• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Μιχάλη Σεργίου στο «Άκου τι Λέει»
07/01/2020 20:50
Η συνέντευξη του Μιχάλη Σεργίου στο «Άκου τι Λέει»

Στην εκπομπή  «Άκου τι Λέει» του Super Sport fm 104.0. με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου φιλοξενήθηκε ο προπονητής της Ομόνοιας 1948 Μιχάλης Σεργίου.

 

Μίλησε μας λίγο για την ομάδα, είστε στην κορυφή, στόχος είναι η άνοδος; «Στόχος είναι το πρωτάθλημα και η άνοδος στην γ΄ κατηγορία. Είμαστε στην κορυφή και πρέπει να συνεχίσουμε σοβαρά για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας»

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με την Ομόνοια 1948; «Τα παιδιά που δημιούργησαν την ομάδα τα ήξερα από πριν. Με προσέγγισαν πολύ σωστά, μου ανέλυσαν το πλάνο τους, είχαμε τις ίδιες απόψεις ποδοσφαιρικά για το πώς να στελεχωθεί και να προοδεύσει η ομάδα και ήταν εύκολη η απόφαση για εμένα».

Βρήκατε πολλά εμπόδια στην προσπάθεια να ενταχθείτε σε μια αγροτική ομοσπονδία: «Έτρεξαν πολύ, βρήκαν πολλά εμπόδια, ειδικά για να τους δεχθεί μια ομοσπονδία για να αγωνιστούν. Η πιο εύκολη λύση θα ήταν η ενοποίηση με άλλη ομάδα αλλά ήθελαν να αρχίσουν από την αρχή. Μας δέχθηκε η Πανσόλειος. Δεν μιλήσαμε για στόχο να ανέβουμε στην α΄ κατηγορία. Ο πρώτος στόχος ήταν να ενταχθούμε στην ΚΟΠ. Το πετύχαμε αυτό».

Πότε τέθηκε ο στόχος για την Επίλεκτη κατηγορία; «Θέσαμε τον στόχο για την επίλεκτη κατηγορία από πριν. Κρατήσαμε τον κορμό μας, στόχος ήταν το πρωτάθλημα και το κατακτήσαμε».

Όταν μιλήσαμε για να έρθεις στην εκπομπή η ομάδα δεν πήγαινε καλά, δεν ήταν στην κορυφή αλλά από τότε πίστευες ότι θα κατακτήσετε το πρωτάθλημα: «Σου είχα πει από τότε ότι είμαι σίγουρος για την ομάδα και τους παίκτες μου και ότι στο τέλος της χρονιάς θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Ξέροντας την οργάνωση από την διοίκηση και την δουλειά που γίνεται και ξέροντας και την ομάδα μου αγωνιστικά ήμουν σίγουρος».

Για το πρωτάθλημα της Επίλεκτης Κατηγορίας: «Το πρωτάθλημα της Επίλεκτης το θεωρώ πιο δύσκολο από αυτό της γ΄ κατηγορίας. Τώρα στο πρωτάθλημα μέχρι την 8η θέση οι ομάδες παλεύουν για την άνοδο και από κει και πέρα παλεύουν για την σωτηρία. Υπάρχουν δυνατές έδρες αλλά αρκετά γήπεδα δεν προσφέρονται για ποδόσφαιρο και αυτό κάνει δύσκολο το έργο μιας ομάδας που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο όπως είναι η δική μας».

Πως οργανώθηκε η ομάδα και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, τα οικονομικά μέσα, οι προπονήσεις αυτά πως είναι; «Προσπαθήσαμε από την αρχή να δουλέψουμε πιο επαγγελματικά. Αυτό δεν σημαίνει πιο ψηλό μπάτζετ. Τα οικονομικά τα χειρίζεται η διοίκηση, δεν μπορώ εγώ να το αναλύσω αυτό το θέμα, απλά έχω το μπάτζετ μου και το διαχειρίζομαι με τους συνεργάτες μου. Ήθελα ποδοσφαιριστές τους οποίος γνώριζα και με τους οποίους συνεργάστηκα σε μικρότερες ηλικίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε μια οικογένεια, διοίκηση, τεχνική ηγεσία, ποδοσφαιριστές και κόσμος και αυτό ήταν ο μεγάλος στόχος. Είναι δύσκολο να το συναντήσεις σε πολλές ομάδες αυτό».

