• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Γιάννος Ιωάννου, ο μίστερ γκολ!
01/01/2020 13:44

Ο επονομαζόμενος μίστερ γκολ και όχι άδικα, Γιάννος Ιωάννου, ο κορυφαίος σε συμμετοχές με 504 συνολικά και γκολ στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ και δεύτερος πίσω από τον Σωτήρη Καϊάφα με 270 γκολ από ίδρυσης της ΚΟΠ…
Ο Γιάννος πανηγύρισε στα 19 χρόνια παρουσίας του στην πρώτη ομάδα του ΑΠΟΕΛ, 4 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, ασπίδες, νταμπλ αήττητο, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, παίκτης της χρονιάς από την ΕΑΚ, πρεσβευτής του τίμιου παιχνιδιού από τον ΚΟΑ, αρχηγός του ΑΠΟΕΛ για 8 συνεχή χρόνια  και γενικά είχε λαμπρή καριέρα γεμάτη από επιτυχίες.
Από σπόντα… στο ΑΠΟΕΛ.
Ο Γιάννος Ιωάννου γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1966 στην Λευκωσία και στα 13 του χρόνια πήγε να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό. Δεν του δόθηκε η ανάλογη σημασία και πήγε στην ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου που αγωνιζόταν τότε στην Γ΄ κατηγορία. Έμεινε εκεί για δυο χρόνια, το ταλέντο του αναδείχτηκε και ήρθαν σχετικά γρήγορα και οι προτάσεις.
Ο ίδιος θυμάται.
«Στα 15 μου χρόνια ήρθαν προτάσεις από τον Ολυμπιακό και το ΑΠΟΕΛ. Παρότι ο Ολυμπιακός έδινε και ανταλλάγματα και στην ομάδα μου και σε μένα, προτίμησα να υπογράψω στο ΑΠΟΕΛ και βεβαίως δεν το μετάνιωσα», λέει χαμογελώντας…
Ντεμπούτο στα 16 του χρόνια και η πορεία στη δόξα αρχίζει.
Ο Ιωάννου έμεινε στην εφηβική ομάδα μόλις δυο έτη και τον Γενάρη του 1981, την ημέρα μάλιστα των 16ων γενεθλίων του, πήρε το βάπτισμα στην πρώτη ομάδα κόντρα στον Ολυμπιακό, στον οποίο πήγε να δοκιμαστεί στα 13 του..
Ο ίδιος θυμάται..
«Εισήλθα στο ματς σαν αλλαγή  ήταν αρκετό όμως αυτό για μένα να πάρω μια πρώτη γεύση από τον παλμό της εξέδρας αλλά και τις ευθύνες που είχα έναντι αυτών που με εμπιστεύτηκαν. Είχα και τα γενέθλια μου, ήταν ό,τι καλύτερο δώρο στα 16 μου», λέει ο Γιάννος.
Συλλέκτης τίτλων…
Και από την επομένη χρονιά όλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο ταλέντο που είχε στις τάξεις του το ΑΠΟΕΛ, ενώ η πορεία επιβεβαίωσε αυτούς που πίστεψαν σε αυτόν αλλά και τον ίδιο τον Ιωάννου καθώς αναδείχτηκε σε συλλέκτη τίτλων σε εποχές μάλιστα που είχε μπόλικο ανταγωνισμό κυρίως με Ομόνοια, Ανόρθωση αλλά και Απόλλωνα..
Ο ίδιος λέει γι αυτό το γεγονός.
