• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Πώς μπορούν οι Ουόριορς να πάρουν τον Αντετοκούνμπο!
09/01/2020 13:03

Ήδη από τα μέσα της περσινής σεζόν έχει γίνει λόγος για ενδιαφέρον των «πολεμιστών» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με το «The Atletic» να υποστηρίζει πως αν ο Κέβιν Ντουράντ αποχωρήσει, τότε οι Ουόριορς θα βάλουν… μπρος για τον «Greek Freak».
Λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, η Ραμόνα Σέλμπουρν ήρθε για να ρίξει κι άλλο… λάδι στη φωτιά, τονίζοντας στην εκπομπή «The Jump» του «ESPN» πως αν ο ηγέτης των Μπακς αποφασίσει να βγει στη free agency, τότε η ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ θα ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την περίπτωσή του.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε την υπογραφή του στο τετραετές συμβόλαιο των «ελαφιών», αξίας $100.000.000, και το καλοκαίρι του 2020 έχει την επιλογή να δεχθεί το supermax συμβόλαιο ($250.000.000) των Μπακς και να… απογοητεύσει τυχόν «μνηστήρες» ή να το απορρίψει και οι ομάδες να «τρελαθούν» για την απόκτησή του.
Έπειτα και από το… tampering που φαίνεται να τού έκανε ο Στεφ Κάρι, μετά το ματς στο «Chase Center», οι φήμες για την άφιξη του Giannis στους Ουόριορς «φούντωσαν», με το «San Fransisco Chronicle» να παρουσιάζει τα τρία σενάρια, στα οποία ο Αντετοκούνμπο μπορεί να γίνει «πολεμιστής».
Με τον «KD» να μην υπάρχει πια στους «Dubs», οι οποίοι έχουν… χιλιοχτυπηθεί φέτος από τραυματισμούς, ο δημοσιογράφος Κόνορ Λετουρνό αναφέρει «γιατί δεν είναι παράλογο να πάει ο Αντετοκούνμπο στους Ουόριορς» παρουσιάζοντας τα εξής τρία σενάρια:
Σενάριο 1: Υπογράφουν απευθείας τον Αντετοκούνμπο
Τι θα χρειαστεί; Ο πιο άμεσος δρόμος είναι οι Ουόριορς να κάνουν αρκετό χώρο στο salary cap και να υπογράψουν τον Αντετοκούνμπο ως unrestricted free agent το καλοκαίρι του 2021. Αυτή τη στιγμή, με τα συμβόλαια που «κουβαλάνε» οι Ουόριορς, και αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε, είναι ήδη $31 εκατομμύρια πάνω από το salary cap των $125 εκατομμυρίων, που θα ισχύσει το 2021-22 (κάτι που σημαίνει πως θα πληρώσουν «τρελό» φόρο πολυτελείας, όπως όλες οι ομάδες που ξεπερνούν το salary cap και γι’ αυτό το ξεπερνούν λίγες, και όχι για πολλά χρήματα). Αυτό σημαίνει πως για να μπορούν να «χτυπήσουν» οι Ουόριορς τον Γιάννη το 2021, θα πρέπει να διώξουν συμβόλαια περίπου $70 εκατομμυρίων, ώστε και να «σβηστούν» τα 31 εκατομμύρια του salary cap, αλλά και να μπορέσουν να πληρώσουν τα $37.5 εκατομμύρια ετησίως στο max συμβόλαιο του Γιάννη.
|Αυτό δεν είναι εύκολο. Για να ελευθερώσουν αρκετό χώρο στο salary cap, οι Ουόριορς θα πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους με όλους εκτός από τον Ντ’ Άντζελο Ράσελ ή τον Ντρέιμοντ Γκριν, τον Στεφ Κάρι, τον Άλεν Σμαϊλάγκιτς και τον Έρικ Πάσκαλ. Ο Κλέι Τόμπσον πρέπει να αποχωρήσει, για να έρθουν picks από το draft.
Οι Ουόριορς μπορούν να κρατήσουν τον Τόμπσον, μόνο αν ο Αντετοκούνμπο πάρει περίπου $6 εκατομμύρια λιγότερα από το max συμβόλαιο και ανταλλάξουν τόσο τον Ράσελ, όσο και τον Γκριν. Είναι δύσκολο, όμως, να φανταστεί κανείς τον Αντετοκούνμπο διατεθειμένο να φύγει από μια καλή κατάσταση στο Μιλγουόκι για λιγότερα από το max των Ουόριορς.
Αυτό το σενάριο θα έχει λογική, αν οι Ουόριορς κάνουν τον απαιτούμενο χώρο στο salary cap και είναι βέβαιοι πως ο Αντετοκούνμπο θα υπογράψει σε εκείνους.
