• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρονίκου στην εκπομπή «Άκου τι Λέει»
21/01/2020 21:03
Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρονίκου στην εκπομπή «Άκου τι Λέει»

Φιλοξενούμενος του Μιχάλη Παπαγεωργίου στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» ήταν ο Νίκος Ανδρονίκου.

Για το τέλος της συνεργασίας του με την ομοσπονδία ως προπονητής της Εθνικής Ελπίδων: «Είναι τιμητικό και πολύ σημαντικό για τον καθένα να υπηρετήσει τον τόπο του. Από τη στιγμή που ως ποδοσφαιριστής δεν είχα την τιμή να φορέσω το εθνόσημο, νιώθω μία περηφάνια που πέρασα από την Εθνική Ελπίδων. Ένιωσα τους τελευταίους μήνες ότι μου λείπει η καθημερινότητα. Μου έλειψε η τριβή με το άθλημα. Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι μεταξύ των αγώνων. Μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου μου στην δεύτερή μου θητεία, ένιωσα την ανάγκη να επιστρέψω στους πάγκους».
Για το ότι κάποιοι παίκτες δεν έχουν παίξει στην Εθνική Ελπίδων: «Ναι, είναι αλήθεια ότι κάποια παιδιά δεν έχουν παίξει καθόλου στην Εθνική Ελπίδων. Οι Μιχάλης Ιωάννου και Ιωάννης Κωστή για παράδειγμα. Έχουν πάει κατευθείαν στην Ανδρών, δεν τους πήραμε από την Νέων στην Ελπίδων γιατί είχαμε κάποιες πιθανότητες διάκρισης. Η τωρινή Εθνική Νέων είναι στελεχωμένη με ποδοσφαιριστές που αρκετοί παίζουν στο εξωτερικό. Είναι πιο έτοιμοι, πιο γυμνασμένοι».
Για τη στελέχωση της Εθνικής Ελπίδων με αρκετούς παίκτες της Β’ κατηγορίας τις τελευταίες χρονιές: «Και σήμερα έχουμε αρκετά παιδιά από τις πιο κάτω κατηγορίες. Παιδιά που έχουν φύγει από ομάδες Α΄ κατηγορίας. Μόνο έτσι θα παίξουν και να πάρουν χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι από αυτούς για να γυρίσουν στις ομάδες τους».
Για το αν μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω η Εθνική Νέων: «Πάντα για εμάς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Όπως και για την Εθνική Ανδρών και για την Ελπίδων».
Πολλοί φέρνουν παράδειγμα την Ισλανδία για τον τρόπο ανέλιξης ποδοσφαιριστών: «Δεν χρειάζονται παραδείγματα. Πρέπει να βρούμε τη λύση να παίζουν οι Κύπριοι. Αν δεν την βρούμε νομίζω ότι ναι, εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Είχαμε πρόβλημα και στην Εθνική Ανδρών στη θέση του δεξιού μπακ. Προτιμούν κάποιες ομάδες να πληρώνουν πρόστιμο 8.000 παρά να βάλουν τον Κύπριο ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί. Κάποιες ομάδες ρωτούν, είναι έτοιμοι αυτοί οι παίκτες; Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Πρέπει όμως να βρεθεί η λύση. Θεωρώ ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρουσία δύο Κυπρίων στην εντεκάδα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε για το πώς επηρεάζει αυτό τις Εθνικές ομάδες:
«Σε σύνολο 30 αγώνων των ομάδων, δεχθήκαμε 16 ήττες, 8 νίκες και 6 ισοπαλίες. Θέλω να σταθώ όμως στο γεγονός ότι χάσαμε μεγάλο ποσοστό αγώνων, μετά το 80ο λεπτό. Όποτε η Ελπίδων έπαιρνε θετικό αποτέλεσμα, ήταν σε μονούς αγώνες ή ήταν στον πρώτο από τους δύο αγώνες που είχαμε να δώσουμε. Δεν έχουμε αντοχές. Για αυτό επηρεάζονται οι Εθνικές».
Για το αν θεωρεί ότι κάποιες ομάδες επιμένουν να μην χρησιμοποιούν τον Κύπριο παίκτη επειδή δεν θέλουν ή αν θεωρούν ότι θα χάσουν δυναμικότητα: «Αυτό δεν το πιστεύω. Μπορεί να συμβαίνει αυτό διότι δεν έχουν ικανούς κύπριους παίκτες».
Για το ότι η Ομόνοια και η ΑΕΚ δεν χρησιμοποιούν Κύπριους ποδοσφαιριστές: «Για να είμαστε δίκαιοι και με τις ομάδες, μπορεί να ήμουν και εγώ στην Ομόνοια και να έκανα το ίδιο πράγμα. Ωστόσο είναι υποχρέωση των ομάδων να ετοιμάσουν τον Κύπριο παίκτη».
