• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη του Σπύρου Νεοφυτίδη στο «Άκου τι Λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)
25/02/2020 21:01
Η συνέντευξη του Σπύρου Νεοφυτίδη στο «Άκου τι Λέει» (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» του Super Sport fm 104.0 με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου φιλοξενήθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης.

Για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την διαφθορά, θα μείνει εκεί ή θα έχουμε και άλλα επεισόδια στο έργο που θα είναι και ευχής έργον; «Αν λάβω υπόψη από την σημερινή σύσκεψη έχουμε δρόμο να καλύψουμε και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις»

Κάποιοι προέβλεψαν ότι κάτι πάει να γίνει, εσύ πως τα βλέπεις τα πράγματα; «Έφτασε ο καιρός να μπει ένας φραγμός και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις των μελών μας. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι ποδοσφαιριστές για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Ο φόβος ήταν η δικαιολογία που επικαλούνταν τα μέλη μας για να δώσουν πληροφορίες είτε δεν το έκαναν εκούσια. Με τις έρευνες που κάναμε συγκεκριμενοποιήσαμε ξεκάθαρα το ποια είναι τα αίτια και που είναι το πρόβλημα. Στο κομμάτι χειραγώγησης αγώνων δεν ήταν απλά για να βγάλει κάποιος λεφτά. Πλέον έχουμε πλήρη εικόνα ποιοι είναι οι ευάλωτοι, τον λόγο που τα κάνουν και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό. Γι’ αυτό φέραμε το red button από μόνοι μας. Με το μέτρο αυτό και μόνο έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα».

Όταν λες ότι έχετε πλήρη εικόνα τι σημαίνει αυτό; «Όταν το λέμε αυτό είναι ότι ξέρουμε τα αίτια που οδηγούν στην χειραγώγηση. Βλέπουμε ότι είναι πιο ευάλωτες οι μικρές ομάδες και οι μικρές κατηγορίες. Οι μεγάλες ομάδες δεν είναι εύκολο να χειραγωγήσουν κάποιον αγώνα για να βγάλουν λεφτά ή το στοίχημα. Το παράδειγμα της Φενέρ που χειραγώγησε πολλούς αγώνες είναι εξαίρεση αλλά δεν το έκαναν για το στοίχημα αλλά για να βγουν Τσάμπιονς Λιγκ. Αιτία λοιπόν οι οικονομική αστάθεια, τα χαμηλά συμβόλαια και η μη καταβολή μισθών στην ώρα του. Υπάρχουν και άλλα συμπεράσματα όπως για το ύψος των συμβολαίων, τα διπλά συμβόλαια και ποιοι έχουν πρόσβαση στα αποδυτήρια».

Άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια στις μικρές κατηγορίες;
«Δεν άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια. Ζητήσαμε από την ΚΟΠ να καθορίσει ελάχιστο μισθό αλλά δεν έχουμε ανταπόκριση. Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να του εφαρμόσουμε μέσω της νομοθεσίας. Όταν είσαι η ομοσπονδία και δέχεσαι συμβόλαιο με ένα ευρώ το μήνα και βαφτίζεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή σαν επαγγελματία τότε τι θα κάνουμε. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση άρθρου της ΦΙΦΑ που λέει ότι αν το μηνιαίο εισόδημα του είναι χαμηλότερο από τα βασικά έξοδα του δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».

Υπήρχε μια κόντρα με την ΚΟΠ που δυσκόλεψε στον να προχωρήσουν κάποια θέματα: «Υπήρχε μια κόντρα για τους κανονισμούς ανηλίκων. Μας έφαγε τέσσερα χρόνια με τους κανονισμούς ανηλίκων να τα βρούμε με την ΚΟΠ για να βγάλουμε μια λίστα με τα έξοδα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα. Τώρα οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τα 15. Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαια 100 και 150 ευρώ γιατί έτσι δεν είναι επαγγελματίες. Γιατί ο νεαρός ξένος να έρχεται να παίρνει 3 χιλιάδες και το δικό σου παιδί να γίνεται επαγγελματίας με 350 ευρώ. Πρέπει να περάσει ένας νόμος που να καθορίζει ποιος είναι επαγγελματίας αθλητής».

Για τους νόμους περί χειραγώγησης αγώνα και περί ασυμβίβαστου: «Άρχισαν και η πολιτεία και η ΚΟΠ να κατανοούν επιτέλους και το νόμο περί χειραγώγησης και το νόμο περί ασυμβίβαστου. Άρχισε να λειτουργεί και η επιτροπή δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού του ΚΟΑ».

Τι προβλέπει ο νόμος για το ασυμβίβαστο; «Προβλέπει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα στο κομμάτι των ποδοσφαιριστών, δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είναι και κάτοχος πρακτορείου στοιχημάτων. Ούτε να είναι μέλος δ.σ. άλλης ομάδας. Κάποια παραδείγματα υπάρχουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Εμείς ενημερώσαμε τους ποδοσφαιριστές, ενημερώσαμε τα μέλη μας».

