• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Στηβ Κωνσταντινίδη στο «Άκου τι Λέει»
14/01/2020 21:00

Φιλοξενούμενος του Μιχάλη Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» ήταν ο προπονητής Στηβ Κωνσταντινίδης.

 

Ποιος είναι ο Στηβ Κωνσταντινίδης; «Είμαι λάτρης του ποδοσφαίρου, σκέφτομαι ποδόσφαιρο συνεχώς, δεν θέλω να κάνω κάτι άλλο και δεν έχω κάνει κάτι άλλο. Πάντα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος. Έχω τρεις κόρες, οι δύο στην Αγγλία σπουδάζουν και η καλύτερη μου μεταγραφή είναι η γυναίκα μου που κλείνουμε 25 χρόνια γάμου».
Γεννήθηκες στην Αγγλία; «Η μητέρα μου ήταν αγγλίδα και ο πατέρας μου Κύπριος. Το 1970 μετακομίσαμε από την Αγγλία στο Βαρώσι. Έπαιζα μπάλα, ήμουν η μασκότ της Ανόρθωσης στο ΓΣΕ, όλα ήταν ποδόσφαιρο. Μετά τον πόλεμο πήγαμε στην Αγγλία και επιστρέψαμε στην Λεμεσό. Εγώ επέστρεψα μετά μόνος στην Αγγλία στην θεία μου. Εκεί έπαιξα μπάλα, δοκιμαστικά στην Τσέλσι, στην Μίλγουολ και έπαιξα στην Μίλγουολ κάποια παιχνίδια. Δεν ήμουν σούπερ παίκτης. Επέστρεψα στην Κύπρο και έπαιξα στην ομάδα νέων της ΑΕΛ και έκανα και προπονήσεις στην πρώτη ομάδα με Κολιαντρή, Ανδρέα Κωνσταντίνου και άλλους. Μετά πήγα Αγγλία και υπέγραψα στην Ένφιλντ. Μετά ήρθε μια ευκαιρία από την Αμερική. Πήγα για 6 εβδομάδες και έμεινα δέκα χρόνια. Υπέγραψα στον Παγκύπριο, έπαιζα με τον Ευαγόρα, τον Πέτσα και άλλους».
Μετά επέστρεψες στην Κύπρο: «Γνώρισα τον Μακαριστό κ. Σκαπούλλη και με βοήθησε. Με πήρε στα δευτέρα του Απόλλωνα σαν βοηθό του. Ήμουν περίπου 31 ετών».
Τελείωσες νωρίς το ποδόσφαιρο: «Την τελευταία μου χρονιά ήμουν αρχηγός στον Παγκύπριο και έπαθα χιαστούς. Έκανα τέσσερις εγχειρήσεις σε 10 μήνες. Το ποδόσφαιρο πήγε να πεθάνει τότε στην Αμερική και εγώ αποφάσισα να γίνω προπονητής. Όταν ήμουν στην Πενσιλβάνια ήταν αναγκαστικό να κάνουμε μαθήματα στους πιο μικρούς. Δεν ήθελα εγώ αλλά όταν εξήγησα κάτι σε έναν μικρό και το έκανε μου άρεσε πολύ. Μέχρι 28 χρόνων πήρα όλα τα διπλώματα προπονητικής και δεν υπήρχε κάτι άλλο για εμένα. Μετά πήγα και έκανα τα διπλώματα στην Αγγλία. Όταν ήρθα πήγα στον πρόεδρο των προπονητών Ανδρέα Μιχαηλίδη, του έδωσα τα διπλώματα και μου είπε να τα βάλω στο συρτάρι και να μην τα χρησιμοποιήσω γιατί δεν θα δουλέψω σε καμιά ομάδα. Όταν τον βρήκα μετά από κάποια με χρονιά με ρώτησε αν είχε δίκαιο τότε και του είπα ναι… είχε δίκαιο».
Για την εμπειρία στο εξωτερικό: «Είμαι πολύ ανοικτός σε εμπειρίες. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο, να βλέπω διαφορετικές χώρες. Δεν μπορείς να πας και να τους επιβάλεις πράγματα από αλλού. Πρέπει να πάρεις τα καλά αυτής της χώρας, δεν θα αλλάξεις την κουλτούρα τους. Μπορείς να τους αλλάξεις ποδοσφαιρικά τα καθημερινά πράγματα».
