• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Οι αναμνήσεις του Πατίκκη στη SPORTDAY
05/04/2020 17:03
Οι αναμνήσεις του Πατίκκη στη SPORTDAY

Από τους πιο μοντέρνους μπακ χαφ της εποχής του ήταν ο Νίκος Πατίκκης που έκανε σπουδαία καριέρα με τα χρώματα της Ομόνοιας και πρόλαβε να είναι βασικός στην εποχή της παντοδυναμίας των Πρασίνων, καλύπτοντας άψογα τη δεξιά πλευρά που του ανήκε…

Αποδείχτηκε στο τέλος, συλλέκτης τίτλων, καθώς στα  13 χρόνια της καριέρας του κέρδισε 20 τίτλους που μεταφράζονται σε 11 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 5 Σουπερ Καπ, αγωνίστηκε 23 φορές στην Εθνική Κύπρου και γενικά συγκαταλέγεται στους μεγάλους των δεκαετιών 70 και 80.

Για δυο σελίνια στην Ομόνοια…

Ο Νίκος γεννήθηκε στον Τράχωνα στις 16 Οκτωβρίου του 1955 και μετά από ένα αγώνα στο Καϊμακλί κοντά στο 1970, ενδιαφέρθηκαν το ΑΠΟΕΛ και ο Ολυμπιακός για να τον εντάξουν στη δύναμη τους αφού θεωρείτο από πολλούς ένα ταλέντο. Τελικά κατέληξε στην Ομόνοια και θυμάται το πώς έγινε αυτό.

Λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος…

«Πήγα σπίτι για να πω στον πάτερα μου τις εξελίξεις μετά από εκείνο το ματς, με το ενδιαφέρον των δυο ομάδων της πρωτεύουσας, εκεί όμως ήταν καλεσμένος για φαγητό ο Ντίνος Θεοδώρου αθλητικός συντάκτης στη Χαραυγή, μου έδωσε δυο σελίνια μου είπε να βγάλω αυτόματες φωτογραφίες και θα με γράψει στην Ομόνοια. Έτσι ξεκίνησε η όλη διαδικασία και η πορεία μου στην Ομόνοια», λέει ο Νίκος Πατίκκης.

Πρώτο ματς με Νέα Σαλαμίνα το 1974-75.

Ο Νίκος μαζί με τον πάτερα του και τον γαμπρό του πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974, ευτυχώς η οδύσσεια κράτησε κοντά στον ένα μήνα και αφέθηκε ελεύθερος και αμέσως μετά συνέχισε την πορεία του στην Ομόνοια όπου έκανε και το ντεμπούτο του εκείνη τη χρονιά και ουσιαστικά από τότε μέχρι και το 1987 που τερμάτισε την καριέρα του, ήταν στην πρώτη γραμμή.

Θυμάται ο Νίκος Πατίκκης…

«Είναι αλήθεια ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες ξεκίνησα την καριέρα μου, μετά την αιχμαλωσία ενός μηνός από τους Τούρκους, αλλά θυμάμαι το ντεμπούτο μου εκείνη τη χρονιά με τη Νέα Σαλαμίνα όπου νικήσαμε στο ΓΣΠ 4-0. Ήταν σημαντικό για τη δική μου γενιά παικτών που μας δόθηκαν τότε ευκαιρίες γιατί ουσιαστικά από εκείνη τη χρονιά καθιερώθηκαν και ο Τάκης Μαυρής και ο Φίλιππος Δημήτριου», λέει ο Νίκος που πανηγύρισε…

11 στα 13 πρωταθλήματα που αγωνίστηκε…

Εκπληκτικά πραγματικά στατιστικά για τον Νίκο Πατίκκη και την Ομόνοια γενικότερα στις 13 χρονιές που αγωνίστηκε με τα χρώματα της.

Έχει να το λέει ο ίδιος με μπόλικη περηφάνια γιατί δεν είναι και μικρό ή σύνηθες φαινόμενο αυτό που επέτυχε στη 13χρονη καριέρα του.