Για το αν θεωρεί ότι γίνεται σωστή δουλειά στην ομοσπονδία: «Αν εξαιρέσουμε 5-6, ή 7 ομοσπονδίες, δουλεύουμε πολύ καλά ως ομοσπονδία. Από τη σχολή βγαίνουν πολύ καλοί προπονητές. Πηγαίνοντας στις ομάδες οι προπονητές, θέλουν να νικούν στις ακαδημίες και δεν δουλεύουν όπως πρέπει στην προπόνηση. Οι Κύπριοι παίκτες δεν είναι τακτικά έτοιμοι. Εμείς δεν τους έχουμε ετοιμάσει για να παίξουν στο επίπεδο που θέλουμε. Τα δεδομένα είναι καλύτερα σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Έχουν αδικηθεί κάποιοι ποδοσφαιριστές. Η προηγούμενη Εθνική Ελπίδων που είχα, ήταν πολύ καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Όπως ο Νικόλας Ιωάννου, ο Ανδρέας Καρώ. Είναι ο Πίττας, ο Ματίας Σπόλιαριτς».
Για την Εθνική Ανδρών και το ότι δεν συνέχισε με Κύπριο προπονητή: «Αυτό είναι καθαρά θέμα του τι πιστεύει ο τεχνικός διευθυντής. Υπήρχε μια μουρμούρα τότε με τον Χριστάκη Χριστοφόρου που ήταν στον πάγκο, για αυτό και πήγαν στην επιλογή ξένου προπονητή. Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι έγινε. Ήταν και ο Πάμπος Χριστοδούλου στον πάγκο που έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Θέλω όμως να αναφερθώ στον ξένο προπονητή, και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έρθει ξένος προπονητής. Υπάρχουν και στο Βέλγιο καλοί προπονητές, αλλά έχουν ξένο προπονητή. Αυτό τι σημαίνει;».
Για το αν θεωρεί ότι θα αλλάξει κάτι ο Βέλγος προπονητής, που θα αντικαταστήσει τον Ραν Μπεν Σιμόν στον πάγκο: «Είναι πολύ καλός προπονητής. Τον ξέρω, τον έχω αντιμετωπίσει. Είναι καλός στο τακτικό κομμάτι. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από τον προπονητή η απόδοση της ομάδας. Ούτε μπορώ να γνωρίζω αν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από τον προηγούμενο. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο».
Για το αν θεωρεί ότι το έμψυχο δυναμικό είναι το καλύτερο που έχει η Εθνική Ανδρών: «Σίγουρα έχουν μπει νέοι ποδοσφαιριστές που δείχνουν και έχουν την ικανότητα. Τονίζω όμως ξανά ότι μας λείπουν σε συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές».
Για το αν θεωρεί ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα: «Αν δεν αλλάξει το σύστημα δεν μπορούμε να κάνουμε αισιόδοξες δηλώσεις για το πρωτάθλημά μας. Αν συνεχίσουμε με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα εξελιχτεί το ποδόσφαιρό μας. Δεν συμφωνώ. Δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό ο οποιοσδήποτε προπονητής. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις».
Για την προπονητική του πορεία και αν πήρε κάποιες λάθος αποφάσεις: «Κάποιες ομάδες από αυτές που ανέλαβα, ήταν με το ένα πόδι στην β’ κατηγορία. Ωστόσο, έκανα πολύ καλές και σωστές επιλογές. Και μπορώ ξανά να τεκμηριώσω αυτή την άποψη. Σε όποια ομάδα έχω πάει και την έχω προετοιμάσει από το καλοκαίρι, μόνο σε μία περίπτωση απέτυχα. Στον Άρη Λεμεσού. Σε όλες τις ομάδες που ξεκίνησα, τελείωσα τη χρονιά και μάλιστα κάποιες από αυτές, κατέγραψαν και ρεκόρ».
Για το όταν ήταν στην Ένωση και πως έζησε την προεδρία του Γιώργου Κούμα: «Στην Ένωση ήμουν επί προεδρίας του Γιώργου Κούμα. Ήταν μία καταπληκτική χρονιά. Είχαμε τεράστιες επιτυχίες. Μόνο το ΑΠΟΕΛ μας κέρδισε. Ποτέ δεν ενθουσιάστηκε με την πορεία μας όμως ποτέ δεν έδειξε απογοήτευση για κάποια αποτελέσματα που είχαμε. Λέγανε οι οπαδοί τότε στην προετοιμασία, ότι δεν θα κερδίζαμε ούτε την Ελπίδα Ξυλοφάγου. Η ομάδα όμως διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Υπήρχε μία πολύ καλή φουρνιά παικτών στην Ένωση».