Σενάριο 2: Με sign-and-trade
Τι θα χρειαστεί; Οι Μπακς να πιστέψουν ότι θα χάσουν τον Αντετοκούνμπο και δεν θα πάρουν τίποτα ως αντάλλαγμα. Υποθέτοντας ότι οι Μπακς συνεργάζονται, οι Ουόριορς θα μπορούσαν να κάνουν το trade πάνω από το salary cap, κάτι που θα τους επέτρεπε να κρατήσουν τον Κλέι Τόμπσον.
Το μειονέκτημα είναι πως αν αυτό συμβεί, οι Ουόριορς θα γίνουν hard-capped, όπως συνέβη με την απόκτηση του Ράσελ από τους Νετς, μέσω sign-and-trade. Δηλαδή, το payroll των Ουόριορς δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα $157.5 εκατομμύρια. Με δεδομένο ότι οι Κάρι, Τόμπσον και Αντετοκούνμπο θα κοστίζουν μαζί περίπου $121.3 εκατομμύρια, οι «πολεμιστές» θα έχουν $36.2 εκατομμύρια να διαθέσουν για τις υπόλοιπες 12 θέσεις του ρόστερ.
Αυτό απαιτεί την αποχώρηση των Ράσελ και Γκριν από την ομάδα, ενώ το ρόστερ θα αποτελείται από minimum και rookie συμβόλαια και ό,τι έχει απομείνει από την εξαίρεση των 6.3 εκατομμυρίων.
Οι Ουόριορς μπορούν να προτιμήσουν αυτό το σενάριο, καθώς δεν θα χάσουν τον Κλέι Τόμπσον, που παρέα με τον Κάρι και τον Αντετοκούνμπο θα αποτελέσουν τους νέους «Big 3» του ΝΒΑ!
Σενάριο 3: Trade πριν την free agency
Τι θα χρειαστεί; Ο Αντετοκούνμπο να απορρίψει την πενταετή επέκταση των Μπακς το καλοκαίρι του 2020. Τότε, οι ομάδες της λίγκας θα άρχιζαν να κάνουν τις καλύτερες προσφορές τους για τον MVP του ΝΒΑ.
Για να πάρουν τον Άντονι Ντέιβις, οι Λέικερς έπρεπε να δώσουν στους Πέλικανς τους Λόνζο Μπολ, Μπράντον Ίνγκραμ, Τζος Χαρτ και τρία picks πρώτου γύρου, μαζί με το Νο4 του draft 2019 (ΝτεΆντρε Χάντερ). Όσο καλός είναι ο Ντέιβις, ο Αντετοκούνμπο είναι καλύτερος. Οι Ουόριορς πιθανώς θα έπρεπε να προσφέρουν τους Ράσελ – Γκριν και πολλά picks πρώτου γύρου, για να αρχίσουν απλά τις διαπραγματεύσεις με το Μιλγουόκι.
Μπορεί να χρειαστεί… μαζική μεταφορά για να κάνουν trade για τον Αντετοκούνμπο, αλλά κρίνεται η πιο «ευχάριστη» επιλογή για τους Ουόριορς, οι οποίοι έχουν αρκετούς πολλά υποσχόμενους παίκτες για να διαθέσουν σε ένα πακέτο, που δεν θα περιλαμβάνει τον Κλέι Τόμπσον. Βέβαια, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς οι Μπακς ενδέχεται να πράξουν σοφά και να τον κρατήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ώστε να δεχθούν προσφορές, αν εκείνος αρνηθεί το max συμβόλαιό τους.
Ο ρόλος του μάνατζερ
Τα δημοσιεύματα των ΗΠΑ αναφέρουν επίσης πως ο ατζέντης του Γιάννη Αντετοκούνμπο μπορεί να παίξει το ρόλο του, όπως και οι παίκτες που εκπροσωπεί.
Ο Άλεξ Σαράτσης είναι μάνατζερ και του Ντέιμιον Λι, ο οποίος είναι γαμπρός του Στεφ Κάρι και πήρε πρόσφατα εγγυημένο συμβόλαιο στους Ουόριορς, με τον Μαρκίς Κρις να αποχαιρετά την ομάδα.
Ακόμη, ο Στεφ Κάρι ανήκει στην ίδια εταιρεία εκπροσώπησης με τον «Greek Greak», την «Octagon», έχοντας ατζέντη τον Τζεφ Όστιν, ενώ λέγεται πως έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τον Αντετοκούνμπο, ειδικά μετά και τις δύο συνυπάρξεις τους σε All-Star Games.


btm