• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Η συνέντευξη Κασσιανού και Χαϊλή στο «Άκου τι Λέει»
10/03/2020 20:24
Η συνέντευξη Κασσιανού και Χαϊλή στο «Άκου τι Λέει»

Φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» του Super Sport fm 104.0 με τον Μιχάλη Παπαγεωργίου είναι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Χρίστος Κασσιανός και Χρίστος Χαϊλής.

 

Για την κόντρα της Ανόρθωσης με την ΑΕΚ:
Χ.Χ.
«Είναι καθαρά ποδοσφαιρικά. Είναι η αύρα των ντέρμπι αυτών, είναι καθαρά αγωνιστικό το θέμα. Υπάρχει μια κόντρα αλλά όμορφη κόντρα. Θυμάμαι παιχνίδια με την Ανόρθωση γεμάτα πάθος τα οποία δεν τα είχαν άλλοι αγώνες»

Αυτό έγινε όταν η Ανόρθωση έφτιαξε εκείνη την μεγάλη ομάδα;
Χ.Χ. «Ειδικά όταν η Ανόρθωση έκανε την δεκαετίας και ήμασταν πιο πίσω ήταν ενοχλητικό»

Χ.Κ. «Η κόντρα αυτή φθείρεται και είναι καλό αυτό. Παλιά υπήρχε μεγαλύτερη κόντρα. Ο κόσμος πλέον είναι πιο ήπιος. Βλέπω όλα τα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες και δεν υπάρχει αυτό που υπήρχε παλιά. Αυτό ξεκίνησε όταν η Ανόρθωση άρχιζε εκείνη την μεγάλη πορεία με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Μετά ανέλαβαν άλλοι άνθρωποι στα συμβούλια των ομάδων και έριξαν τους τόνους».

Κατά πόσον όταν άρχιζε το πρωτάθλημα περιμένατε αυτό το σκηνικό μέσα Μαρτίου;
Χ.Κ. «Μίλησα στην αρχή του πρωταθλήματος και είπα ότι περίμενα ανταγωνιστικές την Ομόνοια και την Ανόρθωση. Αυτό που δεν περίμενα ήταν την κατάσταση των υπόλοιπων, του ΑΠΟΕΛ, του Απόλλωνα και της ΑΕΚ. Δεν περίμενα την αστάθεια τους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που Ανόρθωση και Ομόνοια είναι εκεί που είναι. Είναι τεράστιες ομάδες, είναι ομάδες που έχουν κάνει πρωταθλητισμό για χρόνια, έχουν το μέταλλο, μπορούν να αντέξουν την πίεση, κατάφεραν να συσπειρώσουν τον κόσμο, έχουν την καλύτερη συγκομιδή βαθμών εντός έδρας σε αντίθεση με τις άλλες τρεις ομάδες που χάνουν πιο εύκολα στην έδρα τους. Είναι ομάδες που χτίστηκαν σε μια πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Είναι ομάδες που κυνηγούν το αποτέλεσμα. Πρέπει να τους πιστώσουμε κιόλα καθώς είναι δύο καινούριες ομάδες».

Χ.Χ. «Αυτή την στιγμή η Ανόρθωση και η Ομόνοια είναι οι καλύτερες ομάδες. Λειτουργικά βρίσκω καλύτερη την Ομόνοια από την Ανόρθωση αλλά η δουλειά που γίνεται στην Ανόρθωση είναι πολύ καλή. Η Ομόνοια κατάφερε από το μηδέν να στήσει μια ομάδα που θα πάει μέχρι τέλους».

Χ.Κ. «Γενικότερα χάνονται εύκολα βαθμοί αλλά οι υπόλοιποι δεν καλύπτουν αυτούς τους βαθμούς».

Κάνοντας την ανάλυση για την Ανόρθωση και την Ομόνοια, ειδικότερα για την Ανόρθωση, κατάφερε να στήσει μια ομάδα χάνοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ποδοσφαιριστές βασικούς όπως ο Μαργκάσα και ο Οκριασβίλι αλλά άντεξε. Ήταν απάντηση γι’ αυτούς που έλεγαν ότι ο Τιμούρ δεν είχε ρόστερ:
Χ.Κ. «Είναι μεγάλη μαγκιά να καλύπτεις τις απουσίες χωρίς απώλειες. Μπορείς να το κάνεις αυτό είτε αλλάζοντας το σύστημα, είτε παίζοντας με διαφορετικό τρόπο. Στην Ανόρθωση δεν φαίνονται οι απουσίες γιατί κυνηγά το αποτέλεσμα, δύσκολα μπορείς να την κερδίσεις και έχει την ποιότητα να βάλει τουλάχιστον ένα γκολ».