Τραβά που λέμε στην Κυπριακή το όνομα Ομόνοια 1948; «Κάποιες φορές μπορεί να τραβά, κάποιες φορές μπορεί να φοβάται κάποιος. Κάποιος θα πει ότι είναι νέα ομάδα και θα διερωτηθεί πόσο θα αντέξει αυτή ομάδα και άλλα τέτοια. Το ξεπεράσαμε το στάδιο αυτό από την ημέρα που ανεβήκαμε στην Επίλεκτη Κατηγορία. Η ομάδα αυτή ήρθε για να μείνει και να προχωρήσει».

Τι κριτήρια πρέπει να πληροίς για να παίξεις στην Ομόνοια 1948, πρέπει να είσαι Ομονοιάτης; «Πρέπει να είσαι καλός ποδοσφαιριστής. Αν θεωρήσω ότι κάποιος μπορεί να παίξει θα τον φέρω. Το να είναι Ομονοιάτης είναι επιπλέον προσόν».

Υπάρχουν παιδιά στην ομάδα που δεν είναι Ομονοιάτες; «Ναι έχει παιδιά που μεγάλωσαν σε Ακαδημίες άλλων ομάδων. Είναι ποδοσφαιριστές με κίνητρα».

Τι κίνητρα προσφέρει η Ομόνοια 1948; «Μεγάλο κίνητρο είναι  άριστη οργάνωση. Η διοίκηση είναι κοντά και μακριά ταυτόχρονα. Είναι κοντά σε όλα τα υπόλοιπα και μακριά από το αγωνιστικό».

Ακούγεται ότι η Ομόνοια 1948 είναι η πιο πλούσια ομάδα με το ψηλότερο μπάτζετ: «Το ακούγαμε και πέρσι αυτό, είναι λάθος. Νικήσαμε ομάδες στο πρωτάθλημα ένταξης που είχαν πολύ ψηλότερο μπάτζετ. Και φέτος υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ».

Πόσες προπονήσεις κάνετε την εβδομάδα; «Εξαρτάται από την εβδομάδα. Συνήθως ένα ρεπό έχουν οι ποδοσφαιριστές. Προσπαθούμε να δουλέψουμε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται».

Η διοίκηση πως ζει την ομάδα, είναι στις προπονήσεις κάθε μέρα; «Ο γενικός αρχηγός είναι πάντα εκεί, ότι χρειαστούμε το μεταφέρει στην διοίκηση. Υπάρχει μια ιεραρχία πολύ σωστή».

Αποδέχεσαι τον τίτλο του φαβορί για τον τίτλο; «Ναι. Από την αρχή ήμασταν το φαβορί και είναι στα δικά μας πόδια να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Αν δεν πάρετε το πρωτάθλημα θα είναι αποτυχία; «Για εμένα προσωπικά ναι. Σίγουρα το να ανέβει η ομάδα κατηγορία είναι επιτυχία αλλά για εμένα επιτυχία είναι το πρωτάθλημα και για τους ποδοσφαιριστές αυτός είναι ο στόχος».

Είναι υπερβολή αυτό που λένε ότι παίρνετε ακόμα και χίλιους φίλαθλους σε κάποια παιχνίδια; «Όχι δεν είναι υπερβολή».
Πόσο βοηθά ο κόσμος; «Είναι απίστευτη η δυναμική του κόσμου. Την ίδια στιγμή ο κόσμος βάζει και πίεση στην ομάδα, θέλει πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο για τους ποδοσφαιριστές αυτό γιατί έμαθαν σε αυτές τις κατηγορίες να παίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων. Ναι μεν εισπράττουν την αγάπη αλλά νιώθουν και υποχρέωση να υλοποιήσουν τους στόχους για να κάνουν χαρούμενο αυτό τον κόσμο».

