• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Τα (δύο) φυσιολογικά διαζύγια…
10/12/2019 14:14

ΕΠΑΙΞΑΝ με τη φωτιά και κάηκαν! Πάνω, κάτω αυτό έγινε με τους δύο προπονητές και τον τεχνικό διευθυντή που απολύθηκαν. Ήταν αν θέλετε, η φυσιολογική εξέλιξη μέσα από την αδυναμία να αλλάξουν το αγωνιστικό καθεστώς των ομάδων τους.
Τι εννοώ; Στο μεν ΑΠΟΕΛ βλέπαμε μία πάνω και μία κάτω, στη δε ΑΕΚ ήταν μία πορεία χωρίς θετικό δείγμα. Δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανένα το φινάλε που γράφτηκε χθες για τους προπονητές και άλλους οι οποίοι είχαν ρόλο στις πιο πάνω ομάδες.
Άποψη μου, είναι ότι η μία περίπτωση με την άλλη διαφέρει. Όχι όσον αφορά τον κοινό επίλογο, αλλά τη διαδρομή που ακολούθησαν οι ομάδες και βεβαίως τον απολογισμό που είχαν μέχρι χθες.
ΣΤΗΝ περίπτωση Τόμας Ντολ, «φώναζε» προ πολλού ότι ο Γερμανός προπονητής εμφάνιζε παρατεταμένη αδυναμία. Να σταθεροποιήσει μία καλή ομάδα και να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που είχε στη διάθεση του. Προτίμησε (κατά την άποψη μου) να ακολουθήσει μία δική του φιλοσοφία την οποία δεν άλλαξε, ακόμα και όταν έβγαινε κακό αποτέλεσμα.
Κανένας δεν δικαιούται να παραγνωρίσει τη συμβολή του, ώστε το ΑΠΟΕΛ να κερδίσει σχεδόν 12 εκατομμύρια από την Ευρώπη.
Το κορυφαίο (για μένα) παιχνίδι του στον πάγκο, ήταν το πρώτο. Όταν δηλαδή χωρίς πολλές πιθανότητες κατάφερε να γυρίσει τα σε βάρος δεδομένα μέσα στο Μπακού και έστειλε την ομάδα του σαν πρωταθλήτρια στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
ΕΚΑΝΕ εξαιρετικό κοουτσάρισμα. Όπως επίσης ήταν εξαιρετικό στο επόμενο ματς με τον Άγιαξ στο ΓΣΠ. Από εκεί και πέρα, άλλαξε εντελώς το σκηνικό. Η ομάδα του αδυνατούσε να παίξει αξιόλογο ποδόσφαιρο. Ακόμα και στον κρίσιμο αγώνα με την Καραμπάχ στο ΓΣΠ, από…σπόντα γύρισε το αποτέλεσμα.
Ούτε με  την Ντουντελάνζ στο Λουξεμβούργο που σφράγισε την πρόκριση, τα κατάφερε να παίξει καλή μπάλα. Αξιοποίησε τις ευνοϊκές συγκυρίες στον όμιλο. Πιστώνεται όμως για το τελικό αποτέλεσμα.
Εκεί που δεν τα κατάφερε σχεδόν καθόλου, ήταν στο πρωτάθλημα. Με εξαίρεση κάποια υποφερτά διαστήματα καλής απόδοσης σε κάποιους αγώνες, τίποτε άλλο ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων αλλά και των εργοδοτών του.
ΣΤΟ προπονητικό βιογραφικό του Ντολ, θα περάσει η πρόκριση στους «32», συν όμως και η απόλυση του. Για να καταλήξω στην άποψη μου, ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ, τι σόι προπονητής είναι. Είχα την άποψη ότι αν καταλάβαινε καλύτερα το Κυπριακό ποδόσφαιρο, ίσως να είχε τύχη στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ.
Πιθανόν ο άνθρωπος να υποτιμούσε περισσότερο από το κανονικό τους εγχώριους αντίπαλους και αυτός να ήταν ο λόγος που η ομάδα του φαινόταν ότι πήγαινε αδιάβαστη στα πλείστα της ματς.
Για την αποδέσμευση του και αν αυτή ήταν η σωστή απόφαση από τη διοίκηση, θεωρώ ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν άφησε ο ίδιος διαφορετική επιλογή αφού στο μεταξύ, δεν είχε διάθεση να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογούσε.
Για τα χρήματα που λέγεται ότι θα διεκδικήσει, σαφώς και δικαιούται να το κάνει. Έτσι είναι οι γραπτές συμφωνίες.
ΣΧΕΤΙΚΑ με το διαζύγιο ΑΕΚ-Ιδιάκεθ, πάλι καμία έκπληξη. Είχα όμως μόνο θετική άποψη για τον εν λόγω προπονητή και παραξενεύτηκα από το ποδόσφαιρο το οποίο έπαιξε η ομάδα του και το οποίο ήταν απογοητευτικό.
Έχει μεγάλη ευθύνη ο Ιμανόλ. Ακόμα και αν πήγε θύμα των μεταγραφών του Μουρίγιο ο οποίος σωστά απολύθηκε, εντούτοις ένας σωστός προπονητής, οφείλει και πρέπει να έχει βασικό λόγο στο μεταγραφικό οργανόγραμμα.
Η ΑΕΚ περνά από μεταβατικό στάδιο. Είναι στο χειρότερο της σημείο, από το 2013 και μετά. Για πρώτη φορά, μεσούσης της ποδοσφαιρικής περιόδου, ψάχνει να βρει προπονητή και τεχνικό διευθυντή.
Ενώ βαθμολογικά η ομάδα της, όχι μόνο κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης μέσω πρωταθλήματος, αλλά δεν είναι σίγουρη η παρουσία της στην πρώτη 6άδα.
Εκτός αν οι ποδοσφαιριστές αλλάξουν ξαφνικά την απόδοση τους και δείξουν πως για όλα έφταιγε ο τέως προπονητής τους.

Μιχάλης Παπαγεωργίου

 


btm