Για την παρουσία του στον Ολυμπιακό: «Είχαμε μια άψογη συνεργασία με τον κ. Τορναρίτη. Είχαμε βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη».
Για την παρουσία του στην Ένωση την δεύτερη φορά που πήγε στην ομάδα: «Είχαμε ξεκινήσει με -1 και πήγαμε σε 22 βαθμούς στον α’ γύρο. Ήταν ο Ιμπραΐμι και ο Ανγκούλο στην ομάδα. Είχαμε κερδίσει 4-0 την Ανόρθωση. Βάλαμε 5 γκολ του Άρη. Τελικά η ομάδα υποβιβάστηκε. Εξαρτάται ο καθένας για το πώς βλέπει κάποια πράγματα. Τότε, ένα δημοσιογράφος μου είπε μετά το παιχνίδι, αν νιώθω αδικημένος από το πρωτάθλημα. Του είπα ότι δεν νιώθω αδικημένος, πήρα πολλά και έμαθα πολλά».
Για την παρουσία του στη Νέα Σαλαμίνα: «Και τότε είχα κερδίσει την Ανόρθωση. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με το τέλος της σεζόν, κάποιες αντιπαραθέσεις. Ο πρόεδρος έφερε τον Γιώργο Κωστή για προπονητή. Εγώ δεν θα καθόμουν ποτέ σε ένα συμβόλαιο, σε μία ομάδα που δεν με ήθελαν».
Για τον Μπεν Σιμόν: «Είχε κάνει πολύ καλή χρονιά στην ΑΕΚ. Το ποδόσφαιρο όμως αλλάζει. Είναι διαφορετικό να είσαι σε σωματειακό επίπεδο από την Εθνική».
Για το πώς νιώθει με τα τελευταία γεγονότα στο ποδόσφαιρό μας: «Είναι δεδομένο ότι αυτό με στενοχωρεί. Εμένα με πικραίνει και κάτι άλλο. Όταν άνθρωποι του ποδοσφαίρου, πυροβολούν το ίδιο ποδόσφαιρο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Τώρα φωνάζουν οι παράγοντες και σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερβολικοί. Υπάρχουν αγώνες που έπρεπε να δούμε 5 και 6 ριπλέι για να δούμε αν υπήρχε παράβαση σε αυτή τη φάση. Υπήρχαν όμως και αγώνες που καταδικάστηκαν συγκεκριμένες ομάδες. Κάποιοι τα παράπονα τα εκφράζουν με φωνές και με διαφορετικούς τρόπους. Θα έπρεπε να έρθουν διαιτητές νέοι, για να υπάρχουν επιλογές έτσι ώστε να μην κάνει κάποιος συνεχόμενα ντέρμπι. Αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, θα έπρεπε να αλλάξει, όμως ίσως να μην γίνεται αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιλογές».
Για τον Λούκα Σωτηρίου: «Έκανε όλα τα ντέρμπι με αποτέλεσμα να υπάρχει η φθορά. Υπήρχε εμπιστοσύνη από την ομοσπονδία προς το πρόσωπό του όμως έπρεπε να υπάρχουν κι άλλοι. Είναι ένας πολύ καλός διαιτητής».
Για το αν συμφωνεί με τον τρόπο διεξαγωγής του κυπέλλου: «Δεν μου αρέσει ο τρόπος διεξαγωγής του κυπέλλου. Είναι όμως όπως γίνεται και στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ για να υπάρχει αίγλη και στην πορεία».
Για την Ανόρθωση και αν μπορεί να μείνει στην κορυφή: «Σίγουρα μπορεί να μείνει. Πίστευα από την αρχή σε αυτή την ομάδα. Έχει υγεία. Από τον μεγαλομέτοχο, τον πρόεδρο, τον προπονητή και την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο που είναι εκεί. Το είπε από την αρχή ο Τιμούρ. Ένας προπονητής που έχει πολλές ευθύνες, ότι πάει για πρωτάθλημα. Τον πίστεψαν οι φανατικοί οπαδοί του. Ήμουν σίγουρος ότι θα έκανε πρωταθλητισμό».
Για το αν είχε έρθει σε συμφωνία με την Ομόνοια, όταν ανέλαβε ο Γιάννης Αναστασίου: «Τον γνώριζα τον Γιάννη απ’ όταν ήταν και στον Άγιαξ. Είχα συμφωνήσει με την Ομόνοια και τη διοίκηση του κ. Παπαστάυρου. Θα ήμουν βοηθός προπονητής. Μιλώντας με τον Γιάννη, κάποια πράγματα στην πορεία μπορεί να άλλαζαν. Για να μην τον φέρω στη συνέχεια σε δύσκολη θέση, αφού υπήρχαν ένα-δύο θέματα που δεν συμφωνούσαμε, δεν προχώρησε».
Για τον Λέζιακς και τον Μπεργκ:
«Για μένα ο Λέζιακς, είναι ο καλύτερος αριστερός μπακ στο πρωτάθλημα.