Αν σου έλεγα να συγκρίνεις την περσινή παρουσία του κόσμου με την φετινή; «Πέρσι υπήρχε και ο ενθουσιασμός της πρώτης χρονιάς. Πέρσι είχαμε και παιχνίδια νοκ-άουτ και ξέραμε ότι είτε προχωρείς είτε μένεις εκτός. Φέτος είναι και ένας μαραθώνιος και είναι δύσκολη και η ώρα Σάββατο λίγο μετά το μεσημέρι. Βλέπω όμως ότι αυξάνονται συνεχώς».

Προετοιμάζεστε από τώρα για την ενδεχόμενη παρουσία σας τη νέα χρονιά στην γ΄ κατηγορία; «Ήδη ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στην γ΄ κατηγορία. Να τελειώσει πρώτα το φετινό πρωτάθλημα με το καλό και θα κάτσουμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Η βάση υπάρχει στην ομάδα μας».

Είναι μεγάλες οι αποστάσεις της Επίλεκτης Κατηγορίας από την γ΄ Κατηγορία; «Όχι δεν είναι μεγάλες οι αποστάσεις».

Αν ήσασταν αυτή την στιγμή στην γ΄ κατηγορία με την ομάδα που έχετε που θα βρισκόσασταν στην βαθμολογία; «Ναι αυτό θεωρώ. Αν ήμασταν αυτή την στιγμή στην γ΄ κατηγορία θα ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί».

Με εσάς τι γίνεται, έχεις συμβόλαιο στην ομάδα; «Το συμβόλαιο μου τελειώνει το καλοκαίρι. Θα μιλήσουμε με τα παιδιά και για το δικό μου μέλλον. Από την στιγμή που είμαστε ευχαριστημένος εγώ και τα παιδιά από εμένα τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχίσουμε».

Επειδή άρχισες και χτίζεις ένα καλό όνομα προπονητή, αν έρθει μια πρόταση από μια ομάδα β΄ κατηγορίας το ερχόμενο καλοκαίρι τι θα κάνεις;  «Στο ποδόσφαιρο τα πάντα ανατρέπονται. Πάντα έχει τον πρώτο λόγο η Ομόνοια 1948. Από την στιγμή που είμαστε και οι δύο πλευρές ευχαριστημένοι τότε γιατί να μην συνεχίσουμε μαζί».

Έχεις φιλοδοξίες σαν προπονητής; «Αν δεν είχα φιλοδοξίες δεν θα ήμουν εδώ. Δεν μπορείς να δουλέψεις αν δεν υπάρχουν οι φιλοδοξίες».

Πως συσχετίζεται η Ομόνοια 1948 με την Ομόνοια της α΄ κατηγορίας Για παράδειγμα οι άνθρωποι της ομάδας σας που ήταν πριν λίγα χρόνια στην Ομόνοια παρακολούθησαν το ντέρμπι με τον Απόλλωνα; «Δεν ξέρω αν το παρακολούθησαν. Τα παιδιά αυτά πήραν κάποιες αποφάσεις, έφταιξαν με νέα ομάδα την οποία υποστηρίζουν».

Υπάρχει αντιπαλότητα; «Δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία, ούτε βλέπω τα σόσιαλ μίντια να υπάρχει κάτι. Εμένα είναι άλλη η δουλειά μου. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποια αντιπαλότητα, δεν άκουσα κάτι κακό από τα παιδιά της διοίκησης».

Πως σας συμπεριφέρονται από την ομοσπονδία, οι διαιτητές, οι αντίπαλοι; «Όπως συμπεριφέρονται σε κάθε ομάδα, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά προς εμάς».

Από ποιες άλλες ομάδες είδες κόσμο; «Κόσμο είδαμε στις Βρυσούλλες με την ΑΕΛ, με τον Άτλα. Είναι η περιέργεια του κόσμου περισσότερο που φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο. Και η ΑΠΕΠ είχε κόσμο».