Χωρίς και το καλύτερο βιογραφικό βρέθηκες ξαφνικά στην Εθνική του Νεπάλ: «Όταν πέρασαν το advance license έπρεπε να κάνω άλλο δίπλωμα στην βάση κάποιων αλλαγών της UEFA. Ήμουν μέλος στον σύνδεσμο προπονητών της Αγγλίας και μας έστειλαν επιστολή και μας έλεγαν ότι όσοι ήθελαν να πάνε στην Ασία να δουλέψουν να τους ενημερώσουν. Πήγα να μιλήσω με μια ομάδα στην Κύπρο, μου είπαν ότι κάποιος άλλος προπονητής τους εξασφάλιζε κάποια πράγματα παρά το γεγονός ότι εγώ είχα τα διπλώματα. Νευρίασα, πήγα σπίτι και είπα στην γυναίκα μου φεύγουμε. Σε τρεις εβδομάδες πούλησα το αυτοκίνητο, νοίκιασα το διαμέρισμα μου και πήγα στην Αγγλία. Από εκεί έφυγα για το Νεπάλ. Όταν κατέβαινε το αεροπλάνο έβλεπα χιλιάδες παιδιά να παίζουν μπάλα στις βροχές. Πήγα εκεί και καλέσαμε 35 παίκτες για ένα συγκεκριμένο τουρνουά. Εκεί είχα παίκτες που πίστευαν ότι μπορούσα να τους βελτιώσω, δεν υπήρχε κάποιος παίκτης που έλεγε ότι τα ήξερε όλα και με αυτούς τους παίκτες πετυχαίνεις. Στην Ασία δουλεύουμε σαν δάσκαλοι και εκεί βλέπουν τον δάσκαλο σαν Θεό. Πήρα μια ομάδα που δ έκανε δεύτερη σερί νίκη για δέκα χρόνια και πήγαμε στον τελικό του πρώτου τουρνουά και χάσαμε. Τότε ο κόσμος ήρθε κοντά, είχαμε 40 χιλιάδες σε κάθε παιχνίδι».
Απάντηση σε τοποθέτηση ακροατή ότι αξίζει να δουλέψει στην Κύπρο: «Εγώ θέλω να δουλέψω στην Κύπρο. Θα ήταν τιμή μου να αναλάβω την Εθνική. Δεν ξέρω πως το σκέφτονται αυτοί που αποφασίζουν. Μέχρι και πριν το παιχνίδι με την Σκωτία μίλησα με τον πρόεδρο και του είπα ότι αν προκύψει αλλαγή ενδιαφέρομαι, μου είπε θα δούμε».
Για την δουλειά στις Ακαδημίες στην Κύπρο: «Κατ’ εμένα δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα Κύπριο 17-18 χρόνων από έναν Άγγλο ή κάποιο άλλο Ευρωπαίο. Δεν διδάσκουμε αυτό πρέπει στα παιδιά μας. Πρέπει να δούμε τι διδάσκουμε στα παιδιά μας. Πρέπει να διδάσκονται τα βασικά και όχι το αποτέλεσμα σε ένα ματς. Το αποτέλεσμα είναι να παίξει ένας παίκτης στην ομάδα του. Έχουμε προπονητές που δεν ξέρουν τα βασικά. Δεν γίνεται η Ισλανδία να πηγαίνει σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και να έχει 23 παίκτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό».
Για την θητεία στη Νέα Σαλαμίνα: «Πέρασα πολύ ωραία στη Νέα Σαλαμίνα. Ανέλαβα την ομάδα στην τελευταία θέση και ανεβήκαμε κατηγορία και μείναμε στην α΄ κατηγορία. Υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, μου είπαν ότι θα πέσει το μπάτζετ και τους είπα «ΟΚ» αλλά να πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές».