Όταν έκανε τις δύο απανωτές ήττες η Ανόρθωση αναθεώρησες την άποψη του Χρίστο Κασσιανέ, ότι δεν θα είναι τόσο ανθεκτική;
Χ.Κ.
«Όχι γιατί έβλεπα και τους υπόλοιπους που είχαν απώλειες. Όταν έχασε από τον Ολυμπιακό και οι άλλοι δεν το εκμεταλλεύτηκαν είπα ότι δεν έμενε εκεί. Το είχε το ΑΠΟΕΛ τα προηγούμενα χρόνια, δεν έπαιζε καλά και κέρδιζε, αυτό δεν το έχει φέτος και το έχει η Ανόρθωση».

Βλέπετε διαφορές ανάμεσα στην Ομόνοια και την Ανόρθωση;
Χ.Χ. «Οι διαφορές τους δεν είναι πολύ σημαντικές. Η Ομόνοια είναι πιο σφικτή ομάδα. Η Ανόρθωση είχε τα σκαμπανεβάσματα της αλλά επέστρεψε. Στην Ομόνοια βγαίνουν τώρα κάποιοι τραυματισμοί και αυτός ίσως ανησυχήσει. Δεν είναι εύκολο τώρα να έχεις συνεχόμενους τραυματισμούς. Αυτό ίσως να επηρεάσει την Ομόνοια. Η σημασία είναι να είσαι έτοιμος την κάθε στιγμή. Η τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας ή της Ανόρθωσης μπορούν να αντικαθιστούν επάξια τις απουσίες τότε θα πάνε μέχρι τέλους. Είναι μικρές οι διαφορές τους. Αν η Ανόρθωση καταφέρει να πάρει παιχνίδια εκτός έδρας θα πάρει δυναμική. Η Ομόνοια με τον κόσμο της εκτός μπορεί να πάρει κάποια πιο δύσκολα παιχνίδια. Δεν βρίσκω διαφορές μεγάλες».

Χ.Κ. «Αγωνιστικά είναι δύο ομάδες που συνεχίζουν από την αρχή με την ίδια τεχνική ηγεσία. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει τους παίκτες, έχει την ίδια τακτική και στα αποδυτήρια και στο γήπεδο σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες που έχουν αλλάξει προπονητές. Στο ΑΠΟΕΛ όταν έχεις ένα προπονητής που παίζει  ε τρεις πίσω, μετά έρχεται άλλος και παίζει με τέσσερις, μετά έρχεται ο άλλος και αλλάζει την ομάδα επιθετικά, ο Ντε Βινσέντι από εκτός αποστολής έγινε βασικός και μέχρι να γίνει το restart χάθηκε χρόνος. Επειδή έχαναν βαθμούς και οι άλλοι είναι ακόμα ζωντανό το ΑΠΟΕΛ. Όταν έχει 27 παίκτες που τους θεωρούσες στο ξεκίνημα όλους βασικούς και έχει πολλούς από αυτούς εκτός και μετά γίνονται 11άδατοι, θα περάσει χρόνος για να βρουν τα πατήματα τους. Το ροτέισιον είναι καλό αλλά πρέπει να υπάρχει ένας κορμός. Αυτό υπάρχει στην Ομόνοια και την Ανόρθωση. Αν δεις τις αμυντικές τους γραμμές 6-7 ποδοσφαιριστές είναι σχεδόν οι ίδιοι. Έχουν παίκτες μεσοαμυντικά παρόμοιους ή ίδιους σε όλα τα παιχνίδια. Είναι λίγες οι αλλαγές τους και κατάφεραν να κάνουν ομάδες συμπαγείς».

Χ.Χ. «Η Ομόνοια έχει ένα κρυφό χαρτί που ονομάζεται Νεόφυτος Λάρκου. Ήταν προπονητής και ποδοσφαιριστής και έχει αντίληψη στην ολότητα του. Ο Τιμούρ το ίδιο. Τα μεταξύ τους ντέρμπι είναι καθοριστικά».

Για τον Ανανίτζε:
Χ.Κ. «Δεν τον ήξερα τον Ανανίτζε. Αν ο Τιμούρ που τον ξέρει έχει την άποψη ότι θα βοηθήσει, είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση. Όταν έχεις τόσο μεγάλη αποχή δεν είναι εύκολο να μπει σε αγωνιστικό ρυθμό καλό. Θα πάει και άλλα λεπτά και παιχνίδι με παιχνίδι θα γίνεται καλύτερος. Πιστεύω ότι έχει ποιότητα. Νομίζω ότι είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν είναι ο ίδιος με τους υπόλοιπους της ομάδας, ούτε με τον Μαργκάσα, ούτε με τον Αρτυματά, ούτε με τον Νταουσβίλι, ούτε με τον Βασιλακάκη, έφερε κάτι διαφορετικό ο Τιμούρ».

