• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
COVID-19: Οδεύοντας προς το 1 εκατομμύριο κρούσματα
01/04/2020 09:58
COVID-19: Οδεύοντας προς το 1 εκατομμύριο κρούσματα

Ζήτημα χρόνου φαίνεται να είναι η συμπλήρωση ενός εκατομμυρίων κρουσμάτων του νέου κορωνοιού παγκοσμίως, αφού ήδη ο αριθμός αυτός έχει φτάσει σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, τις 859,796. 

Συνολικά μέχρι στιγμής η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 42,341 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ 178,301 έχουν αναρρώσει πλήρως.

Πλέον η προσοχή είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός της λοίμωξης καλπάζει με ρεκόρ θανάτων χθες που έφτασε τον αριθμό των 865.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000, διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες. Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, καθώς ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού γίνεται ολοένα πιο βαρύς στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου.

Πάντως το θλιβερό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε ένα 24ωρο σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Στη Γερμανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 5.453 στα 67.366, ενώ ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 149 για να φθάσει τους 732, όπως καταγράφουν στοιχεία του Robert Koch-Institut. Τα περισσότερα κρούσματα (16.497) καταγράφονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες.

Χθες στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως η πανδημία του Covid-19 είναι η χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή έδωσε χθες το πράσινο φως για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ένα επίμαχο μέτρο που καθιερώνουν οι αρχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση είχε εξουσιοδοτήσει νωρίτερα τον Μάρτιο την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, την Σιν Μπετ, να συλλέγει προσωπικά δεδομένα πολιτών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου προκειμένου να την βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού αυτού που έχει μολύνει έως σήμερα περισσότερους από 4.800 ανθρώπους στη χώρα.

Ωστόσο, υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απαίτησε την καθιέρωση κοινοβουλευτικού ελέγχου για να εγκρίνει ή όχι τη συνέχιση της ψηφιακής παρακολούθησης.

Εν τω μεταξύ «98 Τούρκοι του εξωτερικού έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού», όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, το TRT World.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε επίσης ότι έχει γίνει επαναπατρισμός περισσότερων από 20.000 Τούρκων υπηκόων από 50 και πλέον χώρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπάρχουν περίπου 10.000 Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό και η Άγκυρα θα συνεχίσει τη διαδικασία του επαναπατρισμού των υπηκόων της τηρώντας την πολιτική της καραντίνας που εφαρμόζει ήδη.

Η Τουρκία θέτει σε περιορισμό 14 ημερών όσους επαναπατρίζει από το εξωτερικό, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στην Κίνα πάντως, απ΄όπου και ξεκίνησε η πανδημία, η απόφαση των αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, εστία του κορωνοϊού, πριν από δύο μήνες δυνητικά απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, όπως δήλωσαν χθες ερευνητές.

Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.


btm