Για το περιβόητο παιχνίδι ΑΠΕΠ-Εθνικός: «Ήταν απίστευτο. Νικούσαμε 1-0 και δεν ξέρω σε πιο λεπτό των καθυστερήσεων μας ισοφάρισαν,  ήταν στο 200ο λεπτό. Ήρθε κάποιος και μου είπε να πάρω την ομάδα και να φύγω. Πήραν την μπάλα οι ποδοσφαιριστές μας να κάνουν σέντρα και είδα τον πρόεδρο μέσα στο γήπεδο να φωνάζει να πάρει την ομάδα. Του είπα πρόεδρε δεν είναι σωστό αυτό και μου είπε ότι τράβηξαν πολλά από την διαιτησία. Προσπάθησα να τον καλμάρω να τελειώσει το παιχνίδι. Μου είπε «εγώ τους πληρώνω» και τους πήρε και έφυγε. Τιμωρήθηκε η ομάδα και στο επόμενο παιχνίδι κανείς από τους ποδοσφαιριστές που ήταν στο ματς δεν μπορούσε να παίξει, ούτε εγώ να είμαι στον πάγκο, μας τιμώρησαν. Ακόμα και έτσι πήγαμε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», χάσαμε 2-0 από την Ανόρθωση και το πρώτο γκολ μπήκε με πέναλτι».
Για την πρόσφατη επαφή για την Εθνική ανδρών: «Τουλάχιστον φέρε με μέσα και μίλησε μου. Πριν τρία χρόνια με κάλεσε ο μακαριστός Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Ήμουν με τον κύριο Κούμα στα Πυργά και με πήρε ο Κουτσοκούμνης και μου είπε να αναλάβω τις Εθνικές από την ανδρών και κάτω για τέσσερα χρόνια. Του είπα αν κατάλαβα καλά θα αναλάβω εγώ όταν φύγει ο Χριστάκης Χριστοφόρου; Πήγα και τους είπα δεν θα μιλήσω για λεφτά, όσα θέλετε δώστε μου και δώστε μου και την Εθνική Ελπίδων. Δεν μου την έδωσαν και έφυγα. Ήδη είχαν πει στον Νίκο Ανδρονίκου ότι θα αναλάβει αυτός. Εξέφρασα ενδιαφέρον και πριν τον Νιόπλια, και πριν τον Χριστοφόρου και πριν τον Πάμπο, και πριν τον Μπεν Σιμόν και τώρα μετά τον Μπεν Σιμόν».
Η άποψη σου για την Ανόρθωση: «Όταν έκλεισε στην Ανόρθωση ο φίλος μου ο Τιμούρ είπα ότι θα πάει καλά. Ξέρει τι θέλει η Ανόρθωση και πιστεύω ναι ότι μπορεί για πρωτάθλημα».
Σε ερώτημα ακροάτριας γιατί επιμένει για την Εθνική Κύπρου αφού τον απέρριψαν πολλές φορές: «Νιώθω ότι μπορώ να κάνω την διαφορά. Γιατί να πάει η Ισλανδία στο Euro και όχι εμείς».

**«Όταν πηγαίνω σε μια ομάδα πιστεύω ότι θα μείνω για πάντα, Εγώ όπου και να πάω θα υπολογίζω την Ακαδημία όπως την πρώτη ομάδα. Πήγα σε ένα παιχνίδια προχθές και δεν είδα κανέναν Κύπριο σε μια ομάδα και πλήρωσαν πρόστιμο. Να γίνεται αφαίρεση βαθμών και θα δείτε πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Έχουμε Κύπριους προπονητές που δεν βάζουν Κύπριους, πως το εξηγείς αυτό; Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που γίνονται πιο κάτω».
Για το VAR και την εισήγηση ακροατή να λειτουργήσει πιλοτικά στην β΄ κατηγορία: «Είναι καλή εισήγηση. Δεν έχουμε τηλεοπτικά στην β΄ κατηγορία για να εφαρμόσουμε το VAR. Όλα τα παιχνίδια της β΄ κατηγορίας πρέπει να είναι τηλεοπτικά»
Για την μόδα που ονομάζεται Τεχνικός Διευθυντής: «Άλλο ο Τεχνικός Διευθυντής, άλλος ο αθλητικός διευθυντής. Όταν είσαι προπονητής πας και βρίσκεις τον Τεχνικός διευθυντής και σε ενημερώνει τι έχουμε κάτω στις Ακαδημίες κλπ. Ο Αθλητικός Διευθυντής θα πάει να βρει τους ποδοσφαιριστές και αυτός θα επιλέξει τον προπονητή. Τότε θα πει ο προπονητής θέλω έναν παίκτη επιθετικός ψηλό δυνατό με αυτά τα χαρακτηριστικά Θα πάει να βρει και να φέρει στον προπονητή τρεις επιλογές».