«Νοιώθω ευλογημένος που αγωνίστηκα για 20 τόσα χρόνια στο ΑΠΟΕΛ αλλά και για τις κατακτήσεις τροπαίων που είχαμε σε αυτές τις δυο δεκαετίες. Δεκαετίες δύσκολες με έντονο συναγωνισμό και πολύ καλές ομάδες να πανηγυρίζουν και αυτές τρόπαια είτε κυπέλλου είτε και πρωταθλήματος και αυτό κάνει την συνολική συγκομιδή ακόμη πιο σπουδαία. Είχαμε όμως και εμείς τεράστιους παίκτες, ξένους και Κύπριους και θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική η πορεία στις δεκαετίες 80 και 90», λέει ο Ιωάννου
Αποθεώνει τον Ιαν Μουρς…
Είναι γεγονός ότι άφησε εποχή το δίδυμο Μουρς και Ιωάννου, ειδικά στην περίοδο 85-86 όταν οι «γαλαζοκιτρινοι» πήραν το πρωτάθλημα μετά από πέντε συνεχείς κατακτήσεις από την Ομόνοια.
Ο Γιάννος αναφέρεται στον αείμνηστο Ιαν Μουρς με θαυμασμό και απόλυτο σεβασμό. Λέει.
«Ο Ιαν, ήταν μεγάλος παίκτης. Ήταν όμως για μένα και φίλος και δάσκαλος και πολύ καλός άνθρωπος. Κοντά του έμαθα πολλά και τον ευχαριστώ και σήμερα.
Ήταν ένα ποδοσφαιρικό πανεπιστήμιο για μένα και νοιώθω πολύ τυχερός που τον είχα δίπλα μου σε τόσο μικρή ηλικία και θεωρώ και το ΑΠΟΕΛ τυχερό που τον είχε στις τάξεις του. Αιώνια να είναι η μνήμη του».

Η μαγική τριπλέτα  Ιωάννου, Γκόγκιτς, Σωτηρίου με 54 γκολ στα συνολικά 68 του ΑΠΟΕΛ…
Είχε πανηγυρίσει πρωτάθλημα το 85-86, και το 89-90 ο Γιάννος, αλλά γλυκύς ήταν και τίτλος του 91-92 με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο , που έμεινε μάλιστα στην ιστορία και για την επιθετική τριπλέτα που διέθετε τότε το ΑΠΟΕΛ, που επέτυχε τα 54 από τα 68 γκολ των «γαλαζοκιτρίνων» εκείνη την περίοδο.
Ο Γιάννας θυμάται και λέει.
«Ήταν μια περίοδος πολύ ανταγωνιστική με την Ανόρθωση βασική αντίπαλο αλλά και τον Απόλλωνα πολύ δυνατό μέχρι το τέλος. Με δυο βαθμούς διαφορά πανηγυρίσαμε το πρωτάθλημα και είναι αλήθεια ότι στηριχτήκαμε πολύ στην επιθετική γραμμή που ήταν με διαφορά η πιο παραγωγική και επίσης αλήθεια είναι ότι πλην 14 γκολ, τα υπόλοιπα τα μοιραστήκαμε με τον Γκόγκιτς και τον Άντρο Σωτηρίου κάτι που πραγματικά από στατιστικής άποψης έχει ενδιαφέρον», λέει ο Γιάννος Ιωάννου που παρότι δεν ήταν  ποτέ ο κλασικός φορ, επέτυχε συνολικά 270 γκολ με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ που τον κατατάσσει πρώτο με διαφορά και γενικά δεύτερο πίσω από τον Σωτήρη Καϊάφα της Ομόνοιας.
Λέει γι αυτό το μέγα κατόρθωμα, ο Γιάννος:
«Δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά ήμουν μέσα στις φάσεις πολλές φορές, είχα την ευχέρεια να ελιχτώ, κάποτε άνοιγα εγώ διαδρόμους, κάποτε οι συμπαίκτες μου για μένα, έτσι ήρθαν τα πολλά γκολ που πραγματικά στην διάρκεια της καριέρας μου δεν με απασχόλησαν ιδιαίτερα, όμως τα συνολικά στατιστικά ασφαλώς και με γεμίζουν περηφάνια», λέει ο πρώην αρχηγός του ΑΠΟΕΛ.
Αλλαγή γονάτων εξ αιτίας της  μπάλας. Βαρύ τίμημα.
Αυτό και αν είναι είδηση, όχι ευχάριστη εννοείται για τον Γιάννο Ιωάννου αφού στις 2 Ιανουαρίου εισέρχεται στο χειρουργείο για αλλαγή των δυο γονάτων του.