Χρίστο Κασσιανέ ήσουν για χρόνια στενός συνεργάτης του Τιμούρ, βλέπει αλλαγές στην προπονητική συμπεριφορά του;
Χ.Κ. «Δεν είμαι στις προπονήσεις αλλά βλέποντας τα παιχνίδια καταλαβαίνω. Έχει τον δικό του τρόπο να κοουτσάρει και τους έντεκα πρώτους και στις αλλαγές του. Πολλές φορές άλλα περιμένεις και άλλα βλέπεις αλλά αυτός ξέρει καλύτερα. Έχει έναν στόχο στον οποίο είναι συγκεντρωμένος, θέλει να πάρει αποτέλεσμα με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορεί να αλλάξει τα πάντα για να τελειώσει το παιχνίδι και να πάρει τους τρεις βαθμούς. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο η άποψη της κερκίδας, ξέρει πολύ καλά ότι στο τέλος θα γίνει το ταμείο και εκεί θέλει να πάρει αυτό που έβαλε σαν στόχο. Κανείς δεν θα θυμάται πως νίκησες και πως έχασες πριν έναν μήνα αλλά όλοι θυμούνται πόσους βαθμούς έχεις».

Χ.Χ. «Βοήθησε την Ανόρθωση η ροή του αγώνα. Δεν λέμε ότι δεν έχει προβλήματα η ΑΕΚ, δεν ήταν καθόλου καλή. Η Ανόρθωση είναι πολύ δυνατή στο γήπεδο της και μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες».

Τι έφταιξε στην φετινή ΑΕΚ;
Χ.Χ. «Έγιναν κακές επιλογές το καλοκαίρι με έναν τεχνικό διευθυντή άπειρο. Υπήρχαν τα λεφτά για να φέρει καλύτερους ποδοσφαιριστές, υπήρχε το μπάτζετ αλλά οι επιλογές δεν ήταν κλασάτες για να βοηθήσουν την ομάδα. Από την στιγμή που έβλεπες ότι κάποιοι ήταν σε μια προχωρημένη ηλικία έπρεπε να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους ώστε να μην προκύψει αυτό το μεγάλο χάος από την μια μέρα στην άλλη».

Χ.Κ. «Η ΑΕΚ κατάφερε τα τελευταία χρόνια να φτιάξει μια ομάδα με καλή ομοιογένεια και ποιότητα και καλές επιλογές. Συμφωνώ για το θέμα του προγραμματισμού αλλά ίσως να μην είναι ο μόνος λόγος. Η ομάδα αυτή ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς βασικών ποδοσφαιριστών. Δεν είσαι η ίδια ομάδα όταν χάσεις 4-5 βασικούς ποδοσφαιριστές. Γενικά είναι μια ομάδα που δεν έχει ταχύτητα, μια ομάδα που καθυστερεί να βρει στο τρανζίσιον, έμαθε να έχει κατοχή αλλά χωρίς τον Τρισκόφσκι είναι άλλη ομάδα. Παλιότερα ήταν ο Τρισκόφσκι αλλά και οι άλλοι, ο Ακοράν, ο Γιάννου, ο Τέτε, ο Φλοριάν. Φαντάσου να βγάλεις εκτός τα γκολ του Τρισκόφσκι που θα ήταν η ΑΕΚ. Έχασε και τον Λαρένα που ήταν ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο, ενώ δεν αντικαταστάθηκε ούτε ο Καταλά».

Είναι καιρός να αλλάξει το Ισπανικό μοντέλο η ΑΕΚ;
Χ.Χ. «Νομίζω τους φοβίζει να αλλάξουν το Ισπανικό μοντέλο. Οι Ισπανοί έχουν ένα στυλ παιχνιδιού πιο ήρεμο. Θα ήταν καλό να γίνει μια μίξη και από άλλες αγορές με πιο σκληρού στυλ ποδοσφαιριστές, να μην είναι τόσο ντελικάτοι».

Χ.Κ. «Υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά όταν έχεις πολλούς παίκτες ίδιας Εθνικότητας. Εγκλιματίζονται εύκολα όταν έρχονται αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους άλλων εθνικοτήτων».