Όσο αφορά τον Χένινγκ Μπεργκ, έχει δείξει δείγματα γραφής. Ξεχωρίζω την ηρεμία που έχει. Το ήρεμο πνεύμα που έχει και διαχειρίζεται ακόμη και τα άσχημα αποτελέσματα. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του. Όλα αυτά έχουν κάνει αυτό το μείγμα, για να είναι εκεί η Ομόνοια».
Για το ΑΠΟΕΛ: «Δεν έχει το μεγάλο του όπλο. Τον κόσμο. Η μεγάλη πίεση που κάνει στους πάντες ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ, παίζει ρόλο με αποτέλεσμα και στις άσχημες στιγμές να ανανεώνονται στην ομάδα και να επανέρχονται. Πάντα τέτοια εποχή είναι πίσω αν το δούμε και τις προηγούμενες σεζόν. Το ρόστερ είναι καλό, αρκετά ποιοτικό, όμως πάντα υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Θεωρώ ότι το ΑΠΟΕΛ δεν έχει χάσει το τρένο. Θα είναι εκεί».
Για τον Απόλλωνα και την ΑΕΚ: «Ο Σωφρόνης έδειξε την δουλειά του. Ξέραμε ποιος είναι. Έφυγε από τον Απόλλωνα, όμως εκεί στην ομάδα, έδειξαν με την επιστροφή του και προς τιμήν τους, ότι κατάλαβαν το λάθος τους. Είναι μία πολύ καλή ομάδα ο Απόλλωνας. Θα είναι εκεί. Η ΑΕΚ, την είχα δει και προηγουμένως το καλοκαίρι. Θεωρώ πως είναι θέμα προγραμματισμού το γεγονός ότι έμεινε πίσω. Δεν αντικατέστησε αυτούς που έφυγαν. Ο Ηλίας θέλει και μαθαίνει για το ποδόσφαιρο. Θα πετύχει».
Για τον Τάμαρι: «Η αργή ανάπτυξη από το χώρο του κέντρου παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοσή του. Θέλει ανοιχτό χώρο απέναντί του για να λειτουργήσει. Δεν του βγαίνει το παιχνίδι. Όταν έχει απέναντί του μια πολυπρόσωπη άμυνα δεν μπορεί. Βλέπω πολλές φορές ότι περνά ένα δύο παίκτες, και μέχρι εκεί. Όταν δεν σου βγαίνουν κάποια πράγματα, παίζει ρόλο και η ψυχολογία».
Για τον νεαρό τερματοφύλακα της Ομόνοιας, Χαράλαμπο Κυριακίδη: «Τον ξέρω τον Κυριακίδη. Τον πιστεύω πάρα πολύ. Θα κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο. Είναι όμως άπειρος αυτή τη στιγμή. Είναι μία δύσκολη θέση. Το λάθος πληρώνεται. Και στην Εθνική που τον χρησιμοποιήσαμε, έπιασε και πέναλτι, είναι πολύ καλός τερματοφύλακας. Ρωτήθηκα από τον κ. Λάρκου και τον κ. Ταραπουλούζη τότε, και είπα αυτά που πιστεύω. Είναι μεγάλο κίνητρο το παιχνίδι με την Ανόρθωση».
Για την ΑΕΛ και τον Ντούσαν Κέρκεζ: «Έχω εκτίμηση στον προπονητή, τον Κέρκεζ. Πρέπει να παραδεχθούμε πως δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες και έχει μία ανταγωνιστική ομάδα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι με αυτό το μπάτζετ και αυτή την ομάδα μπορεί να πάει για πρωτάθλημα. Έκανε την υπέρβαση πέρσι με το κύπελλο και προσπαθεί φέτος».
Για το πότε ένας προπονητής παίζει 3-5-2 και ότι το χρησιμοποίησε το ΑΠΟΕΛ: «Είναι απλά ένας σχηματισμός. Εξαρτάται ποιους τοποθετείς στις θέσεις που πρέπει. Ταιριάζει το 3-5-2 στο ΑΠΟΕΛ. Έχει κεντρικούς αμυντικούς και παίκτες που μπορούν να το υποστηρίξουν. Έχει όμως και παίκτες που δεν μπαίνουν σε αυτό το σύστημα. Ο Καζού που έφυγε πέρσι, δεν αντικαταστάθηκε από τον Ζοαοζίνιο που ήρθε. Είναι μία ομάδα που μπορεί να το υποστηρίξει, απλά του λείπουν παίκτες σε κάποιες θέσεις».
Ποιο είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται; «Το 4-3-3. Είχαμε και τις επιτυχίες τις Εθνικής Ελπίδων κόντρα στους Τούρκους με αυτό το σύστημα».

 


btm