Για τον αριθμό των ομάδων στην β΄ κατηγορία: «Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανισότητα στην κατανομή  τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εμείς κάναμε πρόταση να γίνουν 12 οι ομάδες στην κατηγορία και 12 στην β΄ κατηγορία και στην β΄ κατηγορία θέσαμε ελάχιστο ποσό τηλεοπτικών δικαιωμάτων 300 χιλιάδες ευρώ στην κάθε μία. Τώρα παίρνουν 30 χιλιάδες. Δεν  μπορούν να ανταποκριθούν οι ομάδες της β΄ κατηγορίας. Υπάρχουν τρόποι. Να γίνει ένα πλάνο, μια στρατηγική και άλλα. Το πρόβλημα δεν είναι να γίνει κέντρο για την Εθνική. Είναι καλό να γίνει αυτό αλλά εδώ δεν έχουμε γήπεδο αν παίζουμε. Η επιτροπή αξιολόγησης σταδίων έδωσε άδεια σε όλα τα γήπεδα και παίζουμε με την φωτιά. Π.χ. το VAR μόνο σε δύο γήπεδα μπορεί να μπει και χρειάζονται 40.000.000 για να μπορέσουν να είναι «ΟΚ» οι εγκαταστάσεις».

Πως λειτουργεί το Red Bautton; «Το σύστημα λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχει ούτε 1% να μείνει κάποιος εκτεθειμένος. Η χρήση είναι απλή. Ο ποδοσφαιριστής κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του. Υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός και αυτό τον αριθμό μόνο ο ποδοσφαιριστής τον ξέρει. Διασφαλίζεται στο 100% η ανωνυμία. Όταν δώσεις στα στοιχεία υπάρχει επιλογή να πάει ανώνυμα. Αν θέλει κάποιος να βάλει τα στοιχεία του μπορεί να το κάνει και θα μπορεί να δώσει και κατάθεση. Πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να μιλούν. Οι καταγγελίες που ήρθαν από το σύστημα αυτό ήταν πολύ βοηθητικές».

Είπες 19 Φεβρουαρίου ότι έγιναν 30 καταγγελίες, είχατε και συνέχεια; «Είχαμε συνέχεια αλλά μειώθηκαν γιατί φάνηκε ότι ηρέμησαν τα πράγματα στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Περιμένουμε να δούμε πως θα διερευνήσει τις υποθέσεις η αστυνομία».

Το προσπάθησες εδώ και χρόνια αλλά δεν προχώρησε τότε: «Χάσαμε πέντε χρόνια γιατί κάποιοι δεν το πήραν σοβαρά τότε. Έλεγαν ότι δεν θα κάθετε η αστυνομία να κάθετε να ακούει τις πελλάρες του κάθε ποδοσφαιριστή. Το ίδιο έγινε και με το VAR όταν εγώ τότε έστειλα επιστολή στην ΚΟΠ καθώς ήθελε μια εταιρεία να συνεργαστεί με την ομοσπονδία αλλά ήταν κάτι πολύ πρωτοποριακό τότε».

Αν ξέρεις υπάρχει κάποιο μήνυμα από ποδοσφαιριστή της τελευταίες μέρες που μπορεί να βοηθήσει; «Ένα μήνυμα εμπεριέχει πληροφορίες που θα φανούν πολύ χρήσιμες για την αστυνομία».

Όσα χρόνια ήσουνα στα γήπεδα δεν διαπίστωσες κάτι παράξενο; «Έγιναν πολλά παράξενα πράγματα αλλά το θετικό για εμένα είναι ότι δεν με προσέγγισε κάποιος. Μπορεί να βλέπαμε κάποια πράγματα παράξενα και τρελά στα γήπεδα αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιων. Στην Ελλάδα όταν έπαιζα γ΄ εθνική είδα κάποια απίστευτα πράγματα».

Πως είναι οι σχέσεις σας με τον Γιώργο Κούμα; «Οι σχέσεις είναι όπως ήταν. Είχαμε μια κόντρα για το γυναικείο ποδόσφαιρο και δεν είχα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Κούμα. Ήταν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με στενοχώρησε αφάνταστα όταν είπε ο κ. Κούμας ότι θέλει να βρεθεί με τον ΠΑΣΠ αλλά όχι με τον εκτελεστικό πρόεδρο. Αυτό παραπέμπει κάτι σε… χειραγώγηση αγώνα, σαν να παίζουμε φιλικό και μου λες να μην βάλω το 10άρι το καλό και τον σέντερ φορ μου».

Οι σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΠ Γιώργο Μερκή: «Είναι άριστες οι σχέσεις μου και με τον Γιώργο και με όλα τα μέλη του δ.σ.».

Γιατί δεν συμμετέχει ο Γιώργος Μερκής στα συναντήσεις και στις συσκέψεις και δεν εκπροσωπεί τον σύνδεσμο; «Δεν συμμετέχει γιατί άλλαξαν τα πράγματα. Οι αρμοδιότητες πήγαν στον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθυντή μαζί με το προσωπικό του συνδέσμου και τους νομικούς μας συμβούλους. Από την άλλη ο Γιώργος είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι βεβαρυμένο το πρόγραμμα των προπονήσεων και τον ποδοσφαιρικών υποχρεώσεων του».