Για την διαφθορά και αν υπήρχε στην δική σας εποχή;
Χ.Χ.
«Παντού και πάντοτε υπήρχε διαφθορά. Στα χρόνια τα δικά μας δεν ήταν σε αυτό τον βαθμό. Όταν μπήκε το στοίχημα τότε μεγάλωσε η διαφθορά. Υπήρχαν πιο αγνοί άνθρωποι τότε. Δεν έμπαινε υπόκοσμος στο ποδόσφαιρο τότε. Πάντα υπήρχε το παρασκήνιο».

Χ.Κ. «Υποφέραμε κι’ εμείς αλλά δεν είναι Κυπριακό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Είναι ένα ζωντανό άθλημα το ποδόσφαιρο και θα συνεχίσει να είναι έτσι και θα αγαπιέται από εκατομμύρια κόσμο ανεξαρτήτως των προβλημάτων του».

Ποια η άποψη του για τον πρόεδρο της ΑΕΚ Άντρο Καραπατάκη Χρίστο Χαϊλή;
Χ.Χ. «Η προσπάθεια που έκανε και κάνει είναι σημαντική. Η βοήθεια του είναι τεράστια. Διάβασα ότι υπάρχει μι σκέψη για να αποχωρήσει. Ίσως κάποια γεγονότα να τον ανάγκασαν να το σκεφτεί αυτό αλλά θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αποχωριστεί το κομμάτι της ζωής του που λέγετε ΑΕΚ. Όλοι κάνουμε λάθη αλλά τα σωστά ήταν πολύ περισσότερα. Έγινε το γήπεδο. Υπάρχει μια σταθερότητα και τον θεωρώ απόλυτα πετυχημένο».

Μια σύγκριση Τιμούρ Κετσπάγια και Χένινγκ Μπεργκ:
Χ.Κ.
«Δεν μπορώ να μπω σε αυτή την διαδικασία. Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τον κ. Μπεργκ. Για τον Τιμούρ ίσως να είναι υποκειμενική η άποψη μου λόγω της φιλίας μας. Τα αποτελέσματα δείχνουν το έργο τους. Για τον Τιμούρ να πω απλά να δούμε που ήταν η ομάδα πριν και που είναι τώρα. Δεν δίστασε να μιλήσει για πρωταγωνιστικούς στόχους από την αρχή. Κάποιος θα έλεγε ότι θέλω 2-3 χρόνια να φτιάξω μια καλή ομάδα ή κάνω πορεία Ευρώπης. Τα αποτελέσματα λένε την αλήθεια. Όσον αφορά τον κ. Μπεργκ, έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει μια διαφορετική φιλοσοφία στην Ομόνοια, μια φιλοσοφία όχι τόσο γνωστή στον κόσμο της ομάδας. Είναι μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει και ποδόσφαιρο αλλά με πρώτιστο στόχο να πάρει το αποτέλεσμα. Δεν είναι άνθρωπος που παίρνει μεγάλα ρίσκα αν και το έκανε σε κάποια παιχνίδια με  νεαρούς ποδοσφαιριστές. Διαχειρίστηκε σωστά τι αποτυχίες και μαζί με τον Ανόρθωση είναι τα φαβορί για να πάρει το πρωτάθλημα. Διαχειρίστηκε άψογα τους ποδοσφαιριστές που του έφεραν χωρίς να σημαίνει ότι δεν είχε λόγο. Στην Ανόρθωση οι ποδοσφαιριστές έρχονται από τον ίδιο προπονητή και είναι σημαντικό γιατί έτσι νιώθουν ότι τους υπολογίζει».

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ΑΕΚ;
Χ.Χ. «Είναι δύσκολο να προλάβει την Ευρώπη με τις ομάδες που είναι μπροστά».

Για τον Ηλία Χαραλάμπους;
Χ.Χ. «Από την στιγμή που η διοίκηση έκρινε ότι έπρεπε να μείνει με τον Ηλία για κάποια παιχνίδια ήταν η καλύτερη επιλογή. Ίσως να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει πρώτος προπονητής. Θεωρώ ότι όταν ήταν τον αντικατέστησε η διοίκηση ήταν σωστή απόφαση».

Πότε θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση τίτλος;
Χ.Χ.
«Θα επηρεάσει τα παιχνίδια η απουσία του κόσμου. Οι διαφορές είναι μικρές και θα εξαρτηθεί από το ποιος θα πάρει τα μεταξύ τους παιχνίδια. Βλέπω την Ανόρθωση πιο έτοιμη από την Ομόνοια αυτή την στιγμή αλλά με την επιστροφή κόσμου βλέπω την Ομόνοια πρωταθλήτρια. Δεν νομίζω να πάει μέχρι τέλους. Περιμένει να ξεκαθαρίσει μέχρι την 5η-6η αγωνιστική».

