Ο κορωνοϊός σαρώνει τον πλανήτη και όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Ο φόβος είναι μεγάλος, όμως πολύ πιο μεγάλη θα πρέπει να είναι η προσοχή όλων μας για να μην γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα.
Πάμε τώρα, στο πιο σημαντικό από τα ασήμαντα πράγματα της ζωής: Το ποδόσφαιρο. H UEFA κάλεσε τις ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους, αν αυτό γίνει εφικτό λόγω της πανδημίας.
Το θέμα είναι ότι βαδίζουμε στο άγνωστο και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Ειδικά για την κάθε χώρα, τα δεδομένα και η προοπτική είναι διαφορετικά.
Στην περίπτωση της Κύπρου, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καμία προπόνηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις 12 Απριλίου. Αν συνυπολογίσουμε και το διάστημα που θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ποδοσφαιριστές για να επανέλθουν στην ενεργό δράση, γίνεται αντιληπτό ότι το καλύτερο σενάριο, κάνει λόγο για επανέναρξη στις αρχές Μαΐου.
Όλα αυτά, είναι υποθετικά, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ύφεση μετά τα τελευταία μέτρα, όμως ο κορωνοϊός μας έβαλε να πλέξουμε σε αχαρτογράφητα νερά, άρα δεν ξέρουμε με σιγουριά ποια θα είναι η κατάληξη.
Μιλώντας πάντοτε με το ιδανικό σενάριο της επιστροφής στη δράση στις 2 Μαΐου, ανοίγει ο δρόμος για να μην επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό η αγωνιστική περίοδος. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μπορούν να διεξαχθούν 9 αγωνιστικές (Σαββατοκύριακο και Τετάρτες) μέσα στον Μάιο, η ΚΟΠ έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη δράση του Πρωταθλήματος Cyta, πριν καν μπει ο Ιούνιος.
Θα μείνει η εκκρεμότητα με τους ημιτελικούς και τελικό κυπέλλου, οι οποίοι μπορούν να γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Με αυτό τον τρόπο, οι 8 από τις 12 ομάδες, θα αποδεσμεύσουν τους ποδοσφαιριστές τους έγκαιρα και με βάση τα δεδομένα που είχαμε πριν τον κορωνοϊό και έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το οικονομικό και τα συμβόλαια.
Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων και ΑΕΛ, απλά θα χρειαστεί να κάνουν μια διευθέτηση με τα συμβόλαια που λήγουν με τη FIFA, κάτι άλλωστε που θα γίνει σε όλο τον κόσμο, λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που προέκυψε.
Το ποδόσφαιρο έχει πληγεί από τον κορωνοϊό. Η υγεία είναι το πρώτιστο μέλημα για όλους. Αν καταπολεμήσουμε έγκαιρα τον ιό, το μόνο που θα απομείνει είναι η θέληση για να υλοποιηθούν, αυτά που ζήτησε η UEFA.
Ανδρέας Ανδρέου

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