Γιατί δεν είσαι προπονητής τερματοφυλάκων στην α΄ κατηγορία; «Από το 2017 που πέρασε η νομοθεσία περί ασυμβίβαστου το νομικό τμήμα του ΠΑΣΠ με ενημέρωσε ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Συνεχίζω να επιμορφώνομαι, έχω τα διπλώματα μου. Πέραν αυτού η δουλειά στον Σύνδεσμο έχει ξεφύγει, πρέπει να ταξιδεύω πολύ, υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και θα ήταν άδικο να είχα μια θέση χωρίς να δίνω το 100%».

Δεν έρχονται κόκκινοι φάκελοι στην επίλεκτη κατηγορία; «Για να έρθει κόκκινος φάκελος πρέπει ένα παιχνίδια να είναι στο στοίχημα και να είναι και τηλεοπτικό το παιχνίδι».

Πως κατάφερες να γίνεις αντιπρόεδρος της FIFpro; «Με βοήθησε το παράδειγμα του Μάριου Λευκαρίτη. Μιλήσαμε αρκετές φορές και τον παρακολουθούσα πως χειριζόταν καταστάσεις την ΟΥΕΦΑ. Με βοήθησε το ότι είχε την θέση του αντιπροέδρου της ΟΥΕΦΑ καθώς ήταν επιχείρημα στην προεκλογική μου εκστρατεία στην FIFpro. Εκμεταλλεύτηκαν και την στιγμή και καταφέραμε να μπούμε στην πρώτη 4ετία σαν απλό μέλος και τώρα σαν αντιπρόεδρος στην Ευρώπη. Είναι για τέσσερα χρόνια η θητεία».

Πως είναι η συνεργασία της FIFpro με την ΟΥΕΦΑ; «Έχει πολύ δυνατή φωνή, υπάρχει μεγάλη και άριστη συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ».

Είναι ένα μεγάλο σχολείο η FIFpro για τον ΠΑΣΠ; «Αν δεν υπήρχε η FIFpro δεν θα υπήρχε συνδικαλισμός στους ποδοσφαιριστές. Με τα χρήματα που έχει και τις επενδύσεις που έκανε έχει διασφαλιστεί για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Για το θέμα με τις εγκαταστάσεις: «Δεν γίνεται η πολιτεία να δώσει 40.000.000 για πατσιαρισματα χωρίς να γίνει καμιά μελέτη. Δεν γίνει ότι γίνεται και είναι κυβερνητικό να χρεοκοπεί. Με 6-7 εκατομμύρια κάνεις ένα γήπεδο επιπέδου «Αρένα» και δεν πας να δώσεις 6 εκατομμύρια για να διορθώσεις τις κερκίδες του Μακαρείου ή του «Στέλιος Κυριακίδης» και σε δέκα χρόνια να θέλεις άλλα τόσα. Με 40.000.000 μπορείς να κάνεις θαύματα».

Για τον ΚΟΑ: «Έχει καιρό που ο λέω ότι πρέπει να γίνει Υφυπουργείο αθλητισμού. Είμαι απογοητευμένος από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΟΑ. Πέρασα δύο μήνες από την καταγγελία των γυναικών για να κάτσουν να συνεδριάσουν και ακόμα δεν μας κοινοποιήθηκε τι λέχθηκε εκεί. Δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Μιχαηλίδη ή με τον κ. Γεωργιάδη, είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΚΟΑ. Μπορεί να κάνει θαύματα ο οργανισμός αλλά με τη νομοθεσία που υπάρχει δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σε καμιά ομοσπονδία».

Έχεις βλέψεις για πρόεδρος της ΚΟΠ; «Όχι. Να τελειώσει πρώτα ο σχεδιασμός στον σύνδεσμο. Υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο μέχρι το 2022 που προνοεί την ανάπτυξη του συνδέσμου. Πλέον έχουμε γραφεία ιδιόκτητα, προσλάβαμε άλλα δύο άτομα προσωπικό, τροχοδρομούμε κάποιες επενδύσεις, είναι το πλάνο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελών μας. Τώρα υπάρχει ένα πρότζεκ για εξεύρεση εργασίας που τελειώνουν την καριέρα τους και έχουμε και κάποια προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των μελών μας. Ειδικά σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές θα τους στηρίξουμε σε θέματα της υγείας τους. Τους θέλουμε μέλη μας δια βίου».

Γιατί δεν έχουμε Κύπριους τερματοφύλακες; «Το πρώτο είναι ότι δεν γίνεται σωστή αξιολόγηση από μικρή ηλικία. Τάρα τελευταία άρχισε να γίνεται αυτό. Παλιά όπως δεν ήταν καλός ποδοσφαιριστής όποιος ήταν κοντός και αργός τον βάζαμε στο τέρμα. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες προπονητές τερματοφυλάκων στις Ακαδημίες. Με την κάθοδο των ξένων οι ομάδες παίρνουν ξένο και τον πρώτο και τον δεύτερο τερματοφύλακα και κάποιες και τον τρίτο. Πρέπει να βρεθεί το ταλέντο από μικρή ηλικία και να έχει ειδικευμένη προπόνηση».


btm