Τι είναι αυτό που θα κάνεις για να αλλάξεις την Εθνική Κύπρο, θα κάνεις μαγικά; «Περίπου αυτό θα κάνω. Όταν πήγα στην Ινδία είδα την ομάδα στην ίδια θέση στην Ασία με αυτήν που βρίσκεται η Κύπρος στην Ευρώπη. Μου είπαν τι θέλεις για να μας πάρεις στο Παγκόσμιο; Τους είπα δεν μπορείτε να πάτε, ξεχάστε το. Μου είπε ο πρόεδρος τι θέλεις; Του είπα θέλω αυτό και αυτό αλλά αφήστε μα δουλέψω χωρίς παρεμβάσεις. Τέσσερα χρόνια ήμουν εκεί, ανανέωσαν δύο φορές το συμβόλαιο μου και δεν μου είπαν το παραμικρό, καμιά παρέμβαση».
Ποιους στόχους μπορεί να βάλει η Εθνική; Αν σου έλεγε ο κ. Κούμας αναλαμβάνεις τι απαντούσες σε αυτό το ερώτημα: «Δώστε μου τέσσερα χρόνια και θα πάμε στο Euro 2024, αυτό θα έλεγα. Προς το τέλος άρχισε να βάζει μικρούς ο Μπεν Σιμόν. Αυτό έπρεπε να το κάνει από την πρώτη μέρα. Πρέπει να μπει στόχος στο 2024 να είμαστε τουλάχιστον στα πλέι οφ. Δεν το δέχομαι ότι δεν μπορούμε. Αν δεν προκριθεί η Κύπρος δεν είναι αποτυχία αλλά όχι να είμαστε τελευταίοι».
Έχουμε ταλέντο για να φτιάξουμε μια ομάδα που θα τα καταφέρει το 2024; «Έχουμε αρκετά παιδιά στο εξωτερικό. Αν υποχρεώσουμε τις ομάδες να βάλουν Κύπριους θα πάμε πολύ καλύτερα. Αν πάμε στο Euro η 23άδα που θα πάει θα συνεχίσει να παίζει στο εξωτερικό. Όταν πήγα στην Ινδία ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 30 και όταν έφυγα ήταν ο μέσος όρος 23 χρόνια».
Δεν σου ζητήθηκε κάποια βοήθεια από την σχολή προπονητών της ΚΟΠ; «Ποτέ. Με κάλεσαν στην Αθήνα να πάω για το UEFA PRO αλλά στην Κύπρο όχι».
Για το δίπλωμα σου: «Το UEFA PRO το πήρα το 2004. Κάθε χρόνο πρέπει να συμπληρώσεις κάποιες ώρες μάθησης. Ή θα πας να δεις προπονήσεις ή κάτι άλλο. Χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση. Πήγα πρόσφατα στις Ακαδημίες της Μπράιτον U18-U21 και θα υπολογιστεί για ανανέωση του διπλώματος».
Αν δεν έρθει πρόταση από την Κύπρο τι θέλεις να κάνεις; «Είμαι στο ψάξιμο. Ν δεν έρθει κάτι από Κύπρο, υπάρχουν τόσες χώρες στον κόσμο. Το μέλλον μου είναι στα χέρια μου. Αν με θέλει κάποιος στην Κύπρο να μιλήσουμε και αν είναι σωστές οι συνθήκες θα πάω. Απέρριψα πρόταση από ομάδα της Αγγλία για Αθλητικό Διευθυντής και δεν πήγα γιατί θέλω να είμαι προπονητής».
Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει από το πρωτάθλημα μας; «Δεν μου αρέσουν οι πολλοί ξένοι γιατί δεν έχουν τεράστιες διαφορές από τους Κύπριους. Υπάρχουν ομάδες που φέρνουν ξένους απλά για να τους φέρουν.  Αγαπώ όλα όσα αφορούν το ποδόσφαιρο».
Ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα; «Η Ανόρθωση».
Λες Ανόρθωση γιατί έχει καλή ομάδα ή λόγω Τιμούρ; «Η ομάδα είναι ο Τιμούρ».


btm