Χ.Κ. «Να πω ότι αυτό το πρωτάθλημα μου αρέσει. Με 12 ομάδες με δύο γκρουπ. Αν μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο λίγες θα ήταν ακόμα καλύτερα. Δεν υπάρχουν αδιάφορες ομάδες τώρα. Η δομή του πρωταθλήματος μου αρέσει. Διαφωνώ με αυτό που γίνεται στην β΄ κατηγορία με την διαίρεση των βαθμών. Αν μιλούσες με έναν φίλο της Ανόρθωσης μετά την ήττα από τον Εθνικό και την ΑΕΚ αλλιώς θα έθετα τα πράγματα, το ίδιο θα συνέβαινε και με έναν Ομονοιάτη όταν έχανε από Πάφο και Εθνικό. Υπάρχουν 27 βαθμοί διαθέσιμοι και όσο υπάρχουν ομάδες με στόχους θα παίζεται μέχρι το τέλος. Θα παιχτεί το πρωτάθλημα μέχρι και τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Το ποιος θα είναι πρωταθλητής δεν μπορώ να το πω. Έχω στο μυαλό μου μια ομάδα. Και να μην πάρει το πρωτάθλημα η Ανόρθωση και η Ομόνοια είναι άξιες συγχαρητηρίων. Μπορεί να πληγωθεί ο κόσμος αλλά θα το δεχθεί γιατί στάθηκε στις ομάδες αυτές στα πολύ πιο δύσκολα. Πριν άρχιζε το πρωτάθλημα αν τους έλεγες ότι θα διεκδικούσες το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος δεν θα σε πίστευαν. Η ιστορία και το εκτόπισμα τους επιβάλλει να διεκδικούν το πρωτάθλημα. ΑΝ μιλούσαμε με τα υφιστάμενα δεδομένα θα λέγαμε ότι μια εκ των Ανόρθωσης η Ομόνοια πρέπει να πάρουν το πρωτάθλημα αλλά δεν μπορείς να ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η Ανόρθωση δύσκολα θα χάσει παιχνίδια. Η Ομόνοια δεν θα χάσει παιχνίδια αλλά δεν ξέρω κατά πόσον θα βρει τρόπο να κερδίσει τα παιχνίδια. Η Ανόρθωση πατά πιο εύκολα στην αντίπαλη περιοχή και εκεί υπάρχει μια μικρή διαφορά, στην ευχέρεια στο σκοράρισμα και το δείχνουν και οι αριθμοί. Αν καταφέρει ο Μπεργκ να βάλει στο παιχνίδι της Ομόνοιας το εύκολο γκολ τότε θα έχει μεγάλες πιθανότητες. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την ΑΕΛ δυσκολεύεται στο σκοράρισμα».

Μπορεί το ΑΠΟΕΛ να αντιδράσει;
Χ.Χ.
«Μας έχει συγχύσει το ΑΠΟΕΛ φέτος. Το ΑΠΟΕΛ μας συνήθισε να επανέρχεται. Δεν ξέρω αν είναι αργά».

Χ.Κ. «Το ΑΠΟΕΛ είναι και λίγο τυχερό γιατί οι απώλειες του είναι τόσες πολλές και δεν του στοίχισαν τόσο πολύ. Υπό άλλες συνθήκες με 29 χαμένους θα βαθμούς υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν εκτός πρωταθλήματος. Είναι ακόμα ζωντανό αλλά με αυτά που δείχνει δεν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Αν κερδίσει την Ανόρθωση θα είναι ζωντανό. Καίγεται περισσότερο το ΑΠΟΕΛ σε αυτό το ντέρμπι. Δεν βλέπω ένα παιχνίδι με πολλές ευκαιρίες. Βλέπω ένα παιχνίδια πανομοιότυπο με τα προηγούμενα δύο. Θα μετρήσει η ποιότητα των ποδοσφαιριστών μπροστά γιατί λίγες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν».

Μια πρόβλεψη για το ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση:
Χ.Κ. «Δεν θα μπουν πολλά γκολ, 1-2 γκολ».

Χ.Χ. «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη»

Ομόνοια-Απόλλων, πως το περιμένετε;
Χ.Χ. «Χάνεται το πλεονέκτημα της Ομόνοιας χωρίς φιλάθλους. Υπάρχει εμπειρία στον Απόλλωνα. Θεωρώ ότι αρχίζουν από τον ίδιο παρονομαστή».

Ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα;

Χ.Χ. «Η Ομόνοια και η Ανόρθωση μαζί» (γέλια).

Χ.Κ. «Η ομάδα που θα πάρει το πρωτάθλημα θα αρχίζει από «Α».


btm