Λέει ο ίδιος.
«Είναι ταλαιπωρία των γονάτων από την εικοσαετή παρουσία μου, αλλά και πολλές φορές την κόπωση σε υπερθετικό βαθμό. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που δεν ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ, έσφιγγα όμως τα δόντια και παρότι ήξερα ότι θα είχα επιπτώσεις, η αγάπη μου στην ομάδα και το πάθος μου να βοηθήσω σε σημαντικά κυρίως ματς , είχαν σταδιακά τα αποτελέσματα που με οδηγούν στην αλλαγή γονάτων. Είναι το τίμημα του πάθους και της αγάπης στην ομάδα και στο άθλημα», λέει ο Ιωάννου και του ευχόμαστε όλα να πάνε καλά.
Στην Εθνική ομάδα 41 συμμετοχές 6 γκολ…
Πλούσια η παρουσία του και στην Εθνική όπου αγωνίστηκε 41 φορές και επέτυχε 6 γκολ, ενώ τραυματισμοί του στέρησαν αρκετές ακόμη συμμετοχές.
Λέει γι αυτό ο Ιωάννου.
«Ήμουν πάντα έτοιμος να βοηθήσω, ειδικά όταν αρχές της δεκαετίας του 90 έγινε νέα προσπάθεια για την Εθνική. Έχω καλές αναμνήσεις από την παρουσία μου στην ομάδα μας, είχαμε και πολύ κάλο σύνολο εκείνη την δεκαετία και μπορούσαμε για κάτι καλύτερο».

Για το σημερινό ΑΠΟΕΛ, αισιόδοξος ο Γιάννος…
Ήταν για χρόνια βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όταν το ΑΠΟΕΛ μεγαλούργησε στην Ευρώπη, είχε και έχει άποψη για τους «γαλαζοκίτρινους» και μιλά για την σημερινή ομάδα με αισιοδοξία.
Λέει συγκεκριμένα.
«Θεωρώ ότι το ΑΠΟΕΛ έχει το καλύτερο ρόστερ και απλά πρέπει να βρεθεί η χημεία να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι δύσκολο το πρωτάθλημα όμως πιστεύω ότι και πάλι θα το κατακτήσει, έστω δύσκολα. Για τις αναμετρήσεις με την Βασιλεία, θεωρώ ότι θα κριθούν περισσότερο από την κατάσταση που θα βρεθεί το ΑΠΟΕΛ. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει χρόνος για βελτίωση, θα μεσολαβήσει και η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου όπου με δυο προσθήκες ουσίας και με αξιοποίηση ορθή του υλικού το ΑΠΟΕΛ μπορεί να επιτύχει τους στόχους  και σε Κύπρο και σε Ευρώπη», λέει ο πρώην αρχηγός του.
Κορυφαίοι τερματοφύλακες και επιθετικοί
Στα 20 τόσα χρόνια στο ΑΠΟΕΛ, ο Γιάννος έζησε μεγάλους παίκτες και στην θέση του τερματοφύλακα και στην θέση του μεσοεπιθετικού και ανάμεσα στους πολύ καλούς ξεχωρίζει τους καλύτερους. Λέει συγκεκριμένα.
«Είναι γεγονός ότι υπήρξαν σπουδαίοι στις θέσεις που ζητάτε την άποψη μου αλλά θα απαντήσω με κάθε σέβας έναντι των λοιπών, ότι για τερματοφύλακες ξεχώρισα τους Νίκο Παναγιώτου της Ανόρθωσης, Χάρη Κωνσταντίνου της ΕΠΑ και Ανδρέα Χαρίτου της Ομόνοιας. Σε ότι αφορά μεσοεπιθετικούς, ξεχώρισα τους Γιώργο Σαββίδη της Ομόνοιας, Γιαννάκη Γιαγκουδάκη του Απόλλωνα και Λοΐζο Μαυρουδή της ΑΕΛ.
Συνέντευξη στον Στέλιο Παπαμωυσέως


btm