Υπάρχουν ξένοι στην Επίλεκτη Κατηγορία; «Δικαιούνται κάτω των 21».

Εσείς έχετε ξένους; «Όχι δεν έχω και θα το πάρουμε έτσι όσο μπορούμε. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ καλοί Κύπριοι ποδοσφαιριστές».

Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος για το πρωτάθλημα; «Βασικός αντίπαλος είναι η ΑΠΕΠ την οποία νικήσαμε 3-0 στον α΄ γύρο, είναι μια πολύ καλή ομάδα. Και η Πέγεια είναι κοντά, είναι μεγάλο το πρωτάθλημα. Ο πιο βασικός αντίπαλος μας είναι ο εαυτός μας».

Μίλησες πριν για πολύ άσχημα γήπεδα στην Επίλεκτη Κατηγορία: «Δεν αδικώ του ανθρώπους. Αν δεν έχουν πόρους τι θα κάνουν; Οι άνθρωποι του Ορφέα παλεύουν μέρα νύχτα. Της ΑΠΕΠ είναι πολύ καλό το γήπεδο, το ίδιο και της Πέγειας. Θεωρώ ήρες τους ανθρώπους που συντηρούν τις ομάδες της Επίλεκτης Κατηγορίας»

Ποιο είναι το επίπεδο της Επίλεκτης; «Το επίπεδο είναι αρκετά καλό. Υπάρχουν αξιόλογοι προπονητής και ήρθαν και νεαροί ποδοσφαιριστές με καλή ποδοσφαιρική παιδεία».

Ο πιο μεγάλος σε ηλικία ποδοσφαιριστής σου πόσο χρόνων είναι; «Είναι 38 χρόνων».

Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας σου; «Είναι στα 23.5 και εκεί θα προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε».

Μιλάτε με τον Κώστα Καϊάφα; «Σχεδόν καθημερινά. Ο Κώστας είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, πολύ καλός φίλος. Είχαμε άριστη συνεργασία, παραμείναμε φίλοι και μιλάμε καθημερινά για διάφορα θέματα».

Ακούγαμε ότι η Ομόνοια 1948 έχει 150 χιλιάδες ευρώ μπάτζετ και άλλα πολλά: «Κάτι πρέπει να πει κάποιος άλλος για να δικαιολογήσει την δική του παρουσία. Τα ακούγαμε και πέρσι εμείς, ξέρουμε την δουλειά μας».

Είχες βολιδοσκόπηση από ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών; «Ο κάθε προπονητής και κάθε ποδοσφαιριστής θα έχει τις βολιδοσκοπήσεις του από άλλες ομάδες. Δέχθηκα κι εγώ βολιδοσκόπηση. Έχω ένα στόχο με την ομάδα μου μαζί με τα παιδιά εκεί και θέλω να τον υλοποιήσω».

Μπορούμε να δούμε κάποτε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Ομόνοια 1948 και Ομόνοια; «Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Κάθε τέλος της χρονιάς θα βάζουμε τους στόχους της επόμενης χρονιάς».

Η προπονητική είναι το επάγγελμα σου; «Είναι το επάγγελμα μου τα τελευταία δέκα χρόνια».

Πως βλέπεις το πρωτάθλημα της α΄ κατηγορίας; «Μετά από χρόνια είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και για τον τίτλο και για την Ευρώπη και για την αποφυγή του υποβιβασμού»

Επέστρεψαν η Ομόνοια και η Ανόρθωση, είναι εκεί το ΑΠΟΕΛ, επέστρεψε ο Απόλλωνας και κάνει κοιλιά η ΑΕΚ: «Ο Απόλλωνας μπήκε ξανά στο κόλπο. Ο Σωφρόνης κάνει εξαιρετική δουλειά, ανέβασε επίπεδο την ομάδα. Κάθε χρόνο πλέον έχει στόχο το πρωτάθλημα. Είναι προς τιμήν της διοίκησης Νίκου Κίρζη που διόρθωσε το λάθος της αποδέσμευσης Σωφρόνη».

