτή δεν την έχει η ΑΕΚ;
Α.Β. «
Η φετινή χρονιά μπορεί να φέρει αρκετά θετικά τα οποία θα βγουν από τα αρνητικά. Ποτέ αυτή η ομάδα στα αποδυτήρια της δεν έβαλε την πίεση του πρωταθλητισμού και είναι καιρός να την βάλει. Όσοι αντέχουν σε αυτή την πίεση να συνεχίσουν».
Γ.Κ. «Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις ποδοσφαιριστές που να αντέχουν πίεση πρωταθλητισμού; Είναι βαρύ πράγμα. Να ξέρεις ότι κάθε χρόνο πας για τίτλο. Αυτό το έζησε για πολλά χρόνια το ΑΠΟΕΛ, το έζησε η Ανόρθωση για πολλά χρόνια, το έζησε η Ομόνοια. Από την αρχή δήλωσαν ξεκάθαρα ότι πάνε για τίτλο. Δεν σημαίνει ότι αν δεν πάρει το πρωτάθλημα είναι αποτυχία. Όταν ο Τιμούρ βγήκε και είπε ότι πάει για πρωτάθλημα είναι μεγάλη μαγκιά. Πρέπει να έχεις τα κότσια να το πεις και να έχεις και τους παίκτες με τους οποίους μπορείς να το κάνεις».

Ποια η άποψη σας για τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ;
Γ.Κ.
«Αν κάποιος έχει μάτι θα καταλάβει ότι ο άνθρωπος γνωρίζει το αντικείμενο της προπονητικής».
Α.Β. «Τον θεωρώ πολύ καλό προπονητή. Είναι στην δεύτερη πιο δύσκολη του στιγμή στην ΑΕΚ. Η πρώτη ήταν μετά το ματς με τον Απόλλωνα στην πρώτη του θητεία και τότε πάρθηκε η απόφαση ότι δεν θα έμενε και στην συνέχεια πήρε και το Κύπελλο. Έφτασε η ώρα να δείξει ότι μπορεί να το γυρίσει. Η ΑΕΚ μέχρι τον Ιανουάριο παίζει εκτός με Απόλλωνα, Πάφο στην «Αρένα» και Ομόνοια εκτός. Πρέπει να πάρει βαθμούς πριν τις μεταγραφές. Οι ποδοσφαιριστές τον θέλουν, τον εκτιμούν 110%. Δεν έχασε τα αποδυτήρια. Δεν αμφιβάλω ότι είναι καλός προπονητής. Να δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει».

Για τις Ακαδημίες;
Γ.Κ.
«Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δουλεύει πολύ καλά στις Ακαδημίες».

Ποιοι ήταν οι τελευταίοι ποδοσφαιριστές που βγήκαν από την Ακαδημία και αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ;
Γ.Κ.
«Ο Αντώνης Κατσής και ο Νέστωρας Μυτίδης. Υπάρχουν κάποιοι νεαροί που προπονούνται με την ανδρική ομάδα. Έγινε και ένα ωραίο προπονητικό κέντρο για τις Ακαδημίες. Για να γίνει ποδόσφαιρο σωστό πρέπει να έχεις και υποδομές. Πώς γίνεται να μαθαίνουν σε πλαστικό γρασίδι και στα 16 τους να μπαίνουν στο φυσικό γρασίδι».

Τι θα συμβουλεύατε κατά σειρά τον πρόεδρο Άντρο Καραπατάκη, τον προπονητή Ιμανόλ Ιδιάκεθ και τον τεχνικό διευθυντή Άντερ Μουρίγιο;
Γ.Κ. «Από την πλευρά μου δεν έχω κάτι να τους πω. Νομίζω ότι η ΑΕΚ εκπέμπει υγεία παρά τα άσχημα αποτελέσματα. Θέλω ν α βρεθεί ο τρόπος να έρθει πιο κοντά ο κόσμος. Δεν ξέρω πως θα γίνει. Είμαι στη Λάρνακα και γνωρίζω τι γίνεται. Πρέπει να αγαπηθεί αυτή η ομάδα και να σταθεί δίπλα στον πρόεδρο ο οποίος έκανε πάρα πολλά. Τι να συμβουλέψω έναν άνθρωπο πω σπατάλησε ώρες, χρήματα και άλλα. Να πάμε όλοι στο γήπεδο από το επόμενο παιχνίδι».
Γ.Κ. «Με την Ανόρθωση η ομάδα μου άρεσε. Με ικανοποίησε η προσπάθεια. Θα βρει τον δρόμο της η ΑΕΚ».
Γ.Κ. «Πιστεύω ότι οι μεταγραφές δεν αρχίζουν τον Ιανουάριο. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου αρχίζουν από το καλοκαίρι. Πιστεύω χρειάζεται ακραίος επιθετικός και ένας γρήγορος κεντρικό αμυντικός».
Α.Β. «Εγώ θα πω την άποψη μου. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα θεμέλια δεν είναι γερά. Απλά μπάζει νερά και θα πρέπει να διορθώσει πράγματα, δεν πρέπει να γκρεμίσει ολόκληρο το σπίτι. Αν υπήρξε κάποιος εφησυχασμός, είναι ένα καμπανάκι αυτή η χρονιά για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Από κάποια αρνητικά να πάρει κάποια θετικά. Νομοτελειακά θα έρθει και μια κακή χρονιά. Δεν ξέρουμε αν θα είναι η φετινή. Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο ότι ρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να έρθει ο κόσμος κοντά. Δε υπάρχει αυτό το δέσιμο που πρέπει ανάμεσα στην ομάδα και τον κόσμο».


btm