Λέει συγκεκριμένα…

«Είναι αλήθεια ότι σε 13 περιόδους που αγωνίστηκα κερδίσαμε το πρωτάθλημα 11 φορές. Το χάσαμε από το ΑΠΟΕΛ στη διαφορά γκολ το 1980 και το 1986. Αν προστεθούν τα κύπελλα και οι ασπίδες φτάνουμε στον αριθμό 20 σε 13 χρόνια, εξωπραγματικός φαντάζει αλλά είναι η πραγματικότητα» λέει ο Νίκος Πατίκκης που εννοείται περηφανεύεται και για ένα ξεχωριστό ρεκόρ, τα… τρία συνεχόμενα νταμπλ 1981-83…

«Ήταν φοβερή ομάδα σε όλα τα χρόνια αλλά εκείνη την τριετία ήταν το κάτι άλλο. Πήραμε τρία συνεχόμενα νταμπλ, και για ένα γκολ θα ήταν τέσσερα αφού κερδίσαμε και το κύπελλο το 1980. Παίκτες μεγάλοι που όποιον και να αναφέρω θα αδικήσω ίσως κάποιους άλλους αλλά οι φωτογραφίες είναι η απόδειξη και όσοι είδαν την τότε μεγάλη ομάδα οι μάρτυρες», λέει ο Νίκος Πατίκκης.

Αξέχαστα ματς ..

Εννοείται με καριέρα τεράστια και τίτλους μπόλικους, αρκετά είναι τα ματς που δεν ξεχνά ο Νίκος, όμως προσπαθεί να ξεχωρίσει κάποια και εξηγεί το γιατί.

Λέει συγκεκριμένα…

«Όντως ήταν πολλά τα ματς, όπως και οι επιτυχίες και οι τίτλοι. Μου έρχονται στο μυαλό, η νίκη επί του ΑΠΟΕΛ 5-3 όπου επέτυχα και γκολ, ο τελικός με τον Απόλλωνα στο Μακάριο  4-1 όπου επέτυχα επίσης ένα γκολ, το 1-1 στην Αραδίππου με την Ομόνοια τελευταία αγωνιστική που χάσαμε τον τίτλο και βεβαίως το 4-0 επί του Άγιαξ που έκανε Παγκόσμια εντύπωση, λέει ο Νίκος Πατίκκης, ο όποιος… αποχώρησε Πρωταθλητής το 1986-87.

Επέτυχε τα πάντα στην καριέρα του ο Νίκος Πατίκκης, ευτύχησε να τερματίσει αυτή την εκπληκτική πορεία και σαν πρωταθλητής το 86-87.

Θυμάται…

«Ήμουν στα 32 μου χρόνια, έζησα τα πάντα, πήραμε και αυτό το πρωτάθλημα.

Και θεώρησα ήταν η καλύτερη στιγμή να αποχωρήσω από την ομάδα που αγάπησα και υπηρέτησα πιστά τόσα χρόνια. Άλλωστε έρχονταν αρκετοί πιο νέοι και για να αντικαταστήσουν την παλιοσειρά… Έτσι τον Αύγουστο σε αγώνα με τον Απόλλωνα που ήταν η τιμητική μου, αποχώρησα από την Ομόνοια, όχι όμως από την ενεργό δράση», λέει ο Νίκος Πατίκκης που συνέχισε …

Για 3 χρονιά παίκτης – προπονητής στον Ορφέα Αθηαίνου

Μετά την αποχώρησή του από την Ομόνοια, ο Νίκος πήγε για τρία χρόνια παίκτης και προπονητής στον Ορφέα Αθηαίνου και θυμάται.

«Ήταν η ομάδα στην Β κατηγορία της ΚΟΠ, συμφώνησα σαν προπονητής και παίκτης και τελικά έμεινα μια τριετία εκεί. Ήταν και εκείνη η περίοδος μια εμπειρία που προστέθηκε στην καριέρα μου» λέει ο Νίκος που  έκανε…

Σπουδαία καριέρα και στην Εθνική Κύπρου, παρών και στο 1-1 με την Ιταλία.

Για μια δεκαετία, δήλωνε παρών και στην Εθνική Κύπρου των ανδρών ο Νίκος όπου κατέγραψε 23 συμμετοχές, αριθμός αρκετά μεγάλος για τα τότε δεδομένα που δεν υπήρχαν πολλές ομάδες στον όμιλο ούτε βέβαια πολλά φιλικά ματς.

Κάνει ένα απολογισμό και λέει ο Πατίκκης…

«Είμαι ευχαριστημένος σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία μου στην Εθνική Κύπρου. Είχαμε πολύ καλή ομάδα αλλά πάντα πολύ μεγάλους αντιπάλους να αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ τιμή που ήμουν στην ενδεκάδα του 1-1 με την τότε Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία που έμεινε στην ιστορία και επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα που πρόσφερα και εγώ κάτι στην προσπάθεια της χώρας μας» λέει ο Νίκος Πατίκκης.

Στον ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΜΩΫΣΕΩΣ

 


btm