Τι άλλαξε στον Απόλλωνα και επέστρεψε ξανά στην διεκδίκηση των στόχων του; «Φεύγοντας ο Σωφρόνης άλλαξε η φιλοσοφία. Όταν έφυγε δεν έβγαινε τίποτα γιατί έχτισε την ομάδα ο Σωφρόνης να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Με την επιστροφή του οι ποδοσφαιριστές μπήκαν στην ρουτίνα τους και χρειαζόταν χρόνος για να βρει ρυθμό η ομάδα. Ταλαιπωρήθηκε και από πολλούς τραυματισμούς».

Πως βλέπεις την φετινή Ομόνοια; «Βλέπουμε φέτος μια πολύ ανταγωνιστική Ομόνοια. Και η Ομόνοια και η Ανόρθωση έδωσαν άλλο χρώμα».

Τι άλλαξε στην Ομόνοια; «Βγάζει υγεία το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο ποδοσφαιριστής ξέρει ότι όλα δουλεύουν σωστά και είναι υποχρεωμένος να παίξει όπως συμβαίνει το ίδιο και στην Ανόρθωση».

Ποδοσφαιρικά πως βλέπεις την Ομόνοια; «Η Ομόνοια είναι ψηλά στην βαθμολογία, ο προπονητής δουλεύει σωστά. Σίγουρα θα υπάρξουν και άσχημα αποτελέσματα, αλλά ο κόσμος πρέπει να μάθει να πιστώνει τους προπονητές, το ίδιο και οι διοικήσεις».

Για το πρωτάθλημα; «Ο Απόλλωνας, το ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και η Ανόρθωση θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Το τελευταίο διάστημα δείχνουν όλοι σταθερότητα και θα πάνε μέχρι τέλους όλοι μαζί».

Για την Ανόρθωση; «Η Ανόρθωση εκπέμπει και αυτή υγεία. Έχει διοικητική σταθερότητα. Όλοι ξέραμε τον Τιμούρ, το πάθος του και την αγάπη του προς την Ανόρθωση. Κράτησε αυτούς που ήθελε από πέρσι, έκανε τις μεταγραφές του και έφτιαξε ένα πολύ καλό σύνολο. Είναι μια ομάδα στην οποία κατάφερε ο προπονητής να μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές του ότι πρέπει να διεκδικούν τα πάντα στο γήπεδο».

Το ΑΠΟΕΛ πως το βλέπεις; «Συνήθως έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα το ΑΠΟΕΛ αλλά όταν βρει τα πατήματα του τα καταφέρνει. Έχει συνεχόμενα πρωταθλήματα και δεν δικαιούται κάποιος ότι το ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Όλοι ξέρουν ότι κάτι θα κάνει την υστάτη και θα πάρει το πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι και η Ομόνοια και ο Απόλλωνας και η Ανόρθωση θα είναι μέχρι τέλους εκεί».

Για την ΑΕΛ: «Γίνεται πολύ καλή δουλειά ο Ντούσαν Κέρκεζ με τα εφόδια που έχει στην διάθεση του. Είναι μια ανταγωνιστική ομάδα που αν χάσει θα χάσει στις λεπτομέρειες».

Για την ΑΕΚ; Μας εντυπωσιάζει δυσάρεστα: «Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να χαλάσει η χημεία σε μια ομάδα. Είδαμε και πολλούς τραυματισμούς φέτος στην ΑΕΚ, για κάποιους δεν είναι η χρονιά τους. Τώρα πρέπει να πιστώσουν τον Ηλία οι άνθρωποι τη ΑΕΚ, μπήκε αμέσως στα βαθιά και του εύχομαι τα καλύτερα. Πιστεύω θα δικαιώσει αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν. Είναι ένας άνθρωπος που δεν θα τα παρατήσει, ήταν πάντα δουλευταράς. Πρέπει να τον αφήσουν να δουλέψει, να περάσει την φιλοσοφία του και είμαι σίγουρος γι’ αυτόν».


btm